Priske op de wip: 7 mogelijke opvolgers

Priske op de wip: 7 mogelijke opvolgers

Na de kansloze nederlaag tegen Club Brugge, en bijgevolg een slechte reeks van drie op 12, staat Antwerp in rep en roer. Hoewel de Great Old nog altijd netjes op de derde plaats kampeert, krijgt Brian Priske het dan ook warm onder de voeten. Voorlopig behoudt de coach het vertrouwen, maar bij een verkeerde afloop in de derby tegen Beerschot dreigt hij te mogen beschikken. Bovendien is het sowieso nog maar de vraag of de Deen volgend seizoen nog aan het roer staat op de Bosuil. Daarom zochten wij voor het stamnummer één reeds een paar potentiële pistes bij elkaar om de T1 eventueel op te volgen.


De collectieve offday in Jan Breydel werd Priske niet alleen door de supporters, maar vooral ook door zijn bazen niet in dank afgenomen. Nochtans leek voornamelijk het verschil in pure kwaliteit, zowel van Antwerp zelf als de tegenstander, tussen het nummer twee en drie in de stand zondag bijzonder groot. Toch was Sven Jaecques evenmin te spreken over de manier waarop de bezoekers zichzelf hadden gepresenteerd in Brugge. "Te weinig passie, te weinig strijd", aldus de CEO, die het zelfs had over een onaanvaardbare prestatie die niet getolereerd mag worden. Straffe taal, gevolgd door een niet mis te verstaan ultimatum voor zijn trainer. "Zondag moet er gewonnen worden. Duidelijker kan ik niet zijn."

POKER VAN PRISKE
Hoewel het woord 'ontslag' gemeden werd, is Priske dus gewaarschuwd. Nochtans bleef Jaecques niet blind voor de lastige omstandigheden waarin hij afgelopen zomer aan zijn opdracht op de Bosuil begon. Antwerp schudde de kern toen voor een zoveelste keer grondig door elkaar, met in totaal maar liefst 14 nieuwkomers. De helft van hen stond in Brugge aan de aftrap, maar een onverdeeld succes bleek dat offensief tot dusver allerminst. Desalniettemin staat de Great Old ondanks het vaak ondermaatse spelpeil momenteel gewoon naar waarde geklasseerd. "Bekijk de dingen eens globaal. We missen een aantal belangrijke spelers, er zijn wat blessures én we hebben 53 punten na 29 wedstrijden. Zo slecht is het niet", aldus Jaecques, die vervolgens wel nog fijntjes meegaf dat de ambities nog hoger liggen.



Het is tenslotte geen geheim dat voorzitter Paul Gheysens op de landstitel mikt. Zeker nu de overige doelstellingen, met name de beker en Europa, vroeger dan verwacht de mist ingingen. Teleurstellingen waar Priske zichzelf geen plezier mee deed. Het matige voetbal werd dan weer lang gecompenseerd door overmatig puntengewin, maar nu ook dat niet meer lukt neemt de frustratie toe. Niet in het minst bij een deel van de achterban, die reeds langer schreeuwt om een koerswijziging. Gelukkig staat de kleedkamer naar verluidt nog achter de coach, al moet hij met zijn laatste potje poker wel opletten die niet te verliezen. Priske nam openlijk anciens als Radja Nainggolan en Birger Verstraete op de korrel, Faris Haroun lijkt evenmin opgezet. Hoogspanning dus in Deurne-Noord in aanloop naar de stadsderby.

UITSTEL VAN EXECUTIE

Tot overmaat van ramp dreigt Antwerp het dan opnieuw zonder Ritchie De Laet te moeten stellen, een forse aderlating. Op de backs kunnen alternatieven Jelle Bataille en Sam Vines immers niet overtuigen. Ondanks de financiële inspanningen mogen er vragen worden gesteld bij de kwaliteit van de weliswaar brede kern. Op dat vlak valt Priske dan ook vrij weinig te verwijten. Toch zou het duel tegen Beerschot zomaar zijn laatste kunnen zijn. Zo niet, lijkt behoudens een miraculeus verloop in de Play-Offs – met enkel de titel als redmiddel? – de kans gering dat er na dit seizoen een vervolg wordt gebreid aan de samenwerking. Uitstel van executie dus, hoewel de Deen nog tot 2023 onder contract ligt. Daarom gingen wij al op zoek naar een handvol mogelijke opvolgers, zowel op de korte als iets langere termijn. Met de volgende pistes als resultaat.

