Christian Eriksen zet de Jupiler Pro League op stelten

Christian Eriksen zet de Jupiler Pro League op stelten

Over een bommetje gesproken. Volgens Eddy Snelders staat Christian Eriksen hoog genoteerd op het verlanglijstje van Antwerp FC, maar op de Bosuil moeten ze alvast niet te vroeg victorie kraaien. De Deense middenvelder gooit momenteel héél hoge ogen in de Premier League en daarnaast is hij op het financieel vlak gewoon onhaalbaar voor The Great Old. Sinds zijn hartstilstand in de zomer van 2021 maakt Eriksen een indrukwekkende sportieve evolutie mee bij Brentford FC en op die manier is hij zeker geen spek voor de Antwerpse bek.


HET NETWERK VAN OVERMARS

De link voor de opmerkelijke geruchten tussen Christian Eriksen en Antwerp FC is alvast niet ver te zoeken: Marc Overmars. De Nederlander werkte bij Ajax - eventjes maar toch succesvol - samen met Eriksen, en Overmars rondde in 2013 zelfs diens toptransfer (14,15 miljoen euro) af naar Tottenham. De nieuwe technisch directeur is een meester in het onderhouden van zijn netwerk, getuige ook de aanwezigheid van Toby Alderweireld afgelopen weekend op de Bosuil. Je weet maar nooit in de voetbalwereld …



Voorlopig werden er nog geen concrete toenaderingen gezocht tussen Antwerp FC en Toby Alderweireld, maar het dossier rond Christian Eriksen zou wél al vorm gekregen hebben. “Hij is een interessante weg die bewandeld wordt. Er is sprake van dat die mogelijkheid er effectief zou zijn”, zei Eddy Snelders in de podcast Sjotcast van Het Nieuwsblad. Het is nog maar de vraag hoe realistisch die interessante weg dan wel is, want Eriksen is en blijft een speler van wereldklasse. Dat bewijst hij vandaag nog steeds in de Premier League, waar hij sinds februari terug een topniveau haalt.

TERUG NAAR DE TOP

Het verhaal van Christian Eriksen is iedereen welbekend. De 30-jarige kreeg in de de groepswedstrijd van het EURO 2020 met Denemarken tegen Finland een hartstilstand, waarna hij onmiddellijk gereanimeerd werd en gelukkig terug bij bewustzijn kwam. Om zijn toekomst en carrière als profvoetballer niet te hypothekeren door hartritmestoornissen, liet de toenmalige speler van Internazionale een inwendige defibrillator inbouwen. Dat is toestel dat een elektrische schok aan het hart kan geven in het geval van een levensbedreigende hartritmestoornis.

Het enige probleem is dat zo’n toestel niet wordt toegestaan in het Italiaanse voetbal, waardoor Christian Eriksen en Internazionale in onderling overleg de samenwerking beëindigen. Op de allerlaatste dag van de wintermercato gooide Brentford hem uiteindelijk de reddingsboei toe. En daar hebben Brentford als Eriksen absoluut nog geen spijt van gehad. De inwendige defibrillator bezorgt Eriksen absoluut geen last op het voetbalveld en in enkele maanden tijd groeide hij terug uit tot een absolute smaakmaker in de Premier League.



“Ik vertrouw de dokters. Ik zou hier niet staan als ik niet zeker zou weten dat ik in staat ben om terug te keren zonder dat er erge dingen kunnen gebeuren. Ik heb veel geluk gehad met de dokters en de diagnose. Alles is in orde, zodat ik weer kan gaan spelen”, zei Christian Eriksen eind maart, nadat hij voor het eerst sinds zijn hartstilstand terug opgeroepen werd voor de Deense nationale ploeg. “Ik heb sindsdien elke dag aan mijn herstel gewerkt. Het gaat heel goed en het helpt ook als er wat tijd overheen is gegaan”, aldus Eriksen.

THUIS IN BRENTFORD

Christian Eriksen speelt bij Brentford FC terug op topniveau maar zijn toekomst in het Community Stadium is hoogst onzeker, 30-jarige ondertekende op 31 januari namelijk een kort contract tot en met 30 juni. Maar het van de club afhangt, dan speelt Eriksen volgend seizoen ook nog bij Brentford. “Ik ben erg tevreden dat hij voor ons speelt”, zei coach Thomas Frank eerder over Eriksen. “Het is geen geheim dat we volgend seizoen verder willen met hem.” En dat is logisch ook.

Christian Eriksen speelde zich in enkele maanden tijd tot één van de beste spelers van de Premier League op zijn positie, want hij is nu al terug te vinden in de top tien van offensieve regelmaat, verticaliteit en aantal verstuurde sleutelpasses per wedstrijd. Daarnaast is hij de nummer twee bij het aantal verstuurde passes naar de final third van het veld en ook het nummer drie in de kansencreatie voor zijn ploegmaats. Het moge duidelijk zijn: Eriksen is back!



Christian Eriksen heeft het naar zijn zin bij Brentford, want bij die club voelt hij zich helemaal thuis. Thomas Frank trainde hem nog bij de U17 van Denemarken, en het was de coach die Eriksen rond kerstmis opbelde om naar Brentford te komen. Daarnaast vindt hij er veel Deense collega-internationals terug zoals Mathias Jensen, Mathias Jorgensen en Jonas Lossl. Ook Mads Roerslev en Mads Bech Sorensen zijn landgenoten van Eriksen. Qua sfeer en gezelligheid zit het daar wel goed voor hem.

