Raman-drama na Anderlecht-rel

Raman-drama na Anderlecht-rel

Vorige zomer arriveerde ‘le nouveau Benito Raman’ in het Lotto Park. De 27-jarige aanvaller werd een andere voetballer in Duitsland en de jaren van verstand zouden eindelijk aangebroken zijn. Ondertussen is het seizoen over halfweg en telt Raman alweer twee negatieve uitspattingen. Twee incidenten waarmee Vincent Kompany allerminst kan lachen.


DE DRUPPEL

“Benito Raman heeft hier lang zitten babbelen met Peter Verbeke”, zei Eleven Sports-commentator Nicolas De Brabander voor de match tussen Union SG en RSC Anderlecht. En dat voorspelde niet veel goeds. In het Joseph Marienstadion startte Benito Raman al voor de zesde keer in acht competitiewedstrijden op de bank en dat zinde hem duidelijk niet. Raman ging tijdens de warming-up het gesprek aan met Verbeke maar hij spaarde al zijn frustraties op tot na de wedstrijd. Toen gaf hij een vlammend interview aan de aanwezige pers.

“Iedereen ziet dat ik heel gefrustreerd ben”, zei Benito Raman in de perszone in het Dudenpark. “Intern zullen we eens moeten kijken wat we gaan doen. Deze situatie is niet acceptabel voor mij. Ik zeg niet dat ik wil vertrekken, maar als ik nooit speel, dan heeft het ook geen zin om te blijven. De coach beslist wie aan de aftrap staat en die keuzes moet je accepteren - of die nu terecht zijn of niet. Maar na een tijd komt het wel harder aan”, aldus een teleurgestelde Raman.



Het bankzittersstatuut van Benito Raman is inderdaad geen tijdelijk fenomeen, maar wel eentje die al een gans seizoen aanhoudt. In de huidige jaargang van de Jupiler Pro League raakte hij bijvoorbeeld aan 11 basisplaatsen in 23 wedstrijden. Toch klaagde Raman nooit toen hij naast de ploeg viel en bleef hij steeds hard werken op training om het ongelijk van Vincent Kompany aan te tonen. Maar zondag kreeg die professionele en voorbeeldige ingesteldheid van Raman dus een serieuze deuk.

DISCUSSIE VIA DE PERS

Voor de wedstrijd tegen Union SG was het namelijk de algemene verwachting dat Benito Raman in de stadsderby samen met Joshua Zirkzee de voorhoede zou vormen. Christian Kouamé was nog maar net terug van de Africa Cup en voor de Ivoriaan werd er hoogstens een plaatsje op de bank voorspeld. Maar uiteindelijk besloot Kompany om tóch voor Kouamé te kiezen in zijn basiselftal, waardoor Raman voor de zesde keer in acht wedstrijden op de reservebank moest plaatsnemen.

“Je maakt altijd keuzes in functie van je eigen ploeg en wat je nodig hebt voor de wedstrijd”, gaf Vincent Kompany voor de match duiding over zijn basiselftal. “En dan ook een klein beetje afhankelijk van de tegenstander en hoe je ze in de problemen kan brengen. Kouamé met zijn snelheid, met zijn energie, met zijn loopacties, met zijn kracht. Hij kan ons iets bijbrengen wat we vandaag zeker niet kunnen missen”, zei de coach van Anderlecht voor de camera’s van Eleven Sports.



Vincent Kompany heeft ogenschijnlijk geen moeite om harde knopen door te hakken in zijn selecties en dat bleek zondag dus nog maar eens. Nadat hij na de wedstrijd de tirade van Benito Raman vernam, reageerde hij op zijn beurt erg cool. “Dat Raman ontevreden is? Die discussie kent geen einde als je snapt wat ik bedoel. Ik ben trainer van 30 spelers en niet van 11”, klonk het duidelijk bij Sporza. Op die manier verandert de perceptie van Raman drastisch van voorbeeldige speler tot die van een rebel.

