Antwerp & Overmars stapelen blunders nu al op

Antwerp & Overmars stapelen blunders nu al op

De aanstelling van Marc Overmars bij Antwerp brengt in binnen –én buitenland heel wat teweeg. Logisch ook, gezien de bijzondere omstandigheden van zijn ontslag bij Ajax amper anderhalve maand geleden. De directeur voetbalzaken werd in Amsterdam aan de deur gezet wegens jarenlang grensoverschrijdend gedrag, waarmee er abrupt een einde kwam aan zijn succesverhaal in de Johan Cruijff ArenA. Nu moet hij in ons land het stamnummer één naar de top zien te loodsen. Al ging die opdracht maandag niet bepaald vlot van start.


Dat de opmerkelijke beslissing van de Great Old om Overmars nu alweer een tweede kans te gunnen niet echt koosjer is, beseft men op de Bosuil zelf duidelijk ook. Op de officiële clubkanalen werd immers met geen woord gerept over het nochtans wereldschokkende nieuws. Verstoppertje uit angst voor de negatieve reacties? Baten deed het echter niet, want in plaats daarvan werd de meest recente post op Twitter – een foto van Jean Butez na de zege tegen Zulte Waregem – bedolven onder de kritiek. Op de officiële voorstelling van Overmars blonk voorzitter en architect achter de stunt Paul Gheysens bovendien uit in afwezigheid. Hij wilde ongetwijfeld de netelige vragen vermijden, die CEO Sven Jaecques dan maar moest zien te beantwoorden. Kanonnenvlees voor de aanwezige journalisten, met enkele ongelukkige uitspraken tot gevolg.

PLAT OPPORTUNISME
Zoals de zogenaamde 'match' tussen de normen en waarden van Antwerp en die van Overmars bijvoorbeeld, of het gebrek aan overleg met het vrouwelijk personeel. Zelf deed de kersverse sportieve baas tot overmaat van ramp er nog een schepje bovenop. Zo maakte hij pas na aandringen van Ludo Vandewalle, Chef Voetbal bij Het Nieuwsblad, schoorvoetend de belofte dat wat bij Ajax gebeurde zich niet zou herhalen. Ongepast monkellachje incluis. Van enige schaamte, spijt of schuldbesef, woorden die de zelfverzekerde Nederlander nooit over de lippen kreeg, bleek geen enkel spoor. Beginnen aan een nieuw hoofdstuk, de bladzijde omslaan na een 'spijtig' vertrek en snel doorgaan met zijn leven: verder wou Overmars niet uitweiden over zijn gênante aftocht uit de Johan Cruijff ArenA. Een gemiste kans om zijn excuses aan te bieden.



Voor zover dat nog mogelijk was maakte ook Antwerp, dat luttele weken nadat de bom was ontploft reeds aanklopte bij Overmars, geen al te beste beurt. Zo was de grote trom waarmee de langverwachte opvolger van Luciano D'Onofrio werd aangekondigd niet op zijn plaats. "Belangrijk was om het nieuws op een goede manier te brengen", aldus Jaecques. Een vreemde prioriteit en een missie die grandioos mislukte. Voorts legde ook hij de nadruk op de tweede kans waar iedereen recht op heeft. Akkoord, al blijft hier toch vooral sprake van plat opportunisme. Zonder het schandaal zou Antwerp een grote vis als Overmars, die gerust wat langer op de blaren had mogen zitten, nooit kunnen strikken. Voor hij van zijn sokkel viel was de voormalige winger van Ajax, Arsenal en Barcelona goed op weg om zijn actieve carrière zowaar te overstijgen.

MOREEL KOMPAS
Overmars had Ajax na een donkere periode niet zomaar uit het dal geleid, onder zijn bewind schuurden de Amsterdammers weer aan tegen de Europese top en stapelden de prijzen zich op. Intussen rinkelde ook de kassa, mede met dank aan de voortreffelijke jeugdwerking. Op sportief vlak lijkt Overmars dus de geknipte persoon om de torenhoge ambities van Antwerp waar te maken. Nadat er de voorbije vijf jaar reeds in ijltempo stevige stappen werden gezet, wil Gheysens tenslotte dat er stilaan meer schot in de zaak komt. Daarom rekent de preses, die niet om een straffe stoot verlegen zit of terugdeinst voor de nodige controverse, de komende vier jaar op Overmars om de lijnen uit te zetten. "Het gaat natuurlijk vooral over voetbal", bevestigde Jaecques dat de belangen tussen de lijnen primeren. Helaas dus ook op het moreel kompas.



