Kompany heeft masterplan met Rode Duivel

Kompany heeft masterplan met Rode Duivel

Vincent Kompany moet roeien met de riemen die hij heeft, maar op bepaalde posities is de kwaliteit gewoon ondermaats. Op de rechtsachter bijvoorbeeld, waar Michael Amir Murillo en Killian Sardella niet voldoen. Daarom zou Anderlecht graag Thomas Foket naar het Lotto Park halen. De achtvoudige Rode Duivel heeft het perfecte profiel voor Kompany, want Foket heeft als wingback een aangeboren talent om diepgang te maken, en Ligue 1 leerde hij bovendien veel beter verdedigen.


MURILLO OUT

Als RSC Anderlecht met één knelpuntpositie kampt, dan is het wel op de rechtsachter. Michael Amir Murillo startte ooit veelbelovend aan zijn verhaal in het Lotto Park, maar vandaag is hij een schim van de MLS All-Star die hij was. Al twee seizoenen lang haalt de Panamees een ontoereikend niveau om beschouwd te kunnen worden als een absolute sterkhouder. Zonde, want intrinsiek heeft hij dat talent nochtans wel. Murillo kende dit seizoen weliswaar enkele opflakkeringen, maar de balans van zijn gehele jaargang wordt als negatief beoordeeld.

Ondanks zijn weinig indrukwekkende prestaties was Michael Murillo dit seizoen toch een vaste basisspeler in het elftal van Vincent Kompany. Het hielp wel dat zijn doublure Killian Sardella al vroeg werd afgeschreven na een dramatische prestatie tegen Union SG. De vraag luidt nu evenwel hoe lang Murillo nog zal kunnen genieten van zijn vrijgeleide op de rechtsachter. Vorig weekend maakte hij zich namelijk onmogelijk door een rode kaart te pakken na een onsportieve reactie jegens Kaoru Mitoma. Dergelijke zaken zijn ontoelaatbaar voor Vincent Kompany en met die bedenkelijke actie was Murillo trouwens niet aan zijn proefstuk toe.



Anderlecht zal bijgevolg ook niets in de weg leggen om Michael Murillo straks te verkopen, dat was in januari trouwens ook al de betrachting van de Belgische recordkampioen. Toen hanteerde Sporting nog een vraagprijs van 5 miljoen euro, en ondanks de interesse van Spartak Moskou kwam er in de wintermercato geen enkele aanbieding voor hem binnen. Volgens La Dernière Heure zou Anderlecht daarom hun vraagprijs laten zakken en vrede nemen met aanbiedingen om en bij de 3 miljoen euro. Het is duidelijk dat Sporting volgend seizoen niet meer voluit de kaart van Murillo zal trekken …

ONMISBAAR BIJ REIMS

RSC Anderlecht is bovendien al een tijdje bezig met het in kaart brengen van potentiële rechtsachters en volgens Het Laatste Nieuws is Thomas Foket daar ééntje van. De 27-jarige rechtsachter is al vier seizoenen lang een vaste waarde bij Stade Reims, dat vandaag de twaalfde plaats bezit in de Ligue 1. Foket wordt in de champagnestreek naar waarde geschat, waar hij erg standvastig en consequent presteert. Hij blinkt er niet uit met kwieke dribbels of versnellingen, maar de achtvoudige Rode Duivel is ontegensprekelijk een stabiele factor in de ploeg van Oscar Garcia: indien fit, dan speelt Foket altijd.

Ondanks het feit dat hij negen wedstrijden in de lappenmand lag, vergaarde Thomas Foket in de Franse competitie een groot aantal van 2.149 speelminuten. Daarmee is hij nog altijd de zesde meest opgestelde veldspeler van Stade Reims. Dat wil toch wat zeggen over zijn belangrijkheid voor de ploeg. Foket is altijd een zekerheid geweest in het Stade Auguste-Delaune en door zijn goede prestaties speelde hij zich eerder al in de belangstelling van onder meer Parma en Olympique de Marseille. En nu toont Anderlecht dus ook interesse in de rechtsachter, die ook als wingback kan kan opereren.



Stade Reims is niet meteen een hoogvlieger in de Ligue 1 en daarom lijdt het geen twijfel dat Thomas Foket wel eens een stapje hogerop zou durven zetten. “Het is een veel bekeken kampioenschap dat vaak een springplank is naar een mooie transfer”, verklaarde hij in oktober al aan La Dernière Heure. Het is wel nog maar de vraag of hij Anderlecht als een mooie transfer catalogeert. Want eens je van het buitenland geproefd hebt, dan is de stap naar de Jupiler Pro League niet zo aantrekkelijk meer. Of het zou moeten zijn dat Foket zich erg aangesproken voelt door de potentiële samenwerking met Vincent Kompany.

COMPLETER GEWORDEN

Wij kennen Thomas Foket allemaal van zijn uitstekende periode als aanvallende rechtsachter bij AA Gent. Door hem de ganse flank te laten aflopen, kon Hein Vanhaezebrouck zijn spelsysteem perfectioneren tot in de puntjes. De fysieke kwaliteiten van Foket zijn dan ook van een erg hoogwaardig niveau. “Foket is zo’n speler die door een muur zou gaan. In de loopoefening in stervorm was hij altijd één van de beste”, zei teammanager van KV Oostende Bart Brackez aan Krant van West-Vlaanderen. Foket werd in 2013 voor één seizoen verhuurd aan de kustploeg.

