Anderlecht legt miljoenen klaar voor recordtransfer

Anderlecht legt miljoenen klaar voor recordtransfer

Onder impuls van voorzitter Wouter Vandenhaute, CEO Peter Verbeke en coach Vincent Kompany lijkt Anderlecht eindelijk weer op de goede weg. Zowel op áls naast het veld, waar hard gewerkt wordt om de financiële perikelen definitief tot het verleden te verbannen. Toch blijven aankopen van meer dan vijf miljoen naar eigen zeggen voorlopig uit den boze in het Lotto Park. Een leugentje om bestwil, om dan volgende zomer plots het eigen – en wie weet zelfs Belgische – transferrecord te verbreken?


Dankzij een 2-1 zege tegen rechtstreekse concurrent Antwerp blijft Anderlecht op koers voor de top vier, een situatie die er volgende week weliswaar alweer helemaal anders kan uitzien. Met ook nog de bekerfinale in het vooruitzicht vloog Paars-Wit, ondanks een vrij moeizame aanzet, desalniettemin alvast uitstekend uit de startblokken in 2022. Een vier op 12 werd snel omgezet in de huidige reeks van 16 op 18, onder meer met dank aan talisman Majeed Ashimeru. Al is hij zeker niet de enige die kan worden aangeduid als de missing link bij de recordkampioen. Tenslotte maakt ook Christian Kouamé, de eerste drie matchen na nieuwjaar nog actief op de Afrika Cup, aanspraak op die titel.

MISSION IMPOSSIBLE
De 24-jarige Ivoriaan verzet niet alleen bergen werk voorin, op die manier stelt hij tevens spitsbroeder Joshua Zirkzee in staat om uit te blinken. Bovendien was Kouamé, die zondag nog een strafschop versierde, over alle competities heen zelf reeds goed voor 11 goals en vijf assists in 26 duels. Geen onaardige cijfers voor een wat stuntelig ogende werkmier, wiens afwerking soms te wensen overlaat. Tel daarbij zijn tomeloze inzet én uitstekende conditie, twee aspecten waarin Zirkzee dan weer wat tekortschiet, en u begrijpt waarom Kouamé zo hoog in de schuif ligt bij Kompany. Hoger blijkbaar dan Zirkzee zelf, die voorlopig aftikt op 15 doelpunten en negen assists in 37 optredens. Per slot van rekening wordt de 20-jarige Nederlander, vaak zij aan zij met Lior Refaelov, steevast als eerste naar de kant gehaald.



Uiteraard heeft dat meer te maken met het verschil in volume tussen beiden dan met hun overige kwaliteiten, maar het illustreert hoe Kompany ook Kouamé naar waarde weet te schatten. Vast staat alleszins dat men in Neerpede uiterst tevreden is met de twee huurlingen, die samen het gewicht van de aanval dragen en een bijzonder complementair duo blijken te zijn. Knap werk dus van Verbeke, die volgende zomer wel andermaal van nul mag herbeginnen in het offensief compartiment. De kans lijkt namelijk nihil dat een van de twee spitsen, laat staan allebei, op post blijft. "Zowel Zirkzee als Kouamé houden is mission impossible. Lees: onbetaalbaar", aldus Het Nieuwsblad. Dat betekent volgens de krant echter niet dat de Brusselaars zich in beide dossiers zomaar op voorhand gewonnen geven.

NMECHA 2.0
Daarbij zijn de pijlen naar verluidt vooral op Zirkzee gericht. "Verbeke moet dus keuzes maken. Liefst zou Anderlecht hém volgend seizoen houden, maar zijn vraagprijs overstijgt wellicht de 10 miljoen euro", luidt het nog. Tenzij hij straks zijn kribbel zet onder een nieuw contract in München, zal Bayern alvast niet bereid zijn om Zirkzee nogmaals uit te lenen. Daar ligt hij immers nog maar tot medio 2023 vast. Cashen lijkt daarom de boodschap voor de Duitsers, een situatie die sterk doet denken aan die van Lukas Nmecha ruim een halfjaar geleden. Na een geslaagde campagne bij RSCA zat er toen ook voor Manchester City niet veel anders op dan hem van de hand te doen. Hoewel zijn marktwaarde op dat moment op 12 miljoen werd geschat, vertrok Nmecha uiteindelijk voor acht miljoen naar Wolfsburg.