In tegenstelling tot wat men op de Bosuil beweert gaat het hier niet om een incident in de privésfeer, integendeel. Dat het stamnummer één nog maar de indruk wekt dat het Overmars zijn gedrag met de mantel der liefde bedekt of zelfs in de doofpot wil stoppen, is op zich dus al bezwaarlijk. Zo kort na de feiten getuigt het van een gebrek aan een ethische code, onherstelbare imagoschade die Gheysens er blijkbaar graag bijneemt. Als het maar rendeert. Het past wel in het parcours van de op glorie beluste voorzitter, die en route richting zijn doelstellingen desnoods over lijken gaat. Zo was ook D'Onofrio destijds geen onbeschreven blad. Met Overmars vond Gheysens nu eindelijk weer een rechterhand met een uitgebreid netwerk. Het ziet er immers niet naar uit dat de 86-voudig international doorheen de heisa veel contacten verloor.

GEMISTE KANSEN
Antwerp twijfelde alleszins geen moment om hem aan boord te brengen. "We hebben geluisterd naar wat er net gebeurd is en hoe alles in mekaar zit", probeerde Jaecques het gezicht van de Great Old nog enigszins te redden. Een ballon die Overmars echter eigenhandig op nogal stuntelige wijze doorprikte. "Mijn afscheid bij Ajax is tijdens de onderhandelingen niet echt aan bod gekomen. Neen, ik heb geen beloftes moeten maken", klonk het, een heel ander geluid dan hetgeen bij zijn CEO te rapen viel. Van specifieke clausules in zijn contract, een strikte gedragscode waar hij zich aan moet houden of enige andere vorm van omkadering om nieuwe wantoestanden in de toekomst te voorkomen, lijkt ondanks Overmars zijn bedenkelijke reputatie dus geen sprake. Wederom een gemiste kans, zij het hier dan vooral langs Antwerpse zijde.



Wat dat betreft is het nog niet te laat, en worden er onder druk van de collectieve verontwaardiging in de buitenwereld wie weet alsnog stappen ondernomen. Dan nog liet men op de Bosuil alvast na een statement te maken. Niet alleen door de aanstelling van Overmars an sich, zijn vakkennis als directeur ten spijt, maar ook door de manier waarop de kwestie werd afgehandeld. Beide partijen gingen vrij licht over de zaak, en maakten zich er vlug vanaf met een paar loze woorden zonder bijster veel inhoud. Al bij al werd er zelfs geen fatsoenlijke poging gedaan om door het stof te kruipen. In plaats van Overmars zijn fouten in het verleden te veroordelen, werden ze in de mate van het mogelijke onder de mat geveegd en gebagatelliseerd. De verkeerde instelling om met dit gevoelige dossier van start te gaan, zowel van Antwerp als Overmars zelf.

GELIJK VAN GHEYSENS?
Uiteraard had het er de eerste kennismaking niet aangenamer op gemaakt, maar het uit de gratie gevallen zakelijk genie kon toch even door de bittere pil heen bijten? Wie op dat minimum aan respect of schroom had gerekend, kwam evenwel bedrogen uit. Bij zijn met argusogen gevolgde presentatie gingen Antwerp en Overmars dus meteen meermaals de mist in. De blunders stapelen zich nu al op, benieuwd wat de komende maanden zullen brengen. We mogen alvast hopen dat Overmars woord houdt, en zich niet opnieuw bezondigt aan onzedelijke praktijken op de werkvloer. Voor het overige zullen bij de eindevaluatie zoals steeds vooral de resultaten doorslaggevend zijn. Zij bepalen hoe deze schok op een blauwe maandag de geschiedenisboeken ingaat, en hoe we op termijn zullen terugkijken op Gheysens zijn gevoelloze zet.



De dickpic-affaire van Overmars zal vanzelfsprekend niet zomaar overwaaien, noch snel vergeten worden, en hem wellicht zelfs zijn hele leven lang blijven achtervolgen. Is het niet op professioneel, dan wel op persoonlijk gebied. Niet geheel onterecht trouwens als u het ons vraagt. Geen ziel in Deurne-Noord die er echter aan zal terugdenken, laat staan nog een moer om geven, indien Antwerp onder zijn impuls de komende jaren werkelijk in staat is om aan te knopen met de sportieve successen waar het zo hardnekkig naar streeft. In dat geval staat Gheysens ongetwijfeld naast Overmars te genieten op de eerste rij, glunderend om het behalen van zijn grote gelijk. Helaas gaat het zoals zijn stroman Jaecques zopas toegaf toch nog steeds vooral over voetbal. Zelfs wanneer dat eigenlijk niet meer zou mogen.

