KRC Genk wil uitpakken met topper uit de JPL

KRC Genk wil uitpakken met topper uit de JPL

KRC Genk had hoge ambities aan de start van de huidige competitie. In vergelijking met de vorige jaargang bleef de spelersgroep ongewijzigd en dat deed de Limburgers dromen. Maar uiteindelijk draaide dat gehoopte scenario helemaal anders uit. Genk bezet vandaag een teleurstellende negende plaats in de Jupiler Pro League en daarom wil de club versterking halen in januari. Faïz Selemani staat alvast hoog genoteerd op de shortlist van Dimitri de Condé.


VISITEKAARTJE

Wat weet u over Faïz Selemani? De kans is groot dat u spontaan terugdenkt aan de wedstrijd tussen RSC Anderlecht en KV Kortrijk. De Comorees speelde toen de bal door de benen van Benito Raman, waarna die laatste zich revancheerde met een kopstoot. Maar dat is de voetballer Selemani oneer aandoen. De 28-jarige flankaanvaller van Veekaa speelde toen een namelijk dijk van een wedstrijd en hij werd terecht verkozen tot Man van de Match.

Faïz Selemani is bezig aan een sterk seizoen. 12 beslissende acties telt ie al, waaronder 9 goals en 3 assists. De balgoochelaar is daarmee op z’n eentje goed voor 46% van de Kortrijkse doelpuntenproductie. Zonder de actiemaker zou KV Kortrijk er in de Jupiler Pro League een pak slechter voorstaan dan de huidige achtste plaats. Zonder enige twijfel. Selemani staat niet enkel garant voor doelpunten en assists.



De Comorees is technisch onderlegd en hij maakt vaak het verschil door zijn knappe bewegingen en kansencreatie. Hij is levensbelangrijk en van goudwaarde voor KV Kortrijk. Eigenlijk is hij te goed om op 28-jarige leeftijd te voetballen in het Guldensporenstadion. De interesse van andere binnen- en buitenlandse clubs was er al in de zomermercato en die belangstelling is nog niet gaan liggen.

GENK OF STANDARD?

Toen John van den Brom eerder dit seizoen nog de hoofdcoach was bij KRC Genk, stelde hij voor Het Laatste Nieuws zijn ideale elftal samen. De Nederlander mocht daarbij enkel spelers van de Jupiler Pro League kiezen én die niet onder contract stonden bij Genk. “Dompé van Waregem vind ik een handige jongen.” Waarna van den Brom zich alsnog snel corrigeerde. “Of nee, Selemani van Kortrijk! Hij is vaak beslissend”, klonk het toen heel overtuigend.

Toeval of niet, KRC Genk zou Faïz Selemani graag naar de club willen halen. Net zoals Standard, waar Luka Elsner goede herinneringen bewaart aan hun vruchtbare samenwerking bij KV Kortrijk én Union. Maar gelet op de financiële realiteit van vandaag, lijkt een verhuis naar Luik onwaarschijnlijk en vooral een transfer naar Genk aan de orde. Of het zou moeten zijn dat de ervaren flankspeler een lucratief vertrek naar het Midden-Oosten zou verkiezen. Het zou hem gegund zijn.



Want Selemani moest na zijn veelbesproken vertrek van Union SG naar KV Kortrijk in 2019, waarbij hij zijn contract verbrak middels de wet van ’78, een schadevergoeding betalen van 530.000 euro. Selemani stond onder loonbeslag en hij moest leven met 1.200 euro per maand. Maar onlangs tekende Selemani een nieuw contract tot 2024 bij Veekaa, waarbij de club deze boete op zich nam. Een mooie geste van de West-Vlamingen.

