Basisspeler hervalt: Anderlecht is het kotsbeu

Basisspeler hervalt: Anderlecht is het kotsbeu

Voor het tweede seizoen op rij stelt Michael Amir Murillo danig teleur bij RSC Anderlecht. Zijn sportieve prestaties op het veld zijn op z’n minst wisselvallig te noemen, maar daarnaast blinkt de Panamees ook niet uit met een voorbeeldige mentaliteit en professioneel gedrag. Zondag kreeg Murillo tegen Union SG voor de tweede keer dit seizoen een rode kaart wegens onsportief gedrag. Vincent Kompany en de spelers van Anderlecht zijn het stilletjes aan kotsbeu aan het worden.


RECIDIVIST

Vincent Kompany baalde zondag als een stekker. RSC Anderlecht verloor dit seizoen al élke match van Union SG, en uiteraard kwam de vierde gevoelige nederlaag tegen het ‘kleine broertje’ keihard aan. De immer ambitieuze Vincent Kompany was furieus en dat is nog maar een understatement. Dat kwam niet zozeer door de zoveelste nederlaag tegen Union, of door het feit dat Sporting nu helemaal uit de race ligt om de tweede plaats in het klassement te bemachtigen. Hij ergerde zich wél enorm aan de domme uitsluiting van Michael Amir Murillo, en dat was al niet de eerste keer dit seizoen.

De Panamees was zondag de antiheld bij Anderlecht, want in de 87ste minuut kreeg hij een rode kaart onder de neus geschoven door scheidsrechter Bram Van Driessche. Volledig terecht overigens. Michael Murillo trapte zijn rechtstreekse tegenstander Kaoru Mitoma langs achteren op de kuit aan, terwijl de bal al ver weg was en onmogelijk te bereiken voor de Anderlecht-rechtsachter. Deze bedenkelijke actie kwam er door veel frustratie en onmacht, en hoort niet thuis op een voetbalveld.



Dat was ook het oordeel van het Referee Department, dat de rode kaart van Michael Murillo terecht vond en bijgevolg beoordeelde als “gewelddadig gedrag” oftewel “natrappen”. Er hangt de Panamees aldus een zware schorsing boven het hoofd van vier wedstrijden (drie wedstrijden en één met uitstel). Anderlecht overweegt wijselijk en verstandig om het schorsingsvoorstel te aanvaarden, want dergelijk gedrag strookt helemaal niet met de identiteit van de club. Bovendien was het al niet de eerste keer dat Murillo zich bezondigde aan dergelijk onprofessioneel gedrag.

KINDERTUIN ANDERLECHT

Michael Murillo werd ook al in de reguliere competitie uitgesloten met een rode kaart. Bij een 1-2 achterstand tegen OH Leuven ging het licht uit bij de Panamees, die zich liet vangen aan de provocaties van Sébastien Dewaest. Murillo deelde een por uit met de elleboog en dat werd opgemerkt door de VAR, waarop Paars-Wit nog een twintigtal minuten met tien verder moest. Met dank aan Joshua Zirkzee, Majeed Ashimeru en Hendrik Van Crombrugge sleepten de Brusselaars nog een punt uit de brand, maar achteraf was Vincent Kompany nog altijd niet te spreken over de manier waarop Murillo zijn ploegmaats in de steek liet.

“Zo'n rode kaart is onacceptabel”, klonk het streng bij de coach van Anderlecht. Michael Murillo liet zich tegen Oud-Heverlee Leuven kinderlijk liet vangen op de – eveneens verkeerde – provocatie van Sébastien Dewaest en toen al zei Vincent Kompany dat zoiets eigenlijk niet kan. Murillo mocht zich bijgevolg aan een sportieve en/of financiële straf verwachten, maar uiteindelijk bleef het bij een donderpreek van Kompany, iets waar Benito Raman ook al ervaring mee heeft na zijn eveneens ‘domme’ uitsluiting tegen KV Kortrijk na een kopstoot aan Faïz Selemani.



