Kompany heeft masterplan met Rode Duivel

Kompany heeft masterplan met Rode Duivel

Vincent Kompany moet roeien met de riemen die hij heeft, maar op bepaalde posities is de kwaliteit gewoon ondermaats. Op de rechtsachter bijvoorbeeld, waar Michael Amir Murillo en Killian Sardella niet voldoen. Daarom zou Anderlecht graag Thomas Foket naar het Lotto Park halen. De achtvoudige Rode Duivel heeft het perfecte profiel voor Kompany, want Foket heeft als wingback een aangeboren talent om diepgang te maken, en Ligue 1 leerde hij bovendien veel beter verdedigen.


MURILLO OUT

Als RSC Anderlecht met één knelpuntpositie kampt, dan is het wel op de rechtsachter. Michael Amir Murillo startte ooit veelbelovend aan zijn verhaal in het Lotto Park, maar vandaag is hij een schim van de MLS All-Star die hij was. Al twee seizoenen lang haalt de Panamees een ontoereikend niveau om beschouwd te kunnen worden als een absolute sterkhouder. Zonde, want intrinsiek heeft hij dat talent nochtans wel. Murillo kende dit seizoen weliswaar enkele opflakkeringen, maar de balans van zijn gehele jaargang wordt als negatief beoordeeld.

Ondanks zijn weinig indrukwekkende prestaties was Michael Murillo dit seizoen toch een vaste basisspeler in het elftal van Vincent Kompany. Het hielp wel dat zijn doublure Killian Sardella al vroeg werd afgeschreven na een dramatische prestatie tegen Union SG. De vraag luidt nu evenwel hoe lang Murillo nog zal kunnen genieten van zijn vrijgeleide op de rechtsachter. Vorig weekend maakte hij zich namelijk onmogelijk door een rode kaart te pakken na een onsportieve reactie jegens Kaoru Mitoma. Dergelijke zaken zijn ontoelaatbaar voor Vincent Kompany en met die bedenkelijke actie was Murillo trouwens niet aan zijn proefstuk toe.



Anderlecht zal bijgevolg ook niets in de weg leggen om Michael Murillo straks te verkopen, dat was in januari trouwens ook al de betrachting van de Belgische recordkampioen. Toen hanteerde Sporting nog een vraagprijs van 5 miljoen euro, en ondanks de interesse van Spartak Moskou kwam er in de wintermercato geen enkele aanbieding voor hem binnen. Volgens La Dernière Heure zou Anderlecht daarom hun vraagprijs laten zakken en vrede nemen met aanbiedingen om en bij de 3 miljoen euro. Het is duidelijk dat Sporting volgend seizoen niet meer voluit de kaart van Murillo zal trekken …

ONMISBAAR BIJ REIMS

RSC Anderlecht is bovendien al een tijdje bezig met het in kaart brengen van potentiële rechtsachters en volgens Het Laatste Nieuws is Thomas Foket daar ééntje van. De 27-jarige rechtsachter is al vier seizoenen lang een vaste waarde bij Stade Reims, dat vandaag de twaalfde plaats bezit in de Ligue 1. Foket wordt in de champagnestreek naar waarde geschat, waar hij erg standvastig en consequent presteert. Hij blinkt er niet uit met kwieke dribbels of versnellingen, maar de achtvoudige Rode Duivel is ontegensprekelijk een stabiele factor in de ploeg van Oscar Garcia: indien fit, dan speelt Foket altijd.

Ondanks het feit dat hij negen wedstrijden in de lappenmand lag, vergaarde Thomas Foket in de Franse competitie een groot aantal van 2.149 speelminuten. Daarmee is hij nog altijd de zesde meest opgestelde veldspeler van Stade Reims. Dat wil toch wat zeggen over zijn belangrijkheid voor de ploeg. Foket is altijd een zekerheid geweest in het Stade Auguste-Delaune en door zijn goede prestaties speelde hij zich eerder al in de belangstelling van onder meer Parma en Olympique de Marseille. En nu toont Anderlecht dus ook interesse in de rechtsachter, die ook als wingback kan kan opereren.



