Roadtrip Italië: "Hopen hem te kopen bij Club Brugge"

Roadtrip Italië:

De Serie A is een competitie die nog altijd het imago heeft van het stugge en defensieve Italiaanse voetbal van vele jaren geleden. De realiteit is echter helemaal anders. Onze redactie ging onlangs een bezoek brengen aan traditieclub Parma én aan Venezia FC. Ontdek in beeld en woord mee hoe de voetbalromantiek, de passie en het aanvallende voetbal in elkaar samensmelten. Dag twee stond in het teken van Venezia FC, nadat we eerder een bezoekje brachten aan de club van Gianluigi Buffon.


Venetië is vooral gekend vanwege het San Marco-plein, de Rialto-brug, de prachtige architectuur, de gondels en ga zo maar door. Meer en meer is voetbalclub Venezia FC naam aan het maken. Onze redactie bracht een bezoekje aan de club en woonde daags na de partij van Parma Venezia-Sassuolo bij.



Vanaf het San Marco-plein wandel je langs het water op ongeveer een half uur naar het stadion. Meer voetbalromantiek dan hier ga je niet vinden. Het stadion ligt uiteraard naast een kanaaltje en je moet dus eerst een brugje over om het stadion te betreden. Na de nodige controles komen we aan in het stadion. Er zijn twee drank- en eetstandjes en een kleine shop waar je de prachtige shirts, sjaals en andere clubitems kan kopen. De truitjes van Venezia FC zorgden afgelopen zomer voor bijzonder veel lof, want knapper zal je ze niet vinden in Europa. Ze brachten er dan ook vier verschillende uit en de Amerikaanse eigenaars pakten dit goed aan.

Venezia is sinds 2015 in Amerikaanse handen en sinds begin 2020 is de Amerikaanse zakenman Duncan Niederauer er voorzitter. De club promoveerde in 2021 onverwacht naar de Serie A en daar vecht het nu voor het behoud. Tegen Sassuolo hoopten de Venetianen punten te pakken. Het stadion, dat een beetje wegheeft van het Kuipje van Westerlo, was aardig gevuld met 5.732 aanwezigen. De Amerikaanse impact is er duidelijk. Voor de wedstrijd krijgen we bijna doorlopend Amerikaanse muziek te horen (van Bruce Springsteen tot Amerikaanse hiphop) en net voor de partij begint krijgen we zowaar flitsende stadionlampen te zien. We zijn er nu al zeker van dat een voetbalnamiddag Venezia FC in de toekomst, er komt een nieuw stadion, nog spectaculairder zal zijn. Amerikanen moet je op vlak van entertainment niets meer leren.



Ook knap, aan de Zuidelijke tribune hangen tal van vlaggen. Het zijn de vlaggen van alle nationaliteiten die er in de kern zitten. Een knap detail. Net zoals de dag voordien in Parma, hoorden we 90 minuten gezang. En ook deze keer werd het cliché van dat georganiseerde Italiaanse voetbal nog maar eens ontkracht. Wat een pot voetbal! Sassuolo, zonder de geblesseerde Filip Djuricic (ex-Anderlecht) was een half uur lang meesterlijk goed, met voetbal dat we dit seizoen niet zien op de Belgische velden.

Met Domenico Berardi (wat een klasbak), Giacomo Raspadori en Giunluca Scamacca heeft het drie aanvallende pionnen in de kern die geen enkele Belgische topclub heeft. Zij worden niet voor niets gelinkt aan transfers van 40-50 miljoen euro richting topclubs als Inter, Juventus, AC Milan en tal van Engelse ploegen. Voeg daar nog eens de bijzonder sierlijke Mathieu Henrique en Hamed Traoré aan toe, en je hebt alles wat een aanval moet hebben: kracht, snelheid, diepgang, uitmuntend technisch vermogen… . Smullen.



Na 29 minuten stond het 0-3. Bij de thuisploeg zagen we ook enkele bekende namen. Thomas Henry (ex-OHL), David Okereke (gehuurd van Club Brugge) en Sofiane Kiyine (ex-Standard) stonden in de ploeg. Zoals u weet trok David Heymans in januari (met wie we onlangs een gesprek hadden) van Venezia naar Sporting Charleroi en Jack De Vries (ex-Anderlecht) speelt voor de beloften.

Okereke is zeer geliefd. “We hopen dat hij bij ons blijft”, zegt een trouwe Italiaanse fan naast ons. De spits zorgde met een knappe actie voor de aanzet tot de 1-3 van Henry. De Fransman weegt op een defensie, dat is het zwakke punt van Sassuolo. Henry is altijd bezig, is ijzersterk op flankvoorzetten, en legt met de borst en voet vaak goed af. AA Gent had hem zéker kunnen gebruiken. De teller in de Serie A: 6 goals en 3 assists in 27 wedstrijden. Kiyine is duidelijk minder geliefd, smaakmaker Gianluca Busio ontbrak, en hij vertraagt het spel soms. Hij heeft inzake loopstijl bijzonder veel weg van ex-Rode Duivel Moussa Dembélé, maar daar stopt de vergelijking.



Bij de rust stond het 1-3 en we hadden ons geen minuut verveeld. Het regende kansen. Beide ploegen kozen voluit voor de aanval. Sassuolo deed dat op een technische manier, Venezia met passie en overgave en in de tweede helft zagen we ook de ene na de andere kans. Het werd uiteindelijk 1-4. Als u dacht dat we in België slechte spelleiding hadden… De VAR moest scheidsrechter Luca Pairetto twee keer helpen en zo kregen we maar liefst 4! strafschoppen te zien. Drie voor Sassuolo, allen omgezet, en één voor Venezia. Die werd echter gemist en de thuisploeg had zeker nog één penalty kunnen krijgen na een duwfout in de lucht op Henry. De fans waren duidelijk: ‘Bastaaaaardoooo’, waren de kreten voor de ref. Daar hoeft weinig uitleg bij.



