Club Brugge: all-in voor JPL-sensatie!

Club Brugge: all-in voor JPL-sensatie!

Dankzij een 3-1 zege tegen KRC Genk bedraagt de achterstand van Club Brugge op Union nog vijf punten. Twee speeldagen voor het einde van de reguliere competitie lijkt de jacht op de verrassende koploper dus officieel ingezet. Toch kijkt Blauw-Zwart intussen ook al met één oog richting volgend seizoen, wanneer een aantal sterkhouders voorin aan vervanging toe zullen zijn. En wie weet een oude bekende daarom wel door de grote poort zijn terugkeer viert in Jan Breydel.


In augustus was dat in zekere zin ook al het geval, alleen bleef de impact van Wesley Moraes, Tibo Persyn en José Izquierdo uitermate beperkt. Als gevolg beschikte Philippe Clement voor nieuwjaar op de flanken over weinig wisselopties, een euvel dat in januari vakkundig werd opgelost. Tajon Buchanan en vooral Andreas Skov Olsen zijn vandaag reeds niet meer weg te denken uit Alfred Schreuder zijn typeploeg. Goed werk dus van Vincent Mannaert, die zich op die manier herpakte na een zomer waarin hij de bal met dure flops als Kamal Sowah, Faitout Maouassa en Owen Otasowie meermaals missloeg. Een halfjaar na die geslaagde wintermercato moet de CEO wellicht echter alweer vol aan de bak.

COMEBACK STORM
Tenslotte zoeken goudhaantjes Noa Lang, tegenwoordig weliswaar bankzitter, en Charles De Ketelaere straks andere oorden op. Het duo vertegenwoordigt opgeteld een marktwaarde van 52 miljoen, al wil Club ongetwijfeld nog meer vangen. Hoe dan ook wordt de kassa wederom gespijsd in Westkapelle, waar men – mogelijk voor de laatste keer – tevens andermaal hoopt te profiteren van de vetpotten van de Champions League. Aan geld geen gebrek dus, nu nog verstandig omspringen met dat budget. Behalve recordaankoop Sowah vielen recent ook andere peperdure aanwinsten als David Okereke en Michael Krmencik immers grandioos door de mand. Lesje geleerd? Nikola Storm vreest alvast van wel.



In een openhartig interview stelt de winger van KV Mechelen onomwonden terug te willen keren naar de plaats waar het voor hem begon. "Soms knaagt het wel dat ik nooit van waarde was voor Club. Daar alsnog bevestigen zou wel leuk zijn", klinkt het bij Het Nieuwsblad. Storm maakte op 19-jarige leeftijd zijn debuut in Jan Breydel, waar toen Michel Preud'homme nog de plak zwaaide. Hoewel zijn snelle dribbels geregeld wel konden bekoren, bleek de jonge aanvaller echter niet efficiënt genoeg. Na twee goals en evenveel assists in 48 optredens, en uitleenbeurten aan achtereenvolgens Zulte Waregem en OH Leuven, werd het eigen jeugdproduct in 2018 voor amper een kwart miljoen aan Malinwa verpatst.

VRANCKX VS COBBAUT
Nadat hij aan Den Dreef zijn statistieken al wat opkrikte, met 12 doelpunten en 11 assists in 49 duels, trok Storm die lijn Achter de Kazerne voorzichtig door. Tot hij dit seizoen plots ontplofte. In de voorbije vier draws van KV Mechelen verzamelde hij slechts één assist, maar daarvoor was de winger goed voor 15 treffers en vijf assists in 26 wedstrijden. In het kalenderjaar 2021 kroonde hij zich zelfs tot de meest bepalende Belg, wat evenwel niet volstond om het tot de Rode Duivels te schoppen. Onbegrijpelijk, zo vindt coach Wouter Vrancken, onder wiens hoede Storm in 126 matchen rechtstreeks betrokken was bij 65 doelpunten. Een straf gemiddelde, en dus was een selectie misschien wel op zijn plaats geweest.



Net als een toptransfer komende zomer, zeker mocht Vrancken vertrekken. Al willen de Mechelaars, die het geld goed kunnen gebruiken, dan uiteraard het onderste uit de kan halen. Niet alleen verkopen zij hun spelers wel vaker aan knalprijzen, zij het doorgaans jeugdigere types zoals Aster Vranckx, Issa Kaboré en Hassane Bandé, Storm ligt bovendien nog vast tot 2026. Zelf staat hij echter niet meteen te popelen voor een buitenlands avontuur. Dan liever een binnenlandse transfer versieren, zoals pakweg Milos Kosanovic (Standard), Elias Cobbaut, Ivan Obradovic of Sofiane Hanni (allen Anderlecht) destijds. In die dossiers moest KV Mechelen evenwel telkens vrede nemen met een fraaie doch iets lagere som.

