De Boer nieuwe Antwerp-coach: miscast van jewelste

De Boer nieuwe Antwerp-coach: miscast van jewelste

Antwerp FC speelde zondag een sterke wedstrijd tegen Club Brugge, maar The Great Old verloor uiteindelijk wel met 1-0. Die sterke prestatie verandert wellicht niets aan de heikele en explosieve situatie waarin Brian Priske zich bevindt bij de club. Patrick Goots stelde in Gazet van Antwerpen dat iemand zoals Frank de Boer, gelet op zijn Ajax-verleden met Marc Overmars, niet zo’n gek idee zou zijn als opvolger van Priske.


OPVOLGER VAN PRISKE?

Volgens Patrick Goots is er na de derby tegen Beerschot iets gebroken tussen Brian Priske en Paul Gheysens. Iets dat niet meer te lijmen valt. De analist vertelt aan Gazet van Antwerpen  dat Hein Vanhaezebrouck zeker niet zou misstaan bij Antwerp FC. Maar ook een ‘mannetje’ van Marc Overmars, de nieuwe technisch directeur van de club, zou geen verrassing zijn. Iemand zoals Frank de Boer bijvoorbeeld, de Nederlandse coach die al bijna een jaar zonder club zit.

Frank de Boer is een heel grote naam in het mondiale voetbal, waarbij vooral zijn historiek als voormalig profvoetballer tot ieders verbeelding spreekt. 112-voudig Oranje-international, Champions League-winnaar met Ajax en vijf Nederlandse titels, Spaans kampioen met FC Barcelona en 214 officiële matchen voor de Blaugrana, … Maar het hoge niveau als profvoetballer destijd haalt de Boer voorlopig niet meteen in zijn huidige carrière als hoofdcoach.



Frank de Boer stond als clubtrainer aan het roer bij Ajax, Internazionale, Crystal Palace en Atlanta United FC, maar die laatste drie clubs werd hij telkens ontslagen. Ook zijn laatste opdracht bij Oranje kwam tot een vervroegd einde door eenzelfde beslissing van de KNVB. Dat gebeurde eind juni vorig jaar, waardoor de Boer aldus bijna een jaar op een nieuwe club wacht. Maar Antwerp FC moet nu ook niet té happig zijn om de Nederlander aan boord te halen.

AJAX

Frank de Boer startte zijn trainerscarrière bij Ajax, de club waar hij als speler groot werd. Hij behaalde als coach 4 landstitels in Amsterdam, maar toch was hij er nooit onbesproken. De Boer is niet meteen een man van de wereld en hij zegt altijd wat hij denkt - dat laatste valt niet bij iedereen in goede aarde. Hij denkt steeds op een praktische manier en zijn grootste kritiek is een gebrek aan (goede) communicatie. Dat laatste werkpunt komt trouwens nog vaak terug in dit artikel.



Frank de Boer en Marc Overmars werkten samen bij Ajax in de hoedanigheid van trainer en technisch directeur. Beide heren delen een gemeenschappelijk respect met elkaar, maar toch waren er bij Ajax ook soms spanningen tussen de Boer en Overmars. De Boer voelde namelijk dat Overmars niet zo hard z’n best deed om hem de spelers te geven die hij écht wilde. Maar de coach kreeg vooral kritiek te slikken door het saaie en irriterende ‘balbezit voetbal’ van Ajax, zonder veel aanvallende intenties.

INTERNAZIONALE

Met 4 titels onder de arm bij Ajax, genoot Frank de Boer een uitstekende reputatie in het Europese voetbal. Internazionale zag wel graten in de Nederlandse coach, die in Milaan de opvolger werd van Roberto Mancini. Hij dacht dat zijn aanpak van bij Ajax ook zou aanslaan bij Internazionale, waardoor de Boer weinig moeite deed om zich aan te passen aan de nieuwe voetbalcultuur in Italië. Hij probeerde wel om de Italiaanse taal aan te leren, maar dat was vergeefse moeite want de Boer werd al na 84 dagen ontslagen bij Internazionale. 




De verdeeldheid in de kleedkamer lag aan de basis van zijn ontslag en Frank de Boer slaagde er niet in om op voorhand de spelers te verkopen die hij weg wou. Daarnaast kreeg de Nederlander ook niet de gevraagde versterkingen van het bestuur. Maar vooral het gebrek aan eenheid in de kleedkamer brak de Boer zuur op. “Ik moest afrekenen met een rotte groep”, zei hij nadien daarover. “Misschien moest ik dat proces wat versnellen. Als je veranderingen wil doorvoeren, moet je dat vanaf de start doen. Misschien wilde ik teveel de vriend te zijn van iedereen.”

CRYSTAL PALACE

Het ontslag van Frank de Boer bij Internazionale kwam er al heel vroeg, na 84 dagen om exact te zijn, maar bij Crystal Palace kreeg hij zelfs nóg vroeger de bons. De Nederlander kreeg namelijk al na 77 dagen zijn C4 op Selhurst Park. De Boer werd nochtans op voorspraak van voorzitter Steve Parish naar Crystal Palace gehaald, waar de coach de club moest laten evolueren van een middenmoter tot een ploeg die een Europees ticket ambieert. Daarnaast moest de Boer ook een meer attractieve speelstijl zien te introduceren, maar daar slaagde hij dus niet in.