Exact de prijs die het gerenommeerde Transfermarkt vandaag op Zirkzee plakt, al is het maar de vraag of Bayern – net als City een absolute grootmacht – wil meewerken aan solden. Zirkzee geniet internationaal toch meer aanzien dan Nmecha destijds. Der Rekordmeister heeft dan ook weinig redenen om niet het onderste uit de kan te halen. Geen spek voor de bek van de Belgische recordkampioen dus, al kan schijn wel eens bedriegen. Recent gaf Verbeke dan wel aan dat het nog veel te vroeg is om al terug met centen te beginnen gooien, in het geval van Nmecha werd het wel reeds serieus overwogen. Laten de Brusselaars straks ook Zirkzee door hun handen glippen? Of waagt Anderlecht dit keer wél de sprong, mocht de kans zich voordoen om hem voor pakweg acht miljoen definitief in huis te halen?

RECORDTRANSFER
Stel dat Verbeke zelfs de volle pot van tien miljoen op tafel legt, wordt Zirkzee in één klap de duurste aanwinst ooit. Niet enkel in het Lotto Park, maar meteen ook in heel België – Zinho Vanheusden buiten beschouwing gelaten. De spits zou dan Nicolae Stanciu van de troon stoten, net als Bubacarr Sanneh, Michel Vlap en andere dure flops weliswaar geen voltreffer. Een trend die we ook bij de concurrentie geregeld terugzien. Voorzichtigheid blijft dus geboden, maar meer nog dan Nmecha komt Zirkzee dicht in de buurt van een gegarandeerd schot in de roos. Genoeg geruststelling om het risico te nemen, en de portefeuille vroeger dan voorzien open te trekken? Tenslotte spendeerde Anderlecht vorige zomer al dik 10 miljoen, waarvan zeven aan Kristoffer Olsson en Benito Raman – vaste klanten op de bank.



Vervolgens hield Verbeke tijdens de wintermercato de vinger op de knip. Een poging om reserve in te bouwen met het oog op een bod op Zirkzee? De vraag is dan wel of hij zelf openstaat voor een verlengd verblijf. De jonge Nederlander laat niet te veel in zijn kaarten kijken, maar hoopt nog steeds te slagen in München. Hoewel hij zich naar eigen zeggen goed voelt bij Anderlecht, bevallen de vroege wissels van Kompany hem bovendien niet altijd. Zelfs áls hij bijtekent bij Bayern en opnieuw wordt uitgeleend, is het dus allesbehalve zeker dat Paars-Wit weer de bestemming wordt. Wellicht mikken zowel Bayern als Zirkzee in dat scenario, dat ook bij Nmecha lang tevergeefs op tafel lag, een trapje hoger. Een extra jaar op huur lijkt daarom nagenoeg uitgesloten. Kouamé daarentegen ligt bij Fiorentina vast tot 2024.

KOOPJE KOUAMÉ?
Ook zijn marktwaarde bedraagt acht miljoen. Waar er bij Zirkzee misschien meer uit te halen valt voor Bayern, oogt dat hier evenwel naar de hoge kant. Wie weet tracht Verbeke dus een slag te slaan door niet Zirkzee, maar net Kouamé te strikken. Die eerste krijgt dan wel meer aandacht, zoals gezegd loopt Kompany minstens zo hoog op met zijn vaste partner voorin. Zelf heeft Kouamé alvast wél oren naar een toekomst in Anderlecht. "Ik wil best nog een jaar blijven", klonk het recent. Eventueel op huur dus, al valt een definitieve transfer evenmin uit te sluiten. Zeker indien RSCA een prijs, Europees voetbal en mogelijk zelfs Champions League-ticket in de wacht sleept. Het zou niet alleen de aantrekkingskracht bij potentiële transfertargets, maar vooral ook de financiële mogelijkheden een stevige boost geven.



