Basisspeler hervalt: Anderlecht is het kotsbeu

Foto: Basisspeler hervalt: Anderlecht is het kotsbeu

Voor het tweede seizoen op rij stelt Michael Amir Murillo danig teleur bij RSC Anderlecht. Zijn sportieve prestaties op het veld zijn op z’n minst wisselvallig te noemen, maar daarnaast blinkt de Panamees ook niet uit met een voorbeeldige mentaliteit en professioneel gedrag. Zondag kreeg Murillo tegen Union SG voor de tweede keer dit seizoen een rode kaart wegens onsportief gedrag. Vincent Kompany en de spelers van Anderlecht zijn het stilletjes aan kotsbeu aan het worden.


RECIDIVIST

Vincent Kompany baalde zondag als een stekker. RSC Anderlecht verloor dit seizoen al élke match van Union SG, en uiteraard kwam de vierde gevoelige nederlaag tegen het ‘kleine broertje’ keihard aan. De immer ambitieuze Vincent Kompany was furieus en dat is nog maar een understatement. Dat kwam niet zozeer door de zoveelste nederlaag tegen Union, of door het feit dat Sporting nu helemaal uit de race ligt om de tweede plaats in het klassement te bemachtigen. Hij ergerde zich wél enorm aan de domme uitsluiting van Michael Amir Murillo, en dat was al niet de eerste keer dit seizoen.

De Panamees was zondag de antiheld bij Anderlecht, want in de 87ste minuut kreeg hij een rode kaart onder de neus geschoven door scheidsrechter Bram Van Driessche. Volledig terecht overigens. Michael Murillo trapte zijn rechtstreekse tegenstander Kaoru Mitoma langs achteren op de kuit aan, terwijl de bal al ver weg was en onmogelijk te bereiken voor de Anderlecht-rechtsachter. Deze bedenkelijke actie kwam er door veel frustratie en onmacht, en hoort niet thuis op een voetbalveld.Dat was ook het oordeel van het Referee Department, dat de rode kaart van Michael Murillo terecht vond en bijgevolg beoordeelde als “gewelddadig gedrag” oftewel “natrappen”. Er hangt de Panamees aldus een zware schorsing boven het hoofd van vier wedstrijden (drie wedstrijden en één met uitstel). Anderlecht overweegt wijselijk en verstandig om het schorsingsvoorstel te aanvaarden, want dergelijk gedrag strookt helemaal niet met de identiteit van de club. Bovendien was het al niet de eerste keer dat Murillo zich bezondigde aan dergelijk onprofessioneel gedrag.

KINDERTUIN ANDERLECHT

Michael Murillo werd ook al in de reguliere competitie uitgesloten met een rode kaart. Bij een 1-2 achterstand tegen OH Leuven ging het licht uit bij de Panamees, die zich liet vangen aan de provocaties van Sébastien Dewaest. Murillo deelde een por uit met de elleboog en dat werd opgemerkt door de VAR, waarop Paars-Wit nog een twintigtal minuten met tien verder moest. Met dank aan Joshua Zirkzee, Majeed Ashimeru en Hendrik Van Crombrugge sleepten de Brusselaars nog een punt uit de brand, maar achteraf was Vincent Kompany nog altijd niet te spreken over de manier waarop Murillo zijn ploegmaats in de steek liet.

“Zo'n rode kaart is onacceptabel”, klonk het streng bij de coach van Anderlecht. Michael Murillo liet zich tegen Oud-Heverlee Leuven kinderlijk liet vangen op de – eveneens verkeerde – provocatie van Sébastien Dewaest en toen al zei Vincent Kompany dat zoiets eigenlijk niet kan. Murillo mocht zich bijgevolg aan een sportieve en/of financiële straf verwachten, maar uiteindelijk bleef het bij een donderpreek van Kompany, iets waar Benito Raman ook al ervaring mee heeft na zijn eveneens ‘domme’ uitsluiting tegen KV Kortrijk na een kopstoot aan Faïz Selemani.Dat de actie Michael Murillo tegen OH Leuven werd uitgelokt door de sluwe en slinkse Sébastien Dewaest speelde zelfs helemaal geen rol voor Vincent Kompany. “Zo'n rode kaart is onacceptabel. Of het uitgelokt werd door de tegenstander? Daar kijk ik niet naar, alleen naar ons. We moeten bestand zijn tegen elke vorm van provocatie”, vertelde de trainer toen bij Sporza. “We moeten de lat heel hoog leggen op het mentale. Dat is bij ons nu nog het cruciale punt. We moeten elke fase met 11 spelers beleven aan volle intensiteit.”

Maar Michael Murillo heeft dus duidelijk niet geleerd uit zijn fouten en dat zorgt dus voor een grote ergernis bij Vincent Kompany. “Dit kan ik niet laten passeren, ik accepteer het niet”, brieste Kompany na de wedstrijd tegen Union SG bij La Dernière Heure. “Je hoeft me niet te vragen wat de sanctie zal zijn, maar er zal er zeker eentje volgen.” Kompany verhief zelfs zijn stem, toen hij op de persconferentie na de match over het onderwerp-Murillo sprak. Ook aanvoerder Hendrik Van Crombrugge was niet te spreken over het gedrag van zijn ploegmaat. “Hij laat de ploeg in de steek. En het is niet de eerste keer dat dit gebeurt”, citeerde La Dernière Heure. “Hij heeft een bepaald temperament en soms heeft hij kortsluiting in zijn hersenen.”

EXIT MURILLO?

