Waar is het Barça van de 0-4 in Bernabéu?

Waar is het Barça van de 0-4 in Bernabéu?

Goede dingen hebben tijd nodig. En dat is vandaag de situatie bij FC Barcelona. Xavi Hernandez stapt stelselmatig af van het pure Tiki Taka-voetbal en hij probeert meer modern voetbal te brengen in zijn ploeg. Diepgang, pressing en high intensity runs in combinatie met verzorgd en dominant voetbal. Maar zo’n verandering van koers heeft uiteraard veel tijd nodig, het is een proces met vallen en opstaan. En daarom is Barça vandaag nog niet terug. Maar ze komen er wel aan!


BARCA IS BACK!

Een kleine maand geleden zorgde FC Barcelona voor grote verbijstering in de voetbalwereld. De Catalanen veegden in het Estadio Santiago Bernabéu de vloer aan met Real Madrid. 0-4! Maar Barça won veel meer dan enkel de drie punten. “Ik geloof dat deze overwinning vandaag en in de toekomst de dynamiek kan veranderen. Dit is het juiste pad en de juiste speelwijze”, zei Xavi Hernandez na de legendarische overwinning tegen De Koninklijke. Maar de coach van Barça voegde er meteen een belangrijke waarschuwing aan toe. “Maar we hebben nog veel hard werk voor de boeg.”



Na de 0-4 overwinning in Madrid leek FC Barcelona stilaan terug de topclub van weleer te worden. Hier en daar - in een hypothetische stelling uiteraard - werd er verteld dat dít Barça zelfs de Champions League zou kunnen winnen. De Catalanen waren oppermachtig tegen Real Madrid en het spel was spectaculair en attractief: Barça is back! Maar een kleine maand na de feiten is Barça helemaal nog niet terug. De balans oogt vrij magertjes na de klinkende zege tegen Los Blancos: 3 overwinningen, 3 nederlagen en 1 gelijkspel. Naast de tegenvallende resultaten liet ook het spelbeeld vaak te wensen over. De ganse voetbalwereld vraagt zich daarom af: Waar is het Barça van de 4-0 in Bernabéu?

HET BARCA-DNA

De Spaanse pers wijt de recente dramatische prestaties en resultaten van FC Barcelona vooral aan de afwezigheid van Pedri. Met de 19-jarige in de ploeg pakte Barça namelijk 88,8% van de mogelijke punten, maar tijdens diens afwezigheid daalt het winstpercentage naar een erbarmelijke 49,2%. Pedri vervult uiteraard een belangrijke rol in de ploeg van Xavi, maar de waarheid van de grote wisselvalligheid van Barça bevindt zich veel dieper. Barça ís momenteel nog niet terug. De Blaugrana situeren zich vandaag op het kantelpunt naar de definitieve kentering richting een absolute topclub.



Xavi wil FC Barcelona terug haar legendarische identiteit bezorgen, zijnde titels winnen met mooi en aantrekkelijk voetbal. Hij gelooft dat goed voetbal spelen de beste manier is om te winnen. Xavi wil zijn ploeg vrij en aanvallend laten spelen. Zonder speculeren, maar met een hoge druk en met veel balbezit. Dat zijn geen nieuwe dingen, dat is simpelweg het Barça-DNA. Maar op dat Barça-DNA wil Xavi een belangrijk en cruciaal element aan toevoegen: modern voetbal.

HET EINDE VAN TIKI-TAKA

In januari werden de wintertransfers van Pierre-Emerick Aubameyang en Adama Traoré op veel kritiek en hoongelach onthaald, want beide aanvallers bezitten namelijk niet de juiste kwaliteiten om zich het Barça-DNA eigen te maken. Het Barça-DNA staat voor controlerend en dominant voetbal met veel passing, en daarin zouden Aubameyang en Traoré niet kunnen gedijen. En dat klopte ook wel. Maar het is net de bedoeling van Xavi om meer modern voetbal op de mat te leggen. Met veel meer diepgang, high intensity runs en fysieke kwaliteiten, eerder dan puur Tiki-Taka voetbal.



En diepgaande skills bezit Pierre-Emerick Aubameyang bijvoorbeeld met overvloed. Zijn 9 goals in 12 competitiewedstrijden tonen alvast aan dat Barça een grote behoefte had naar die specifieke kwaliteiten. Maar ook op andere posities probeert Xavi het spel van Barça te laten evolueren naar een modernere aanpak. De coach laat zijn jonge middenvelders zoals Gavi en Pedri namelijk voetballen op een on-Xavi manier. De nadruk ligt niet langer volledig op Tiki-Taka voetbal, maar ook meer op infiltraties en hoge drukzetting. De centrale middenvelders zetten een agressieve pressing én zijn tegelijk spelverdelers.

DIEPGANG

Zo’n innoverende aanpak van esthetiek naar diepgang vraagt uiteraard veel tijd en inspanningen. Maar om dat proces te versnellen, hoopt Xavi alvast dat de clubleiding volgend seizoen een kwaliteitsinjectie kan voorzien. Daarom is het niet vreemd dat Barça onlangs in verband werd gebracht met de transfer van Carlos Soler. Xavi weet namelijk als geen ander dat de 25-jarige middenvelder een perfecte aanvulling zal worden voor zijn elftal. Soler houdt niet zozeer van controle en dominantie, maar wel van infiltreren en het verschil maken in de final third van het veld. Diepgang met andere woorden. En dat is een kwaliteit die vandaag erg welkom is in het Spotify Camp Nou.



