Overmars bereidt recordzomer voor bij Antwerp

Overmars bereidt recordzomer voor bij Antwerp

De voorbije week vloeide reeds heel wat inkt over de tumultueuze intrede van Marc Overmars bij Antwerp. Fans van de Great Old zijn echter vooral razend benieuwd naar de sportieve impact van de omstreden Nederlander, die vooraleer het schandaal omtrent zijn persoon losbrak alom geprezen werd voor zijn werk bij Ajax. Daarom, nu de rust stilaan enigszins is weergekeerd op de Bosuil: wat mag het stamnummer één precies verwachten van haar nieuwe directeur voetbalzaken?


De naweeën van de schok zijn nog te voelen in Deurne-Noord. Alsof de keuze voor Overmars op zich niet voor genoeg commotie zorgde, gingen CEO Sven Jaecques en co ook bij zijn voorstelling volledig de mist in. "Een communicatieve blunder", gaf men op de Bosuil intussen toe, al deed advocaat Omar Souidi er met zijn bizarre aanval op Filip Joos zopas nog een schepje bovenop. De feiten minimaliseren door te wijzen op diens vermeend gebrek aan 'dossierkennis' lijkt, net zomin als in het geval-Radja Nainggolan, de juiste aanpak. We zouden haast denken dat Overmars zélf het slachtoffer is. Benieuwd wat Paul Gheysens, die de ene na de andere sponsor ziet afhaken, ervan vindt. Hij was alvast niet te spreken over de weinig tactvolle wijze waarop het heikele dossier vorige maandag werd afgehandeld.

STIJLBREUK OP DE BOSUIL
Gedane zaken nemen echter geen keer. Ondanks de geleden pr-schade lijkt Antwerp niet van plan om alsnog afstand te doen van Overmars, die de komende drie jaar een riant loon opstrijkt op de Bosuil. Hoewel zijn verleden hem zal blijven achtervolgen, wordt de focus straks dus vooral op het sportieve aspect gelegd. Tenslotte gaf Overmars aan zich komende zomer reeds met het transferbeleid te willen bemoeien. Met goedkeuring van Gheysens, die rekent op zijn nieuwste pronkstuk om de poorten naar de titel – en Champions League – open te breken. En zo de volgende stap te zetten na de successen van de voorbije jaren, toen Luciano D'Onofrio de touwtjes stevig in handen had. Hij werd zowat een jaar geleden bedankt voor bewezen diensten, waarop Antwerp prompt een stijlbreuk aankondigde.



Gedaan met wachten tot de deadline op lucratieve deals, de vinger mocht plots van de knip. Onder toeziend oog van tussenpaus Jaecques gaf de Great Old ongezien veel geld uit. Acht van de tien duurste aanwinsten in de clubgeschiedenis streken afgelopen zomer neer, waaronder recordaankoop Michel-Angel Balikwisha (vijf miljoen). Voor het overige pakte het uit met vedetten-op-retour als Nainggolan, Björn Engels en lastminute huurling Ally Samatta, transfers die net zo goed passen in het kraam van D'Onofrio. Tot slot shopte het stamnummer één gretig in de eigen competitie, met onder andere Jelle Bataille, Dorian Dessoleil, Pierre Dwomoh en in zekere zin ook nog Michael Frey. Een handvol andere transfers vervolledigden het offensief post-D'Onofrio. Afwachten wie daar straks nog van overschiet.

OPMARS VAN OVERMARS
Na een teleurstellende campagne dringt zich namelijk alweer een grote kuis op in de kleedkamer, dit keer met Overmars aan de knoppen. Viktor Fischer, auteur van een zwak seizoen, mag allicht op beide oren slapen. Hij kent de nieuwe sterke man nog van in Amsterdam, waar beiden ongeveer samen aan hun carrière begonnen. Als deel van de zogenaamde Fluwelen Revolutie, toen conform met de visie van icoon Johan Cruijff diverse ex-spelers een functie kregen in het bestuur, trad Overmars in de zomer van 2012 in dienst als directeur bij Ajax. Na een aantal mindere jaren was de Nederlandse reus dan al een tijdje opnieuw aan de beterhand, met twee landstitels op een rij. Ook de volgende twee seizoenen reeg Frank de Boer de trofeeën nog steeds aan mekaar, al zakte het spelpeil gaandeweg zienderogen.