Maar van die grootse offensieve impulsen blijft er vandaag nog bitter weinig over. Thomas Foket speelt bij Stade Reims namelijk in een meer verdedigend ingestelde ploeg, die bijvoorbeeld maar 42,8% balbezit genereert - het allerlaagste van de Ligue 1. Maar Foket leerde in Frankrijk wel beter verdedigen, waardoor hij er een completere en betere verdediger werd. “Het is een fysiek sterk kampioenschap dat me hielp denken als een verdediger”, zei hij daarover in La Dernière Heure.



Door een gebrek aan balbezit en offensieve impulsen in de ploeg van Stade Reims, draaft Thomas Foket niet langer de ganse lijn af zoals bij AA Gent destijds. “Hier fungeer ik echt als rechterverdediger. Wij winnen ook meestal maar met 1‑0, dus scoren weinig. Ik ben zeker tevreden over mijn efficiëntie en rendement, maar natuurlijk kan het altijd beter. Puur verdedigend voel ik me wel sterker. We beschikken dan ook al twee jaar na elkaar over de beste defensie van de Ligue 1”, zei hij vorig jaar in een interview met Sport/Voetbalmagazine.

IDEAAL VOOR ANDERLECHT

Bij het meer dominante en aanvallend ingestelde Anderlecht van Vincent Kompany zou Thomas Foket zich aldus meer kunnen uitleven op zijn positie. Bovendien heeft de 27-jarige een bepaalde band met Anderlecht, want toen hij eigendom was van Dilbeek trainde hij ooit mee bij de U19 van Sporting. Het is wel nog maar de vraag of Foket het opportuun vindt om terug te keren naar België. De Ligue 1 staat nog enkele tandjes hoger aangeschreven dan de Jupiler Pro League, en dat is ook de voornaamste reden waarom Thomas Foket momenteel acht A-caps telt voor de Rode Duivels.



We kunnen in elk geval goed begrijpen dat Vincent Kompany wel graten ziet in zijn komst. De grootste kwaliteiten van Thomas Foket lagen destijds voornamelijk in het aanvallend gebied, maar in Frankrijk scherpte hij zijn defensieve skills ook hard aan. Een rechter wingback die kan verdedigen én aanvallen: Foket zou voor Kompany en Anderlecht wel eens de droomtransfer bij uitstek kunnen zijn.

POLL: Zou Foket een supertransfer zijn voor Anderlecht?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk

AA Gent was een van de verliezers van de slotspeeldag. Nochtans vervulden de Buffalo's zelf hun ...

284
284
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen

Op zijn oude dag is Jan Vertonghen nog steeds een baken van rust centraal achterin bij Anderlecht. ...

77
77
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge

Ronny Deila beleefde zijn zwanenzang bij Club Brugge zondag helemaal op zijn eentje, want het ...

593
593
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen

Op de laatste speeldag van de reguliere competitie stond er op een aantal velden nog bijzonder veel ...

169
169
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'

Na het ontslag van Ronny Deila rekent Club Brugge op Nicky Hayen om alsnog succes te boeken in de ...

173
173
Topclubs reageren verdeeld op speelschema Play-Offs
Topclubs reageren verdeeld op speelschema Play-Offs

Daags na de afsluiter van de reguliere competitie stelde de Pro League de kalender van de Play-Offs ...

606
606
Geraerts spreekt duidelijke taal over Club Brugge-job
Geraerts spreekt duidelijke taal over Club Brugge-job

Club Brugge moet wederom op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer. Ronny Deila werd maandag immers op ...

238
238
Grote zorgen bij Duivels: sterspeler hoogst onzeker
Grote zorgen bij Duivels: sterspeler hoogst onzeker

De Rode Duivels verzamelden maandag in Tubeke. Daar bereiden ze tijdens de komende dagen de ...

98
98
Bayern verliest boegbeeld: vijf bestemmingen voor Kimmich'
Bayern verliest boegbeeld: vijf bestemmingen voor Kimmich'

Bayern München neemt na het seizoen afscheid van hoofdcoach Thomas Tuchel. En mogelijk ziet Der ...

88
88
'Club Brugge neemt aanzienlijk risico met nieuwe hoofdcoach'
'Club Brugge neemt aanzienlijk risico met nieuwe hoofdcoach'

Wat al enkele weken in de lucht hing, is sinds maandagochtend ook een feit. Zo heeft Club Brugge dan ...

585
585
STVV zet provocerend KRC Genk heerlijk op zijn plaats
STVV zet provocerend KRC Genk heerlijk op zijn plaats

KRC Genk plaatste zich zondag dan toch voor de Champions' Play-Offs. Die kwalificatie werd maandag ...

474
474
'Monstertransfer Bakayoko: reusachtig prijskaartje bekend'
'Monstertransfer Bakayoko: reusachtig prijskaartje bekend'

Verschillende Rode Duivels komen tijdens de zomermercato in aanmerking voor een fraaie transfer. ...

146
146
<strong>Geraerts rekent genadeloos af met Club Brugge</strong>
Geraerts rekent genadeloos af met Club Brugge

Na een teleurstellende nederlaag tegen Sint-Truiden heeft Club Brugge afscheid genomen van ...

1714
1714
'Verhaeghe versus Deila: sappige details ontslag lekken uit'
'Verhaeghe versus Deila: sappige details ontslag lekken uit'

Vlak voor de play-offs besloot Club Brugge om Ronny Deila de laan uit te sturen.&nbsp;Behalve de ...

1066
1066
'Fredberg in actie: Anderlecht opent onderhandelingen'
'Fredberg in actie: Anderlecht opent onderhandelingen'

Ondanks de valse noot tegen KV Kortrijk begint Anderlecht straks als de grote uitdager van koploper ...

284
284