Club Brugge betaalt dure blunder cash in titelrace

Club Brugge betaalt dure blunder cash in titelrace

Het moment van de waarheid is aangebroken voor Club Brugge. In het komende tweeluik tegen koploper Union wordt wellicht grotendeels beslist of de landskampioen voor het derde jaar op rij de titel in de wacht zal kunnen slepen. Blauw-Zwart moet het dan wel zonder Mats Rits stellen, die een zestal maanden aan de kant staat met een kruisbrandletsel. Alfred Schreuder moet plots dus aan het puzzelen. Alleen lijkt een essentieel stukje te ontbreken.


Hoe het kan verkeren. Rits was de afgelopen jaren altijd al meer dan zomaar een stoplap in Jan Breydel, maar dit seizoen groeide de 28-jarige middenvelder meer dan ooit uit tot een onbetwiste titularis. Een onontbeerlijke schakel zelfs, goed voor negen doelpunten en zeven assists over alle competities heen. En met respectievelijk vijf en vier stuks na nieuwjaar een van de grote winnaars van de trainerswissel. Helaas strooit een verkeerde beweging in het Lotto Park nu roet in het eten. Kruisband gescheurd, kruis over de rest van de play-offs. Slecht nieuws dat insloeg als een bom in Westkapelle, waar de vervangers niet bepaald aan de bomen groeien. Nochtans zijn er op papier voldoende alternatieven voorhanden.

VORMER VS. BALANTA
De meest voor de hand liggende optie is uiteraard zijn goede vriend Ruud Vormer, die Rits zondag al afloste. Overtuigend konden we de prestatie van de 33-jarige Nederlander, de voorbije maanden door zijn landgenoot nog meer tot een bijrol gedegradeerd dan eerder onder Philippe Clement, echter niet noemen. Een gebrek aan matchritme, klonk het hier en daar, hoopvol dat Vormer zijn niveau snel kan opkrikken. De vraag is evenwel of de aanvoerder fysiek nog in staat is om Club voor de vijfde keer naar de titel te leiden. Zijn snelheid, loopvermogen en duelkracht zijn alvast niet meer wat het ooit geweest is. Zelfs zijn statistieken, met vijf goals en zes assists nochtans evenmin onaardig, kunnen het verschil met Rits niet langer compenseren. Op stilstaande fases komt zijn traptechniek wel nog handig van pas.



Toch maar Éder Balanta dan? Indien fit stond hij onder Clement doorgaans als een van de eersten op het wedstrijdblad, maar Schreuder is minder gecharmeerd door de 29-jarige Colombiaan. Na zijn rode kaart tegen AA Gent bleef hij zelfs vijf matchen op rij aan de bank gekluisterd, als invaller vloog Balanta in Anderlecht alweer op de bon. Desalniettemin is de sterke beer, nét iets te weinig opbouwer naar de zin van Schreuder, nog steeds een betrouwbare pion om in de basis te droppen. Het enige probleem is dat er met hem en Denis Odoi dan twee brekers in de as staan, die geen van beiden over de diepgang van Rits of voeten van Vormer beschikken. En dat terwijl Club dit keer de rol van jager in plaats van prooi speelt in de play-offs. Odoi op de 'acht' brengt het voetballend én scorend vermogen in gedrang.

VANAKEN ALS ACHT
Winnen is de boodschap, zeker tegen de rechtstreekse concurrent, en dus legt Schreuder misschien wel iets meer zin voor avontuur aan de dag. Na zijn intrede duurde het zes weken voor Hans Vanaken zijn rekening opende onder de nieuwe coach, die hem als doorgeefluik verder weg van het vijandelijke doel gebruikte. "Hans is een extreem intelligente speler, die zowel op acht, tien en soms zelfs als zes kan spelen. Als Hans als nummer tien nu al tien goals had gemaakt, maar we hadden minder punten gehaald... Dan kan hij beter wat lager staan zodat we als elftal beter spelen", klonk het toen. Wie weet wordt hij dus wel de vervanger van Rits, en komt er bijgevolg hoger op het middenveld een vacature vrij. Wat dan weer alsnog perspectieven biedt voor Vormer om zich vooral offensief uit te mogen leven.



