Kompany wacht groot drama bij Burnley

Kompany wacht groot drama bij Burnley

Met zijn 36 lentes is Vincent Kompany een erg jonge coach maar ondanks een gebrek aan (veel) ervaring in het trainersvak, wordt de trainer van Anderlecht toch al gelinkt aan een club uit de Premier League. Burnley FC is danig gecharmeerd door coach Kompany, maar de club uit Lancashire is door meerdere redenen allerminst een aantrekkelijke bestemming voor hem.


DE GERUCHTEN ZIJN NORMAAL

Volgens de ene is Vincent Kompany een absolute topcoach in wording, volgens de andere moet hij nog veel leergeld betalen. De waarheid ligt wellicht ergens in het midden. Feit is wel dat Kompany razend ambitieus is en op termijn op een hoger niveau wil coachen. “Ik kan verkeerd zijn, maar ik denk niet dat dit mijn enige finale gaat zijn”, zei hij bijvoorbeeld na de verloren bekerfinale tegen AA Gent. Kompany levert goed werk bij Anderlecht, maar de resultaten - vooral in money time dan - zijn niet overweldigend. Desondanks geniet de coach van Sporting al interesse vanuit de Premier League.

Volgens The Telegraph toont Burnley FC stevige interesse om Vincent Kompany naar Turf Moore te halen. Daar werd Sean Dyche twee weken geleden ontslagen en wordt Kompany, net als Wayne Rooney (Derby County), Chris Wilder (FC Middlesbrough) en Carlos Carvalhal (SC Braga), als een mogelijke kandidaat-coach gezien. Vrijdag bevestigde noch ontkende de trainer van Anderlecht de interesse van Burnley tijdens de persconferentie. “Eindelijk eens geruchten. Ik reageer er eigenlijk liever niet op. Ik ben zodanig gefocust op wat zondag moet gebeuren, dat ik met zo'n dingen echt niet bezig ben.”



Naar eigen zeggen heeft Vincent Kompany ook niet de pretentie om de coach uit te hangen die in de belangstelling staat van veel clubs. Terzelfdertijd liet hij wel weten dat er tijdens zijn tweejarige periode als hoofdcoach altijd wel mensen waren die eens belden of geïnformeerd hebben. “Maar meestal ontstaan er rond mij nooit geruchten, omdat ik heel erg ‘privé’ ben. Als dat wel eens gebeurt, dan is dat zo. Geruchten horen bij het wereldje. … Het is normaal dat er soms interesse is, maar ik ga daar simpel mee om. Eerst en vooral trek ik me daar niks van aan en daarnaast concentreer ik me gewoon op Anderlecht en hier een sterkere ploeg te bouwen.”

NIET INGECALCULEERD

De interesse vanuit de Premier League zal Vincent Kompany ongetwijfeld flatteren. De Engelse competitie is de meest attractieve ter wereld en Kompany werd er als ex-speler van Manchester City onlangs nog opgenomen in de Hall of Fame. Het lijdt dus geen twijfel dat de 36-jarige zich als coach ooit wil meten in het walhalla van het voetbal, al is Burnley FC nu niet meteen de bestemming van z’n dromen. The Clarets vertoeven momenteel in grote sportieve problemen, want de ploeg strijdt volop voor het behoud in de Premier League.

Twee weken geleden ontsloeg Burnley hun coach Sean Dyche, die in september vorig jaar nog maar een nieuw vierjarig contract kreeg van de clubleiding. Iedereen wist dat dit seizoen een overgangsjaar zou zijn, want er werden bitter weinig investeringen gedaan op het sportief vlak en de verouderde spelersgroep nadert nadrukkelijk het eind van hun cyclus. Het huidige seizoen betekent aldus een kruispunt voor de club. Letterlijk zelfs, want eind juni loopt het contract van maar liefst tien spelers af.



Het was de verwachting dat Burnley zich dit seizoen ‘probleemloos’ zou handhaven om daarna volgend seizoen terug een nieuwe en meer kwalitatieve ploeg samen te stellen. De korte pijn met het oog op een nieuwe toekomst. Het beloofde sowieso een moeilijke opdracht te zijn, het doel van Burnley is elk jaar om boven de drie laatste plaatsen te eindigen, maar de heikele sportieve situatie waarin Burnley zich momenteel bevindt, dat was helemaal niet ingecalculeerd.

GEEN CLUB VOOR KOMPANY

Het Burnley onder de ondertussen ontslagen Sean Dyche werd vooral getypeerd door de lange bal en veel fysieke strijd. Dyche liet het initiatief steeds aan de tegenpartij over en hij verkoos direct voetbal boven dominantie en controle. Dat resulteerde dit seizoen in een dramatisch balbezit van 39%, waarmee Burnley in dat onderdeel de allerlaatste plaats bezet in de Premier League. Interim-trainer Mike Jackson predikt dezer dagen echter wel een meer aanvallende aanpak, ook meer gebaseerd op balbezit en controle. En die methode lijkt de spelersgroep van Burnley alvast goed te liggen, want The Clarets pakken onder Jackson alvast 7 punten op 9. Het is misschien ook één van de redenen waarom eigenaar Alan Pace precies Vincent Kompany contacteert, omdat zijn speelwijze ook controlerend, dominant en aanvallend ingesteld is.