Frank de Boer waarschuwde op voorhand dat dat proces veel tijd in beslag zou nemen, en dat daarvoor een serieuze kwaliteitsinjectie nodig zou zijn. Maar de Boer verloor al snel zijn invloed op de kleedkamer. Hij stuurde Damien Delany, een populaire verdediger met bij 200 matchen op de teller voor Crystal Palace, naar de B-kern. Die voelde zich uiteraard vernederd en daarna waren er, door allerlei redenen, nog veel fricties tussen de spelers en de coach. Na vier competitiewedstrijden, die allemaal verloren werden, mocht de Boer vervolgens beschikken. “De slechtste manager in de geschiedenis van de Premier League”, omschreef Jose Mourinho het destijds.

ATLANTA EN ORANJE

Daarna liep het bij Atlanta United FC ook al dramatisch voor Frank de Boer, en ook hier lagen zijn communicatie en spelersmanagement aan de basis van een derde ontslag op rij. Dat de spelers van Atlanta de uitschakeling van Ajax in de Champions League tegen Tottenham Hotspur luidop vierden, om de Nederlander te treiteren, spreekt boekdelen. De Boer hielp ook zichzelf niet door onhandig te communiceren tijdens persconferenties, waarin hij onder andere de supporters van Atlanta “verwend” durfde te noemen.



De KNVB gooide Frank de Boer vervolgens een laatste redmiddel toe als bondscoach van Oranje, maar op het EURO 2020 raakte Nederland slechts tot de laatste 16: reden genoeg om hem in juni vorig jaar op straat te gooien. Op een vruchtbare periode bij Ajax na, is de trainerscarrière van de Boer dus allerminst succes gebleken. Het is dan nog maar de vraag of de Boer wel de ideale kandidaat-coach voor Antwerp FC zou zijn. Zijn eerdere ervaringen met Marc Overmars kunnen in zijn voordeel spelen, maar dat alleen is misschien wel niet genoeg …

POLL: Is de Boer de geknipte coach voor Antwerp?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Engels analist doet markante uitspraak na optreden De Bruyne
Engels analist doet markante uitspraak na optreden De Bruyne

Manchester City heeft de Engelse titelstrijd donderdagavond weer in handen genomen met een 0-4-zege ...

70
70
Dompertje Union: "Nu wel gevrijwaard tegen Anderlecht"
Dompertje Union: "Nu wel gevrijwaard tegen Anderlecht"

Vlak voor het einde van de heenronde van de Champions' Play-Offs heeft Union SG zich dan toch kunnen ...

104
104
Alderweireld én Van Bommel scherp na pijnlijke avond
Alderweireld én Van Bommel scherp na pijnlijke avond

Antwerp FC boekte vorig weekend tegen Cercle Brugge zijn eerste overwinning in de Champions' ...

129
129
De Bruyne leidt ruime zege City in, titelfeest PSV uitgesteld
De Bruyne leidt ruime zege City in, titelfeest PSV uitgesteld

In de Engelse Premier League heeft Manchester City zich opnieuw tot één puntje van de ...

46
46
Union leeft weer! Gouden duo zet wedergeboorte in op Bosuil
Union leeft weer! Gouden duo zet wedergeboorte in op Bosuil

Union SG is dan toch nog niet uitgeteld voor de landstitel. Na vier opeenvolgende nederlagen, konden ...

161
161
Riemer: "Ik reken op hem voor volgend seizoen"
Riemer: "Ik reken op hem voor volgend seizoen"

RSC Anderlecht won woensdag overtuigend van Cercle Brugge, maar betaalde daar wel een behoorlijke ...

172
172
Wat een goal! Vliegende De Bruyne zet City op rozen
Wat een goal! Vliegende De Bruyne zet City op rozen

In de Engelse titelstrijd stond Manchester City donderdagavond behoorlijk onder druk. De regerende ...

189
189
'Antwerp rekent zich rijk na toptransfer van 65 miljoen'
'Antwerp rekent zich rijk na toptransfer van 65 miljoen'

Antwerp FC was vorig seizoen bijzonder succesvol en plukte daar ook de vruchten van op de ...

678
678
'Nieuwe coach Club Brugge: topkandidaat zet deur op kier'
'Nieuwe coach Club Brugge: topkandidaat zet deur op kier'

Nicky Hayen levert momenteel uitstekend werk als interim-coach bij Club Brugge. Steeds vaker wordt ...

644
644
0-8! PSV heeft titel quasi binnen na ware galavoorstelling
0-8! PSV heeft titel quasi binnen na ware galavoorstelling

In de Nederlandse Eredivisie lijkt het kampioenschap zo goed als binnen voor PSV. De Eindhovenaren ...

69
69
Jan Breydel zingt één man luidkeels toe: "Kunnen kampioen worden"
Jan Breydel zingt één man luidkeels toe: "Kunnen kampioen worden"

Club Brugge maakte woensdagavond opnieuw een flink statement binnen de titelstrijd. Zo haalde ...

195
195
Rice slikt walgelijke gezangen: X reageert vernietigend
Rice slikt walgelijke gezangen: X reageert vernietigend

Declan Rice en Arsenal spelen voorlopig een dijk van een seizoen. De recordtransfer paste zich ...

114
114
'Debast overtuigd: nieuwe transfergesprekken Anderlecht'
'Debast overtuigd: nieuwe transfergesprekken Anderlecht'

RSC Anderlecht staat halfweg de Champions' Play-Offs in pole-positie om met de landstitel aan de ...

441
441
Van Bommel wisselt één keer, Union mist sterkhouder
Van Bommel wisselt één keer, Union mist sterkhouder

Union SG is dramatisch aan de Champions' Play-Offs begonnen en moet donderdagavond op het veld van ...

55
55
Concurrentie beeft: "Dan wordt Club natuurlijk kampioen"
Concurrentie beeft: "Dan wordt Club natuurlijk kampioen"

Nog één wedstrijd en de heenronde van de Champions' Play-Offs zit erop. Sowieso zal ...

704
704