Mazzu behoedt Anderlecht meteen voor peperdure blunder

Mazzu behoedt Anderlecht meteen voor peperdure blunder

Vincent Kompany out, Felice Mazzu in. Niet bepaald het in –en uitgaand verkeer dat men vooraf had verwacht in het Lotto Park. Om de gemoederen te bedaren mogen voorzitter Wouter Vandenhaute en CEO Peter Verbeke de bal de komende weken en maanden daarom niet meer misslaan. Alleen een aantal topaanwinsten kunnen de boel immers helpen sussen, liefst nog met een paar bekende gezichten in de mix. Al is het nog maar de vraag of zij wel volledig zouden passen bij het nieuwe Paars-Wit.


Op basis van zijn boerenjaar bij Union verdient Mazzu zelf alvast het voordeel van de twijfel. Toch krijgt de nieuwe T1 het nu al hard te verduren van de fans. Net als zijn bazen begint hij met bijzonder weinig krediet aan zijn loodzware taak: de schoenen van Kompany vullen. De boze aanhang, deels verblind door adoratie en idolatrie voor hun gevallen held, dreigt straks sowieso op de balustrades te klimmen om hem te wreken. Bij mindere resultaten slaat de vlam al helemaal in de pan. Anderlecht moet er dus meteen staan en kan zich geen zoveelste zwakke start veroorloven. Na het snelle handelen met Mazzu valt er ook op de transfermarkt bijgevolg weinig tijd te verliezen. Om echt mee te doen om de knikkers, de uitgesproken doelstelling van het bestuur, moet de kern opnieuw danig worden versterkt.

CHARMEOFFENSIEF
Vorige zomer deed Paars-Wit nochtans al een inspanning door dure vogels, is het niet qua aankoopsom dan wel wat hun loon betreft, als Kristoffer Olsson, Benito Raman, Lior Refaelov en Wesley Hoedt aan te trekken. Met wisselend succes, volgens Vandenhaute en Verbeke vooral aan Kompany te wijten. Hij haalde naar hun mening onvoldoende uit de kleedkamer, waar Sergio Gomez en het huurlingenduo Christian Kouamé-Joshua Zirkzee wél absolute voltreffers bleken. Ondanks zijn blessure kan die eerste zo dadelijk alweer enkele broodnodige centen in het laatje brengen. Hoewel er tegenwoordig reeds een pak meer mogelijk blijkt in Neerpede, blijft het budget om mee aan de slag te gaan op de mercato tenslotte vrij beperkt. Zowat elke kans om te cashen moeten de Brusselaars helaas dan ook grijpen.



Jonkies als Yari Verschaeren en Francis Amuzu worden daarom misschien eveneens ten gelde gemaakt, zelfs indien hun vertrek – net als dat van Gomez – de fans wederom tegen de borst stoot. Geen ideale timing dus, al kunnen die inkomsten dan wel weer worden benut om een charmeoffensief in te zetten. Om de slaagkansen van Mazzu te verhogen, lijkt Anderlecht namelijk bereid om nogmaals zo diep als het kan in de buidel te tasten. De poging die RSCA naar verluidt wil ondernemen om Zirkzee definitief over te nemen van Bayern München is daarvan het beste bewijs. Een transactie die een tiental miljoen moet kosten, zowat het dubbele van het vooropgestelde plafond voor zijn eventuele vervanger in de spits. Een sprong die de recordkampioen een jaar geleden nog niet durfde wagen voor Lukas Nmecha.

MISMATCH ZIRKZEE
Nochtans leek hij een investering zonder al te veel risico, net zoals Zirkzee. Beiden zijn jonge en talentvolle spitsen, die als jeugdproducten en belofteninternationals van grote clubs en landen al over een zekere internationale reputatie beschikken. Hun waarde reeds bewezen in onze competitie ook, én trefzeker zijn. Haast een garantie op zowel sportief als financieel succes dus. Alhoewel. Een terugval als die van Lukasz Téodorczyk destijds lijkt onwaarschijnlijk, maar valt nooit uit te sluiten. Net zomin als blessures. Nagenoeg het integrale transferbudget louter aan Zirkzee besteden, blijft ook vandaag daarom een onverantwoorde zet. Paars-Wit kan het zich niet permitteren om haar lot zomaar in zijn handen te leggen. Bij een slechte afloop zijn de gevolgen immers niet te overzien. Toch een stevige gok.