Het valt nog af te wachten of de recente opmars van Burnley FC te verklaren valt door het schokeffect na het ontslag van Sean Dyche, of dat de nieuwe, meer aanvallende aanpak nu wel echt het succesrecept is. Daarnaast zou Vincent Kompany ook moeten werken met één van de kleinste budgetten in de Premier League, dat bij Burnley in elk geval wel verschillende keren hoger ligt dan bij Anderlecht uiteraard. Maar Burnley behoort zelfs niet tot de 100 grootste Engelse steden, heeft een kleine fanbase en Turf Moore heeft een beperkte capaciteit van amper 21.944, waardoor de zes opeenvolgende seizoenen in de Premier League een echt huzarenstukje is.



Een degradatie naar the Championship, wat vandaag nog steeds een realistisch scenario is, zou dan ook een regelrechte ramp betekenen voor de club, want volgens de laatste cijfers zou Burnley in dat geval te maken krijgen met bloedrode cijfers. De overname van ALK Capital is nog niet helemaal rond, en de club zou een enorm groot deel van hun televisiegeld kwijtraken. In 2020 werd het televisiegeld nog becijferd op 84,7% van Burnley’s totale inkomen dat jaar. Voor de attractie, prestige, sportieve successen of culturele verrijking hoeft Vincent Kompany het dus niet te doen. Laat hem nog maar enkele jaren bijleren en rijpen als hoofdcoach bij Anderlecht. Daarna zullen er ongetwijfeld meer interessante clubs komen aankloppen. Per slot van rekening is Kompany nog steeds maar 36 jaar, een jong veulen in de trainersgilde.

POLL: Is Kompany klaar voor de Premier League?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Transfersom nog hoger: één struikelblok voor aanwinst Club'
'Transfersom nog hoger: één struikelblok voor aanwinst Club'

Het zijn drukke dagen voor de vernieuwde sportieve leiding van Club Brugge. Momenteel wordt immers ...

28
28
<strong>De EK-basisploeg van Georges Leekens: "Ik vergelijk hem met Mertens"</strong>
De EK-basisploeg van Georges Leekens: "Ik vergelijk hem met Mertens"

De Rode Duivels hebben hun laatste grote test voor het EK afgewerkt. Het was de laatste kans voor de ...

48
48
'Bayern vol voor sterkhouder Rode Duivels: 70 miljoen'
'Bayern vol voor sterkhouder Rode Duivels: 70 miljoen'

Bayern M&uuml;nchen bereidt zich momenteel voor op de topwedstrijd van aanstaande zaterdag tegen ...

64
64
<strong>Vuurwerk bij AA Gent met nieuwe Gift Orban</strong>
Vuurwerk bij AA Gent met nieuwe Gift Orban

Ahmed Abdullahi kwam als proefspeler uit Nigeria naar AA Gent, waar hij furore maakte door veel ...

133
133
Hayen komt met mooi verhaal over Deila: "Siert hem"
Hayen komt met mooi verhaal over Deila: "Siert hem"

Club Brugge begint onder grote druk aan de Champions' Play-Offs. Ze moeten op 'bezoek' gaan bij ...

62
62
AA Gent mist 2 ervaren pionnen tegen Standard: "Te vroeg"
AA Gent mist 2 ervaren pionnen tegen Standard: "Te vroeg"

AA Gent speelt nog maar eens een bijrol aan het einde van het seizoen. Ze moeten w&eacute;&eacute;r ...

82
82
'Ajax ziet graten in komst van smaakmaker Anderlecht'
'Ajax ziet graten in komst van smaakmaker Anderlecht'

Bij RSC Anderlecht lopen heel wat spelers in de kijker. De Brusselaars willen hun kern zo goed ...

250
250
Pochettino over Lavia: "Was al sinds december zo"
Pochettino over Lavia: "Was al sinds december zo"

Romeo Lavia kent een rotseizoen. De Belgische middenvelder komt dit seizoen niet meer aan spelen toe ...

40
40
'Zirkzee heeft knaltransfer naar topclub zo goed als beet'
'Zirkzee heeft knaltransfer naar topclub zo goed als beet'

Joshua Zirkzee ontploft dit seizoen helemaal bij Bologna. De Nederlandse aanvaller doet het ...

79
79
Hayen geeft ambities Club Brugge prijs: "Dat ga ik niet doen"
Hayen geeft ambities Club Brugge prijs: "Dat ga ik niet doen"

Nicky Hayen moet Club Brugge in de play-offs naar een Europees ticket loodsen en hopelijk doorstoten ...

259
259
'Club Brugge heeft toptransfer beet en betaalt 5 miljoen'
'Club Brugge heeft toptransfer beet en betaalt 5 miljoen'

Club Brugge heeft volgens Het Laatste Nieuws zijn eerste zomertransfer al beet. De Bruggelingen ...

598
598
John van't Schip stopt als hoofdtrainer van Ajax
John van't Schip stopt als hoofdtrainer van Ajax

Ajax gaat de komende maanden op zoek naar een Europees ticket. Dat is uiteraard een must. De club ...

37
37
'Charleroi laat na Trebel nog 4 dure vogels gratis gaan'
'Charleroi laat na Trebel nog 4 dure vogels gratis gaan'

Sporting Charleroi moet zich in de Play-Downs proberen te handhaven in de Jupiler Pro League. De ...

143
143
'Milan en Barça neus aan neus voor topverdediger'
'Milan en Barça neus aan neus voor topverdediger'

De Europese topcompetities zijn nog volop aan de gang, maar dat houdt de geruchtenmolen niet tegen ...

46
46
'Exit Lukaku? Roma zoekt en vindt opvolger'
'Exit Lukaku? Roma zoekt en vindt opvolger'

Romelu Lukaku is tot op nader order nog altijd een speler van AS Roma. De Italiaanse club huurt de ...

145
145