Rivaliteit bij Duivels bereikt hoogtepunt

Rivaliteit bij Duivels bereikt hoogtepunt

Romelu Lukaku, Michy Batshuayi, Christian Benteke. Bij deze is de hiërarchie der spitsen bij de Rode Duivels nogmaals bevestigd. Batshuayi toonde tegen Ierland aan dat hij de terechte back-up is van Lukaku. Benteke viel zaterdag 11 minuten in maar in die korte tijdspanne speelde hij echter bitter weinig klaar. Uiteraard hoeft de spits van Crystal Palace daar niet op afgerekend te worden, maar zijn schrijnend gebrek aan doelpunten en wedstrijdritme is wel een groot probleem aan het worden.


BENTEKE ONTGOOCHELT

Roberto Martinez wil de huidige interlandbreak aangrijpen om enkele spelers aan het werk zien die zich moeten bewijzen met het oog op de 23-koppige selectie voor het WK in Qatar. Daaronder ook Christian Benteke, met zijn 31 lentes en 44 A-caps één van de oudste en meest ervaren spelers in de huidige selectie van de Rode Duivels. Hij moet geen basisplaats ambiëren op het aanstaande Wereldkampioenschap, daarvoor is de concurrentiestrijd met Romelu Lukaku onbegonnen werk, maar Benteke kan met zijn specifieke kwaliteiten wel een belangrijke rol vervullen.

Christian Benteke beschikt niet meteen over de grootste voetballende kwaliteiten, maar hij bezit wel de kunst om als targetspits zijn ploegmaats beter te laten voetballen. De targetspits kan uitstekend met zijn rug naar het doel spelen, waarbij hij - in tegenstelling tot Lukaku – doorgaans de rechtstreekse duels met zijn tegenstander vermijdt. Op die manier kan Benteke voor een cruciale vlotte balcirculatie zorgen in de ploeg. In die optiek zou hij goed van pas gekomen zijn in de moeilijke wedstrijd tegen Ierland, maar Roberto Martinez liet hem zaterdag slechts 11 minuten invallen.



Dat was een heel erg korte periode om zich te bewijzen, en bovendien eentje die de Rode Duivels moesten ondergaan, maar daarin liet Christian Benteke zich niet positief opvallen. Hij kan moeilijk worden afgerekend in die korte tijdspanne, maar er moet toch vermeld worden dat Benteke toen amper één geslaagde actie op vier liet noteren. Met dat gemiddelde was hij zaterdag zelfs de minst presterende speler bij de Belgen én bij de Ieren. Daarnaast verloor hij ook alle twee van zijn aangegane duels. Roberto Martinez verwachtte geen worden van Benteke maar wellicht toch iets meer.

LAATSTE KANS

Christian Benteke is sowieso aan een moeilijk seizoen bezig. Bij Crystal Palace dateert zijn laatste basisplaats van 1 januari en in de laatste zeven competitiewedstrijden kwam hij maar één keer in actie - middels een invalbeurt van 21 minuten. Bij Crystal Palace kiest Patrick Vieira afwisselend voor Odsonne Edouard en Jean-Philippe Mateta als aanvalsleider, waardoor Benteke in Selhurst Park steeds nadrukkelijker naar de achtergrond verdwijnt. En dat schrijnend gebrek aan wedstrijdritme is duidelijk voelbaar. Dat hoeft nu geen groot probleem te zijn in de context van de Rode Duivels, maar na dit seizoen wél.

Roberto Martinez verklaarde namelijk dat de huidige interlandperiode belangrijk is in aanloop naar het WK en dat hij op dit moment niet kijkt naar de speelminuten van de aanvallers bij hun club. “Dat is niet nodig want tijdens de zomer zullen jongens nog van club wisselen. Daarna hakken we knopen door.” Dus zal Christian Benteke in de komende zomer wellicht op zoek moeten gaan naar een club waar hij wel speelminuten zal vergaren, of zijn selectie voor het WK in Qatar zal danig in het gedrang komen te staan.



Christian Benteke kon in januari nochtans een contract tekenen bij Burnley, waar zijn speelkansen veel hoger zouden liggen dan bij Crystal Palace. Maar de 31-jarige, die helemaal op een zijspoor is beland bij Palace, weigerde uiteindelijk een transfer naar Turf Moor. En dat tot groot ongenoegen van Palace, die de miljoenen van deze verkoop goed had kunnen gebruiken. In plaats daarvan zal Benteke in de komende zomermaanden een definitieve oplossing moeten zoeken, want zijn contract bij Palace loopt af in juni 2023.

De Belg met de meeste matchen in de Premier League zal straks dus een weloverwogen beslissing moeten maken op het clubniveau, en dat zal er ook eentje zijn die gevolgen zal hebben op zijn internationale carrière - en dan vooral gericht op een selectie voor het WK 2022. De huidige interlandperiode, waarin Roberto Martinez hem een belangrijke kans geeft bij de Rode Duivels, is dus een voorbeeld van een slechte timing op het clubniveau.

