Clement zet Ligue 1 op stelten

Clement zet Ligue 1 op stelten

In maart stond Philippe Clement met één been op straat bij AS Monaco, maar vandaag geniet hij een vooraanstaande status in het Prinsdom. Dankzij een fantastische reeks van 27 op 27 zijn de Monegasken goed op weg om de huidige jaargang van de Ligue 1 op een knappe tweede plaats af te sluiten. Daarnaast maakt Clement ook naam voor zichzelf en voor zijn Belgische collega’s. Van ‘le petit Belge’ tot een trainer die grote indruk maakt in Frankrijk.


NOBODY IN FRANKRIJK

Op 3 januari werd Philippe Clement aangesteld als de nieuwe coach van AS Monaco, toen de club in de Ligue 1 op een teleurstellende zesde plaats geklasseerd stond. In het Prinsdom werd men niet meteen wild van ‘le petit Belge’, daar zijn ze grote namen gewoon zoals Leonardo Jardim, Thierry Henry of Niko Kovac. Voor de buitenwereld was het bovendien moeilijk te begrijpen waarom Kovac zijn ontslag kreeg in het Stade Louis II. Monaco lag nog in de running om zich te kwalificeren voor de Champions League - het grote doel van de club - en bovendien was het spel ook niet alarmerend.



De aanstelling van Philippe Clement als nieuwe hoofdcoach deed de Monegaskische achterban en spelersgroep niet meteen springen van enthousiasme. Drie opeenvolgende landstitels met Club Brugge maakt namelijk geen grote indruk in Frankrijk, iets wat pijnlijk duidelijk werd in een poll van L’Equipe net nadat Clement officieel werd voorgesteld bij AS Monaco. Slechts 30% van de stemmers was er namelijk van overtuigd dat Monaco een goede beslissing nam door Clement te benoemen als opvolger van Niko Kovac. Onbekend is onbemind, zullen we maar zeggen.

DE DROOMPRINS VAN MONACO

Maar de keuze om een nieuwe hoofdcoach aan te stellen was er ééntje vóór Philippe Clement in plaats van tégen Niko Kovac. Het wil ook wel wat zeggen dat de succescoach van Club Brugge de voorkeur kreeg op andere topkandidaten met een grotere naam en reputatie zoals Jesse Marsch (ex-RB Leipzig) en Paulo Fonseca (ex-AS Roma). Bovendien had Paul Mitchell een groot aandeel in de trainerskeuze, en dat speelde vooral in het voordeel van Clement. De Engelsman is de overkoepelende sportief directeur van AS Monaco en Cercle Brugge, en in die hoedanigheid kent Mitchell de Belgische competitie erg goed.

“We hebben geluk dat we in België al een tijdje op de eerste rij zitten, hé”, lachte Paul Mitchell in een interview met Het Nieuwsblad. “Ik heb eigenlijk altijd al bewondering voor hem gehad, al van zijn tijd bij Waasland-Beveren, waar hij goed voetbal bracht met een beperkt budget.” De Engelsman werd overtuigd door de expertise en kunde van Philippe Clement, die hij omschrijft als een serial winner. Als je drie keer op rij kampioen wordt in België, ben je klaar voor de volgende stap.”



Philippe Clement viel in de smaak bij AS Monaco omdat ‘zijn’ Club Brugge in België altijd het meest druk zet op de tegenstander, iets waar Paul Mitchell van houdt als adept van de Red Bull-filosofie. Daarnaast beschikte Clement over goed peoplemanager-skills, weet hij precies hoe hij jonge spelers moet lanceren, én bovendien houdt hij van het werken met data - wat een belangrijk facet is bij AS Monaco. Door de combinatie van al deze elementen raakte Monaco danig gecharmeerd.

KEERPUNT TEGEN PSG

Ondanks het grote geloof van de club in Philippe Clement, kende de coach toch geen al te beste start bij AS Monaco. In maart schreef L'Équipe zelfs dat hij al met één been op straat zou staan. De Russische eigenaar Dmitry Rybolovlev zou schoon schip maken bij de club en het onvermijdelijke ontslag van Clement zou weldra volgen. 12 punten op 27 in de Ligue 1, een uitschakeling in de Europa League tegen SC Braga en ook in de Coupe de France tegen FC Nantes, zouden aan de basis liggen van een nakend ontslag.



“Clement moet zich geen illusies maken”, schreef L'Équipe. Zelfs een overwinning tegen het grote Paris Saint-Germain, de eerstvolgende tegenstander van AS Monaco na het spraakmakend artikel in de Franse krant, zou niets aan die situatie veranderen. Maar toevallig of niet, Monaco won de clash tegen het Parijse sterrenensemble, en dat trouwens met duidelijke 3-0 cijfers. Die prestigieuze overwinning bleek uiteindelijk het ultieme keerpunt te zijn van Clement in Frankrijk, want dit was de voorbode van een huidige fantastische reeks van maar liefst negen overwinningen op een rij.