Dat de actie Michael Murillo tegen OH Leuven werd uitgelokt door de sluwe en slinkse Sébastien Dewaest speelde zelfs helemaal geen rol voor Vincent Kompany. “Zo'n rode kaart is onacceptabel. Of het uitgelokt werd door de tegenstander? Daar kijk ik niet naar, alleen naar ons. We moeten bestand zijn tegen elke vorm van provocatie”, vertelde de trainer toen bij Sporza. “We moeten de lat heel hoog leggen op het mentale. Dat is bij ons nu nog het cruciale punt. We moeten elke fase met 11 spelers beleven aan volle intensiteit.”

Maar Michael Murillo heeft dus duidelijk niet geleerd uit zijn fouten en dat zorgt dus voor een grote ergernis bij Vincent Kompany. “Dit kan ik niet laten passeren, ik accepteer het niet”, brieste Kompany na de wedstrijd tegen Union SG bij La Dernière Heure. “Je hoeft me niet te vragen wat de sanctie zal zijn, maar er zal er zeker eentje volgen.” Kompany verhief zelfs zijn stem, toen hij op de persconferentie na de match over het onderwerp-Murillo sprak. Ook aanvoerder Hendrik Van Crombrugge was niet te spreken over het gedrag van zijn ploegmaat. “Hij laat de ploeg in de steek. En het is niet de eerste keer dat dit gebeurt”, citeerde La Dernière Heure. “Hij heeft een bepaald temperament en soms heeft hij kortsluiting in zijn hersenen.”

EXIT MURILLO?

De nieuwe onprofessionele actie waarmee Michael Murillo zijn ploeg in de steek laat, wordt dus allerminst geapprecieerd door zijn coach en zijn ploegmaats. De ontgoochelde reactie van Vincent Kompany in de Panamees valt volledig te begrijpen. Als coach en als ex-topvoetballer was Kompany namelijk nooit uit zijn lood te slaan door provocaties en treiteringen. Als je een bepalende figuur bent geweest bij Manchester City, dan weet je hoe je moet reageren op zo’n provocaties.

Als speler kon Vincent Kompany er ook op rekenen dat zijn ploegmaats niet ongecontroleerd en emotioneel reageren op dergelijke treiteringen: wereldtoppers en hyperprofessionele voetballers onder elkaar. Kompany huivert van dergelijke onprofessionele reacties op een voetbalplein, zie zijn uitermate ontgoochelde reacties na de kinderlijke rode kaarten van Michael Murillo (OH Leuven en Union SG) en Benito Raman (KV Kortrijk). En gelijk heeft ie ook.



Het is nog maar de vraag hoe de toekomst van Michael Murillo er nog uitziet bij RSC Anderlecht. Het is geen geheim dat de Brusselaars hem in januari wilden verkopen, maar uiteindelijk werd er geen geschikte kandidaat-overnemer gevonden. Bovendien zijn Murillo’s sportieve prestaties enorm wisselvallig en hellen ze dit seizoen (net als het vorige) meer over naar de negatieve kant. Het lijkt dus stilaan duidelijk dat de Panamees andere horizonten zal moeten opzoeken, want op deze manier maakt hij zich stilaan onmogelijk in de ploeg. Hij, die als MLS All-Star één van de grote revelaties was tijdens zijn aankomst in 2020, bereikt dit seizoen de ondergrens. Opnieuw.

POLL: Moet Anderlecht Murillo verkopen?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Hallucinant: Belgische 'profvoetballer' wordt nieuwe Tinder Swindler
Hallucinant: Belgische 'profvoetballer' wordt nieuwe Tinder Swindler

Een uiterst bizar horrorverhaal dook zopas op uit Kortrijk. Daar staat momenteel een ...