Ondanks de 1-4 – ‘good old’ Nani viel kort even in - kregen de spelers applaus, al gingen de supporters nadien onderling nakaarten over de zware nederlaag. Het wordt nog een zeer zware degradatiestrijd. Op de terugweg naar huis hoorden we de feestende fans van Sassuolo op de watertaxi nog kreten schreeuwen richting Venetiaanse fans (zie filmpje onderaan).

Een niet alledaagse setting, sfeer, match en dus een meer dan geslaagde voetbalnamiddag. Voor degenen die het Italiaans voetbal niet zo volgen als pakweg de Premier League, we raden het je aan om zeker eens een tripje richting ‘Italia’ te boeken. Wie houdt van ‘old school’-voetbalstadions, in combinatie met een heerlijke sfeer en leuk voetbal, die moet bij zijn/haar volgende trip zeker een wedstrijd meepikken. Parma e Venezia, grazie mille.



 

Op deze heerlijke wijze komen de spelers van Sassuolo aan bij het stadion:

POLL: Gaat Venezia Okereke kopen?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Fredberg in actie: Anderlecht zoekt extra hulp voor Riemer'
'Fredberg in actie: Anderlecht zoekt extra hulp voor Riemer'

Brian Riemer kan zichzelf onsterfelijk maken in het Lotto Park door Anderlecht tot landskampioen te ...

7
7
Belgische traditieclubs vieren terugkeer naar profniveau
Belgische traditieclubs vieren terugkeer naar profniveau

De afgelopen jaren gingen tal van Belgische traditieploegen failliet, anderen zakten dan weer om ...

23
23
'KRC Genk verliest toptalent aan Europese grootmacht'
'KRC Genk verliest toptalent aan Europese grootmacht'

De voorbije dagen werd druk gespeculeerd over de toekomst van Jorthy Mokio, die AA Gent dreigt te ...

115
115
Referee Department maakt scheidsrechters speeldag 6 bekend
Referee Department maakt scheidsrechters speeldag 6 bekend

Halfweg de play-offs valt er voorlopig weinig aan te merken op de prestaties van de Belgische ...

91
91
<strong>Club Brugge wil excelleren met dodelijk doelpuntenkanon</strong>
Club Brugge wil excelleren met dodelijk doelpuntenkanon

Club Brugge jaagt op een dodelijk doelpuntenkanon en richt zijn ogen op Williot Swedberg. De Zweedse ...

243
243
Dilemma voor Hayen: trio viert terugkeer bij Club Brugge
Dilemma voor Hayen: trio viert terugkeer bij Club Brugge

Club Brugge veegde woensdag de vloer aan met KRC Genk, een huzarenstukje dat het komend weekend ...

449
449
'AA Gent de wanhoop nabij: rampscenario in de maak'
'AA Gent de wanhoop nabij: rampscenario in de maak'

Belgische topclubs zoals Anderlecht, KRC Genk en Club Brugge hebben het de laatste tijd alsmaar ...

275
275
Union-smaakmaker naar Club Brugge? "Als ze hem willen ..."
Union-smaakmaker naar Club Brugge? "Als ze hem willen ..."

Na de onwaarschijnlijke ontknoping van afgelopen seizoen belooft de race om het kampioenschap dit ...

636
636
Antwerp renoveert Bosuil: concrete bouwplannen uitgelekt
Antwerp renoveert Bosuil: concrete bouwplannen uitgelekt

Ook de tweede thuismatch in de Champions' Play-Offs leverde geen puntengewin op voor Antwerp. Aan de ...

599
599
'Foutje van Fredberg: Anderlecht loopt toptarget mis'
'Foutje van Fredberg: Anderlecht loopt toptarget mis'

De focus ligt nu uiteraard op de titelstrijd, maar achter de schermen blijkt Anderlecht ook reeds ...

196
196
'AA Gent slaat dubbelslag: twee aanwinsten in één klap'
'AA Gent slaat dubbelslag: twee aanwinsten in één klap'

Een van de uitblinkers bij AA Gent in de Europe Play-Offs is ongetwijfeld Matias Fernandez-Pardo, ...

174
174
'Jackpot voor Club Brugge: gegeerd duo laat kassa rinkelen'
'Jackpot voor Club Brugge: gegeerd duo laat kassa rinkelen'

Vanuit een schijnbaar uitzichtloze positie stevent Club Brugge plots af op een mooi seizoenseinde. ...

621
621
Titelhoop Club Brugge neemt toe: "Dat geef ik je op een blaadje"
Titelhoop Club Brugge neemt toe: "Dat geef ik je op een blaadje"

Cercle Brugge speelt zondag gastheer voor koploper RSC Anderlecht. Groen-Zwart ging een paar dagen ...

731
731
Frank Raes doet boekje open over VRT: "Of ik te kritisch was?"
Frank Raes doet boekje open over VRT: "Of ik te kritisch was?"

Frank Raes is al een tijdje met pensioen, officieel dan toch. Als freelancer blijft hij nog ...

187
187
Vrancken looft concurrent: "De beste tegenstander die we al hebben gehad"
Vrancken looft concurrent: "De beste tegenstander die we al hebben gehad"

KRC Genk moet zondag al opnieuw aan de bak. Tegenstander is dan ook weer Club Brugge, dat de ...

345
345