Knaltransfer Onuachu staat op springen

Knaltransfer Onuachu staat op springen

KRC Genk droomde in de vorige zomer nog van een transferbedrag richting de 25 à 30 miljoen euro voor Paul Onuachu, maar op dat enorm kapitaal moet Dimitri de Condé straks hoogstwaarschijnlijk niet meer rekenen. De combinatie van een defensieve markt, de wisselvallige prestaties van Onuachu en weinig (concrete) interesse in de Nigeriaan, bezorgt de Limburgers ongetwijfeld een flinke streep door de rekening.


GOUDEN SPITS

16 goals in 26 competitiewedstrijden. Op het gebied van doelpunten maken in de Jupiler Pro League wordt Paul Onuachu dit seizoen enkel overtroffen door Deniz Undav (Union SG, 21 goals) en Michael Frey (Antwerp FC, 22 goals). Die vele doelpunten waren hoofdzakelijk de reden waarom de Nigeriaan in januari de Gouden Schoen won. “Uiteindelijk draait voetbal om doelpunten maken, de spits is ook de moeilijkste positie”, verklaarde Marc Degryse de eindoverwinning van Onuachu in Het Laatste Nieuws. “Maar het is verdiend, want hij heeft twee seizoenen op rij geweldig gepresteerd.”

Dat vond ook Dimitri de Condé, die enkele weken vóór het Gala van de Gouden Schoen reeds voorspelde dat Paul Onuachu deze trofee zou winnen. De Head of Football van KRC Genk vond dat het waanzinnig aantal doelpunten van zijn spits de doorslag moest geven. “Paul Onuachu heeft vorig jaar alle records gebroken die er te breken waren, alleen al daarom verdient hij de Gouden Schoen”, zei De Condé aan Het Laatste Nieuws. Doelpunten primeren dus, want Onuachu won het kleinood voor ‘betere voetballers’ of ‘artiesten’ zoals Noa Lang en Charles De Ketelaere.Hoewel Paul Onuachu over een groot voetballend vermogen en bovengemiddelde technische kwaliteiten beschikt, blijft hij hoofdzakelijk een spits. Eentje die leeft van doelpunten maken. “Elke keer als hij thuiskomt, zeg ik hem ‘doe er nog maar ééntje bij, en nog ééntje, en nog ééntje”, zei Tracy Acheampong, de vriendin van Paul Onuachu, na de verkiezing van de Gouden Schoen. In het kalenderjaar 2021 was er op de Belgische velden geen speler die meer doelpunten maakte dan de Genkse spits. Onuachu stak - letterlijk en figuurlijk - met kop en schouders boven zijn positionele collega’s uit. Vorig jaar lukte hij 30 stuks, enkel en alleen in de Jupiler Pro League.

ONTGOOCHELING TROEF

Met Paul Onuachu leverde KRC Genk aldus een nieuwe Gouden Schoen af, en de Nigeriaan treedt daarmee in de voetsporen van illustere voorgangers zoals Wesley Sonck en Branko Strupar. En als de geschiedenis zich herhaalt, zoals dat het geval was met Sonck (Ajax) en Strupar (Derby County), dan is Onuachu wellicht bezig aan zijn laatste maanden in Genkse loondienst. In de vorige zomer was de buitenlandse interesse eerder beperkt voor de spits van Genk, maar nu lijdt het geen enkele twijfel meer dat Onuachu bezig is aan zijn laatste maanden in de Cegeka Arena.

Vorig jaar werd Olympique Lyon gelinkt aan de scorende en voetballende spits, maar de Franse interesse werd nooit concreet. Ook West Ham deed nooit een feitelijke aanbieding of voerde geenszins gesprekken met Genk. “Ik heb veel waardering voor de Genkse spits”, zei David Moyes in aanloop naar de Europa League wedstrijd tussen Genk En West Ham. “Maar ik moet je ontgoochelen. Zoals alle clubs heeft West Ham een uitgebreide verlanglijst. Wel, de naam Paul Onuachu komt daar niet op voor. Hij is geen transferdoel voor ons.”Het gebrek aan concrete interesse kwam bij Paul Onuachu en KRC Genk aan als een enorme verrassing. Dimitri de Condé hoopte in juli namelijk op een transferbedrag van 25 à 30 miljoen euro, destijds geen overdreven som voor het specifieke profiel van de Nigeriaan, maar uiteindelijk kwam er in de vorige zomer geen enkele aanbieding binnen voor hem. Ook Onuachu zelf was uiteraard verbluft en verbaasd omdat zijn felbegeerde knaltransfer er niet kwam. En hoe kan dat ook anders, na een superseizoen met 35 gescoorde doelpunten in 41 officiële wedstrijden?

