Club Brugge heeft opvolger Lang al te pakken

Club Brugge heeft opvolger Lang al te pakken

Terwijl hijzelf na twee weken op de bank even zijn gedachten mag verzetten bij Oranje, is Noa Lang weer een hot topic in ons land. Niet per se omwille van zijn recente prestaties op het veld, noch door zijn vaak niet onbesproken gedrag errond. Wel dankzij de toenemende geruchten omtrent zijn toekomst. AC Milan klopt naar verluidt alsmaar harder op de deur, net als Arsenal en diverse andere Europese topclubs. Club Brugge kan het geld alvast ruiken. Nu nog beslissen wat het daarmee dan wil aanvangen.


Het is geen geheim dat het 22-jarige goudhaantje van Blauw-Zwart straks liefst andere oorden opzoekt. Meer nog: terwijl kompaan Charles De Ketelaere de boot afhoudt, bevestigde Lang op het Gala van de Gouden Schoen expliciet dat hij klaar is voor een nieuwe uitdaging. Een uitspraak die in Westkapelle allerminst als een donderslag bij heldere hemel binnenkwam. Toen de landskampioen er bijna twee jaar geleden in slaagde Lang voor zes miljoen weg te plukken bij Ajax, was het altijd al de bedoeling om Club als een opstapje naar mooiere oorden te gebruiken. 25 doelpunten en 24 assists in 77 duels in Brugse loondienst later lijkt de tijd om afscheid te nemen dan ook stilaan aangebroken. Iets wat men in Jan Breydel, waar de publiekslieveling op handen wordt gedragen, helaas maar al te goed beseft.

25 OF 30 MILJOEN?
Dat de Nederlander onder zijn landgenoot Alfred Schreuder de laatste tijd plots op de bank verzeilde, een scenario waar tot voor kort niemand rekening mee hield, heeft daar weinig mee te maken. Toen hij ruim een halfjaar geleden op de piek van zijn kunnen zijn kribbel zette onder een nieuw contract, kreeg Lang reeds de belofte dat Club komende zomer zou meewerken aan een transfer. De verlengde verbintenis tot 2025 moest er alleen voor zorgen dat Vincent Mannaert aan de onderhandeltafel het onderste uit de kan zou kunnen halen. De enige vraag die nog rest, behalve de specifieke bestemming, is met welke som Club dan genoegen zal nemen. Wat dat betreft doen nogal tegenstrijdige berichten de ronde. Het Laatste Nieuws maakt gewag van minstens 30 miljoen, Het Nieuwsblad houdt het op 25.



Hoe het ook zij rekent Blauw-Zwart, ondanks zijn huidige status, dus nog steeds op de absolute jackpot voor Lang. Logisch ook, gezien zijn uitmuntende prestaties – met tevens een aantal glansrollen in de Champions League. Al was het de laatste tijd allemaal net iets minder. Sinds de komst van Schreuder liet hij nog geen enkele keer de netten trillen, zijn laatste doelpunt dateert van midden december. In zijn laatste 11 optredens was Lang goed voor welgeteld twee assists. De drievoudig international moest dus niet louter door zijn reactie na zijn vroege wissel tegen Seraing plaats maken voor Sargis Adamyan, die wél vlotjes de weg naar doel weet te vinden. In de voorbije twee wedstrijden mocht Lang daardoor opgeteld amper 25 minuutjes meedoen. Wie had dat een paar maanden geleden durven voorspellen?

MANNAERT VS. MALDINI
Lang zelf ongetwijfeld geenszins, al laat hij het schijnbaar niet aan zijn hart komen. Van zijn vermeende sterallures, die reeds door diverse (ex-)ploegmaats werden ontkracht, valt alleszins niks te merken. De aanvaller maakt weinig amok naar de buitenwereld toe, integendeel: zowel in Oostende als tegen Genk warmde hij minutenlang met de glimlach op. Nadien liet Lang telkens een gretige invalbeurt noteren, inclusief de diepgang die tegenwoordig door Adamyan wordt verschaft. Een aantal opgelegde kansen afwerken lukte niet, maar de vormdip waar hij sinds nieuwjaar in verkeerde lijkt stilaan achter de rug. Net op tijd om te schitteren in de play-offs, en Club zo behalve een derde landstitel op rij tevens nog een handvol extra miljoenen te bezorgen? In de burelen van Westkapelle kruisen ze alvast de vingers.



In januari wees men daar naar verluidt een concrete aanbieding van Arsenal af, samen met Liverpool, Borussia Dortmund, Napoli en Leeds een van de vele gegadigden die op de loer zouden liggen. In tegenstelling tot een jaar geleden, toen Krépin Diatta naar AS Monaco verhuisde, was een transfer omwille van de sportieve ambities niet aan de orde. Nu wil Milan, dat via Paolo Maldini al contact opnam met Lang en zijn entourage, een poging wagen met een openingsbod van 20 miljoen plus bonussen. Niet genoeg voor Club, dat een hoger bedrag voor ogen heeft. Alleen is het nog maar de vraag hoe hard Mannaert en co het spelletje durven spelen, vooral met een speler die zijn vertrekwens duidelijk heeft gemaakt. Een mening die er, ondanks zijn goed humeur, in de huidige situatie bovendien niet snel op zal veranderen.

