Topaanwinst beleeft nachtmerrie bij Genk

Foto: Topaanwinst beleeft nachtmerrie bij Genk

KRC Genk behield nog een sprankeltje hoop op de kwalificatie voor de Champions’ Play-offs, maar de recente nederlaag tegen Union SG bezorgt de Limburgers een flinke dreun. Eén van de grote tegenvallers bij de Genkies vorig weekend was Gerardo Arteaga. En dat was al niet de eerste keer dit seizoen.


TRIBUNE

KRC Genk is opnieuw een deceptie rijker. De Limburgers gingen zondag kopje onder in het Dudenpark, waar competitieleider Union SG te sterk was. ‘t Was uitgerekend Dante Vanzeir die de Genkies de genadestoot gaf. En die kwam wel aan. In 2019 werd Vanzeir niet zo netjes weggebonjourd bij Genk, nu staat ie met Union los op kop in de Jupiler Pro League. En Genk? Die tellen vandaag al 21 punten (!) minder dan de Brusselaars. Op een teleurstellende negende plaats in het klassement.

“Storck heeft het team nog niet genezen. De boosterprik om er snel bij te zijn in topwedstrijden heeft niet gewerkt.” Analist Stef Wijnants zat er niet naast in zijn commentaarstuk voor Het Belang van Limburg. Storck zal het tij snel willen doen keren want in zijn zes eerste wedstrijden voor KRC Genk kon ie er ‘nog’ maar drie winnen. “Schrik niet als er de komende weken af en toe eens een ‘grote naam’ op de bank, of zelfs de tribune zit”, waarschuwde Storck vorige week al op de persconferentie.“Da’s mijn manier van werken. Ik kijk niet altijd naar prestaties, wel naar wie het best past in mijn wedstrijdplan”, dixit Bernd Storck. Een ‘grote naam’ waarop de Duitser doelt is misschien wel Gerardo Arteaga. In de zomer van 2020 haalde KRC Genk de aanvallende linksachter in de Mexicaanse competitie, waar lokale media hem omschreven als een topper. En mocht ook wel omdat hij de Limburgers een flinke transfersom van maar liefst 3,5 miljoen euro kostte.

ANDERHALF JAAR WACHTEN

Maar anderhalf jaar later heeft Gerardo Arteaga de hooggespannen rond zijn persoon helemaal nog niet kunnen inlossen. De 23-jarige voldoet op papier nochtans perfect aan de strenge aanwervingsvoorwaarden die Genk zichzelf oplegt: een jong talent mét ervaring en een veelbelovend profiel met een ruime progressiemarge. Maar helaas voor Genk heeft Arteaga zich nog niet kunnen profileren als een onbetwiste meerwaarde voor de ploeg.

Op een opflakkering na aan het eind van het vorige kalenderjaar, bevindt Gerardo Arteaga zich momenteel terug in een serieuze dip. De Mexicaan speelt dit seizoen precies wat met de handrem op, want vooral zijn offensieve meerwaarde - wat nochtans zijn uitgesproken sterkte was in zijn thuisland - is niet zoals die zou moeten zijn. Maar misschien heeft dat wel te maken omdat de onderlinge wisselwerking met Théo Bongonda niet optimaal verloopt.Gerardo Arteaga kenmerkte zich in Mexico als een complete full-back die tomeloos zijn linkerflank afdraafde. Hij stelde steeds het defensieve werk voorop, maar hij voorzag zijn ploegmaats van Santos Laguna ook van voldoende offensieve impulsen - als omgevormde flankaanvaller mocht dat overigens ook verwacht worden. Arteaga onderscheidde zich in de Mexicaanse MX Liga ook met zijn zuivere passing en heel wat opbouwend vermogen. Maar na anderhalf jaar blijft men bij KRC Genk toch zwaar op hun honger zitten met Arteaga.

ONDERGRENS

Vorig weekend kreeg Gerardo Arteaga tegen Union SG wederom heel wat kritiek te slikken - ‘t is helaas stilaan een gewoonte geworden. Felice Mazzu gaf precies de opdracht aan zijn spelers om de linksachter van KRC Genk zonder enige druk aan de bal te laten, want in balbezit was hij namelijk niet in grootse doen. Daarnaast blijft zijn moeilijk positiespel en beperkt tactisch meedenken nog steeds een groot probleem. Al is dat uiteraard niet gemakkelijk omdat de onderlinge samenwerking met Théo Bongonda ook niet perfect verloopt.Op het defensieve vlak maakt Gerardo Arteaga geen grote indruk, maar vooral zijn aanvallende en opbouwende bijdrage blijft beperkt. Tegen Union verstuurde hij bijvoorbeeld 12 verkeerde passes, wat een groot stuk meer is dan zijn Genkse tegenhanger op rechts Daniel Munoz (7). Als we dit vergelijken met de verdedigers bij Union, dan valt Arteaga nog meer op in een negatieve context: Ismaël Kandouss (3), Siebe Van der Heyden (6), Christian Burgess (5). Al moet het wel gezegd dat Genk veel offensiever voetbalde dan Union.