“Hoe meer het einde van de zomermercato naderde, hoe gefrustreerder ik werd”, sprak Paul Onuachu eerlijk over die periode in Het Nieuwsblad. “Ik was op een bepaald moment echt kwaad op de club. Ik vind het niet normaal dat, als je in België zo'n seizoen afwerkt, niemand je komt halen. Ik weet niet waarom het maar niet gebeurt. Covid, Covid, Covid: dat hoor ik veel. Als een club je echt wil, dan haalt die je toch? Ik kan er niets aan veranderen.” Maar geen paniek: vandaag Onuachu lijkt nu écht wel bezig aan zijn laatste maanden in Genkse loondienst.

‘VERPLICHTE VERKOOP’

Niet alleen is hij de meest recente winnaar van de Gouden Schoen en blijft hij zijn doelpunten scoren, maar bij KRC Genk nadert er vooral een einde van een cyclus. De Limburgers hebben vandaag zeker geen financiële zorgen maar er moet straks wel wat extra cash binnenkomen om het lucratief businessmodel in stand te houden. Vorige zomer was het bijvoorbeeld hét momentum om Théo Bongonda en Paul Onuachu van de hand te doen, maar door een gebrek aan interesse en de sportieve ambities van de club bleef het duo dan toch aan boord in de Cegeka Arena.“Vorig seizoen werd duchtig met het wierookvat gezwaaid. Genk had de beste aanval. Nu is het allemaal wat minder. Onuachu en Bongonda hadden gehoopt om het vorige topseizoen te verzilveren met een mooie transfer”, zei ex-Genkie Tom Soetaers in Het Nieuwsblad. “Maar zelfs voor de topschutter en Gouden Schoen is geen fatsoenlijk bod binnengekomen. Vreemd. Volgens mij staat de club op een kruispunt en moet ze deze zomer toch afscheid nemen van het trio voorin.”

25 Á 30 MILJOEN: ONREALISTISCH

Het is enkel nog maar de vraag hoeveel cash KRC Genk zal kunnen opstrijken voor Paul Onuachu. De gedroomde 25 à 30 miljoen euro van in de vorige zomer lijkt in de huidige markt alvast een onhaalbare transfersom. Door de naweeën van de pandemie zitten de clubs veel meer op hun geld en daarnaast haalt Onuachu niet meer zo’n hoog niveau zoals vorig seizoen. “Hij zakt terug en verzorgt mee de opbouw. Niks mis mee. Hij is op die manier nuttig voor het team. Maar je ziet hem ook geregeld proberen drie man te dribbelen. Dat laat hij beter. Afspelen en de zone van de waarheid opzoeken, dat is zijn taak”, schreef men enkele weken geleden nog in Het Belang van Limburg.

En vorig weekend zette Paul Onuachu zijn wisselvallig parcours van dit seizoen gewoon verder. De Nigeriaan leverde een beperkte meerwaarde voor KRC Genk in het spel, getuige zijn 18 balverliezen, in de voorbije speeldag van de Jupiler Pro League verloren amper 5 spelers meer de bal dan hem. Maar Onuachu viel vooral op in negatieve zin door zijn groot aantal gemiste kansen. Na Kevin Denkey (Cercle Brugge) telde hij vorig weekend immers de hoogste expected goals-waarde van alle spelers in de Belgische competitie, maar Onuachu kon echter geen enkel van zijn vijf doelpogingen verzilveren. En dat is des te pijnlijk voor een spits die leeft voor doelpunten én een droomtransfer ambieert binnen enkele maanden …Ook KRC Genk hoopt ongetwijfeld dat Paul Onuachu straks zijn beste vorm zal terugvinden. Dimitri de Condé beseft dat hij de Gouden Schoen moét verkopen in de volgende zomermercato en daarom moet Onuachu’s marktwaarde vooral goed standhouden. In oktober vorig jaar bedroeg die volgens de gespecialiseerde website Transfermarkt.nl nog 22 miljoen euro, maar in januari - vooraleer hij de Gouden Schoen won - daalde zijn waardering al naar 20 miljoen euro. En door zijn wisselvallig huidig seizoen zullen er daar wellicht nog enkele miljoenen van af gaan. Een potentiële transfersom van 15 miljoen euro lijkt ons in die optiek alvast geen pessimistische inschatting. Al valt het af te wachten of De Condé wel zal willen settelen voor zo’n bedrag.