JOHN VAN DEN BROM (vrij)
Een terugkeer van Laszlo Bölöni of Ivan Leko lijkt, net zomin als Frank Vercauteren trouwens, niet aan de orde. Tel daarbij nog Priske, als speler actief bij Club Brugge en Genk, en Antwerp blijkt wel een voorkeur te hebben voor buitenlandse trainers die onze competitie min of meer kennen. En er in het geval van die eerste twee ook reeds successen boekten als T1. In dat plaatje past … John van den Brom, pas drie maanden geleden op de keien gezet bij KRC Genk. De vingers kriebelen echter al om terug aan de slag te gaan. "Als een team belt en vraagt om morgen te beginnen, is de kans groot dat ik er weer instap", klonk het nog recent. Wie weet komt er volgende week wel plots een postje vrij op de Bosuil. En begint Van den Brom na Anderlecht en Genk aan zijn derde termijn bij een Belgische topploeg.



RUDI GARCIA (vrij)
Of waarom eens geen echte buitenstaander, die weinig met ons land te maken heeft? Al is er bij Rudi Garcia toch een link. De 58-jarige Fransman had bij AS Roma namelijk nog Nainggolan onder zijn hoede. Een geslaagd huwelijk, met maar liefst 29 gele kaarten in 90 matchen. Niemand die het vuur in hem zo kon oppoken als Garcia, precies waar de vedette nu nood aan heeft. Zelf vierde de voormalige coach van Saint-Étienne en Marseille een tiental jaar geleden zijn hoogdagen bij Lille, vorig seizoen parkeerde hij Olympique Lyon op de vierde plek in de Ligue 1. Daar wordt Garcia, sindsdien werkloos, aan diverse clubs gelinkt. Hem binnenhalen zou dus een stunt van formaat betekenen. Nog een aantal grote namen zonder club: Frank De Boer, Mark van Bommel, Claude Puel, Andriy Shevchenko en Phillip Cocu.



PHILIPPE CLEMENT (AS Monaco)
Mocht Priske het alsnog uitzingen tot de zomer, komt Philippe Clement wie weet wel in aanmerking. Met een negen op 21 ging hij tenslotte niet bepaald denderend van start bij AS Monaco, dat uit haar laatste drie duels zelfs slechts twee punten puurde. Stilaan komt Clement dan ook onder vuur te liggen. Loopt zijn buitenlands avontuur na een halfjaar reeds ten einde, en is het straks alweer tijd om met hangende pootjes terug naar België te keren? Daar kende de ex-trainer van Club Brugge, KRC Genk en Waasland-Beveren alvast louter successen. In dat opzicht past hij dus bij de ambities. Bovendien is Clement een rasechte Antwerpenaar, al verdedigde hij als speler wel de kleuren van Beerschot. Afwachten of het publiek hem zou smaken, maar indien hij werkelijk op de markt zou zijn dé topkandidaat.



JPL-COACHES
OH Leuven-coach Marc Brys wordt eveneens vooral geassocieerd met de aartsrivaal. Hij aast echter al lang op een kans bij een club die meedoet om de prijzen, en zou perfect passen op de Bosuil. Hetzelfde kan gezegd van Wouter Vrancken, rijp voor een stapje hogerop na vier mooie jaren bij KV Mechelen. En ook Felice Mazzu mag hier niet ontbreken. Blijft hij bij Union, of kiest de architect achter het wellicht unieke sprookje eieren voor zijn geld? Nog in de eigen competitie ligt er tot slot nog een regelrechte coup voor het grijpen. Hein Vanhaezebrouck is straks immers einde contract bij rechtstreekse concurrent AA Gent. Hem naar Antwerpen lokken zou een prestigieuze stunt zijn die in het kraam van Gheysens past. Stuk voor stuk pistes die pas ná dit seizoen op tafel kunnen komen te liggen, welteverstaan.