Stade Reims is niet meteen een hoogvlieger in de Ligue 1 en daarom lijdt het geen twijfel dat Thomas Foket wel eens een stapje hogerop zou durven zetten. “Het is een veel bekeken kampioenschap dat vaak een springplank is naar een mooie transfer”, verklaarde hij in oktober al aan La Dernière Heure. Het is wel nog maar de vraag of hij Anderlecht als een mooie transfer catalogeert. Want eens je van het buitenland geproefd hebt, dan is de stap naar de Jupiler Pro League niet zo aantrekkelijk meer. Of het zou moeten zijn dat Foket zich erg aangesproken voelt door de potentiële samenwerking met Vincent Kompany.

COMPLETER GEWORDEN

Wij kennen Thomas Foket allemaal van zijn uitstekende periode als aanvallende rechtsachter bij AA Gent. Door hem de ganse flank te laten aflopen, kon Hein Vanhaezebrouck zijn spelsysteem perfectioneren tot in de puntjes. De fysieke kwaliteiten van Foket zijn dan ook van een erg hoogwaardig niveau. “Foket is zo’n speler die door een muur zou gaan. In de loopoefening in stervorm was hij altijd één van de beste”, zei teammanager van KV Oostende Bart Brackez aan Krant van West-Vlaanderen. Foket werd in 2013 voor één seizoen verhuurd aan de kustploeg.

Maar van die grootse offensieve impulsen blijft er vandaag nog bitter weinig over. Thomas Foket speelt bij Stade Reims namelijk in een meer verdedigend ingestelde ploeg, die bijvoorbeeld maar 42,8% balbezit genereert - het allerlaagste van de Ligue 1. Maar Foket leerde in Frankrijk wel beter verdedigen, waardoor hij er een completere en betere verdediger werd. “Het is een fysiek sterk kampioenschap dat me hielp denken als een verdediger”, zei hij daarover in La Dernière Heure.



Door een gebrek aan balbezit en offensieve impulsen in de ploeg van Stade Reims, draaft Thomas Foket niet langer de ganse lijn af zoals bij AA Gent destijds. “Hier fungeer ik echt als rechterverdediger. Wij winnen ook meestal maar met 1‑0, dus scoren weinig. Ik ben zeker tevreden over mijn efficiëntie en rendement, maar natuurlijk kan het altijd beter. Puur verdedigend voel ik me wel sterker. We beschikken dan ook al twee jaar na elkaar over de beste defensie van de Ligue 1”, zei hij vorig jaar in een interview met Sport/Voetbalmagazine.

IDEAAL VOOR ANDERLECHT

Bij het meer dominante en aanvallend ingestelde Anderlecht van Vincent Kompany zou Thomas Foket zich aldus meer kunnen uitleven op zijn positie. Bovendien heeft de 27-jarige een bepaalde band met Anderlecht, want toen hij eigendom was van Dilbeek trainde hij ooit mee bij de U19 van Sporting. Het is wel nog maar de vraag of Foket het opportuun vindt om terug te keren naar België. De Ligue 1 staat nog enkele tandjes hoger aangeschreven dan de Jupiler Pro League, en dat is ook de voornaamste reden waarom Thomas Foket momenteel acht A-caps telt voor de Rode Duivels.



We kunnen in elk geval goed begrijpen dat Vincent Kompany wel graten ziet in zijn komst. De grootste kwaliteiten van Thomas Foket lagen destijds voornamelijk in het aanvallend gebied, maar in Frankrijk scherpte hij zijn defensieve skills ook hard aan. Een rechter wingback die kan verdedigen én aanvallen: Foket zou voor Kompany en Anderlecht wel eens de droomtransfer bij uitstek kunnen zijn.

POLL: Zou Foket een supertransfer zijn voor Anderlecht?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Riemer laat zich uit over blessures Dreyer en Schmeichel
Riemer laat zich uit over blessures Dreyer en Schmeichel

Na vijf speeldagen blijft het RSC Anderlecht dat aan de leiding staat in de Champions' Play-Offs. ...