Bovendien is het nog maar de vraag of Zirkzee wel de geschikte nummer negen zou zijn voor Mazzu. Kompany haalde de Nederlander alvast steevast na een uurtje naar de kant. Terecht, want doorgaans bleek zijn tank dan al leeg. En dat terwijl die sowieso niet overloopt van volume. Zo stijlrijk hij is met het leer aan de voet, zo log oogt Zirkzee zonder de bal in zijn bezit. "Felice Mazzù zal beschikken over een kern met spelintelligentie en voetballend vermogen. Met zijn focus op groepsdynamiek, agressieve pressing en aanvallende transitie moeten we een nieuwe dimensie toevoegen aan ons voetbal", aldus Verbeke dinsdag bij de voorstelling van de nieuwe T1. Een teken dat hij in zijn transferbeleid straks wel degelijk rekening zal houden met diens aanpak, waarin pressing en agressiviteit codewoorden vormen.

PR-MANAGEMENT
Spelintelligentie en voetballend vermogen? Check. In de overige aspecten schiet Zirkzee echter tekort. Zelf gaf Mazzu weliswaar aan verder te willen werken op de fundamenten van zijn voorganger en diens project. "Ingepast in de visie van de club en verwachtingen van de fans", aldus de Italo-Belg, die voorts de voetbalidentiteit en stijl van het huis moet zien te koppelen aan resultaten. Beide kanten zijn dus bereid af en toe de nodige toegevingen te doen, benieuwd wie wanneer aan het langste eind trekt. Nu de deal met Mazzu tot ongenoegen van Union eindelijk officieel is, komt de piste van Zirkzee alleszins in aanmerking om verlaten te worden. Ondanks het kwaliteitsverlies misschien niet eens een slechte zaak gezien de mismatch met de toekomstige trainer. Al denken veel fans daar wellicht anders over.



Om hen niet nog harder tegen de schenen te stampen, doet Anderlecht er daarom best aan de hoop – lees: waan – zo lang mogelijk in leven te houden. Een kwestie van PR-management, al zal dat alleen niet volstaan. Wil het bestuur in aanloop naar het komende seizoen toch terug een positievere sfeer creëren, worden een aantal andere topdeals liefst spoedig afgerond. Nog een miljoenendossier dat de voorbije dagen de ronde deed was dat van Casper Nielsen, die uiteraard wél als gegoten past bij de nieuwe coach. De kans dat hij zijn voorbeeld volgt, lijkt gezien de vertroebelde relatie met Union plots evenwel quasi nihil. Nadat het vorig jaar reeds op slinkse wijze Lior Refaelov achter de rug van Antwerp wegkaapte, won Anderlecht met de manier waarop het Mazzu strikte namelijk weer weinig sympathie.

DOSSIER NIELSEN
De stadsgenoot zal dus niet geneigd zijn een toegift te doen of de prijs te laten zakken, integendeel. Zelf nam Nielsen trouwens al afscheid van Mazzu, die hij veel succes wenste bij zijn volgend avontuur. "Bedankt voor twee mooie jaren samen die ik nooit zal vergeten", klonk het op Instagram, niet bepaald een signaal dat de gegeerde middenvelder binnenkort hetzelfde pad bewandelt. Net als een verlengd verblijf van Zirkzee lijkt shoppen bij Union dan ook van de baan, opnieuw niet per se een ramp. Hoewel er over zijn sportieve meerwaarde geen enkele discussie bestaat, is Nielsen niet het soort target waar Anderlecht tegenwoordig bij voorkeur op mikt. Per slot van rekening heeft de 28-jarige Deen een vrij geringe doorverkoopwaarde. Veel winst zit er allicht niet, al is stabiliteit natuurlijk ook wel wat waard.



Bovendien willen de Brusselaars geenszins de eigen jeugd blokkeren. Mazzu belooft alvast hen verder te zullen integreren en ontwikkelen. Het juiste evenwicht vinden tussen hun evolutie en de sportieve doelstellingen, waarbij ervaring en vooral kwaliteit van pas komen, wordt nochtans een uiterst lastige oefening. Zeker indien hij de gewenste versterkingen, al dan niet op bestelling, voorhanden krijgt. Zij genieten dan vermoedelijk de voorkeur, niet in het minst wanneer de druk om te presteren toeneemt. Wie weet krijgen zelfs een paar dure flops als Michel Vlap en Mustapha Bundu een nieuwe kans om zich te tonen. Mocht een van hen zijn hoge prijskaartje alsnog rechtvaardigen, betekent dat alleszins een forse pluim op de hoed van Mazzu. Al zouden we er in het geval van Verbeke niet echt op rekenen.