2
2
Kiyine, die met auto sporthal torpedeerde, kent vervolg van straf
Kiyine, die met auto sporthal torpedeerde, kent vervolg van straf

Sofian Kiyine, de speler van OH Leuven dit vorig jaar met zijn auto in de sporthal van ...

12
12
Essevee-spelers onthullen: "Ladderzat tegen landskampioen"
Essevee-spelers onthullen: "Ladderzat tegen landskampioen"

Het gaat momenteel niet goed met Zulte Waregem. De degradant uit de Jupiler Pro League stelde voor ...

33
33
Clublegende Mechelen duidelijk: "Hij zal een doorslaggevende rol spelen"
Clublegende Mechelen duidelijk: "Hij zal een doorslaggevende rol spelen"

Geen Champions' Play-Offs voor KV Mechelen. De 'Kakkers' grepen op de laatste speeldag naast een ...

13
13
Lukaku krijgt meteen ferme mokerslag bij Rode Duivels
Lukaku krijgt meteen ferme mokerslag bij Rode Duivels

Slecht nieuws uit het kamp van de Rode Duivels. Romelu Lukaku zal niet in actie komen in de ...

61
61
Real Madrid onderneemt drastische stappen na nieuw racisme-incident
Real Madrid onderneemt drastische stappen na nieuw racisme-incident

De maat is vol bij Real Madrid. Na het zoveelste racistische incident tegen sterspeler Vinicius ...

44
44
Genk vloekt: "Hij tekent bij Anderlecht of Club Brugge"
Genk vloekt: "Hij tekent bij Anderlecht of Club Brugge"

KRC Genk beschikt over een uitstekende jeugdopleiding en wist doorheen de jaren heel wat jonge ...

662
662
Club-tweetal afgemaakt: "Hij speelt als een krentenbol"
Club-tweetal afgemaakt: "Hij speelt als een krentenbol"

Club Brugge liep afgelopen weekend een zoveelste teleurstelling op en verloor met 2-1 op het veld ...

240
240
Antwerp titelkandidaat? "Kloof op Anderlecht bespeelbaar"
Antwerp titelkandidaat? "Kloof op Anderlecht bespeelbaar"

Antwerp FC heeft de reguliere competitie uiteindelijk afgesloten op een knappe derde plaats. De ...

183
183
Walen spreken schande: "Westerlo wou Genk in Play-Off I"
Walen spreken schande: "Westerlo wou Genk in Play-Off I"

De slotspeeldag van de reguliere competitie in de Jupiler Pro League leverde weer heel wat voet tot ...

487
487
'Directe redenen ontslag Deila gekend: één man geeft doodsteek'
'Directe redenen ontslag Deila gekend: één man geeft doodsteek'

Maandagochtend is definitief een einde gekomen aan de lijdensweg van Ronny Deila bij Club Brugge. ...

485
485
'Mbappé maakt gigantisch offer voor Real Madrid-deal'
'Mbappé maakt gigantisch offer voor Real Madrid-deal'

Kylian Mbappé mag sinds januari met andere ploegen praten over een transfervrije overgang na ...

146
146
Anderlecht gaat in beroep: "Zonde voor Belgisch voetbal"
Anderlecht gaat in beroep: "Zonde voor Belgisch voetbal"

Een jaartje geleden zat het seizoen van RSC Anderlecht er al op na de reguliere competitie. Nu moet ...

850
850
<strong>'Europese topcoach' trapt aanbod Club Brugge in de vuilbak</strong>
'Europese topcoach' trapt aanbod Club Brugge in de vuilbak

Ondanks interesse van Club Brugge blijft Jesse Marsch op zoek naar een uitdaging die zijn ambities ...

777
777
'Manchester City hakt knoop door over transfer De Bruyne'
'Manchester City hakt knoop door over transfer De Bruyne'

Kevin De Bruyne meldde zich deze week niet bij de Rode Duivels. Bondscoach Domenico Tedesco wou geen ...

365
365