'Prutser' Van Bommel boezemt Antwerp grote schrik in

'Prutser' Van Bommel boezemt Antwerp grote schrik in

Niet Club Brugge, maar wel Antwerp FC wordt hoogstwaarschijnlijk de volgende werkgever van Mark van Bommel. De Nederlander heeft als coach weinig adelbrieven voor te leggen, want eerder viel hij twee keer zwaar door de mand bij PSV Eindhoven en VfL Wolfsburg. We maakten eerder een uitgebreide analyse over de belangrijkste redenen waarom het verkeerd liep bij deze clubs. In dit stuk focussen we vooral op de voetbalvisie van Van Bommel en wat Antwerp mag verwachten van hun veronderstelde nieuwe trainer.


HOLLAND BOVEN

Volgens Het Nieuwsblad is er (bijna) geen twijfel meer mogelijk: Mark van Bommel wordt bij Antwerp FC de opvolger van Brian Priske. De laatste punten en komma’s moeten nog weggewerkt worden in de onderhandelingen, die zich een een laatste fase zouden bevinden. De krant stelt zelfs, op basis van informatie via Nederlandse kranten, dat Van Bommel en Antwerp reeds een mondeling akkoord gevonden hebben. Het is de algemene verwachting dat hij begin volgende week op de Bosuil officieel wordt voorgesteld als de nieuwe hoofdcoach van de club.



Mark van Bommel zou tevens inspraak krijgen in de invulling van de technische staf. In die optiek is het alvast geen toeval dat Andries Ulderink concreet genoemd wordt als de nieuwe assistent-coach van Antwerp FC. De 52-jarige Nederlander is dan ook een ‘mannetje’ van Marc Overmars, die Ulderink eerder binnenhaalde bij Ajax en Ajax Cape Town. Van Bommel zou de job bij Antwerp heel goed zien zitten, en dat komt niet alleen door de aanwezigheid van zijn landgenoten. Van Bommel zou gecharmeerd zijn door de sfeer van de fans, en door de financiële mogelijkheden van de club.

STIJLBREUK?

Maar de grote vraag is natuurlijk hoe Antwerp FC volgend seizoen zal voetballen onder Mark van Bommel. Het DNA van The Great Old wordt getypeerd door een grote mate van intensiteit, nooit aflatende inzet en een beetje ‘kick and rush’ voetballen. Het truitje nat maken, zoals het hoort in de Engels getinte stijl van de club. Als speler was Van Bommel zo’n type-voetballer, maar als coach houdt hij er andere ideeën op na - die in het verleden niet erg succesvol waren bij PSV Eindhoven en VfL Wolfsburg.

Mark van Bommel staat voor voetbal volgens de Nederlandse school, wat vooreerst een grote mate van balbezit inhoudt. Hij voerde deze visie in bij VfL Wolfsburg, maar die aanpak bleek al snel helemaal niet de juiste te zijn. In 2021 erfde hij in de Volkswagen-Arena een kwalitatieve spelersgroep, die bovendien aangevuld werd met 50 miljoen euro aan versterkingen, waaronder Sebastiaan Bornauw (13,5 miljoen euro), Luca Waldschmidt (12 miljoen euro), Aster Vranckx (8 miljoen euro) en Lukas Nmecha (8 miljoen euro).



Maar die ferme kwaliteitsinjectie in de spelersgroep vertaalde zich helemaal niet op het voetbalveld. Er werden op voorhand reeds grote vraagtekens gesteld rond de capaciteiten van Mark van Bommel, en al gauw werden dat ferme alarmsignalen. De Nederlander bleek een miscast van jewelste te zijn door een tactiek te hanteren die voornamelijk gebaseerd is op balbezit. Zo’n aanpak kan in een dominante en aanvallende ploeg van grote waarde zijn, maar niet op de conservatieve manier waarop Van Bommel zijn ploeg liet spelen.

HET DRAMA VAN BOMMEL

Een eindeloos heen-en-weer gepingel van voet tot voet, zonder al te veel diepgang, daar houden de fans van Antwerp FC alvast niet van. Daarnaast scoorde het Wolfsburg van Mark van Bommel erg weinig en slikte het tevens bijzonder veel doelpunten. Het contrast met Oliver Glasner, de voorganger van van Bommel bij Wolfsburg, kon zelfs niet groter zijn. In het laatste seizoen onder Glasner had Wolfsburg te op één na beste verdediging van de Bundesliga met 37 geïncasseerde doelpunten. Ter vergelijking: Van Bommel incasseerde in zijn eerste 13 matchen al 18 tegendoelpunten.



Onder de leiding van Mark van Bommel was de verdediging van VfL Wolfsburg een zeef, maar ook de voetbalvisie van de Nederlander was geen goede match. Terwijl Oliver Glasner zijn ploeg naar een vierde plaats leidde in de Bundesliga met een hoge intensiteit, veel pressing, een directe speelstijl in balverlies en -bezit, probeerde zijn opvolger het op een totaal andere manier. Op de ‘Hollandse’ manier. Maar dat was duidelijk een misrekening van Van Bommel. Het voetbal was pover, de resultaten zeker, en bovendien stuurden de fans steeds vaker hun kat naar de wedstrijden.

AANPASSEN VERPLICHT

De laatste ervaring van Mark van Bommel als hoofdcoach was dus duidelijk geen groot succes. Bij VfL Wolfsburg had nochtans een meer dan degelijke basis geërfd van zijn voorganger Oliver Glasner, wiens speelstijl dicht aanleunt bij de Red Bull-school. Uiteraard moet een nieuwe coach zijn eigen accenten kunnen leggen en de ploeg nóg beter laten presteren, maar van Bommel perfectioneerde het systeem niet. Hij gooide het drastisch over een totaal andere boeg, met alle gevolgen van dien.