BELGISCHE AMBASSADEUR

Zelf hechtte Philippe Clement niet al te veel waarde aan het spectaculaire artikel van L'Équipe. “Na wat er geschreven was, heb ik lang met de eigenaar gepraat (Dmitry Rybolovlev, red.). Hij gaf mij zijn volledige steun voor het project. Ach, er wordt in deze wereld rap iets gezegd of geschreven”, zei Clement in Het Nieuwsblad. Door de straffe 27 op 27 in de Ligue 1, klom AS Monaco op van de zesde plaats in januari naar de tweede in het klassement vandaag.

Philippe Clement levert dus uitstekend werk bij AS Monaco en dat doet hij op zijn eigen rationele manier. In tegenstelling tot bij Club Brugge hanteert hij in het Stade Louis II geen dominante tactiek, want het gemiddelde balbezit onder hem daalde met maar liefst 7% in vergelijking met zijn voorganger Niko Kovac. Clement laat Monaco zelfs meer vanuit de counter spelen, weliswaar met meer voorzetten vanop de flank, meer aanwezigheid in de box en bijgevolg meer dreiging en gescoorde doelpunten. Daarnaast worden er meer ballen gerecupereerd op het veld, wat het gemiddeld aantal doelpunten ook deed afnemen.



Philippe Clement hoopte oorspronkelijk dat hij in de Ligue 1 een goede ambassadeur zou kunnen worden voor de Belgische trainers, want in vergelijking met Nederlandse of Spaanse trainers, zijn Belgische coaches in het buitenland erg schaars. En in die nobele doelstelling slaagt hij dus ook effectief. “Philippe Clement heeft zijn plaats helemaal gered door van Monaco het huidige beste team in de Ligue 1 te maken”, zei Antoine Maumon van L'Équipe vrijdag nog in La Dernière Heure.

POLL: Is Clement een goede ambassadeur voor Belgische coaches?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Anderlecht gaat in beroep: "Zonde voor Belgisch voetbal"
Anderlecht gaat in beroep: "Zonde voor Belgisch voetbal"

Een jaartje geleden zat het seizoen van RSC Anderlecht er al op na de reguliere competitie. Nu moet ...

22
22
<strong>'Europese topcoach' trapt aanbod Club Brugge in de vuilbak</strong>
'Europese topcoach' trapt aanbod Club Brugge in de vuilbak

Ondanks interesse van Club Brugge blijft Jesse Marsch op zoek naar een uitdaging die zijn ambities ...

196
196
'Manchester City hakt knoop door over transfer De Bruyne'
'Manchester City hakt knoop door over transfer De Bruyne'

Kevin De Bruyne meldde zich deze week niet bij de Rode Duivels. Bondscoach Domenico Tedesco wou geen ...

62
62
Union benadeeld in Play-Offs? Kalendermaker reageert
Union benadeeld in Play-Offs? Kalendermaker reageert

Het clubvoetbal maakt in de komende dagen eventjes plaats voor de internationale ploegen. Maar ...

133
133
'Verrassing in Genk: Vrancken op weg naar uitgang'
'Verrassing in Genk: Vrancken op weg naar uitgang'

KRC Genk plaatste zich zondag alsnog voor de Champions' Play-Offs. Maar eigenlijk was dat slechts ...

471
471
'Club vol voor nieuwe trainer: één man in pole-positie'
'Club vol voor nieuwe trainer: één man in pole-positie'

Club Brugge heeft maandag zoals verwacht afscheid genomen van Ronny Deila als hoofdcoach. Op de ...

674
674
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk

AA Gent was een van de verliezers van de slotspeeldag. Nochtans vervulden de Buffalo's zelf hun ...

562
562
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen

Op zijn oude dag is Jan Vertonghen nog steeds een baken van rust centraal achterin bij Anderlecht. ...

169
169
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge

Ronny Deila beleefde zijn zwanenzang bij Club Brugge zondag helemaal op zijn eentje, want het ...

1100
1100
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen

Op de laatste speeldag van de reguliere competitie stond er op een aantal velden nog bijzonder veel ...

254
254
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'

Na het ontslag van Ronny Deila rekent Club Brugge op Nicky Hayen om alsnog succes te boeken in de ...

261
261
Topclubs reageren verdeeld op speelschema Play-Offs
Topclubs reageren verdeeld op speelschema Play-Offs

Daags na de afsluiter van de reguliere competitie stelde de Pro League de kalender van de Play-Offs ...

854
854
Geraerts spreekt duidelijke taal over Club Brugge-job
Geraerts spreekt duidelijke taal over Club Brugge-job

Club Brugge moet wederom op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer. Ronny Deila werd maandag immers op ...

298
298
Grote zorgen bij Duivels: sterspeler hoogst onzeker
Grote zorgen bij Duivels: sterspeler hoogst onzeker

De Rode Duivels verzamelden maandag in Tubeke. Daar bereiden ze tijdens de komende dagen de ...

124
124
Bayern verliest boegbeeld: vijf bestemmingen voor Kimmich'
Bayern verliest boegbeeld: vijf bestemmingen voor Kimmich'

Bayern M&uuml;nchen neemt na het seizoen afscheid van hoofdcoach Thomas Tuchel. En mogelijk ziet Der ...

106
106