ONHAALBAAR VOOR ANTWERP

Christian Eriksen heeft zich nog niet uitgesproken in verband met zijn aflopend contract bij Brentford FC, maar hij maakt er wel geen geheim van dat hij graag wil blijven voetballen in Engeland. Dat betekent aldus een flinke domper voor Antwerp FC, dat weliswaar kapitaalkrachtig is op het niveau van de Jupiler Pro League, maar op het gebied van financiën, geld, status en reputatie kan het nooit concurreren met de clubs uit de Premier League.



Bovendien zou de transfer van Christian Eriksen ook niet ‘gratis’ zijn, want Antwerp zal altijd een substantiële bijdrage moeten leveren om hem met een aantrekkelijk contract naar de Bosuil te kunnen lokken. Bij Internazionale verdiende hij bijvoorbeeld 11 miljoen euro per jaar, hoewel zijn salaris bij Brentford weliswaar van een lager niveau is. Eriksen pikt ondertussen wel terug aan met zijn beste voetbalniveau - in de beste competitie ter wereld -, waardoor zijn marktwaarde als vrije speler vreselijk toeneemt en daarom quasi onhaalbaar wordt voor The Great Old.

POLL: Speelt Eriksen volgend seizoen bij Antwerp?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

PSG en Dortmund halvefinalisten na sensationele CL-avond
PSG en Dortmund halvefinalisten na sensationele CL-avond

De eerste twee halvefinalisten in de Champions League zijn bekend na een sensationele avond. PSG ...

72
72
'Eén struikelblok voor aanblijven titularis Anderlecht'
'Eén struikelblok voor aanblijven titularis Anderlecht'

Bij Anderlecht zitten ze nog met de nodige vraagtekens voor volgend seizoen. Vorige zomer werd er ...

49
49
'Belgische clubs trekken aan Franse stunttrainer'
'Belgische clubs trekken aan Franse stunttrainer'

Het Belgische voetbalseizoen nadert zijn ontknoping, maar nu al lijkt vast te staan dat er een ...

38
38
'Hasi neemt duidelijk standpunt in over interesse AA Gent'
'Hasi neemt duidelijk standpunt in over interesse AA Gent'

Hij was de voorbije jaren wat uit beeld verdwenen, maar de jongste maanden zette Besnik Hasi ...

118
118
'Club Brugge bidt voor Europese opsteker'
'Club Brugge bidt voor Europese opsteker'

Club Brugge kan donderdagavond een beetje geschiedenis schrijven. Als het tegen PAOK zijn 1-0-zege ...

210
210
Augustinsson maakt helder statement over Anderlecht-toekomst
Augustinsson maakt helder statement over Anderlecht-toekomst

Anderlecht ligt met nog zeven speeldagen te gaan in pole-positie voor de landstitel na de knappe ...

197
197
'Belgische top lonkt naar speler van Huddersfield'
'Belgische top lonkt naar speler van Huddersfield'

De Belgische ploegen speuren voluit naar versterking. Volgens La Capitale kijken ze ook rond in de ...

61
61
Twee grote namen bekeken Anderlecht-Union SG
Twee grote namen bekeken Anderlecht-Union SG

RSC Anderlecht won zondag met 2-1 van Union SG. De sfeer was geweldig in het Lotto Park. Het stadion ...

195
195
Patro geeft ex-speler Club Brugge een kans: "Veel talent"
Patro geeft ex-speler Club Brugge een kans: "Veel talent"

Patro Eisden kent een topseizoen in de Challenger Pro League. Ze hopen zich nog te plaatsen voor de ...

102
102
<strong>Wilde dromen bij Club Brugge: superdeal Europese top</strong>
Wilde dromen bij Club Brugge: superdeal Europese top

Bij Club Brugge gonst het van opwinding over Raphael Onyedika, wiens recente prestaties en groeiende ...

440
440
'Ajax zet zinnen op smaakmaker Cercle Brugge'
'Ajax zet zinnen op smaakmaker Cercle Brugge'

Cercle Brugge zal na het seizoen zeker een aantal sterkhouders het team zien verlaten. Voor ...

176
176
'Union SG weigert stevig bod van 15 miljoen euro'
'Union SG weigert stevig bod van 15 miljoen euro'

Union SG gaat in de zomer een aantal sterkhouders verliezen. De interesse in een aantal jongens ...

189
189
Overzicht verhuurde spelers: 3 spelers maken furore met assist
Overzicht verhuurde spelers: 3 spelers maken furore met assist

Ook dit seizoen verhuren de ploegen uit de Jupiler Pro League heel wat spelers aan buitenlandse ...

34
34
Opdoffer voor Cercle Brugge: steunpilaar 2 weken aan de kant
Opdoffer voor Cercle Brugge: steunpilaar 2 weken aan de kant

Met een knappe vijf op negen laat Cercle Brugge zich niet onbetuigd in de Champions' Play-Offs. Ook ...

117
117
'Beerschot kan cashen: smaakmaker plots grof wild'
'Beerschot kan cashen: smaakmaker plots grof wild'

Na twee seizoenen in de tweede afdeling stijgt Beerschot opnieuw naar de Jupiler Pro League. De ...

162
162