Sterkhouders als Jan Vertonghen, Toby Alderweireld, Christian Eriksen en Daley Blind zochten een voor een andere oorden op. Stuk voor stuk voor de nodige miljoenen: toen bleek Overmars al een meester aan de onderhandeltafel. Desalniettemin beschikte hij niet over de budgetten van vandaag, en liep het aan inkomende zijde bijgevolg minder vlot. Af en toe schoot Overmars wel eens raak, maar veel van zijn vroege aanwinsten waren geen onverdeeld succes. Na vier opeenvolgende titels finishte Ajax even vaak op het tweede schavot. Al snel het sein voor Overmars, die stilaan onder vuur kwam te liggen, om het geweer abrupt van schouder te veranderen. Weg met het strakke salaris –en transferplafond. Vanaf de zomer van 2016 begon het geld langs weerszijden pas echt te rollen in de Johan Cruijff ArenA.

GOUD IN AMSTERDAM
Met uitzondering van Miralem Sulejmani dateren de 14 prijzigste transfers in Amsterdam allen uit de jaren nadien. Daaronder enkele flops die bij ons een belletje doen rinkelen, zoals Lisandro Magallan, Razvan Marin en voormalig Club Brugge-target Mohamed Daramy, maar de balans slaagt ruimschoots positief uit. Het risicovollere beleid wierp dan ook haar vruchten af. Niet alleen op sportief vlak, waar Ajax zich zelfs in Europa weer liet gelden, maar ook in de boekhouding. Overmars deed ieder jaar een goudhaantje van de hand, 14 van de 20 duurste uitgaande transfers dragen zijn stempel. Daarbij deed de vermaarde eigen opleiding een fikse duit in het zakje, al speelde de directeur voetbalzaken ook daarin een rol. Onder zijn bewind lag de nadruk opnieuw op de ontwikkeling van toekomstige toppers.



Niet toevallig brak sindsdien het ene na het andere talent door. Justin Kluivert, Sergiño Dest, Davy Klaassen, Donny van de Beek, Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong, om er maar een paar te noemen, brachten Ajax allen bakken geld op. Centen waarmee Overmars dan terug aan de slag kon, doorgaans met succes. Vooral wat zijn duurdere aankopen betreft. Denk aan pakweg Klaassen, Blind, Dusan Tadic en Quincy Promes. Oude bekenden dus, een strategie die men in Antwerpen eveneens graag hanteert. Vorige zomer legde Overmars dan weer een recordsom op tafel om Sébastien Haller naar de Johan Cruijff ArenA te lokken, een robuuste spits die qua type nochtans niet past bij de romantische filosofie van de man wiens naam het stadion draagt. Toch mag ook hij een absolute voltreffer worden genoemd.

OVERMARS VS D'ONOFRIO
Ondanks zijn gierige reputatie blijkt Overmars dus vooral te scoren wanneer hij all-in mag gaan. Gheysens, wel te vinden voor een stevige gok, is alvast gewaarschuwd. Indien hij werkelijk de top wil bestormen met zijn nieuwe rechterhand, zal hij voortaan nog dieper in de buidel moeten tasten. Iets waar de ambitieuze preses allicht ook toe bereid is. Hij heeft, op kleinere schaal weliswaar, hetzelfde parcours als Ajax voor ogen. De inspanningen van vorige zomer, in totaal bijna 30 miljoen, zijn dan slechts het begin. Naar verluidt bood de Great Old toen tevens 12 miljoen voor spits Arthur Cabral, al lijkt zo een bedrag nog geen spek voor de Antwerpse bek. Net zomin als de sommen die Ajax destijds neertelde voor David Neres, Edson Alvarez en andere Antony's. Wel kan Balikwisha snel terug van de troon worden gestoten.