UNIEKE UITZONDERING
Dat is bij Storm, die ondanks zijn enigszins gevorderde leeftijd sowieso een veelvoud van zijn geringe investering zal opbrengen, niet de bedoeling. Net als Cobbaut destijds beschikt hij over een Belgisch paspoort, wat de prijs voor potentiële gegadigden in de JPL gevoelig opkrikt. Daar zijn kwaliteitsvolle landgenoten namelijk een schaarse luxe, vooral indien ze aan de hoge eisen van Blauw-Zwart moeten zien te voldoen. Al zit men daar allerminst in de problemen met het aantal Belgen op het wedstrijdblad. Zondag tegen Genk stonden er nog zeven aan de aftrap. Net als Antwerp informeerden de Limburgers vorige zomer naar verluidt overigens al naar Storm, wiens prijs sindsdien wel fiks de hoogte inschoot.



De vraag is dus of zijn oude liefde, die duidelijk zijn persoonlijke voorkeur wegdraagt, bereid is om de lokroep te beantwoorden en diep in de buidel te tasten. "Ik zie Club nooit zes miljoen betalen voor een speler van bijna 28", denkt hij zelf alleszins van niet. Op zich een correcte inschatting, want de enige uitzondering op die regel blijft Simon Mignolet. Voorts telde de landskampioen vier miljoen, de huidige marktwaarde van Storm, neer voor Bas Dost. Krmencik, Kaveh Rezaei en Jack Hendry waren elk één jaar jonger dan Storm toen ze voor respectievelijk zes, vijf en 4,5 miljoen neerstreken. Niet bepaald voltreffers, die net als Sowah grotendeels hun strepen bij mindere goden in ons land hadden verdiend.

EINDSTATION WESTKAPELLE
Het spreekt niet in het voordeel van Storm, die beseft hoe het wereldje in elkaar zit. "Aan mij valt geen geld meer te verdienen", vat hij het businessmodel in België samen. Zo ook dat van Club, dat evenzeer inzet op jonge, vaak buitenlandse groeibriljanten. En daarbij steeds hoger mikt, met Buchanan en Skov Olsen als recente voorbeelden. Toch is dat geen absolute must in Jan Breydel, dat af en toe tevens dienst wil doen als eindstation. Denk maar aan Hans Vanaken, Clinton Mata, Mats Rits, … Akkoord, zij waren iets jonger dan Storm toen ze arriveerden en bevonden zich behalve Vanaken in een andere prijscategorie, maar Club – alsmaar meer all-in – neemt soms vrede met louter een sportieve bijdrage.



Zeker voor een product van eigen kweek, die de cirkel op die manier kan rondmaken. Het plaatje klopt dus, hoewel de financiële eindbalans van de hele operatie even slikken wordt. Met naast Rits ook onder andere Jordi Vanlerberghe – die eveneens in beide richtingen bewoog, zij het dan andersom – Ivan Tomecak, German Méra en Siemen Voet deden Club en KV Mechelen de afgelopen jaren trouwens meermaals zaken, een goede basis om de onderhandelingen te starten. Wie weet waagt Mannaert dus wel een poging om de prijs te drukken, bijvoorbeeld door bovenop een kleinere vergoeding nog enkele jonkies en/of overbodige pionnen – op huur dan wel definitief – richting het AFAS Stadion te sturen?


PLAATS VOOR STORM
Denk in dat eerst scenario aan jongens als Noah Mbamba, Daniel Pérez en Antonio Nusa, die het niveau van 1B ontgroeid zijn maar nog niet helemaal rijp ogen voor de A-kern. Of zelfs Sowah, met wie een soort ruildeal op poten kan worden gezet. Storm kruist de vingers, want als zijn huidige werkgever zich louter op de meest lucratieve deal stort mag hij zijn droomtransfer wellicht vergeten. Belgen zijn dan wel een kostbaar goedje, zes miljoen blijft veel geld voor iemand die niet zeker is van een basisplek en – anders dan pakweg Théo Bongonda bij Genk – een erg beperkte doorverkoopwaarde heeft. Tenslotte zou Storm in Brugge op de flanken nog de concurrentie moeten aangaan met Buchanan én Skov Olsen.



Om nog te zwijgen van aanstormende talenten als Nusa en Cisse Sandra. Rest dus de vraag of hij Club werkelijk iets kan bijbrengen. Het niveau aankunnen mag, althans in de eigen competitie, alvast geen probleem vormen. Wel rendeert Storm het best in een 4-3-3, en lijkt hij niet gemaakt om de hele zijlijn af te draven. Al kan dat van Buchanan en vooral Skov Olsen, die zich toch prima uit de slag trekken in Schreuder zijn 3-5-2 systeem, ook worden gezegd. Bovendien valt het daarom niet uit te sluiten dat de Nederlander, of een andere coach, volgend seizoen opnieuw omschakelt naar een klassieke formatie. Zonder Lang en De Ketelaere is er dan zeker nog plaats voor een extra winger met titularispotentieel.