De nieuwe onprofessionele actie waarmee Michael Murillo zijn ploeg in de steek laat, wordt dus allerminst geapprecieerd door zijn coach en zijn ploegmaats. De ontgoochelde reactie van Vincent Kompany in de Panamees valt volledig te begrijpen. Als coach en als ex-topvoetballer was Kompany namelijk nooit uit zijn lood te slaan door provocaties en treiteringen. Als je een bepalende figuur bent geweest bij Manchester City, dan weet je hoe je moet reageren op zo’n provocaties.

Als speler kon Vincent Kompany er ook op rekenen dat zijn ploegmaats niet ongecontroleerd en emotioneel reageren op dergelijke treiteringen: wereldtoppers en hyperprofessionele voetballers onder elkaar. Kompany huivert van dergelijke onprofessionele reacties op een voetbalplein, zie zijn uitermate ontgoochelde reacties na de kinderlijke rode kaarten van Michael Murillo (OH Leuven en Union SG) en Benito Raman (KV Kortrijk). En gelijk heeft ie ook.Het is nog maar de vraag hoe de toekomst van Michael Murillo er nog uitziet bij RSC Anderlecht. Het is geen geheim dat de Brusselaars hem in januari wilden verkopen, maar uiteindelijk werd er geen geschikte kandidaat-overnemer gevonden. Bovendien zijn Murillo’s sportieve prestaties enorm wisselvallig en hellen ze dit seizoen (net als het vorige) meer over naar de negatieve kant. Het lijkt dus stilaan duidelijk dat de Panamees andere horizonten zal moeten opzoeken, want op deze manier maakt hij zich stilaan onmogelijk in de ploeg. Hij, die als MLS All-Star één van de grote revelaties was tijdens zijn aankomst in 2020, bereikt dit seizoen de ondergrens. Opnieuw.

Maak nu je account aan bij Unibet en beleef wedstrijden zo nog intenser.
MEER SPORTNIEUWS

POLL: Moet Anderlecht Murillo verkopen?

'KRC Genk verrast en haalt smaakmaker weg bij KV Kortrijk'

"Hij sprak met mij ook al over een terugkeer naar Anderlecht"

Newcastle haalt uit met Nederlander van 40 miljoen euro

Vandaag 02 Juli 2022

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Frenkie de Jong zet Barça helemaal te kijk

Frenkie de Jong en FC Barcelona: in 2019 leek het een droomhuwelijk te worden. Maar 3 jaar later is ...

242
{insert image alt}

Club gaat hard: 3 JPL-toppers voor 1 plaats

De zomermercato opent morgen haar deuren maar Club Brugge haalde met Bjorn Meijer en Ferran Jutgla ...

839

Gisteren 01 Juli 2022

{insert image alt}

AC Milan haalt ervaren speler op bij AS Roma

AC Milan maakte vandaag de contractverlenging van Paolo Maldini bekend en de sportief directeur zat ...

14
{insert image alt}

Newcastle haalt uit met Nederlander van 40 miljoen euro

Newcastle United wil dit seizoen de weg richting de top van het Engelse voetbal verderzetten en de ...

17
{insert image alt}

'Premier League-clubs vechten om Rode Duivel Onana'

De kans bestaat dat er een Rode Duivel extra in de Premier League zal spelen. Amadou Onana is immers ...

28
{insert image alt}

'Westerlo breekt record met miljoenentransfer'

KVC Westerlo liet al van zich horen op de transfermarkt. De Kemphanen zijn echter nog niet klaar met ...

59
{insert image alt}

'KRC Genk verrast en haalt smaakmaker weg bij KV Kortrijk'

KRC Genk bleef tot op heden zeer stil op de transfermarkt, maar daar komt verandering in. De ...

215
{insert image alt}

Van Mertens tot Cools: 10 Belgen zijn nu een vrije speler

Op 1 juli opent de transfermarkt en heel wat spelers zijn sinds vandaag ook een vrij man. Daar ...

83
{insert image alt}

"Hij sprak met mij ook al over een terugkeer naar Anderlecht"

Romelu Lukaku heeft zijn transfer naar Inter beet en het is voor de Belgische aanvaller tijd om eens ...

230
{insert image alt}

PSV stunt en haalt 'cultheld' van FC Barcelona

PSV blijft doorrazen op de transfermarkt. De Eindhovenaren haalden eerder deze week Xavi Simons ...

65
{insert image alt}

AA Gent en KV Oostende boeken knappe zege

AA Gent en KV Oostende bereiden zich volop voor op het nieuwe seizoen en de twee clubs speelden ...

90
{insert image alt}

'Antwerp wil stunten met komst Nederlands international'

Royal Antwerp FC gaat voor de titel, dat is duidelijk. Vincent Janssen werd al aangetrokken, Toby ...

281
{insert image alt}

Nederlandse club maakt komst Dost bekend

Bas Dost kreeg geen nieuw contract bij Club Brugge, maar lang heeft de spits niet moeten zoeken naar ...

62
{insert image alt}

KV Mechelen haalde slag thuis: "Standard informeerde ook"

Bij KV Mechelen zagen ze Hugo Cuypers voor vier miljoen euro naar AA Gent vertrekken en Nikola Storm ...

103
{insert image alt}

KRC Genk strikt AEK Athene en eert Denier

Pierre Denier nam afscheid van KRC Genk, maar de clublegende krijgt op de fandag (op zaterdag 16 ...

49
{insert image alt}

Kompany haalt ex-speler van Anderlecht

Vincent Kompany wist bij RSC Anderlecht heel wat goede spelers te overtuigen om naar Brussel af te ...

73
{insert image alt}

Mile Svilar heeft zijn toptransfer eindelijk beet

Mile Svilar zijn transfer naar AS Roma hing al maanden in de lucht en het is eindelijk helemaal ...

111