POLL: Denkt u dat Antwerp & Overmars zijn voorstelling goed hebben aangepakt?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Inter pakt tweede ster: titelmatch ontspoort in extra tijd
Inter pakt tweede ster: titelmatch ontspoort in extra tijd

Na Duitsland kent ook Italië zijn nieuwe landskampioen. Internazionale verzekerde zich ...

10
10
'Tweede steunpilaar op weg naar exit bij Anderlecht'
'Tweede steunpilaar op weg naar exit bij Anderlecht'

Met nog zes speeldagen te gaan blijft RSC Anderlecht aan de leiding staan in de Champions' ...

115
115
'Beslissing staat vast: Gent laat Vanhaezebrouck vertrekken'
'Beslissing staat vast: Gent laat Vanhaezebrouck vertrekken'

In de Europe Play-Offs wil AA Gent dinsdagavond zijn leidersplaats nog wat extra in de verf zetten ...

298
298
'Kassa rinkelt bij Club Brugge: leegloop in de maak?'
'Kassa rinkelt bij Club Brugge: leegloop in de maak?'

Een paar weken geleden hing Club Brugge nog in de touwen, intussen droomt men in Jan Breydel van een ...

345
345
RSC Anderlecht neemt opnieuw afscheid van meubelstuk
RSC Anderlecht neemt opnieuw afscheid van meubelstuk

Of het zich meteen weer tot landskampioen weet te kronen valt nog af te wachten, maar Anderlecht ...

179
179
Hein moet puzzelen: AA Gent incasseert dubbele opdoffer
Hein moet puzzelen: AA Gent incasseert dubbele opdoffer

Met een zege tegen STVV kan AA Gent dinsdag al een stevige stap zetten richting de eindzege in de ...

65
65
'Doorbraak op de Bosuil: Gheysens bezwijkt voor Mintjens'
'Doorbraak op de Bosuil: Gheysens bezwijkt voor Mintjens'

Ondanks de financiële perikelen is Paul Gheysens niet van plan om Antwerp te verlaten. ...

460
460
Schorsingen wenken in play-offs: 12 spelers staan op scherp
Schorsingen wenken in play-offs: 12 spelers staan op scherp

Zowel in de Champions' als de Europe Play-Offs staat er straks een midweekspeeldag op het programma. ...

366
366
'Kompany kan Burnley verlaten voor Premier League-subtopper'
'Kompany kan Burnley verlaten voor Premier League-subtopper'

Behoudens een half mirakel stevent Burnley na één seizoen alweer af op de degradatie ...

161
161
Schuldige bekend voor veelbesproken goal Club Brugge
Schuldige bekend voor veelbesproken goal Club Brugge

Club Brugge heeft zondagavond zijn derde opeenvolgende zege geboekt in de Champions' Play-Offs. Zo ...

479
479
'Gheysens hakt knoop door over verkoop Antwerp'
'Gheysens hakt knoop door over verkoop Antwerp'

Antwerp FC maakt zich momenteel op voor een belangrijk tweeluik tegen Union SG, dat geldt als ...

434
434
CDK schittert nu ook naast het veld en imponeert Italianen
CDK schittert nu ook naast het veld en imponeert Italianen

Charles De Ketelaere is he-le-maal klaar om Italië te veroveren. Onze landgenoot maakt komaf ...

67
67
Walgelijke actie Antony: "Hij moet zich diep schamen!"
Walgelijke actie Antony: "Hij moet zich diep schamen!"

Manchester United plaatste zich zondag voor de finale van de FA Cup, maar kroop tegen Conventry City ...

168
168
Club gewaarschuwd: Fiorentina in actie voor Europese clash
Club gewaarschuwd: Fiorentina in actie voor Europese clash

Club Brugge zit momenteel in een erg goede flow. Door de knappe reeks van 10 op 12 in de Champions' ...

471
471
Vertonghen pijnlijk afgetroefd: "Groot risico bij nationale ploeg"
Vertonghen pijnlijk afgetroefd: "Groot risico bij nationale ploeg"

RSC Anderlecht verloor zaterdagavond met 2-1 op het veld van KRC Genk na een erg matige wedstrijd. ...

357
357