Wed nu op de Jupiler Pro League bij Unibet.be

POLL: Zal Onuachu nog 25 à 30 miljoen euro opbrengen?

Meer sportnieuws

Laatste voetbalnieuws

Club Brugge maakt uitgaande transfer officieel bekend
Club Brugge maakt uitgaande transfer officieel bekend

Club Brugge heeft weer een uitgaande transfer weten af te ronden. De Bruggelingen hebben een ...

0
0
'Kompany berooft Anderlecht van toptalent'
'Kompany berooft Anderlecht van toptalent'

Vincent Kompany zal zich zijn vertrek bij RSC Anderlecht niet beklaagd hebben. Onze landgenoot doet ...

139
139
Wimots twijfelt over nieuwe bondscoach: "Hij is een clubcoach"
Wimots twijfelt over nieuwe bondscoach: "Hij is een clubcoach"

Terwijl de Deadline Day het nieuws beheerst op dinsdag, gaat de KBVB door met het aanstellen van een ...

51
51
<strong>DEADLINE DAY LIVE: Kompany shopt bij Anderlecht, PSG wil Lukebakio</strong>
DEADLINE DAY LIVE: Kompany shopt bij Anderlecht, PSG wil Lukebakio

Dinsdag om middernacht sluit de winterse transferperiode zijn deuren. In aanloop naar de ...

893
893
Hommeles: Union stuurt speler naar B-kern
Hommeles: Union stuurt speler naar B-kern

Union SG is opnieuw aan een schitterend seizoen bezig. De Brusselaars zijn al een hele tijd ...

74
74
'Lokonga maakt verrassende Deadline Day-transfer'
'Lokonga maakt verrassende Deadline Day-transfer'

Het is uitkijken naar wat er nog allemaal gebeurt op de Deadline Day van de wintermercato. ...

92
92
Joos duidelijk: "Hij is een geweldige naam als bondscoach"
Joos duidelijk: "Hij is een geweldige naam als bondscoach"

In het clubvoetbal zijn we op de laatste dag van de transfermarkt aanbeland. Afwachten wie nog een ...

220
220
Verheyen: "Enige trainerswissel die 100% geslaagd is"
Verheyen: "Enige trainerswissel die 100% geslaagd is"

Cercle Brugge lijkt een ware transformatie te zijn ondergaan en heeft dat te danken aan hun nieuwe ...

169
169
Still maakt furore in Frankijk: "Bij Beerschot zouden ze me uitlachen"
Still maakt furore in Frankijk: "Bij Beerschot zouden ze me uitlachen"

Reims heeft zich ontpopt tot de verrassing van de Ligue 1 dit seizoen. De ploeg uit het noorden van ...

125
125
'Nieuw transferdrama dreigt voor Anderlecht'
'Nieuw transferdrama dreigt voor Anderlecht'

Jesper Fredberg staat voor een enorme uitdaging als sportieve baas van RSC Anderlecht. Voor het ...

460
460
Antwerp neemt beslissing na rode kaart Stengs
Antwerp neemt beslissing na rode kaart Stengs

Calvin Stengs pakte afgelopen weekend rood in de partij tegen Anderlecht nadat hij Diawara ...

465
465
Anderlecht heeft eerste deadline transfer afgerond
Anderlecht heeft eerste deadline transfer afgerond

Bij RSC Anderlecht maakt men zich op voor een geanimeerde laatste dag van de winterse ...

500
500
Union-doelman na vertrek Vanzeir: "We zijn hem al vergeten"
Union-doelman na vertrek Vanzeir: "We zijn hem al vergeten"

Dante Vanzeir heeft zijn toptransfer beet. De spits van Royale Union Saint Gilloise verlaat deze ...

190
190
'PSG biedt miljoenen voor Belgische aanwinst'
'PSG biedt miljoenen voor Belgische aanwinst'

In de sloturen van de winterse transferperiode komen ook een aantal Belgen in aanmerking voor een ...

91
91
'Parker krijgt opvallende opdracht van Club-bestuur'
'Parker krijgt opvallende opdracht van Club-bestuur'

Behoudens last-minute wendingen, zal Club Brugge de winterse transferperiode afsluiten zonder grote ...

1211
1211