Amuzu out: Anderlecht wil flankenflitser

Amuzu out: Anderlecht wil flankenflitser

Francis Amuzu debuteerde op 18-jarige leeftijd in het eerste elftal van RSC Anderlecht, maar een onbetwiste basisspeler is hij nog niet echt geweest. Ondertussen is de snelle flankaanvaller 22 jaar en hij zet stelselmatig stappen vooruit in zijn groeiproces. Amuzu zou volgend seizoen een buitenlands overwegen en Sporting heeft reeds proactief gehandeld door een vervanger te identificeren. Toevallig of niet heeft Ola Brynhildsen quasi hetzelfde profiel als hem.


DE ECHTE AMUZU

Francis Amuzu draait al bijna vijf jaar mee in de eerste ploeg van RSC Anderlecht, maar incontournable is hij er nooit echt geweest. Er wordt de snelle flankaanvaller vooral een gebrek aan efficiëntie, doelgerichtheid en overzicht verweten, waardoor hij door de buitenwereld nooit echt als een groot toptalent wordt beschouwd. De intrinsieke kwaliteiten heeft hij nochtans wel, maar het komt er te weinig uit. Tot vorig weekend althans. Amuzu scoorde drie doelpunten tegen Antwerp FC en hij speelde een ware referentiematch.

Het is deze versie van Francis Amuzu dat Anderlecht op wekelijkse basis wil zien. Zijn talent is onmiskenbaar aanwezig en op 22-jarige leeftijd zijn de verwachtingen steeds hoger. Amuzu geniet ook een groot vertrouwen van zijn coach. “Kompany heeft Amuzu veel kansen gegeven, dat mogen we ook niet vergeten”, zei Steven Defour in de podcast 90 minutes. “Wat Guardiola met Sterling heeft gedaan, kan Kompany met Amuzu doen. Hij kan doelgerichter worden en werken aan zijn afwerking. Sterling kon ook niet afwerken toen hij naar City kwam.”



Op de persconferentie woensdag nam Vincent Kompany ook de tijd om te spreken over Francis Amuzu. De coach niet niet erg verrast door zijn ‘plotselinge’ evolutie. “Vertrouwen is iets dat komt en gaat. Amuzu heeft keihard gewerkt en heeft heel veel gewerkt aan zijn pijnpunten”, zei Kompany. “Een jonge speler moet niet hopen dat een trainer vertrouwen in hem heeft, maar zelf dat vertrouwen uitstralen én hebben in zichzelf. Dat heeft Amuzu vandaag, want hij heeft keihard gewerkt aan dat aspect.”

VERVANGER OP HET OOG

Ondanks het grote vertrouwen en geloof van Vincent Kompany in Francis Amuzu, overweegt de flankenflitser toch om Anderlecht weldra te verlaten. Volgens La Dernière Heure zou de 22-jarige namelijk al een tijdje de intentie hebben om een buitenlands avontuur aan te gaan. In januari werden de Franse clubs OGC Nice en Olympique Marseille alvast genoemd, en volgens diezelfde krant is deze interesse nog steeds aanwezig. Dat Amuzu vorig weekend een knalprestatie leverde tegen Antwerp FC, zal de belangstelling in hem alleen maar aanwakkeren. En om Amuzu te vervangen, heeft Anderlecht alvast een vervanger op het oog: Ola Brynhildsen van Molde FK.



Ole Erik Stavrum verbaast zich niet in het feit dat Anderlecht, maar ook Trabzonspor en Feyenoord, zijn sterspeler en flankaanvaller in het vizier heeft. “Er is tot nu toe niets concreets geweest”, zei de directeur anderhalve week geleden, toen Molde FK de Noorse beker won. “Maar het is niet meer dan normaal dat clubs een aantal van onze spelers op hun radar hebben. Dat kennen we ook uit het verleden. Ola en de andere spelers kunnen zich concentreren op het zo goed mogelijk zijn. Dan moeten we het serieus nemen als er iets gebeurt”, aldus Stavrum.

BELGISCHE BANDEN

Ola Brynhildsen maakte naam voor zichzelf bij Stabaek Fotball, de club waar hij zijn jeugdopleiding genoot. Twee jaar geleden zette hij een stap vooruit in zijn carrière door te verhuizen naar Molde BK, ondanks de interesse van de Noorse topclub Rosenborg BK. Bij Molde kan Brynhildsen zich in alle stilte verder ontwikkelen, maar zijn doel blijft om een mooie Europese carrière uit te bouwen. Op 23-jarige leeftijd is de tijd dus aangebroken om zijn grenzen te verleggen. Jesper Mathisen, analist bij TV2, voorspelde toen al dat Brynhildsen in de komende jaren grote stappen zou zetten.



Dat Ola Brynhildsen vertegenwoordigt wordt door spelersmakelaar Jim Solbakken is ook al een stevige indicatie dat de flankaanvaller belang hecht aan een goede carrièreplanning. Solbakken is namelijk de geknipte persoon om spelers vanuit de Noorse competitie te stallen bij buitenlandse clubs in België (zoals Kristian Thorstvedt, Aron Dönnum, Mats Möller Daehli), Duitsland, Nederland, Italië, Griekenland en Turkije. En de makelaar heeft uiteraard hetzelfde intenties met Brynhildsen.