Niet dat de sportieve baas nooit zijn slag slaat in een goedkopere categorie. Koopjes als Arkadiusz Milik, Amin Younes, Davinson Sanchez, Nicolas Tagliafico, André Onana, Kasper Dolberg en Steven Berghuis zwommen in zowat dezelfde vijver als die waarin het stamnummer één momenteel vist. Het rapport oogt daar wel al een pak matiger. Met die eerste begon trouwens de trend van lucratieve vertrekkers. Younes wandelde dan weer gratis de deur uit, een voorbeeld dat Onana mogelijk volgt. Het is iets wat Overmars wel vaker overkwam. Net als D'Onofrio durft hij het spel hard spelen, desnoods tot de limiet. Daarnaast deinst de geboren onderhandelaar evenmin terug van deals in het slot van de mercato, zij het met iets minder overgave dan zijn voorganger. En ook op huurlingen doet hij af en toe een beroep.

DOST, VD BOOMEN & FFP
In januari haalde Overmars zo Brian Brobbey en Mohamed Ihattaren tijdelijk naar Amsterdam, wederom vertrouwde gezichten. De reünies doorheen de jaren zijn te talrijk om op te noemen. Geregeld gratis, eveneens een stokpaardje van D'Onofrio. Op dat gebied lijkt er op de Bosuil weinig verandering op til. Verder speurt Overmars graag rond in de eigen competitie, al kent hij de Eredivisie beter dan de JPL. Toch gaat de directeur voetbalzaken wellicht eerst in de eigen achtertuin op zoek naar opportuniteiten, vooraleer zijn nog altijd brede netwerk aan te spreken. We denken dan bijvoorbeeld aan … Bas Dost, wiens contract bij Club Brugge afloopt. Een vergelijkbaar type als Haller, gratis op te halen, een vat vol ervaring – ook in België – en als landgenoot geen onbekende: het kan zomaar een ideale match zijn.



Sowieso tast Overmars de Nederlandse markt af, met Ligue 2-sensatie Branco van den Boomen als vermeend toptarget. Vermoedelijk een dure vogel, waarmee de toon meteen gezet is. Antwerp hoopt vurig dat Overmars nieuwe deuren kan openen, op financieel vlak moet Gheysens dan maar zien te volgen. Gezien de opschorting van de Financial Fair Play geen onoverkomelijk probleem. In zijn jacht op glorie spaart de voorzitter nu al kosten noch moeite, tijd om nog een versnelling hoger te schakelen. Een doelstelling die Overmars opperbest begrepen heeft. Antwerp pakte de overige opportunisten op snelheid door hem zo vlug na de heisa alweer een job aan te bieden, vertrouwen waarvoor hij nu direct moet bedanken. Alleen met keiharde resultaten óp het veld kan de negatieve perceptie errond keren.

OPSTEKER VOOR PRISKE?
Antwerp mag echter geen wonderen verwachten, of zich blindstaren op zijn balans bij Ajax. Per slot van rekening begon het daar pas te lopen eens alle registers werden opengetrokken, al had Overmars daar met de ontdekking van Milik ook zelf zijn aandeel in. Een kunstukje dat hij nu moet herhalen op de Bosuil, zónder de allure van Amsterdam of – ondanks de inspanningen – een indrukwekkende jeugdvijver om uit te vissen. Gheysens mag dan wel op een lager niveau hetzelfde van plan zijn, het blijft een heel ander verhaal. Ook op uitgaand vlak kan Overmars geen mirakels verrichten. "Het geld volgt uit het voetbal", klonk het tijdens zijn voorstelling, licht geïrriteerd over de focus op zijn financiële verrichtingen in Amsterdam. In de huidige selectie zitten vrij weinig goudklompjes om op te cashen.



Tenzij hij meteen de hoofdvogel schiet voor pakweg Manuel Benson, blijft een uitgaande toptransfer dus uit. Naar Belgische normen welteverstaan. Grenzen verleggen of niet, het budget van Antwerp is een pak beperkter dan dat van Ajax. Afwachten hoe snel de Nederlander die knop omdraait. En zich aanpast aan de stijl van het huis, al bewees Haller dat hij zijn visie op kant durft schuiven. Toch moet Overmars de Great Old naar zijn hand zetten, niet andersom. Wat dat betreft krijgt Brian Priske tot slot een opsteker. In zijn 10 jaar bij Ajax versleet Overmars met De Boer, Peter Bosz en Erik ten Hag amper drie coaches. Trainerswissels zijn dus niet aan hem besteed, net zomin als een bemoeizuchtige overste. Overmars als buffer tussen Priske en Gheysens? Benieuwd of de voorzitter zich op zijn plichten laat wijzen.

