Bondsparket begaat blunder in Beerschot-kwestie

Bondsparket begaat blunder in Beerschot-kwestie

Het reguliere seizoen zit erop, de startposities bij aanvang van de play-offs zijn bekend. Of toch niet helemaal. Door de hallucinante taferelen in het Dudenpark is het tenslotte nog niet zeker met hoeveel punten voorsprong Union straks nu exact aan de titelrace begint. Het bondsparket wil de koploper alleszins een forfaitzege en dus nog een extra bonus toekennen. Al kunnen daar dan weer de nodige vragen bij worden gesteld.


Zondagavond, iets na 20 uur. Terwijl men op zes andere velden stilaan richting het laatste fluitsignaal afstevent, ligt de match tussen Union en Beerschot al een tijdje stil. Nadat een aantal heethoofden uit het bezoekende vak het te bont hadden gemaakt, zag Alexandre Boucaut zich immers genoodzaakt de spelers naar de kleedkamer te sturen. Even later verschijnt de scheidsrechter terug uit de catacomben om de wedstrijd bij een 0-0 tussenstand definitief vroegtijdig te staken. Sindsdien wordt er alom druk gespeculeerd over de mogelijke gevolgen. Vermits de 'fans' van Beerschot eenduidig als schuldige kunnen worden aangeduid, schrijft het bondsreglement alvast een forfaitzege voor de thuisploeg voor.

GROTE GEVOLGEN
Een redenering die het bondsparket besloot te volgen toen het dinsdag met haar vordering op de proppen kwam. Een bijzonder snelle reactie, precies zoals kersvers Pro League-CEO Lorin Parys het had besteld. Hij duimt dat het dossier in allerhaast kan worden afgehandeld, opdat de PO's binnen een tiental dagen in alle sereniteit kunnen starten. Alleen moeten alle partijen dan wel bereid zijn om mee te werken, gelet op het verleden wellicht een utopie. Slaagt Parys erin slagen alle neuzen in dezelfde richting te krijgen, mag hij meteen een stevige pluim op zijn hoed steken. Al lopen we nu op de feiten vooruit. Eerst moet de zaak vrijdag voorkomen bij de Disciplinaire Raad, die het geopperde voorstel al dan niet zal volgen. Zo neen, kan nadien niet enkel Union maar ook het bondsparket in beroep gaan.



In het andere geval vormen behalve Beerschot tevens de overige titelkandidaten benadeelde partij. Antwerp, Anderlecht en in het bijzonder Club Brugge dus. Per slot van rekening was Union op weg om op de valreep nog punten te laten liggen. Hoewel het verschil na de halvering slechts een half puntje bedraagt, kunnen de consequenties gezien de kleine marges aan de meet dan ook doorslaggevend zijn. Wat als Club Brugge en/of Anderlecht op de slotspeeldag een potentiële titelmatch wordt ontzegd, louter en alleen omdat een bende relschoppers – die vermoedelijk onder invloed waren en sowieso geen plaats hebben in een voetbalstadion – zonder aanleiding de boel op stelten besloten te zetten? Al wordt hier en daar toch een eventuele 'verklaring' voor hun wanpraktijken naar voren geschoven.

VOORBEDACHTE RADE
Zo suggereerde Aster Nzeyimana in Extra Time dat er wel eens voorbedachte rade in het spel kan zijn. De betrokken Beerschot-hooligans waren naar verluidt op de hoogte van het reglement, en verkozen omwille van hun eigen uitzichtloze situatie om aartsrivaal Antwerp – een van de achtervolgers van Union – een loer te draaien boven een vergeefse stunt. Met behulp van voetzoekers, gevolgd door een veldbestorming en ordinaire knokpartij, namen zij het heft daarom een tiental minuten voor affluiten zelf in handen. Alhoewel, veldbestorming: de Pro League had het dan wel over 30 personen die het plezier voor iedereen vergalden, uiteindelijk klommen amper een handvol bezoekers over de boarding. In niets te vergelijken dus met de complete chaos die eerder plaatsvond tijdens Standard-Charleroi.



Toch was Felice Mazzu er achteraf als de kippen bij om naar dat precedent, toen veel meer volk over de schreef ging, te verwijzen. Hij hoopt natuurlijk vooral een zege cadeau te krijgen, net zoals zijn CEO Philippe Bormans. "Met iets anders houden wij geen rekening. Die zeven minuten spelen is belachelijk. Zo geef je het signaal aan de aanhang van Beerschot dat ze macht hebben", luidde het. Krijgen hooligans echter niet net nog meer macht wanneer ze zo eenvoudig het resultaat van een wedstrijd, laat staan de titelstrijd, kunnen beïnvloeden? En wordt de deur op die manier niet opengezet voor manipulatie en competitievervalsing, voor zover dat nu al niet het geval is? Infiltrerende hooligans die voortaan vanuit het vijandelijke vak de boel naar wens saboteren: het lijkt helaas nog niet eens zo vergezocht.