BETER DAN AMUZU?

Ola Brynhildsen is een gelijkaardige speler zoals Francis Amuzu, want de Noor beschikt over een moordende versnelling en explosiviteit op de flank. De sterkhouder van Molde FK is eveneens een begenadigde dribbelaar, al is zijn efficiëntie in zijn dribbels - net zoals Amuzu trouwens - niet altijd van een dermate hoog niveau. Desondanks raakt Brynhildsen zelden uit balans wanneer hij een dribbel uitvoert en ook dat is een vergelijkbare kwaliteit met Amuzu.



Ola Brynhildsen heeft anderzijds wel enkele voordelen tegenover Francis Amuzu. De 23-jarige Noor heeft een beter overzicht en een betere balcontrole. Hij kan het spel ook goed lezen en hij heeft bovendien een aangeboren feeling om te weten waar zijn ploegmaats zich positioneren. Daarnaast is Brynhildsen ook doelgerichter. En net al die capaciteiten zijn vandaag de grote werkpunten van Amuzu. De potentiële verkoop van Amuzu (marktwaarde 3,8 miljoen euro) en de aankoop van Brynhildsen (marktwaarde 1,2 miljoen euro) zou alvast een interessante financiële transactie zijn voor Sporting. En zeker al mocht Brynhildsen een betere - of meer afgewerkte - versie blijken dan Amuzu …

POLL: Moet Anderlecht Amuzu verkopen?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Belgische spits voorlopig niét naar Bundesliga'
'Belgische spits voorlopig niét naar Bundesliga'

Een aantal Belgische voetballers legden de voorbije jaren een opmerkelijk parcours af. Denk ...

25
25
KV Mechelen veert recht met sportief topproject
KV Mechelen veert recht met sportief topproject

KV Mechelen is goed bezig in het herenvoetbal, maar de club trok zich terug uit de Super League uit ...

34
34
Vanhaezebrouck: "Daarover mogen we niet klagen bij AA Gent"
Vanhaezebrouck: "Daarover mogen we niet klagen bij AA Gent"

AA Gent speelt dit weekend in het eigen stadion tegen KV Mechelen. Mits een zege zetten ze een heel ...

44
44
Francis Amuzu: "Zij informeerden in januari al bij mij"
Francis Amuzu: "Zij informeerden in januari al bij mij"

Francis Amuzu staat morgenavond in de basis bij RSC Anderlecht. Hij moet voorlopig de geblesseerde ...

133
133
Juventus zet dramatische reeks verder in Serie A
Juventus zet dramatische reeks verder in Serie A

Bij Juventus gaat het van kwaad naar erger. Coach Massimiliano Allegri lijkt de greep over zijn ...

42
42
Fredberg maakt deal bekend: "Hij boekte vooruitgang"
Fredberg maakt deal bekend: "Hij boekte vooruitgang"

RSC Anderlecht kende een probleemloos seizoen met RSCA Futures in de Challenger Pro League. ...

137
137
FCV Dender naar Jupiler Pro League, Seraing degradeert
FCV Dender naar Jupiler Pro League, Seraing degradeert

In de Challenger Pro League stond de laatste speeldag van de reguliere competitie op het programma. ...

413
413
'Club Brugge heeft beet: verdediger tekent voor 3 jaar'
'Club Brugge heeft beet: verdediger tekent voor 3 jaar'

Club Brugge hoopt op een geweldig einde van het seizoen in de Jupiler Pro League en Conference ...

489
489
'Anderlecht kan Delaney plots voor soldenprijs oppikken'
'Anderlecht kan Delaney plots voor soldenprijs oppikken'

RSC Anderlecht strijdt volop voor de landstitel, maar Jesper Fredberg werkt achter de schermen aan ...

462
462
STVV'er is gewild: "Er wordt aan onze mouw getrokken"
STVV'er is gewild: "Er wordt aan onze mouw getrokken"

Bij STVV hopen ze dit weekend AA Gent het leven héél zuur te maken in de strijd om de ...

109
109
"Ik zou volgend jaar graag bij Racing Genk blijven"
"Ik zou volgend jaar graag bij Racing Genk blijven"

De verwachting is dat KRC Genk in de zomer heel wat spelers gaat zien vertrekken. De Limburgers gaan ...

221
221
Opvallend: Lierse vraagt deze naamswijziging aan
Opvallend: Lierse vraagt deze naamswijziging aan

Lierse K is een van de weinige profclubs die nog in Belgische handen is. Daarvoor alleen al ...

100
100
Vanaken ruikt bloed: "Dat leek nog het enige lichtpuntje"
Vanaken ruikt bloed: "Dat leek nog het enige lichtpuntje"

Bij Club Brugge mogen ze terecht trots zijn. Voor het eerst in 32 jaar haalden ze weer een halve ...

388
388
KV Oostende blijft hopen: "Er is niks tastbaar"
KV Oostende blijft hopen: "Er is niks tastbaar"

Bij KV Oostende is het D-day. De club hoopt zich vandaag sportief te redden. Ook naast het veld ...

132
132
Club Brugge-bestuur laat licht schijnen op Skov Olsen-soap
Club Brugge-bestuur laat licht schijnen op Skov Olsen-soap

Club Brugge plaatste zich donderdag voor de halve finale van de Conference League, in de competitie ...

0
0