POLL: Wie is volgens u de beste opvolger voor Priske?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Nieuwe coach Club Brugge: topkandidaat zet deur op kier'
'Nieuwe coach Club Brugge: topkandidaat zet deur op kier'

Nicky Hayen levert momenteel uitstekend werk als interim-coach bij Club Brugge. Steeds vaker wordt ...

14
14
0-8! PSV heeft titel quasi binnen na ware galavoorstelling
0-8! PSV heeft titel quasi binnen na ware galavoorstelling

In de Nederlandse Eredivisie lijkt het kampioenschap zo goed als binnen voor PSV. De Eindhovenaren ...

44
44
Jan Breydel zingt één man luidkeels toe: "Kunnen kampioen worden"
Jan Breydel zingt één man luidkeels toe: "Kunnen kampioen worden"

Club Brugge maakte woensdagavond opnieuw een flink statement binnen de titelstrijd. Zo haalde ...

81
81
'Antwerp rekent zich rijk na toptransfer van 65 miljoen'
'Antwerp rekent zich rijk na toptransfer van 65 miljoen'

Antwerp FC was vorig seizoen bijzonder succesvol en plukte daar ook de vruchten van op de ...

253
253
'Debast overtuigd: nieuwe transfergesprekken Anderlecht'
'Debast overtuigd: nieuwe transfergesprekken Anderlecht'

RSC Anderlecht staat halfweg de Champions' Play-Offs in pole-positie om met de landstitel aan de ...

271
271
Van Bommel wisselt één keer, Union mist sterkhouder
Van Bommel wisselt één keer, Union mist sterkhouder

Union SG is dramatisch aan de Champions' Play-Offs begonnen en moet donderdagavond op het veld van ...

53
53
Concurrentie beeft: "Dan wordt Club natuurlijk kampioen"
Concurrentie beeft: "Dan wordt Club natuurlijk kampioen"

Nog één wedstrijd en de heenronde van de Champions' Play-Offs zit erop. Sowieso zal ...

535
535
Declan Rice slikt walgelijke gezangen, X reageert vernietigend
Declan Rice slikt walgelijke gezangen, X reageert vernietigend

Declan Rice en Arsenal spelen voorlopig een dijk van een seizoen. De recordtransfer paste zich ...

65
65
'Wending op Anfield: Liverpool kent prijskaartje nieuwe coach'
'Wending op Anfield: Liverpool kent prijskaartje nieuwe coach'

Liverpool FC gaat momenteel door enkele moeizame weken. Desondanks wordt er achter de schermen op ...

50
50
Tessa Wullaert kondigt spetterend nieuws aan met Coucke
Tessa Wullaert kondigt spetterend nieuws aan met Coucke

Tessa Wullaert is ongetwijfeld de vaandeldraagster van het vrouwenvoetbal in België. De ...

193
193
'KBVB houdt adem in: Europese topclub zet zinnen op Tedesco'
'KBVB houdt adem in: Europese topclub zet zinnen op Tedesco'

Domenico Tedesco is momenteel druk in de weer met het vormen van zijn EK-selectie bij de Rode ...

78
78
<strong>Attractie voor Anderlecht: jonge ster die Europa verbaast</strong>
Attractie voor Anderlecht: jonge ster die Europa verbaast

Anderlecht richt zijn pijlen op David Oduro, een veelbelovende 17-jarige Ghanese wingback die indruk ...

190
190
Club Brugge krijgt gunstig advies over Jan Breydel 2.0
Club Brugge krijgt gunstig advies over Jan Breydel 2.0

Na de 4-0 zege daverde Jan Breydel op zijn grondvesten. Plots is het stadion van Club Brugge weer ...

508
508
'Louwagie zet alle zeilen bij: recorddeal voor AA Gent'
'Louwagie zet alle zeilen bij: recorddeal voor AA Gent'

De overname door Sam Baro luidt een nieuw tijdperk in bij AA Gent, dat dankzij de kersverse eigenaar ...

211
211
'Hayen krijgt kans: Club zet zoektocht naar T1 on hold'
'Hayen krijgt kans: Club zet zoektocht naar T1 on hold'

Van een schokeffect gesproken. Sinds het ontslag van Ronny Deila onderging Club Brugge een heuse ...

1012
1012