OPPORTUNISTISCH UNION
In al zijn opportunisme vergat Mazzu bovendien dat Standard, wiens fans net als die van Beerschot een kwalijke reputatie opbouwden, 3-0 in het krijt stond én thuis speelde. En dus zelf verantwoordelijk was voor de veiligheid, wat zondag daarentegen de taak van Union was. Volgens het bondsparket valt de promovendus weinig te verwijten, maar was het werkelijk onmogelijk om verder te voetballen? Deniz Undav vond alvast van niet, op de beelden lijken de ordediensten ook de bovenhand te hebben. Wie zijn wij om hun oordeel in twijfel te trekken, maar gingen de Brusselaars wel tot het uiterste om het duel voort te zetten? Per slot van rekening werden pakweg de Antwerpse derby of KV Mechelen-Standard, toen eveneens enkele individuen het veld betraden, na een onderbreking wél weer hervat.



De bereidwilligheid daartoe leek in het Dudenpark, waar men het geschenk duidelijk graag in ontvangst wil nemen, vrij beperkt. Daarom volgt onder andere Club Brugge ook nauwgezet op of alle protocollen wel effectief werden nageleefd. Van een complot is uiteraard geen sprake, maar dat de politie er na haar interventie niet in slaagde om de gemoederen te bemoederen kwam Union niet slecht uit. We stellen ons trouwens ook vragen bij de aanwezigheid van de Beerschot-fans op zich. De hekkensluiter moest haar laatste twee thuisduels afwerken zonder publiek, een gevolg van de beruchte incidenten tegen Antwerp op het Kiel, maar buitenshuis was de aanhang dus wél gewoon nog welkom. En dat terwijl het doorgaans net de harde kern is die mee op verplaatsing trekt. Een contradictie van jewelste.

GEVAARLIJK PRECEDENT
Een hardere aanpak dringt zich op, zo klonk het in koor bij Parys en Bormans. Zij pleiten voor strengere sancties of zelfs een nultolerantie, niet meer dan terecht als u het ons vraagt. Al mogen ook de andere reglementen eens onder de loep worden genomen. In een laatste stuiptrekking voor hun anonieme aftocht naar 1B slaagden de Beerschot-vandalen er nog even in om de aandacht te trekken. Hoewel het de weg van de minste weerstand lijkt om Union een forfaitzege toe te kennen, moeten de bevoegde instanties – bovenop het bewaren van de sportieve integriteit – mede daarom mogelijk op zoek naar een ander verdict. Zo niet, wordt er toch een gevaarlijk precedent geschept.



Nauwelijks een week nadat een amateuristisch tekort aan personeel AA Gent uit de top vier knikkerde, dreigen een handvol heethoofden mee de titelrace te bepalen. Ronduit beschamend. Om soortgelijke praktijken in de toekomst te voorkomen, dé voornaamste prioriteit, lijkt het dan ook niet aangewezen om grote gevolgen te verbinden aan hun idiote acties. Althans niet wat de competitie betreft, want zelf kunnen de daders niet hard genoeg worden gestraft. Een ideale oplossing bestaat niet, zeker niet nu knopen dermate spoedig moeten worden doorgehakt. Tenzij men met een voorwaardelijke stand aan de play-offs wil beginnen, nadert de deadline met rasse schreden. Helaas voor Parys wordt de kans dat niemand verzet aantekent evenwel nagenoeg onbestaande geacht, wat de uitspraak ook zal worden.

UNIEK SCENARIO?
Union behoeden voor puntenverlies, en zo niet alleen de koploper maar in zekere zin ook de hooligans van de tegenpartij belonen voor hun wangedrag, lijkt alvast niet het antwoord. Zeker niet wanneer andere clubs daar de dupe van worden. Een schijnbaar uniek scenario, al durven we niet uitsluiten dat het zonder aanpassing van de reglementen in de toekomst vaker voorkomt. Hoe belachelijk het ook klinkt, en oneerlijk het mag zijn, is die laatste minuten afhaspelen misschien dan nog het minst slechte alternatief. Ofwel de volledige match herspelen. Een datum prikken mag geen probleem vormen, althans indien de kwestie voor het weekend rond geraakt. We betwijfelen of Union zich er zomaar bij zal neerleggen, ook het bondsparket heeft andere plannen. Kalendermaker Nils Van Branteghem, net klaar met het PO-schema, wacht best toch nog even vooraleer hij op vakantie vertrek.