DOEMBEELD DENNIS
Niet alleen dienen de verhoopte bestemmingen zich nu ook aan, het doembeeld van Emmanuel Dennis zit nog vers in het Brugse geheugen. In de hoop meer te vangen weigerde Club volgens verscheidene berichten een bod van omstreeks 18 miljoen, om de Nigeriaan vorige zomer uiteindelijk voor nog geen kwart van die som naar Watford te sturen. Daar doet hij het vandaag prima, hopelijk voor Blauw-Zwart bedong het een doorverkooppercentage in de deal. Mede daarom legde de landskampioen echter een halfjaar eerder Diatta geen strobreed in de weg, hoewel de 17 miljoen die hij in het laatje bracht eveneens enigszins onder de verwachtingen bleef. Zulk een vaart zal het met Lang, sowieso bezig aan zijn laatste weken in Jan Breydel, niet lopen. Toch stemt het, zijn recente degradatie indachtig, tot nadenken.



Hoever kan Club de vraagprijs opdrijven door de geïnteresseerden tegen elkaar uit te spelen, en vanaf wanneer ziet het zich genoodzaakt toe te happen? En wanneer is het geduld van Lang, met wie wellicht concrete afspraken werden gemaakt, zelf op? We mogen uiteraard niet uit het oog verliezen dat alles boven de 20 miljoen een uiterst fraaie oogst blijft naar Belgische normen, zeker in het huidige klimaat. Desalniettemin waren – en blijven – de verwachtingen omtrent Lang een pak hoger gespannen. Vanop de bank zal zijn marktwaarde alleszins niet meer stijgen. Indien de dartele dribbelkont werkelijk alle plaatselijke en liefst ook nationale records van de tabellen moet vegen, komt hij best dan ook zo snel mogelijk terug volledig aan de oppervlakte. Geen sinecure gelet op de vorm van zijn concurrenten.

SCEPTER AAN SKOV
Bankzitter of niet, zelf voelt Lang zich rijp voor stap hogerop. Dat betekent dus ook dat Mannaert met het vrijgekomen budget op zoek moet naar een vervanger. Of toch niet? De voorbije jaren anticipeerde Club doorgaans op het nakende afscheid van smaakmakers door op voorhand hun opvolger(s) vast te leggen. Of dat was althans toch de bedoeling, want niet alle aanwinsten bleken voltreffers. In het geval van Lang, proactief in huis gehaald om in te spelen op Diatta zijn vertrek, pakte die strategie evenwel uitstekend uit. Ook nu staan de volgende pionnen in de eeuwige cyclus van klasbakken op de Brugs flanken reeds klaar, met name winteraanwinsten Tajon Buchanan en vooral Andreas Skov Olsen. Die laatste bezet momenteel op zijn eentje de rechterflank, een rol die Lang volgens Schreuder minder ligt.



Toch lijkt hij de gedoodverfde troonopvolger van Lang, die wanneer hij speelt in het huidige systeem – waarvan hij deels het slachtoffer werd – als schaduwspits fungeert en zo het verbindingsstuk tussen middenveld en aanval vormt. Een extra spelmaker naast Hans Vanaken zeg maar, een rol die ook Skov Olsen kan vervullen. Meer dan Buchanan aan de overkant, die eerder in het rijtje van Diatta, Dennis, Arnaut Danjuma, Anthony Limbombe en José Izquierdo past, valt hij op door zijn technisch vernuft en oog voor ploegmaats. Precies zoals Lang. Met vier goals en evenveel assists in acht matchen doet de Deen, die de scepter eigenlijk nu al overnam, qua statistieken evenmin onder. Een zucht van opluchting voor Mannaert, wiens zoektocht naar een nieuw genie op de flanken vorige zomer moeizaam verliep.

LEVEN NA LANG
Kamal Sowah viel namelijk door de mand, en werd intussen alweer verhuurd. Toch hoopt Club wellicht nog wat te maken van de recordaankoop. Alvorens te corrigeren in januari legde het voorts drie miljoen op tafel voor de pas 16-jarige Antonio Nusa, die net als Cisse Sandra wordt klaargestoomd voor de A-ploeg. Blauw-Zwart hoopt na de doorbraak van De Ketelaere en lucratieve verkoop van Ignace Van der Brempt wat vaker te putten uit de eigen jeugd. Mocht ook CDK straks de kassa spijzen, wat wel in de lijn der verwachtingen ligt, staan een of zelfs meerdere spitsen komende zomer natuurlijk bovenaan het Brugse verlanglijstje. Zeker indien ook Adamyan én Bas Dost allebei hun kastje mogen leegmaken. Los van Lang zijn dossier valt er voorin dus een serieus gat te vullen. Aan centen alvast geen gebrek.