MOORDENDE CONCURRENTIE

“Met mijn ervaring uit Duitsland zou ik bij de beste spelers in België moeten horen.” Tijdens zijn persvoorstelling als kersverse Anderlecht-speler was Benito Raman niet bang om zichzelf hoge verwachtingen aan te meten. Vandaag kunnen we echter vaststellen dat hij dit seizoen vaak het verschil kon maken bij Sporting, maar dat hij (nog) niet één van de beste spelers van België is geworden. Dat heeft veel te maken omdat Raman door Vincent Kompany meestal gebruikt wordt als een wisselspeler.

De concurrentie in de aanvalslinie van RSC Anderlecht is dan ook bijzonder groot: Joshua Zirkzee en Christian Kouamé zijn pure centrumspitsen, terwijl Yari Verschaeren en ook Lior Refaelov als hangende spits kunnen opereren. Benito Raman kan weliswaar op beide posities opereren, maar Vincent Kompany beschouwt Zirkzee, Kouamé, Refaelov en Verschaeren duidelijk als betere ‘starters’ dan Raman, die als invaller vaak het verschil maakt. Het is een talent zoals een ander, waardoor Raman eigenlijk het slachtoffer van zijn eigen succes is.



“We proberen niet te veel met het individu bezig te zijn en vooral spelers op te stellen in functie van de rol die we ingevuld willen zien”, verklaarde Vincent Kompany eerder dit seizoen het bankzitterstatuut van Raman. “De ene week zal Raman spelen, de andere Zirkzee, Refaelov of Verschaeren. Er is veel concurrentie. Alle spelers moeten hun beste niveau nastreven. Wij zullen proberen de best mogelijke beslissingen te nemen en de spelers op te stellen die het best in vorm zijn.”

PRECEDENT

Maar door zijn ongezouten uitlatingen na de wedstrijd tegen Union SG, brengt Benito Raman zich in een moeilijke positie. Daarnaast scoorde hij dit seizoen al geen goede punten bij Vincent Kompany door zijn ‘domme’ uitsluiting tegen KV Kortrijk. De veelbesproken kopstoot jegens Faïz Selemani, weet u nog wel? Dergelijke ongecontroleerde en emotionele buien horen niet thuis op een voetbalveld en zorgen bij de hyperprofessionele Kompany, als coach en als ex-speler, voor grote ergernis en ontgoocheling. Na de wedstrijd tegen Veekaa was de coach van Anderlecht uiteraard niet te spreken over deze bedenkelijke actie van Raman.



“Als ik nu alles zou zeggen wat ik denk, zou dat niet ideaal zijn.” De groep van Anderlecht werkte toen keihard om een goed resultaat neer te zetten tegen KV Kortrijk, maar de uitsluiting van Raman gooide alle inspanningen en voorbereidingen in de vuilbak. Nochtans stond Sporting, net voor de uitsluiting van Raman, op het punt om de overhand te nemen tegen Kortrijk én zat Raman zelf óók goed in de wedstrijd. “Ik kan er niet mee lachen … Ik wil niet dat mijn reactie overheerst, maar ik moet hier wel over nadenken. Uiteraard is dat iets wat bepalend is”, aldus een grimmige Kompany.

DERDE HERKANSING?

Al voor de tweede keer dit seizoen komt Benito Raman op een slecht blaadje te staan bij Vincent Kompany. Nochtans leek het ernaar uit te zien dat de 27-jarige goed bezig was om zijn eerdere fratsen en jeugdzondes uit het collectief geheugen te werken. Raman was erop gebrand om bij Anderlecht aan iedereen te bewijzen dat hij veranderd is. Niet enkel op het sportieve gebied maar vooral ook mentaal. Met een sterk hoofd en een sterk karakter werd Raman na zijn passage in Duitsland een mature voetballer. De jaren van verstand zouden eindelijk gekomen zijn. Gedaan met ontsporingen of extra-sportieve escapades. Maar na nog geen één seizoen op de teller bij Anderlecht, heeft Raman dus alweer twee negatieve uitspattingen op zijn conto.

POLL: Is dit over & out voor Raman bij Anderlecht?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Olivier Deschacht verrast met spetterende nieuwe uitdaging
Olivier Deschacht verrast met spetterende nieuwe uitdaging

Voor Olivier Deschacht viel het voetballeven nooit helemaal stil. De assistent van de jonge Rode ...