BATSHUAYI

Maar met zijn intrinsieke kwaliteiten bezit Christian Benteke zeker over een interessant profiel met het oog op het Wereldkampioenschap in Qatar. Hij laat zijn ploegmaats beter voetballen en hij zorgt voor een vlotte balcirculatie, indien wedstrijdfit uiteraard. Ook Igor De Camargo vindt dat Benteke nog steeds een belangrijke rol kan vervullen bij de nationale ploeg. “Hij heeft het talent, de techniek, de afwerking en het vermogen om het verschil te maken”, zei de ex-international aan La Dernière Heure. “Maar het is tijd om de coach te bewijzen dat hij al gefocust is op het WK.” Maar dan had Benteke in januari toch beter naar Burnley getrokken, zo lijkt ons …



Zeker omdat Michy Batshuayi zich momenteel opwerpt als de ideale back-up voor Romelu Lukaku. De spits van Besiktas deed zaterdag tegen Ierland wat hij het beste doet: scoren. Batshuayi zit momenteel al aan 23 treffers in 38 interlands, waarvan hij het merendeel scoorde als invaller. Christian Benteke lukte dan weer 17 doelpunten in 44 interlands. Philippe Albert opperde al in SudPresse dat de concurrentie voor Batshuayi zich geen illusies hoeft te maken. “Je kan veel zeggen over de manier waarop zijn clubcarrière verloopt, maar zijn statistieken bij de nationale ploeg liegen niet. Batshuayi is de onbetwistbare doublure van Lukaku. Punt aan de lijn", aldus Albert.

POLL: Moet Benteke mee naar het WK?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Amuzu vergelijkt zichzelf met Doku: "Pijn tot in de toppen van mijn tenen"
Amuzu vergelijkt zichzelf met Doku: "Pijn tot in de toppen van mijn tenen"

RSC Anderlecht is bijzonder goed begonnen aan de Champions' Play-Offs. De Brusselse recordkampioen ...

23
23
Kuyt heeft héél duidelijke eisen voor Beerschot na promotie
Kuyt heeft héél duidelijke eisen voor Beerschot na promotie

Beerschot kroonde zich afgelopen weekend tot kampioen in de Challenger Pro League en treedt volgend ...

34
34
Tolu zet hatende Anderlecht-fans stevig op hun plaats
Tolu zet hatende Anderlecht-fans stevig op hun plaats

De strijd om de titel in de Jupiler Pro League blijft razend spannend. Ook bij KRC Genk dromen ze ...

136
136
Europese kwalificatie levert Club Brugge fraai extraatje op
Europese kwalificatie levert Club Brugge fraai extraatje op

Club Brugge heeft donderdagavond zijn afspraak met de geschiedenis niet gemist, want het wist de hel ...

211
211
'Union grijpt drastisch in na pijnlijke 0 op 9'
'Union grijpt drastisch in na pijnlijke 0 op 9'

Maandenlang was Union dé gedoodverfde kampioen voor dit seizoen, want ze stonden vrijwel de ...

161
161
Club Brugge krijgt meteen antwoord van kalendermanager
Club Brugge krijgt meteen antwoord van kalendermanager

Decennia lang vertolkten Belgische teams slechts een bijrol op het Europese toneel, maar dit seizoen ...

575
575
Verhaeghe sneert naar Deila en spreekt over positie Hayen
Verhaeghe sneert naar Deila en spreekt over positie Hayen

Wat een metamorfose heeft Club Brugge ondergaan. Een maand geleden leek het zich nog naar het einde ...

671
671
Doet 777 Partners Standard alweer van de hand?
Doet 777 Partners Standard alweer van de hand?

Zaterdagavond trekt Standard in de Europe Play-Off naar Westerlo, maar heel erg veel animo zal er ...

206
206
Vanaken oordeelt over Brugse kansen op Europese finale
Vanaken oordeelt over Brugse kansen op Europese finale

In 1992 greep Club Brugge net naast een plaats in de finale van de Beker der Bekerwinnaars na een ...

270
270
<strong>Anderlecht in turbomodus met grootse 8 miljoen-topdeal</strong>
Anderlecht in turbomodus met grootse 8 miljoen-topdeal

Vorige zomer stonden Anderlecht en Francis Amuzu open voor een transfer, maar geen enkele ploeg kon ...

431
431
Bizar: Martinez pakt tweede geel in penaltyreeks, maar blijft staan
Bizar: Martinez pakt tweede geel in penaltyreeks, maar blijft staan

Club Brugge plaatste zich donderdagavond uiteindelijk vlotjes voor de halve finales van de ...

111
111
Club Brugge kent speeldata voor halve finales Conference League
Club Brugge kent speeldata voor halve finales Conference League

Krijgt Antwerp na 31 jaar eindelijk een opvolger in een Europese finale? De kans is donderdag alvast ...

261
261
Blijven of vertrekken? Amuzu maakt zijn keuze bekend
Blijven of vertrekken? Amuzu maakt zijn keuze bekend

Zaterdagavond mag Anderlecht voor de eerste keer als leider in de Jupiler Pro League aan de bak. Het ...

232
232
Hayen schenkt klare wijn over plotse vertrek Skov Olsen
Hayen schenkt klare wijn over plotse vertrek Skov Olsen

Club Brugge zette donderdagavond een ijzersterke prestatie neer in Thessaloniki. Het ging met 0-2 ...

708
708
Kranten zien maar liefst 8 uitblinkers bij Club Brugge
Kranten zien maar liefst 8 uitblinkers bij Club Brugge

Voor de eerste keer in 31 jaar staat er nog eens een Belgisch team in een Europese halve finale. ...

947
947