Of er daarom ook voor een rechtstreekse vervanger voor Lang zal worden gedokt, valt daarentegen nog af te wachten. Niet alleen heeft Schreuder hem vandaag niet nodig, de personen die zijn schoenen moeten vullen lopen reeds rond in Westkapelle. Daarbij denken we vooral aan Skov Olsen, maar ook aan Nusa, Buchanan en wie weet zelfs Sowah. Afwachten dus of Club, waar een versterking in breedte vanzelfsprekend altijd welkom is, nóg een type als Lang tracht te strikken. Een polyvalente aanvaller, die zweeft tussen de flanken en het centrum en zowel voor doelpunten áls assists kan zorgen. Iets tussen een winger en een spits, aangever én afwerker. Hoewel hij momenteel slechts een bijrol vertolkt, zal Lang duchtig worden gemist in en door Jan Breydel. Schrik echter niet als de miljoenen netjes op de rekening blijven. De toekomst ligt nu al in goede handen.

POLL: Club Brugge heeft de opvolger(s) van Lang al in huis

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Bayern München mag één topcoach al vergeten'
'Bayern München mag één topcoach al vergeten'

Bayern München lijkt de titel dit seizoen aan Bayer Leverkusen te moeten laten. Der ...

5
5
Hasi duidelijk over toekomst: "Als het van mij afhangt ..."
Hasi duidelijk over toekomst: "Als het van mij afhangt ..."

KV Mechelen greep net naast PO 1 en moet dus aan de bak in de Europe Play-offs. De Kakkers starten ...

77
77
'Liverpool berooft Real Madrid van sterkhouder'
'Liverpool berooft Real Madrid van sterkhouder'

Liverpool doet volop meer voor de titel in de Premier League. De Reds moeten afrekenen met Arsenal ...

72
72
Pro League heeft ambitieus plan voor Lotto Super League en Flames
Pro League heeft ambitieus plan voor Lotto Super League en Flames

Het vrouwenvoetbal zit duidelijk in de lift, maar er zijn nog héél veel werkpunten. ...

8
8
Standard baalt: "Hij is 4 maanden buiten strijd"
Standard baalt: "Hij is 4 maanden buiten strijd"

Standard neemt het vanavond op tegen AA Gent. De Rouches moeten winnen als ze nog een goed einde van ...

67
67
KRC Genk jammert: "Zijn seizoen is over en out"
KRC Genk jammert: "Zijn seizoen is over en out"

KRC Genk hoopt de play-offs aan te vatten met een stuntje tegen Union SG. De Limburgers krijgen ...

168
168
Olivier Deschacht verbluft met spetterende nieuwe uitdaging
Olivier Deschacht verbluft met spetterende nieuwe uitdaging

Voor Olivier Deschacht viel het voetballeven nooit helemaal stil. De assistent van de jonge Rode ...

89
89
<strong>Weelde bij Anderlecht: 1 speler moet (wellicht) niet hopen</strong>
Weelde bij Anderlecht: 1 speler moet (wellicht) niet hopen

RSC Anderlecht speelde in de oefenpot tegen Zulte Waregem 2-2 gelijk. Het was de terugkeer van ...

160
160
Euvrard (Zulte Waregem): "Geen promotie is falen"
Euvrard (Zulte Waregem): "Geen promotie is falen"

Zulte Waregem neemt het komende zaterdag op tegen Deinze. Essevee moet winnen als het de hoop op een ...

214
214
Mignolet hard: "Ik heb vroeg aan de alarmbel getrokken"
Mignolet hard: "Ik heb vroeg aan de alarmbel getrokken"

Club Brugge kende een seizoen met heel wat ups en downs. De West-Vlamingen zijn nog steeds actief in ...

411
411
Anderlecht met voetjes op de grond gezet vlak voor play-offs
Anderlecht met voetjes op de grond gezet vlak voor play-offs

RSC Anderlecht begint morgen aan de Champions' Play-Offs met een duel tegen Royal Antwerp FC. ...

473
473
Opvallend: laatste 'competitieve match' voor Standard?
Opvallend: laatste 'competitieve match' voor Standard?

Standard neemt het zaterdagavond op tegen AA Gent. Als ze nog iets van hun seizoen willen maken, dan ...

209
209
'Koni De Winter grof wild: 2de PL-club meldt zich'
'Koni De Winter grof wild: 2de PL-club meldt zich'

Koni De Winter mocht tegen Ierland zijn debuut maken voor de Rode Duivels. De centrale verdediger ...

81
81
Standard, AA Gent of toch naar KRC Genk? "Dat is mogelijk"
Standard, AA Gent of toch naar KRC Genk? "Dat is mogelijk"

Bij Standard hopen ze hun betere spelers aan boord te houden, maar dat wordt zeer moeilijk. Zo is er ...

346
346
Elias Cobbaut al terug weg bij KV Mechelen?
Elias Cobbaut al terug weg bij KV Mechelen?

Bij KV Mechelen grepen ze alsnog naast de Champions&rsquo; Play-Offs. De club likte zijn wonden, ...

203
203