Oliver Glasner haalde het maximum uit VfL Wolfsburg waardoor Mark van Bommel enkel hoefde voort te borduren op het indrukwekkende werk van Glasner. De Nederlander kreeg er zelfs nog enkele serieuze aanwinsten bij, maar toch ging hij roemloos ten onder in het Volkswagen-Stadion. Marco van Basten kreeg daarmee gelijk over zijn inschatting van Van Bommel. “Ik schat hem niet hoog in”, zei Marco van Basten al na zijn ontslag bij PSV Eindhoven bij Ziggo Sport “Niet als een goede trainer.”



Sinds zijn ontslag bij VfL Wolfsburg raakte Mark van Bommel nergens meer aan de bak, maar Antwerp FC wil hem dus een herkansing bieden. Alleen zal de Nederlander dan best wel rekening moeten houden met het DNA van de club, want een eindeloos gebrei aan de bal zonder veel diepgang wordt zeker niet geapprecieerd op de Bosuil. Maar vooreerst tellen nog altijd de resultaten, want Paul Gheysens wil volgend seizoen volop strijden voor de titel. Winnen is de boodschap. Boven de visie en de tactiek van de coach. Van Bommel zal zich dus moeten aanpassen op de situatie bij Antwerp. En niet andersom.

POLL: Is van Bommel de juiste coach voor Antwerp?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Opvolger voor Klopp: topkandidaat landt in Engeland'
'Opvolger voor Klopp: topkandidaat landt in Engeland'

Liverpool FC bereidt zich momenteel voor op de derby van woensdagavond tegen Everton FC, wat opnieuw ...

9
9
'Standard trapt transferzomer af: vijf à zes aanwinsten'
'Standard trapt transferzomer af: vijf à zes aanwinsten'

In de Europe Play-Offs krijgt Standard dinsdagavond het bezoek van KV Mechelen, maar voor de Rouches ...

30
30
Schandaal Snelders: 'Horrorverhaal deint nog verder uit'
Schandaal Snelders: 'Horrorverhaal deint nog verder uit'

De hemel blijft maar neerdalen op het hoofd van Eddy Snelders. De voormalig voetballer en gewezen ...

49
49
<strong>Zlatan laat Antwerp FC op zijn grondvesten daveren</strong>
Zlatan laat Antwerp FC op zijn grondvesten daveren

Mark van Bommel overweegt zijn toekomst bij Antwerp FC vanwege financi&euml;le en sportieve ...

140
140
Mulder rekent zwaar af met Verhaeghe: "Hij praat als een kleuter"
Mulder rekent zwaar af met Verhaeghe: "Hij praat als een kleuter"

Sinds het afscheid van Ronny Deila als hoofdcoach, gaat het Club Brugge opnieuw voor de wind. Dat ...

197
197
Inter pakt tweede ster: titelmatch ontspoort in extra tijd
Inter pakt tweede ster: titelmatch ontspoort in extra tijd

Na Duitsland kent ook Itali&euml; zijn nieuwe landskampioen. Internazionale verzekerde zich ...

40
40
'Tweede steunpilaar op weg naar exit bij Anderlecht'
'Tweede steunpilaar op weg naar exit bij Anderlecht'

Met nog zes speeldagen te gaan blijft RSC Anderlecht aan de leiding staan in de Champions' ...

289
289
'Beslissing staat vast: Gent laat Vanhaezebrouck vertrekken'
'Beslissing staat vast: Gent laat Vanhaezebrouck vertrekken'

In de Europe Play-Offs wil AA Gent dinsdagavond zijn leidersplaats nog wat extra in de verf zetten ...

459
459
'Kassa rinkelt bij Club Brugge: leegloop in de maak?'
'Kassa rinkelt bij Club Brugge: leegloop in de maak?'

Een paar weken geleden hing Club Brugge nog in de touwen, intussen droomt men in Jan Breydel van een ...

527
527
RSC Anderlecht neemt opnieuw afscheid van meubelstuk
RSC Anderlecht neemt opnieuw afscheid van meubelstuk

Of het zich meteen weer tot landskampioen weet te kronen valt nog af te wachten, maar Anderlecht ...

255
255
Hein moet puzzelen: AA Gent incasseert dubbele opdoffer
Hein moet puzzelen: AA Gent incasseert dubbele opdoffer

Met een zege tegen STVV kan AA Gent dinsdag al een stevige stap zetten richting de eindzege in de ...

93
93
'Doorbraak op de Bosuil: Gheysens bezwijkt voor Mintjens'
'Doorbraak op de Bosuil: Gheysens bezwijkt voor Mintjens'

Ondanks de financi&euml;le perikelen is Paul Gheysens niet van plan om Antwerp te verlaten. ...

564
564
Schorsingen wenken in play-offs: 12 spelers staan op scherp
Schorsingen wenken in play-offs: 12 spelers staan op scherp

Zowel in de Champions' als de Europe Play-Offs staat er straks een midweekspeeldag op het programma. ...

465
465
'Kompany kan Burnley verlaten voor Premier League-subtopper'
'Kompany kan Burnley verlaten voor Premier League-subtopper'

Behoudens een half mirakel stevent Burnley na &eacute;&eacute;n seizoen alweer af op de degradatie ...

192
192
Schuldige bekend voor veelbesproken goal Club Brugge
Schuldige bekend voor veelbesproken goal Club Brugge

Club Brugge heeft zondagavond zijn derde opeenvolgende zege geboekt in de Champions' Play-Offs. Zo ...

567
567