Vormer op de tien, waar hij zich net als Radja Nainggolan bij Antwerp minder moet bekommeren om zijn defensieve taken, met Vanaken en Odoi in steun? Het zou zomaar kunnen, al is de kapitein niet meer het type om agressief druk te zetten. Dan staat Sargis Adamyan meer gekend om zijn pressing. De huurling ging als een speer van start, maar nu het om de knikkers gaat is het voorin weer de beurt aan Noa Lang om een tandem te vormen met Charles De Ketelaere. Schuift een van beide goudhaantjes een rij achteruit, zodat Adamyan opnieuw plaats kan nemen in de spits? Met ook nog Tajon Buchanan en Andreas Skov Olsen op de zijkanten, én Vanaken dan dus op de acht, zou Schreuder zo wel een érg aanvallend elftal tussen de lijnen brengen. Een riskante gok op complete dominantie tegen de leider.

RODE DUIVELS
Gezien de recente reeks zou het zonde zijn om bij afwezigheid van Rits nog meer te sleutelen aan de succesvolle formule. Toch kan ook een formatiewissel soelaas brengen. Naar een 3-4-3 bijvoorbeeld, het systeem van de Rode Duivels waarin Vanaken de laatste tijd geregeld uitblonk als een van de twee controleurs op het middenveld. Een rol die hij net zo zeer met Odoi of Balanta kan vervullen. Ook hier komt er zo mogelijk een plek vrij voor Adamyan, waarbij dit keer zowel Lang als De Ketelaere rond hem kunnen zwerven. In een iets behoudendere variant blijft CDK de diepste man, met Lang en Skov Olsen in steun. In dat geval worden de flanken bevolkt door Buchanan, eindelijk eens op rechts, en Eduard Sobol. Die laatste kan tevens als linksachter in een 4-4-2 als zogenaamde 'vervanger' van Rits fungeren.



Welke optie het ook wordt, het gemis van Rits opvangen zal een collectieve inspanning vereisen van Vanaken, De Ketelaere en Lang – en in mindere mate ook Buchanan en Skov Olsen. Zij moeten straks sowieso een stevig tandje bijsteken. Is het niet om zijn volume en defensieve arbeid te compenseren, zeker wanneer Schreuder voor Vormer of een andere offensieve oplossing kiest, dan wel wat de creatie van kansen – met Balanta in de ploeg – betreft. De kans dat jonkies als Lynnt Audoor, Cisse Sandra of Noah Mbamba, sinds nieuwjaar volledig naar het achterplan verdwenen, plots het vertrouwen krijgen achten wij trouwens bijzonder klein. In tegenstelling tot de bovengeschetste suggesties beantwoorden zij nochtans allicht net iets beter aan het gezochte profiel van dynamische en veelzijdige middenvelder.

ZOMERPRIORITEIT
Een lacune die Club tijdens de wintermercato, toen er voor het overige nochtans uitstekend werk werd geleverd, vergat in te vullen. Tenslotte was het op dat moment niet eens ingecalculeerd dat Odoi later nog op het middenveld terecht zou komen, uiteindelijk een fikse meevaller. De spoeling in de as oogt zo ineens uitermate dun. Misschien rekende Vincent Mannaert er wel op dat Vormer zijn draai zou vinden onder Schreuder, wat al snel ijdele hoop bleek, of legde hij zijn eieren tevergeefs in het mandje van Mbamba. En waar is Owen Otasowie gebleven? De zomeraanwinst van vier miljoen slaagde er in Marbella niet in om Schreuder te overtuigen, en blijkt intussen alweer een tijdje spoorloos verdwenen. Een miscast van jewelste, die in januari niet werd gecorrigeerd. Een serieuze inschattingsfout, zo blijkt.



En een blunder die Club in volle titelstrijd mogelijk cash zal betalen. In het Lotto Park werd zondag alleszins nogmaals duidelijk dat Vormer stilaan op zijn laatste benen loopt. Met de komst van Otasowie dacht Blauw-Zwart reeds te anticiperen op zulk een scenario, alleen liep dat anders dan verwacht. Vermits Mbamba eveneens nalaat de nodige stappen te zetten, zit Schreuder door de blessure van Rits nu met een probleem. Mannaert kan het zich dan ook nog beklagen dat hij enkele maanden geleden niet nog een vijfde versterking uit zijn hoge hoed toverde, een fout die hij komende zomer ongetwijfeld niet zal maken. Samen met opvolgers voor Lang en De Ketelaere staat een extra middenvelder dan wél met stip bovenaan de verlanglijst. Of hoe de eeuwige back-up plots zelf dringend een doublure nodig heeft.