Hoewel hij zijn kar keerde wat tijdelijke krachten betreft, rekent Verbeke na twee overgangsjaren op die centen om de vacature van spits eens op iets langere termijn te vullen. Een vervolg breien aan de samenwerking met een van de huidige titularissen kan die zoektocht een pak eenvoudiger maken. Én de druk verlichten op de ander zijn opvolger, die er dan niet meteen hoeft te staan. Anderlecht heeft nog steeds Raman achter de hand, als hij uit onvrede met zijn statuut als invaller geen andere oorden opzoekt tenminste, en gelooft vol in jonkie Mario Stroeykens. Wie de voorkeur van Kompany wegdraagt mocht er een keuze moeten worden gemaakt, is koffiedik kijken. Zelf opteren we dan echter toch voor Zirkzee, wiens plafond – en dus potentieel rendement – beduidend hoger ligt dan dat van Kouamé.

18 MILJOEN
Met eindelijk zijn eerste doelpunt in een topper etaleerde Zirkzee zondag nog eens zijn ontegensprekelijke kwaliteiten. Een koelbloedige, elegante nummer negen boordenvol intrinsiek talent, met een fluwelen baltoets en meer finesse dan soms goed voor hem is – zoals bij zijn gemiste kans, toen hij het te mooi wou doen. Een begenadigd voetballer die technische hoogstandjes desalniettemin koppelt aan efficiëntie, en zowel een individuele flits áls oog voor het collectief heeft. Precies wat het Lotto Park verlangt. Smaakmaker, virtuoos, opbouwer én afwerker: Zirkzee is het allemaal. Het ideale profiel dus voor Anderlecht. Alleen de goesting om diep te gaan, wat hij bij zijn goal wél prima deed, duels te winnen, druk te zetten en kilometers te vreten ontbreekt af en toe. Intensiteit is een werkpunt, zo beseft hij zelf.



Op dat vlak kan de nonchalante klasbak een voorbeeld nemen aan tegenpool Kouamé. Samen vormen ze het perfecte aanvalsduo, dat helaas nagenoeg zeker niet intact blijft. Of toch? Wat als de Brusselaars erin slagen Kouamé nog een jaar te huren, én Zirkzee definitief over te nemen? In principe een veel te dure operatie, maar het speerpunt van Jong Oranje kan die forse inspanning alvast dubbel en dik waard blijken. De kans lijkt alleszins groot dat Zirkzee op een dag een veelvoud opbrengt. De waarde van Nmecha, drie jaar ouder, wordt tegenwoordig op 18 miljoen geschat. Durft Anderlecht het aan om haar grenzen nu alweer te verleggen, en haar lot op die manier enigszins in de handen van Zirkzee te leggen? Indien zulk een investering op dit moment verkeerd uitpakt, kan het namelijk wel eens game over zijn.

OGEN OP ZIRKZEE
Hoe ver willen Verbeke en co dan gaan? In welke mate heeft het dossier een slaagkans, niet in het minst bij de speler zelf? Volstaat een tiental miljoen? En kan Paars-Wit, al dan niet met behulp van Europees voetbal, de benodigde centen überhaupt bij elkaar sprokkelen? Het zijn stuk voor stuk bijzonder grote vraagtekens, maar wie had een jaar geleden durven voorspellen dat ze zelfs nog maar aan bod zouden komen? Afwachten of men in het Lotto Park ditmaal wél durft springen, en de recordkampioen werkelijk bereid is om volgende zomer dieper in de buidel te tasten dan de vooropgestelde limiet. Hoe dan ook lijkt het gevallen instituut langzaam maar zeker op de weg terug. Nu eerst en vooral dat parcours voortzetten tussen de lijnen, te beginnen zondag op bezoek bij AA Gent. De ogen zijn dan weer vol op Zirkzee gericht.