POLL: Vreest u dat een forfaitzege voor Union een gevaarlijk precedent vormt?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Concurrentie beeft: Union krijgt fikse opsteker voor titel'
'Concurrentie beeft: Union krijgt fikse opsteker voor titel'

Union SG begint in polepositie aan de Champions' Play-offs. De Brusselaars willen na twee jaren ...

9
9
Anderlecht waagt zich op glad ijs: "Er is iets gebroken"
Anderlecht waagt zich op glad ijs: "Er is iets gebroken"

Anderlecht is in blijde verwachting van de Play-Offs. De recordkampioen kende eindelijk nog eens een ...

68
68
'PSV baalt in transferdossier Bakayoko'
'PSV baalt in transferdossier Bakayoko'

Johan Bakayoko is aan een goed seizoen bezig bij PSV. De Rode Duivel heeft een belangrijk aandeel in ...

15
15
Spraakmakend statement Herman Brusselmans: "7 jaar in bak gezeten"
Spraakmakend statement Herman Brusselmans: "7 jaar in bak gezeten"

Dat Herman Brusselmans nooit een blad voor de mond neemt is algemeen geweten. De schrijver/columnist ...

36
36
Wanneer neemt Messi definitief afscheid? "Van het leven genieten"
Wanneer neemt Messi definitief afscheid? "Van het leven genieten"

Lionel Messi (36) is voor velen de beste voetballer aller tijden, maar ook de Argentijn nadert zo ...

16
16
België moet deze 2 ex-JPL'ers vrezen: "Altijd op niveau"
België moet deze 2 ex-JPL'ers vrezen: "Altijd op niveau"

De Rode Duivels weten nu ook wie het derde land is dat ze treffen op het EK: Oekraïne. Dat is ...

104
104
FC Utrecht maakt komst van Belgische rechtsachter bekend
FC Utrecht maakt komst van Belgische rechtsachter bekend

FC Utrecht heeft vandaag een ingaande transfer meegedeeld. De Nederlandse subtopper maakte de komst ...

57
57
Verheyen kiest: deze sterkhouder uit de basis bij België
Verheyen kiest: deze sterkhouder uit de basis bij België

De interlandperiode ligt achter de rug. De Rode Duivels hebben zich kunnen bewijzen aan hun coach. ...

310
310
Albert overtuigd van jonge Duivel: "Hij gaat op het EK starten"
Albert overtuigd van jonge Duivel: "Hij gaat op het EK starten"

De interlandperiode ligt achter de rug. De Rode Duivels speelden twee keer gelijk tegen Ierland en ...

242
242
Van Bommel én Vincent Janssen weg bij Antwerp?
Van Bommel én Vincent Janssen weg bij Antwerp?

Bij Royal Antwerp FC gaan er mogelijk heel wat spelers de club verlaten in de zomer. De Great Old ...

531
531
Vrancken en Genk niet akkoord: "Ik kan het moeilijk begrijpen"
Vrancken en Genk niet akkoord: "Ik kan het moeilijk begrijpen"

KRC Genk moet Wouter Vrancken mogelijk enkele matchen. Het Bondsparkt eist een straf van 2 ...

433
433
"Hoffenheim legde al bod neer bij Standard"
"Hoffenheim legde al bod neer bij Standard"

Standard is op zoek naar geld en moet in de zomer spelers verkopen. De Rouches kunnen ...

274
274
<strong>‘Club Brugge haalt zwaar uit: beste verdediger in België’</strong>
‘Club Brugge haalt zwaar uit: beste verdediger in België’

Club Brugge richt zich op het versterken van de verdediging en toont interesse in Emin Bayram, de ...

1002
1002
Gerits voert druk op: "Financieel belangrijk voor Genk"
Gerits voert druk op: "Financieel belangrijk voor Genk"

KRC Genk kende tot op heden een pover seizoen. Het Europese luik en de Croky Cup waren geen succes. ...

292
292
Perez wild van Rode Duivel: "Voor hem steek ik hand in het vuur"
Perez wild van Rode Duivel: "Voor hem steek ik hand in het vuur"

De Rode Duivels hebben een aantal zeer talentvolle jonge spelers in de kern. Analist Kenneth Perez ...

215
215