POLL: Wie moet volgens u Rits 'vervangen' in de basis bij Club?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'PL-club verpulvert transferrecord voor Boniface'
'PL-club verpulvert transferrecord voor Boniface'

Het gaat razendsnel in de carrière van Victor Boniface (23). De Nigeriaan speelde vorig ...

0
0
KV Kortrijk is op zijn hoede: "Speelt in ons achterhoofd"
KV Kortrijk is op zijn hoede: "Speelt in ons achterhoofd"

KV Kortrijk trekt nu zondag naar RWDM in wat een alles-of-niets-duel wordt. Als KVK verliest, is de ...

10
10
"Ik kon naar Club Brugge, AA Gent en Genk"
"Ik kon naar Club Brugge, AA Gent en Genk"

Komend weekend wordt het weer nagelbijten in de Regelation Play-Off. Charleroi kan zich bij gunstige ...

107
107
Boeckx duidt hét verschil aan met laatste titel Anderlecht
Boeckx duidt hét verschil aan met laatste titel Anderlecht

Vrijwel niemand had het wellicht voor de start van het seizoen voorspeld, maar halfweg de Champions' ...

103
103
Vandenbempt doet onthulling: "Duojob Preud'homme-Vanhaezebrouck"
Vandenbempt doet onthulling: "Duojob Preud'homme-Vanhaezebrouck"

Het lijkt intussen enkel nog wachten te zijn tot de scheiding tussen AA Gent en Hein Vanhaezebrouck ...

180
180
'Alarmbellen luiden: Tedesco aan tafel met Europese klepper'
'Alarmbellen luiden: Tedesco aan tafel met Europese klepper'

Na het mislukte WK in Qatar zijn de Rode Duivels het voorbije jaar een nieuwe weg ingeslagen. ...

179
179
'Anderlecht krijgt nieuws over blessures Schmeichel en Dreyer'
'Anderlecht krijgt nieuws over blessures Schmeichel en Dreyer'

Anderlecht wist zich deze week te herpakken na de beschamende vertoning in Genk van vorig weekend. ...

390
390
KV Mechelen ziet verdediger definitief vertrekken
KV Mechelen ziet verdediger definitief vertrekken

KV Mechelen kan al bij al tevreden zijn over zijn seizoen, want na een woelige start streed het tot ...

57
57
TRANSFERUURTJE: 'Club stuurt grote naam door, Antwerp casht onverwacht'
TRANSFERUURTJE: 'Club stuurt grote naam door, Antwerp casht onverwacht'

Heel wat clubs zijn al druk in de weer met de voorbereidingen op de zomermercato en de eerste deals ...

204
204
Hoe Anderlecht 3 kleppers misliep: "Werden met de dood bedreigd"
Hoe Anderlecht 3 kleppers misliep: "Werden met de dood bedreigd"

RSC Anderlecht had in het verleden met Peter Ressel een zeer goede scout en technisch adviseur in ...

212
212
'Belgische topclub gaat transferstrijd aan met Liverpool'
'Belgische topclub gaat transferstrijd aan met Liverpool'

De Belgische topclubs speuren de wereld rond naar versterking. Zo kijken ze heel vaak rond in ...

127
127
Kassa voor KRC Genk: kaap van 100 miljoen in aantocht
Kassa voor KRC Genk: kaap van 100 miljoen in aantocht

KRC Genk wil minstens een Europees ticket bemachtigen. Nadien gaat het wellicht een drukke mercato ...

496
496
Anderlecht-aanval afgemaakt: "Bij momenten echt pover"
Anderlecht-aanval afgemaakt: "Bij momenten echt pover"

De Champions' Play-Offs zijn halverweg en RSC Anderlecht heeft de leiding overgenomen van ...

239
239
Antwerp draait knop om na pandoering: "Dat is onze prioriteit"
Antwerp draait knop om na pandoering: "Dat is onze prioriteit"

Royal Union SG won afgelopen donderdag voor het eerst in de Champions' Play-Offs. De Brusselaars ...

162
162
Waar liep het mis voor KV Kortrijk? "Moeilijk om daarmee een ploeg te bouwen"
Waar liep het mis voor KV Kortrijk? "Moeilijk om daarmee een ploeg te bouwen"

KV Kortrijk wist ook in de play-downs nog geen enkele wedstrijd te winnen. De kans dat de ...

162
162