Hoefkens geeft Vormer genadeschot

Hoefkens geeft Vormer genadeschot

Club Brugge gaat volgend seizoen verder met Carl Hoefkens als hoofdcoach. De voormalige assistent-coach van Philippe Clement en Alfred Schreuder zal ongetwijfeld vol inzetten op de eigen jeugd. Hoefkens is met name een grote bewonderaar van Noah Mbamba, die volgend seizoen wellicht vol zijn kans zal krijgen bij Club Brugge. En dat betekent slecht nieuws voor Ruud Vormer.


VOORVECHTER VOOR MBAMBA

Carl Hoefkens keerde in 2018 terug naar Club Brugge, waar hij oorspronkelijk startte als de verbindingsman tussen de jeugd en de A-kern. Hij had een groot aandeel in de ontbolstering van jonge talenten zoals onder andere Cisse Sandra, Ignace Van der Brempt, Lynnt Outdoor en Charles De Ketelaere, en met zijn neus voor talentdetectie en -ontwikkeling speelt Hoefkens een belangrijke rol in de talentontwikkeling bij Club Brugge.

In 2018 rolde Club Brugge ook het ‘plan 2023’ uit, waarin het basiselftal vijf eigen opgeleide jeugdspelers zou moeten bevatten. En volgend seizoen is het dus zover om het ambitieuze plan af te toetsen met de realiteit. Met Brandon Mechele en Charles De Ketelaere telt Club Brugge twee onbetwiste basisspelers, maar dat is dus nog niet genoeg. Noah Mbamba moet straks alvast de volgende basisspeler worden in het eerste elftal.



Carl Hoefkens was in de zomer van 2021 reeds erg lovend over de jonge en talentvolle middenvelder. “Zes-tien jaar. Zes-tien jaar”, was Hoefkens vol verbazing over Noah Mbamba, die hem omschreef als een uitgesproken talent en, door zijn jonge leeftijd en enorm talent, ook als een extreem geval. Het was ook Hoefkens die Mbamba in 2020 van de jeugdopleiding van KRC Genk naar die van Club Brugge haalde.

GEEN VRIEND VAN SCHREUDER

Noah Mbamba werd in het seizoen 2020/21 met 16 jaar, 4 maanden en 18 dagen zelfs de jongste speler van Club Brugge sinds de invoering van het profvoetbal. Hij maakte zijn debuut uitgerekend tegen KRC Genk, en dat was meteen een geslaagde prestatie. “Hij heeft op technisch vlak een enorme bagage, maar ook fysiek zet hij grote stappen”, zei Philippe Clement. Mbamba maakte een grote indruk met zijn balvastheid en natuurlijke flair.

Noah Mbamba is een verdedigend ingestelde speler die voornamelijk andere spelers ondersteunt. Een soort waterdrager dus, een type-Ngolo Kanté zoals Het Nieuwsblad – met lichte zin voor overdrijving uiteraard – stelde. Maar in het voorbije seizoen verdween Mbamba echter naar het achterplan bij Club Brugge, onder Alfred Schreuder kwam hij zelfs geen enkele minuut in actie. En dat zorgde voor frustratie en wrevel bij het jonge toptalent.



Volgens Het Nieuwsblad twijfelde Noah Mbamba om een nieuw contract te ondertekenen bij Club Brugge, want zijn huidige verbintenis loopt in juni 2023 af. Door zijn dramatisch aantal speelminuten en de toegenomen interesse van verschillende buitenlandse clubs zoals AC Milan, Leicester City, Brighton & Hove Albion, Crystal Palace en Borussia Mönchengladbach, was het ook logisch dat Mbamba andere opties overwoog.

MANNAERT EN HOEFKENS

Maar door de aanstelling van Carl Hoefkens als hoofdtrainer bij Club Brugge, heeft Noa Mbamba terug een grote toekomst in het Jan Breydelstadion. In de voorbije jaren nam Hoefkens hem intensief onder handen, waarbij vooral Mbamba’s nonchalance aangepakt werd en zijn fysieke kracht naar een hoger niveau getild werd. “Maar als je tegen Noah zegt dat hij sterker moet worden, duikt hij meteen de fitness in”, zei Hoefkens in 2021 aan Het Laatste Nieuws.



Ook Vincent Mannaert heeft een zwak voor Noah Mbamba. De manager van Club Brugge was in mei vorig jaar erg lovend in Extra Time over de tiener. “Hij is in zijn leeftijdscategorie een van de grootste talenten in Europa", vertelde Mannaert. “Al moeten we hem niet belangrijker maken dan hij is.” Het moge duidelijk zijn dat zowel Hoefkens als Mannaert hard geloven in de kwaliteiten van Mbamba. Het lijdt dan ook geen twijfel dat de 17-jarige volgend seizoen meer kansen zal krijgen dan dit jaar.

VORMER

Noah Mbamba is een polyvalente speler, die als centrale verdediger en als verdedigende middenvelder uit de voeten kan. Maar om hem volledig te laten renderen, dan speelt hij het best op het middenveld. Dat vond ook Vincent Mannaert, in een interview met Het Laatste Nieuws vorig jaar. “Volgens mij komt hij een rij hoger nog beter tot zijn recht. Ik ben van het principe: als je het hoger kunt, doe het dan hoger.”