POLL: Denkt u dat Zirkzee 10 miljoen waard is voor RSCA?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

<strong>De EK-basisploeg van Georges Leekens: "Ik vergelijk hem met Mertens"</strong>
De EK-basisploeg van Georges Leekens: "Ik vergelijk hem met Mertens"

De Rode Duivels hebben hun laatste grote test voor het EK afgewerkt. Het was de laatste kans voor de ...

398
398
Mignolet evalueert Club Brugge: "Ronny heeft dat onderschat"
Mignolet evalueert Club Brugge: "Ronny heeft dat onderschat"

Ronny Deila werd bedankt voor bewezen diensten na de nederlaag tegen STVV. De Noorse coach deed het ...

28
28
<strong>‘Blessin-deal Club Brugge schudt de boel op bij Union’</strong>
‘Blessin-deal Club Brugge schudt de boel op bij Union’

Alexander Blessin heeft bij Union SG indruk gemaakt door een superseizoen te draaien, waaronder een ...

194
194
Cannavaro ving bot: "Had hen gratis willen coachen"
Cannavaro ving bot: "Had hen gratis willen coachen"

Fabio Cannavaro was een geweldige verdediger, maar zijn carri&egrave;re als coach was nog geen ...

15
15
Kompany: "Het stopt niet na deze 9 wedstrijden"
Kompany: "Het stopt niet na deze 9 wedstrijden"

Burnley boekte een 4 op 6 en door de puntenaftrek van Nottingham Forest is er plots weer hoop op het ...

51
51
Verheyen schuift twee Duivels naar de bank: "Te wisselvallig"
Verheyen schuift twee Duivels naar de bank: "Te wisselvallig"

Gert Veheyen keek uiteraard ook naar de matchen van de Rode Duivels tegen Ierland en Engeland. De ...

34
34
KRC Genk bekoort en is nummer 6 van de wereld
KRC Genk bekoort en is nummer 6 van de wereld

KRC Genk is een club die de afgelopen jaren heel wat beloftevolle spelers liet doorbreken en die ...

78
78
Drie extra Duivels naar EK? UEFA overweegt ingreep
Drie extra Duivels naar EK? UEFA overweegt ingreep

De eerste interland-break van het kalenderjaar 2024 zit er alweer op. Een groot deel van de ...

111
111
Club gehavend in Brugse derby: "Geen risico's nemen"
Club gehavend in Brugse derby: "Geen risico's nemen"

Tijdens het komende paasweekend gaan de Champions' Play-Offs in de Jupiler Pro League van start. Dan ...

581
581
'Liverpool grijpt naast droomcoach: nieuwe topkandidaten genoemd'
'Liverpool grijpt naast droomcoach: nieuwe topkandidaten genoemd'

Liverpool FC is bezig aan de laatste maanden van een glorierijk tijdperk. Succescoach J&uuml;rgen ...

111
111
Anderlecht voert druk op: deadline Vertonghen staat vast
Anderlecht voert druk op: deadline Vertonghen staat vast

RSC Anderlecht is bezig aan een sterk seizoen en geldt momenteel als de grote titeluitdager van ...

399
399
Play-off-verrassing bij Genk? Vrancken noemt twee namen
Play-off-verrassing bij Genk? Vrancken noemt twee namen

KRC Genk plaatste zich na een veelbesproken ontknoping dan toch voor de Champions' Play-Offs. Daarin ...

302
302
PRD maakt scheidsrechters in Champions' Play-Offs bekend
PRD maakt scheidsrechters in Champions' Play-Offs bekend

Komend weekend is het zover, dan gaan de Champions' Play-Offs in de Jupiler Pro League van start. En ...

164
164
Mechele heeft grote plannen bij Club: "Samen met Vanaken"
Mechele heeft grote plannen bij Club: "Samen met Vanaken"

Club Brugge plaatste zich dit seizoen opnieuw voor de Champions Play-Offs en blijft zo de enige ...

348
348
'Viertal geschrapt: straffe wending in trainerszoektocht Barça'
'Viertal geschrapt: straffe wending in trainerszoektocht Barça'

Naast onder meer Bayern M&uuml;nchen en Liverpool FC, speurt ook FC Barcelona momenteel de markt af ...

64
64