163
163
Hayen bejubelt uitblinker: "Als je ziet hoe de groep reageert ..."
Hayen bejubelt uitblinker: "Als je ziet hoe de groep reageert ..."

Sinds Nicky Hayen het roer overnam als interim-coach, staat er geen maat meer op Club Brugge. ...

141
141
Drama bij Anderlecht: supporter overlijdt tijdens match
Drama bij Anderlecht: supporter overlijdt tijdens match

RSC Anderlecht wist zijn koppositie woensdagavond vast te houden met een 3-0-overwinning tegen ...

436
436
CDK assisteert Atalanta naar bekerfinale, titelfiasco Liverpool
CDK assisteert Atalanta naar bekerfinale, titelfiasco Liverpool

In de Engelse titelstrijd heeft Liverpool FC woensdagavond een bijzonder slechte zaak gedaan. De ...

68
68
Leoni held van Lotto Park: Anderlecht wint wéér van Cercle
Leoni held van Lotto Park: Anderlecht wint wéér van Cercle

Halfweg de Champions' Play-Offs is het RSC Anderlecht dat het klassement blijft aanvoeren. De ...

158
158
Club in kampioenenmodus: Genk krijgt pak slaag op Jan Breydel
Club in kampioenenmodus: Genk krijgt pak slaag op Jan Breydel

Club Brugge heeft woensdagavond zijn titelkandidatuur nog eens dubbel en dik in de verf gezet. ...

457
457
Witte rook: Barcelona kent trainer voor volgend seizoen
Witte rook: Barcelona kent trainer voor volgend seizoen

FC Barcelona heeft een rotweek achter de rug: het sneuvelde in de Champions League en verloor ...

146
146
Code oranje bij Anderlecht: cruciaal tweetal valt uit
Code oranje bij Anderlecht: cruciaal tweetal valt uit

RSC Anderlecht wou zich woensdagavond herpakken na de nederlaag van afgelopen weekend op KRC Genk. ...

387
387
Anderlecht krijgt dubbele voorsprong cadeau: "Een ramp!"
Anderlecht krijgt dubbele voorsprong cadeau: "Een ramp!"

In de Champions' Play-Offs kreeg RSC Anderlecht woensdagavond een uitgelezen kans om zijn ...

258
258
Overname KVO: twee aandeelhouders liggen nog dwars
Overname KVO: twee aandeelhouders liggen nog dwars

KV Oostende verzekerde zich afgelopen weekend van het behoud in de Challenger Pro League. En de ...

132
132
'PSG vindt 'nieuwe Mbappé': 200 miljoen géén struikelblok'
'PSG vindt 'nieuwe Mbappé': 200 miljoen géén struikelblok'

Paris Saint-Germain ziet komende zomer opnieuw een grote naam vertrekken. Zo is het geen geheim meer ...

164
164
'Nieuwe leegloop bij Union: prijskaartje Amoura staat vast'
'Nieuwe leegloop bij Union: prijskaartje Amoura staat vast'

Union SG is dramatisch aan de Play-Offs begonnen, maar kan voorts terugblikken op een uitstekend ...

96
96
<strong>‘Anderlecht zet Europese topclubs voor schut met superdeal'</strong>
‘Anderlecht zet Europese topclubs voor schut met superdeal'

Anderlecht wil Europese topclubs voor schut zetten met de veelbelovende centrale verdediger Taha ...

326
326
'Ajax pakt uit met zeer verrassende nieuwe coach'
'Ajax pakt uit met zeer verrassende nieuwe coach'

Voor Ajax is het een seizoen om snel te vergeten. De Amsterdammers begonnen rampzalig aan het ...

128
128
Hayen verrast met Odoi, Riemer slachtoffert Amuzu
Hayen verrast met Odoi, Riemer slachtoffert Amuzu

Woensdagavond wordt de vijfde speeldag in de Champions' Play-Off al op gang getrapt. Daarin staan er ...

70
70