IN HET ROOD

Daarnaast merken we ook op dat Gerardo Arteaga zondag bitter weinig initiatief nam in het Dudenpark. De 23-jarige ondernam bijvoorbeeld geen enkele dribbel en hij kon geen enkele van zijn twee verstuurde voorzetten succesvol afleveren bij een ploegmaat. Al de veelbelovende zaken waarmee hij zich in de Mexicaanse competitie kon onderscheiden, bevestigde Arteaga dus helemaal nog niet helemaal in de Jupiler Pro League. En dat ondanks het feit dat hij momenteel een vrijgeleide krijgt op de linksachter bij Genk.Dat laatste heeft ook het gevolg dat Gerardo Arteaga - na Junya Ito en Daniel Munoz - onder alle veldspelers bij KRC Genk momenteel het meeste speelminuten telt over alle competities heen. “Gelukkig is precies Arteaga de fitste speler in onze kern, onze kinesisten hebben hem nog nooit op tafel gehad”, zei John van den Brom eerder dit seizoen nog over de Mexicaan. Arteaga kreeg door de onbeschikbaarheid van zijn concurrent Simen Juklerod dus zelden of nooit een rustmoment, en ook dat moet uiteraard in rekening gebracht worden in zijn evaluatie.

Wint Real Madrid de Champions League? Pak 3,5 keer je inzet!
MEER SPORTNIEUWS

POLL: Komt het nog goed met Arteaga bij Genk?

'KV Mechelen heeft opvolger van Vrancken beet'

PSG maakt vertrek van vedette bekend

AS Roma pakt Europees ticket, Real Madrid stelt teleur

Vandaag 21 Mei 2022

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Club Brugge gaat all-in voor ‘nieuwe Kossounou’

Het einde van het huidige voetbalseizoen is in zicht en dat betekent dat de zomermercato ...

556
{insert image alt}

Anderlecht zet zich schrap voor superdeal

Verkopen op het juiste moment is een kunst. En in het geval van Hendrik Van Crombrugge lijkt dat ...

653

Gisteren 20 Mei 2022

{insert image alt}

'AS Monaco stuurt man van 7 miljoen naar JPL'

AS Monaco heeft een zeer ruime kern en de Franse club gaat mogelijk één van zijn dure aankopen in ...

64
{insert image alt}

'Elsner gaat voor zeer opvallende uitdaging'

Luka Elsner werd zoals verwacht ontslagen bij Standard. De coach moet dus op zoek gaan naar een ...

22
{insert image alt}

De Witte ziet dé oorzaak voor mislopen van Champions’ play-offs

AA Gent presteerde vanaf eind januari zeer goed en wist daardoor de Beker van België te winnen en ...

73
{insert image alt}

AS Roma pakt Europees ticket, Real Madrid stelt teleur

Real Madrid en AS Roma spelen volgende week een Europese finale en beide ploegen kwamen vanavond al ...

41
{insert image alt}

PSG maakt vertrek van vedette bekend

Bij PSG gaan ze komende zomer de nodige spelers laten gaan. De Parijzenaars hebben vanavond het ...

98
{insert image alt}

'KV Mechelen heeft opvolger van Vrancken beet'

Wouter Vrancken neemt morgen afscheid van KV Mechelen. De coach kondigde vorige week zijn vertrek ...

181
{insert image alt}

Smaakmaker AA Gent droomt van Spaanse transfer

AA Gent gaat in de zomer wellicht een aantal smaakmakers zien vertrekken. Er moet geld in het laatje ...

83
{insert image alt}

Storck haalt stevig uit naar de media

Bernd Storck verlaat KRC Genk. De trainer kende geen goede periode in Limburg en hij zal plaats ...

142
{insert image alt}

Vanhaezebrouck over nakende 'leegloop': "Gebeurt vaker"

Hein Vanhaezebrouck is ook de komende jaren trainer van AA Gent. De club kiest zo dus slim voor ...

111
{insert image alt}

'Club Brugge ving bot bij Standard'

Club Brugge is een club die versterking zoekt voor op maar ook naast het veld. Le Soir weet dat de ...

142
{insert image alt}

Union SG moet plots vrezen voor vertrek van Vanzeir

Bij Union SG gaan er heel wat sterkhouders de club verlaten. Dante Vanzeir is één van de namen die ...

161
{insert image alt}

Rode Duivel verlaat Club Brugge: "Tijd voor stap hogerop"

Club Brugge gaat komende zomer een pak transfers afronden. Blauw-Zwart zal ook een aantal ...

513
{insert image alt}

Seraing heeft Belgische hoofdtrainer beet

Eerste Klasse A heeft er een Belgische trainer bij. Seraing heeft na het vertrek van Jean-Louis ...

39
{insert image alt}

"Zal nog lang duren eer Anderlecht Club Brugge kan bijbenen"

RSC Anderlecht kende een goed seizoen, maar een echte concurrent voor Club Brugge is het nog steeds. ...

306
{insert image alt}

De Witte heeft groot nieuws: "Zoals Club Brugge"

Ivan De Witte was vandaag een tevreden voorzitter. Hein Vanhaezebrouck tekende bij en hij gaf ook ...

220