De concurrentie op het centrale middenveld wordt volgend seizoen dus stevig aangescherpt. Club Brugge moet in het ‘plan 2023’ de kans geven aan jonge talenten, waarbij Noah Mbamba zeker zijn kans zal krijgen. Daarnaast zijn Carl Hoefkens en Vincent Mannaert overtuigd over de polyvalente Mbamba, die het best uit de voeten kan als centrale middenvelder. Door de verwachte speelkansen van Mbamba zal Ruud Vormer volgend seizoen wellicht nóg minder kansen krijgen.



De aanvoerder van Club Brugge heeft geen grote toekomst meer als speler in het Jan Breydelstadion, waar hij zowel onder Philippe Clement als onder Alfred Schreuder op de bank verzeild raakte. Volgens Olivier Deschacht worden er alvast veel clubs genoemd die Ruud Vormer willen overnemen. “AA Gent, Zulte Waregem, zelfs Antwerp wordt genoemd”, zei de ex-speler van RSC Anderlecht op Eleven Sports.

Ruud Vormer heeft nog geen beslissing genomen over zijn toekomst, maar dit seizoen was het nochtans erg duidelijk dat hij zich niet goed voelde in een rol in de schaduw. Vormer is er zelf wel nog niet helemaal uit waar hij volgend seizoen zal voetballen. Wellicht zal het uitzicht op speelminuten een doorslaggevende factor zijn. En door de extra toegenomen concurrentie van Noah Mbamba zal Vormer zich volgend seizoen geen geen illusies moeten maken bij Club Brugge.

POLL: Wie moet meer kansen krijgen?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Belgische spits voorlopig niét naar Bundesliga'
'Belgische spits voorlopig niét naar Bundesliga'

Een aantal Belgische voetballers legden de voorbije jaren een opmerkelijk parcours af. Denk ...

17
17
KV Mechelen veert recht met sportief topproject
KV Mechelen veert recht met sportief topproject

KV Mechelen is goed bezig in het herenvoetbal, maar de club trok zich terug uit de Super League uit ...

31
31
Vanhaezebrouck: "Daarover mogen we niet klagen bij AA Gent"
Vanhaezebrouck: "Daarover mogen we niet klagen bij AA Gent"

AA Gent speelt dit weekend in het eigen stadion tegen KV Mechelen. Mits een zege zetten ze een heel ...

27
27
Francis Amuzu: "Zij informeerden in januari al bij mij"
Francis Amuzu: "Zij informeerden in januari al bij mij"

Francis Amuzu staat morgenavond in de basis bij RSC Anderlecht. Hij moet voorlopig de geblesseerde ...

97
97
Juventus zet dramatische reeks verder in Serie A
Juventus zet dramatische reeks verder in Serie A

Bij Juventus gaat het van kwaad naar erger. Coach Massimiliano Allegri lijkt de greep over zijn ...

30
30
Fredberg maakt deal bekend: "Hij boekte vooruitgang"
Fredberg maakt deal bekend: "Hij boekte vooruitgang"

RSC Anderlecht kende een probleemloos seizoen met RSCA Futures in de Challenger Pro League. ...

118
118
FCV Dender naar Jupiler Pro League, Seraing degradeert
FCV Dender naar Jupiler Pro League, Seraing degradeert

In de Challenger Pro League stond de laatste speeldag van de reguliere competitie op het programma. ...

384
384
'Club Brugge heeft beet: verdediger tekent voor 3 jaar'
'Club Brugge heeft beet: verdediger tekent voor 3 jaar'

Club Brugge hoopt op een geweldig einde van het seizoen in de Jupiler Pro League en Conference ...

436
436
'Anderlecht kan Delaney plots voor soldenprijs oppikken'
'Anderlecht kan Delaney plots voor soldenprijs oppikken'

RSC Anderlecht strijdt volop voor de landstitel, maar Jesper Fredberg werkt achter de schermen aan ...

424
424
STVV'er is gewild: "Er wordt aan onze mouw getrokken"
STVV'er is gewild: "Er wordt aan onze mouw getrokken"

Bij STVV hopen ze dit weekend AA Gent het leven héél zuur te maken in de strijd om de ...

98
98
"Ik zou volgend jaar graag bij Racing Genk blijven"
"Ik zou volgend jaar graag bij Racing Genk blijven"

De verwachting is dat KRC Genk in de zomer heel wat spelers gaat zien vertrekken. De Limburgers gaan ...

206
206
Opvallend: Lierse vraagt deze naamswijziging aan
Opvallend: Lierse vraagt deze naamswijziging aan

Lierse K is een van de weinige profclubs die nog in Belgische handen is. Daarvoor alleen al ...

95
95
Vanaken ruikt bloed: "Dat leek nog het enige lichtpuntje"
Vanaken ruikt bloed: "Dat leek nog het enige lichtpuntje"

Bij Club Brugge mogen ze terecht trots zijn. Voor het eerst in 32 jaar haalden ze weer een halve ...

372
372
KV Oostende blijft hopen: "Er is niks tastbaar"
KV Oostende blijft hopen: "Er is niks tastbaar"

Bij KV Oostende is het D-day. De club hoopt zich vandaag sportief te redden. Ook naast het veld ...

127
127
Club Brugge-bestuur laat licht schijnen op Skov Olsen-soap
Club Brugge-bestuur laat licht schijnen op Skov Olsen-soap

Club Brugge plaatste zich donderdag voor de halve finale van de Conference League, in de competitie ...

0
0