POLL: Denkt u dat Antwerp haar transferrecord van 5 miljoen deze zomer alweer zal verbreken?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Declan Rice slikt walgelijke gezangen, X reageert vernietigend
Declan Rice slikt walgelijke gezangen, X reageert vernietigend

Declan Rice en Arsenal spelen voorlopig een dijk van een seizoen. De recordtransfer paste zich ...

7
7
'Wending op Anfield: Liverpool kent prijskaartje nieuwe coach'
'Wending op Anfield: Liverpool kent prijskaartje nieuwe coach'

Liverpool FC gaat momenteel door enkele moeizame weken. Desondanks wordt er achter de schermen op ...

13
13
Tessa Wullaert kondigt spetterend nieuws aan met Coucke
Tessa Wullaert kondigt spetterend nieuws aan met Coucke

Tessa Wullaert is ongetwijfeld de vaandeldraagster van het vrouwenvoetbal in België. De ...

38
38
'KBVB houdt adem in: Europese topclub zet zinnen op Tedesco'
'KBVB houdt adem in: Europese topclub zet zinnen op Tedesco'

Domenico Tedesco is momenteel druk in de weer met het vormen van zijn EK-selectie bij de Rode ...

35
35
<strong>Attractie voor Anderlecht: jonge ster die Europa verbaast</strong>
Attractie voor Anderlecht: jonge ster die Europa verbaast

Anderlecht richt zijn pijlen op David Oduro, een veelbelovende 17-jarige Ghanese wingback die indruk ...

135
135
Club Brugge krijgt gunstig advies over stadionplannen
Club Brugge krijgt gunstig advies over stadionplannen

Na de 4-0 zege daverde Jan Breydel op zijn grondvesten. Plots is het stadion van Club Brugge weer ...

156
156
'Louwagie zet alle zeilen bij: recorddeal voor AA Gent'
'Louwagie zet alle zeilen bij: recorddeal voor AA Gent'

De overname door Sam Baro luidt een nieuw tijdperk in bij AA Gent, dat dankzij de kersverse eigenaar ...

103
103
'Hayen krijgt kans: Club Brugge staakt zoektocht naar T1'
'Hayen krijgt kans: Club Brugge staakt zoektocht naar T1'

Van een schokeffect gesproken. Sinds het ontslag van Ronny Deila onderging Club Brugge een heuse ...

586
586
Riemer verschaft update over terugkeer van Verschaeren
Riemer verschaft update over terugkeer van Verschaeren

Na het uitvallen van Anders Dreyer en Kasper Schmeichel dreigt Anderlecht de titelrace flink ...

184
184
Verwachte 11: Van Bommel onthult plan, 2 wissels bij Union
Verwachte 11: Van Bommel onthult plan, 2 wissels bij Union

Na de zeges van Anderlecht en Club Brugge kan Union maar beter winnen van Antwerp op de ...

191
191
'Over en out: grootverdiener richting exit bij Club Brugge'
'Over en out: grootverdiener richting exit bij Club Brugge'

Terwijl de sportieve successen mekaar plots weer in sneltempo opvolgen blijkt Club Brugge ook reeds ...

720
720
AA Gent deelt heuglijk nieuws: toptalent tekent tot 2027
AA Gent deelt heuglijk nieuws: toptalent tekent tot 2027

Jorthy Mokio vierde dinsdag zijn debuut als titularis bij AA Gent, dat het 16-jarig toptalent op die ...

203
203
Anderlecht krijgt hoopgevende update uit ziekenboeg
Anderlecht krijgt hoopgevende update uit ziekenboeg

Dankzij een vlotte 3-0 zege tegen Cercle Brugge blijft Anderlecht voorlopig eenzaam koploper. Niks ...

595
595
Club Brugge reageert na njet van Raad van State
Club Brugge reageert na njet van Raad van State

Het stadiondossier van Club Brugge is de voorbije jaren een echte calvarietocht gebleken. In 2007 ...

1017
1017
Onderschatte sterkhouder bij Anderlecht: "Hij is zo belangrijk"
Onderschatte sterkhouder bij Anderlecht: "Hij is zo belangrijk"

Anderlecht speelt tot dusver wisselvallige play-offs, maar in het eigen Lotto Park staat Paars-Wit ...

245
245