Het is weinig verrassend dat FC Barcelona vandaag in LaLiga de ploeg is met het meeste balbezit. Dat ligt traditiegetrouw helemaal in lijn met het veelbesproken Barça-DNA, maar die tactiek blijkt in het moderne voetbal niet erg succesvol meer te zijn. Ook Pep Guardiola behoudt bij Manchester City een gezond evenwicht tussen balbezit en diepgang. In de laatste 7 matchen na de 0-4 overwinning tegen Real Madrid verloor Barça 3 wedstrijden en daarin was het gemiddelde Catalaans balbezit 71%. En in de 3 overwinningen haalden de Blaugrana een ‘beperkt’ balbezit van gemiddeld 54%. Tegen Real was het Catalaanse balaandeel ook eerder bescheiden met 57%. Het is duidelijk dat het balbezit niet langer heilig moet en hoeft te zijn bij Barça.

MOMENTOPNAME

En dat snapt Xavi Hernandez ondertussen ook wel. Zijn tactische nuances zijn er ook duidelijk naar met meer lopende - en toch nog steeds uitstekend voetballende - middenvelders. Ook de interesse in de infiltrerende Carlos Soler (Valencia) past volledig in die optiek. Daarnaast spreekt de grote meerwaarde van de voetballend beperkte maar grote diepgang brengende Pierre-Emerick Aubameyang ook boekdelen. Xavi gooit het Barça-DNA niet overboord en hij opteert niet resoluut voor de omschakeling. Hij wil wél het beste uit beide werelden halen om van Barcelona terug een performante Europese topclub te maken. Maar dat is Barça vandaag vooralsnog niet. Het Barça van de 4-0 in Bernabéu was een momentopname. Maar ze zijn alvast op goede weg.

POLL: Speelt Barça volgend seizoen voor de titel?

Meer sportnieuws

Meer over

Laatste Voetbalnieuws

'Standard neemt beslissing over transfer Balikwisha'
'Standard neemt beslissing over transfer Balikwisha'

Standard kon vorig weekend alweer niet winnen, want het bleef deze keer steken op een 0-0 tegen KV ...

26
26
OH Leuven meldt dramatisch nieuws over aanvaller
OH Leuven meldt dramatisch nieuws over aanvaller

Dinsdagavond wist OH Leuven zijn ongeslagen reeks te verlengen tot vier wedstrijden, want het ...

12
12
'Liverpool heeft opvolger Klopp gekozen'
'Liverpool heeft opvolger Klopp gekozen'

Liverpool werd onlangs wel uitgeschakeld in de Europa League, maar heeft nog steeds uitzicht op de ...

50
50
KRC Genk haalt opmerkelijke aanwinst bij OH Leuven
KRC Genk haalt opmerkelijke aanwinst bij OH Leuven

OH Leuven kende een woelig seizoen, waarin heel wat oudgedienden de club verlieten. Het begon met ...

106
106
Paniek in Argentinië: Tevez met spoed naar ziekenhuis
Paniek in Argentinië: Tevez met spoed naar ziekenhuis

Het Argentijnse voetbal werd dinsdagnacht opgeschrikt door een zorgwekkend voorval. Een zeer grote ...

24
24
TRANSFERUURTJE: 'Club aast op oude bekende, AA Gent vol voor toptalent'
TRANSFERUURTJE: 'Club aast op oude bekende, AA Gent vol voor toptalent'

Heel wat clubs zijn al druk in de weer met de voorbereidingen op de zomermercato en de eerste deals ...

203
203
Ivan Leko: "Dan kunnen we iedereen aan in België"
Ivan Leko: "Dan kunnen we iedereen aan in België"

Heel Standard hunkert naar het einde van het seizoen. De trainerswissel bracht helemaal niks bij en ...

198
198
Vanhaezebrouck looft JPL-coach: "Ben fan van hem"
Vanhaezebrouck looft JPL-coach: "Ben fan van hem"

AA Gent gaat de Europe Play-Offs winnen. Ze wisten gevleid met 0-2 te winnen van STVV en staan nu al ...

195
195
<strong>Mag Westerlo weer uitgaande miljoenentransfer afronden?</strong>
Mag Westerlo weer uitgaande miljoenentransfer afronden?

KVC Westerlo haalde de afgelopen jaren de nodige jonge spelers naar &rsquo;t Kuipje. Dat zorgde ...

63
63
'Belgische rivalen vangen bot bij 'topper in spe' van AA Gent'
'Belgische rivalen vangen bot bij 'topper in spe' van AA Gent'

Bij AA Gent hopen ze de meeste sterkhouders komende zomer aan boord te houden. De ploeg mo&eacute;t ...

224
224
Hayen ziet cruciale rol voor speler: "Is heel polyvalent"
Hayen ziet cruciale rol voor speler: "Is heel polyvalent"

Nicky Hayen doet het fantastisch bij Club Brugge. Vanavond neemt hij het op tegen KRC Genk. Als ze ...

370
370
Vanhaezebrouck weg bij AA Gent? Dit zegt de coach
Vanhaezebrouck weg bij AA Gent? Dit zegt de coach

AA Gent en Hein Vanhaezebrouck gaan na het seizoen uit elkaar. Dat gerucht doet al maanden de ronde. ...

410
410
Riemer neemt speler in bescherming: "Hij komt van ver"
Riemer neemt speler in bescherming: "Hij komt van ver"

RSC Anderlecht moet vanavond winnen van Cercle Brugge. Anders dreigt het de eerste plaats kwijt te ...

178
178
Lierse K haalt slag thuis met contract tot medio 2027
Lierse K haalt slag thuis met contract tot medio 2027

Lierse K is volop bezig met het samenstellen van de kern voor volgend seizoen. De club uit de ...

42
42
Ex-speler Club Brugge stopt op amper 27-jarige leeftijd
Ex-speler Club Brugge stopt op amper 27-jarige leeftijd

Bij Club Brugge breken de afgelopen jaren steeds meer spelers door. In het verleden was dat niet ...

249
249