LIEFDESVERKLARING
Een rol die Storm, anders dan Skov Olsen en Buchanan liever op links dan rechts te vinden, op het lijf geschreven lijkt. Boekhoudkundig gezien houdt zijn terugkeer misschien weinig steek, en wellicht is de vrij blessuregevoelige dribbelkont toch nogal naar de dure kant. Ondanks de gunstige relaties tussen beide besturen zal KV Mechelen haar sterkhouder niet zonder slag of stoot laten vertrekken, zeker niet naar een reeksgenoot – iets wat het in de zoektocht naar de hoogste bedragen al een tijdje niet meer deed. Op sentimenteel en sportief vlak zijn er daarentegen redenen genoeg voor de landskampioen om tenminste eens te polsen. Al was het maar om de eenzijdige liefdesverklaring te beantwoorden.

POLL: Denkt u dat Club een poging zal wagen om Storm terug te halen?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Anderlecht met voetjes op de grond gezet vlak voor play-offs
Anderlecht met voetjes op de grond gezet vlak voor play-offs

RSC Anderlecht begint morgen aan de Champions' Play-Offs met een duel tegen Royal Antwerp FC. ...

26
26
Opvallend: laatste 'competitieve match' voor Standard?
Opvallend: laatste 'competitieve match' voor Standard?

Standard neemt het zaterdagavond op tegen AA Gent. Als ze nog iets van hun seizoen willen maken, dan ...

54
54
'Koni De Winter grof wild: 2de PL-club meldt zich'
'Koni De Winter grof wild: 2de PL-club meldt zich'

Koni De Winter mocht tegen Ierland zijn debuut maken voor de Rode Duivels. De centrale verdediger ...

24
24
Standard, AA Gent of toch naar KRC Genk? "Dat is mogelijk"
Standard, AA Gent of toch naar KRC Genk? "Dat is mogelijk"

Bij Standard hopen ze hun betere spelers aan boord te houden, maar dat wordt zeer moeilijk. Zo is er ...

176
176
Elias Cobbaut al terug weg bij KV Mechelen?
Elias Cobbaut al terug weg bij KV Mechelen?

Bij KV Mechele grepen ze alsnog naast de Champions’ Play-Offs. De club likte zijn wonden, maar ...

94
94
Marc Brys pakt verrassend koffers: "Of ik ooit nog terug kom?"
Marc Brys pakt verrassend koffers: "Of ik ooit nog terug kom?"

Nog voor nieuwjaar kwam er een einde aan het sprookje tussen Marc Brys en OHL. De trainer was al ...

138
138
Anderlecht kan nog tijdje niet rekenen op Verschaeren
Anderlecht kan nog tijdje niet rekenen op Verschaeren

Yari Verschaeren viel tegen KV Kortrijk uit met een spierblessure. De aanvallende middenvelder zal ...

81
81
Jérémy Doku maakt City-fans gek: "Wissel is compleet"
Jérémy Doku maakt City-fans gek: "Wissel is compleet"

Bij vlagen maakte Jérémy Doku afgelopen week indruk in de interland tussen Engeland en ...

83
83
Harkin geeft bizarre transferstrategie van Standard prijs
Harkin geeft bizarre transferstrategie van Standard prijs

Standard moet investeren in nieuwe spelers, want anders dreigt het volgend jaar weer mis te lopen. ...

130
130
<strong>De EK-basisploeg van Georges Leekens: "Ik vergelijk hem met Mertens"</strong>
De EK-basisploeg van Georges Leekens: "Ik vergelijk hem met Mertens"

De Rode Duivels hebben hun laatste grote test voor het EK afgewerkt. Het was de laatste kans voor de ...

532
532
Mignolet evalueert Club Brugge: "Ronny heeft dat onderschat"
Mignolet evalueert Club Brugge: "Ronny heeft dat onderschat"

Ronny Deila werd bedankt voor bewezen diensten na de nederlaag tegen STVV. De Noorse coach deed het ...

187
187
<strong>‘Blessin-deal Club Brugge schudt de boel op bij Union’</strong>
‘Blessin-deal Club Brugge schudt de boel op bij Union’

Alexander Blessin heeft bij Union SG indruk gemaakt door een superseizoen te draaien, waaronder een ...

981
981
Cannavaro ving bot: "Had hen gratis willen coachen"
Cannavaro ving bot: "Had hen gratis willen coachen"

Fabio Cannavaro was een geweldige verdediger, maar zijn carri&egrave;re als coach was nog geen ...

28
28
Kompany: "Het stopt niet na deze 9 wedstrijden"
Kompany: "Het stopt niet na deze 9 wedstrijden"

Burnley boekte een 4 op 6 en door de puntenaftrek van Nottingham Forest is er plots weer hoop op het ...

108
108
Verheyen schuift twee Duivels naar de bank: "Te wisselvallig"
Verheyen schuift twee Duivels naar de bank: "Te wisselvallig"

Gert Veheyen keek uiteraard ook naar de matchen van de Rode Duivels tegen Ierland en Engeland. De ...

162
162