NUMMER ÉÉN
All-in gaan blijft uitgesloten, maar voor enkele gerichte aanwinsten mag Anderlecht dus gerust haar limieten opzoeken. Zowel om haar imago te redden als om de steile ambities waar te maken. "Opnieuw prijzen pakken en de nummer één van België worden", wond Vandenhaute er bij de presentatie van Mazzu, zelf het volmondig eens met die boude uitspraak, geen doekjes om. Tijd om de daad bij het woord te voegen en het geld voorzichtig weer te laten rollen. In samenspraak met de nieuwe coach en binnen de eigen beperkingen uitpakken met toptransfers dus, die – anders dan Zirkzee – passen bij het systeem en intense voetbal dat hij nastreeft. Voortaan is tenslotte niet langer de visie van Kompany, maar wel Mazzu zijn wil wet in het Lotto Park. Afwachten of hij meteen hard op de tafel durft te kloppen.

POLL: Denkt u dat Anderlecht zal uitpakken op de transfermarkt?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Engels analist doet markante uitspraak na optreden De Bruyne
Engels analist doet markante uitspraak na optreden De Bruyne

Manchester City heeft de Engelse titelstrijd donderdagavond weer in handen genomen met een 0-4-zege ...

64
64
Dompertje Union: "Nu wel gevrijwaard tegen Anderlecht"
Dompertje Union: "Nu wel gevrijwaard tegen Anderlecht"

Vlak voor het einde van de heenronde van de Champions' Play-Offs heeft Union SG zich dan toch kunnen ...

100
100
Alderweireld én Van Bommel scherp na pijnlijke avond
Alderweireld én Van Bommel scherp na pijnlijke avond

Antwerp FC boekte vorig weekend tegen Cercle Brugge zijn eerste overwinning in de Champions' ...

125
125
De Bruyne leidt ruime zege City in, titelfeest PSV uitgesteld
De Bruyne leidt ruime zege City in, titelfeest PSV uitgesteld

In de Engelse Premier League heeft Manchester City zich opnieuw tot één puntje van de ...

46
46
Union leeft weer! Gouden duo zet wedergeboorte in op Bosuil
Union leeft weer! Gouden duo zet wedergeboorte in op Bosuil

Union SG is dan toch nog niet uitgeteld voor de landstitel. Na vier opeenvolgende nederlagen, konden ...

159
159
Riemer: "Ik reken op hem voor volgend seizoen"
Riemer: "Ik reken op hem voor volgend seizoen"

RSC Anderlecht won woensdag overtuigend van Cercle Brugge, maar betaalde daar wel een behoorlijke ...

171
171
Wat een goal! Vliegende De Bruyne zet City op rozen
Wat een goal! Vliegende De Bruyne zet City op rozen

In de Engelse titelstrijd stond Manchester City donderdagavond behoorlijk onder druk. De regerende ...

188
188
'Antwerp rekent zich rijk na toptransfer van 65 miljoen'
'Antwerp rekent zich rijk na toptransfer van 65 miljoen'

Antwerp FC was vorig seizoen bijzonder succesvol en plukte daar ook de vruchten van op de ...

669
669
'Nieuwe coach Club Brugge: topkandidaat zet deur op kier'
'Nieuwe coach Club Brugge: topkandidaat zet deur op kier'

Nicky Hayen levert momenteel uitstekend werk als interim-coach bij Club Brugge. Steeds vaker wordt ...

639
639
0-8! PSV heeft titel quasi binnen na ware galavoorstelling
0-8! PSV heeft titel quasi binnen na ware galavoorstelling

In de Nederlandse Eredivisie lijkt het kampioenschap zo goed als binnen voor PSV. De Eindhovenaren ...

68
68
Jan Breydel zingt één man luidkeels toe: "Kunnen kampioen worden"
Jan Breydel zingt één man luidkeels toe: "Kunnen kampioen worden"

Club Brugge maakte woensdagavond opnieuw een flink statement binnen de titelstrijd. Zo haalde ...

195
195
Rice slikt walgelijke gezangen: X reageert vernietigend
Rice slikt walgelijke gezangen: X reageert vernietigend

Declan Rice en Arsenal spelen voorlopig een dijk van een seizoen. De recordtransfer paste zich ...

113
113
'Debast overtuigd: nieuwe transfergesprekken Anderlecht'
'Debast overtuigd: nieuwe transfergesprekken Anderlecht'

RSC Anderlecht staat halfweg de Champions' Play-Offs in pole-positie om met de landstitel aan de ...

441
441
Van Bommel wisselt één keer, Union mist sterkhouder
Van Bommel wisselt één keer, Union mist sterkhouder

Union SG is dramatisch aan de Champions' Play-Offs begonnen en moet donderdagavond op het veld van ...

55
55
Concurrentie beeft: "Dan wordt Club natuurlijk kampioen"
Concurrentie beeft: "Dan wordt Club natuurlijk kampioen"

Nog één wedstrijd en de heenronde van de Champions' Play-Offs zit erop. Sowieso zal ...

703
703