4
4
<strong>Weelde bij Anderlecht: 1 speler moet (wellicht) niet hopen</strong>
Weelde bij Anderlecht: 1 speler moet (wellicht) niet hopen

RSC Anderlecht speelde in de oefenpot tegen Zulte Waregem 2-2 gelijk. Het was de terugkeer van ...

10
10
Euvrard (Zulte Waregem): "Geen promotie is falen"
Euvrard (Zulte Waregem): "Geen promotie is falen"

Zulte Waregem neemt het komende zaterdag op tegen Deinze. Essevee moet winnen als het de hoop op een ...

20
20
Mignolet hard: "Ik heb vroeg aan de alarmbel getrokken"
Mignolet hard: "Ik heb vroeg aan de alarmbel getrokken"

Club Brugge kende een seizoen met heel wat ups en downs. De West-Vlamingen zijn nog steeds actief in ...

103
103
Anderlecht met voetjes op de grond gezet vlak voor play-offs
Anderlecht met voetjes op de grond gezet vlak voor play-offs

RSC Anderlecht begint morgen aan de Champions' Play-Offs met een duel tegen Royal Antwerp FC. ...

179
179
Opvallend: laatste 'competitieve match' voor Standard?
Opvallend: laatste 'competitieve match' voor Standard?

Standard neemt het zaterdagavond op tegen AA Gent. Als ze nog iets van hun seizoen willen maken, dan ...

99
99
'Koni De Winter grof wild: 2de PL-club meldt zich'
'Koni De Winter grof wild: 2de PL-club meldt zich'

Koni De Winter mocht tegen Ierland zijn debuut maken voor de Rode Duivels. De centrale verdediger ...

32
32
Standard, AA Gent of toch naar KRC Genk? "Dat is mogelijk"
Standard, AA Gent of toch naar KRC Genk? "Dat is mogelijk"

Bij Standard hopen ze hun betere spelers aan boord te houden, maar dat wordt zeer moeilijk. Zo is er ...

230
230
Elias Cobbaut al terug weg bij KV Mechelen?
Elias Cobbaut al terug weg bij KV Mechelen?

Bij KV Mechele grepen ze alsnog naast de Champions&rsquo; Play-Offs. De club likte zijn wonden, maar ...

116
116
Marc Brys pakt verrassend koffers: "Of ik ooit nog terug kom?"
Marc Brys pakt verrassend koffers: "Of ik ooit nog terug kom?"

Nog voor nieuwjaar kwam er een einde aan het sprookje tussen Marc Brys en OHL. De trainer was al ...

175
175
Anderlecht kan nog tijdje niet rekenen op Verschaeren
Anderlecht kan nog tijdje niet rekenen op Verschaeren

Yari Verschaeren viel tegen KV Kortrijk uit met een spierblessure. De aanvallende middenvelder zal ...

91
91
Jérémy Doku maakt City-fans gek: "Wissel is compleet"
Jérémy Doku maakt City-fans gek: "Wissel is compleet"

Bij vlagen maakte J&eacute;r&eacute;my Doku afgelopen week indruk in de interland tussen Engeland en ...

97
97
Harkin geeft bizarre transferstrategie van Standard prijs
Harkin geeft bizarre transferstrategie van Standard prijs

Standard moet investeren in nieuwe spelers, want anders dreigt het volgend jaar weer mis te lopen. ...

152
152
<strong>De EK-basisploeg van Georges Leekens: "Ik vergelijk hem met Mertens"</strong>
De EK-basisploeg van Georges Leekens: "Ik vergelijk hem met Mertens"

De Rode Duivels hebben hun laatste grote test voor het EK afgewerkt. Het was de laatste kans voor de ...

553
553
Mignolet evalueert Club Brugge: "Ronny heeft dat onderschat"
Mignolet evalueert Club Brugge: "Ronny heeft dat onderschat"

Ronny Deila werd bedankt voor bewezen diensten na de nederlaag tegen STVV. De Noorse coach deed het ...

200
200