SELEMANI WIL HOGEROP

Bij die nieuwe contractverlenging werden er echter transferafspraken gemaakt tussen KV Kortrijk en Faïz Selemani. De Comorees heeft sportieve ambities en op basis van zijn talent en kwaliteit kan hij ongetwijfeld meedraaien bij een Belgische topclub. De kans is zeker bestaande dat Selemani in de huidige wintermercato een transfer zal maken, want de flankaanvaller maakt(e) er nooit een geheim van dat hij graag een stapje hoger wil voetballen.

In de voorbije zomer was de algemene verwachting al dat Selemani de deuren van het Guldensporenstadion achter zich zou toetrekken. “Ik weet nog niet of ik ga blijven”, zei Selemani in augustus in Het Laatste Nieuws. “Maar voorlopig blijf ik KVK trouw. We zien wel wat de toekomst brengt.” Onder meer Anderlecht en Standard toonden toen interesse in de Comorees, maar tot een zomertransfer kwam het toen niet.



Toenmalig KV Kortrijk-coach Luka Elsner kon toen ook niet bevestigen of Faïz Selemani al dan niet op post zou blijven bij Veekaa, maar de Sloveen hoopte dat hij nog eventjes zou kunnen samenwerken met zijn lieveling. Zowel bij Kortrijk als bij Union liep Elsner hoog op met de Comorees. “Faïz heeft de kwaliteiten om een match te doen kantelen. Ik hoop dat hij bij ons blijft, maar daar kan ik voorlopig weinig over zeggen.”

G6-CLUBS

Iets later in diezelfde maand augustus bevestigde Faïz Selemani dat er zeker interesse is voor hem. De sterkhouder van KV Kortrijk startte verschroeiend aan het nieuwe voetbalseizoen en daarom heerste er veel belangstelling voor hem. “Ik ben goed bezig, dus ja, er is zeker interesse. Of ik vertrek, hangt af van welke club komt. Als een van de Belgische G6-clubs aanklopt, twijfel ik niet”, vertelde hij aan Het Nieuwsblad. Selemani stelde wel dat hij nooit met slaande deuren zou vertrekken bij Kortrijk.

Op een onvermijdelijk dipje na, bleef Faïz Selemani dit seizoen sterk presteren. De Comorees was heel eventjes zoekende maar naar het jaareinde toe vond hij zijn beste vorm terug. “Hij dacht te veel na op het veld,” verklaarde ploegmaat Trent Sainsbury in Het Nieuwsblad. “Hij is op zijn best als hij op zijn instincten speelt.” Selemani eindigde de maand december met vier beslissende acties (twee doelpunten en twee assists) in evenveel competitiewedstrijden.



Voor Faïz Selemani lijkt het moment dus aangebroken te zijn om zich eindelijk te kunnen meten bij een Belgische topclub. Op 28-jarige leeftijd rest er niet te veel tijd meer om dergelijke transfer te kunnen maken, want het businessmodel van de Belgische topclubs teert nog steeds op het aan- en verkopen van spelers. Anderzijds kan Selemani een directe impact maken bij zowat elke club uit de G6. Momenteel zijn er ‘maar’ twaalf spelers van de Jupiler Pro League nóg beslissender dan hem. En dat is zeker niet vanzelfsprekend bij een club zoals KV Kortrijk.

POLL: Moet Selemani naar een Belgische topclub?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Alderweireld én Van Bommel scherp na pijnlijke avond
Alderweireld én Van Bommel scherp na pijnlijke avond

Antwerp FC boekte vorig weekend tegen Cercle Brugge zijn eerste overwinning in de Champions' ...

10
10
De Bruyne leidt ruime zege City in, titelfeest PSV uitgesteld
De Bruyne leidt ruime zege City in, titelfeest PSV uitgesteld

In de Engelse Premier League heeft Manchester City zich opnieuw tot één puntje van de ...

21
21
Union leeft weer! Gouden duo zet wedergeboorte in op Bosuil
Union leeft weer! Gouden duo zet wedergeboorte in op Bosuil

Union SG is dan toch nog niet uitgeteld voor de landstitel. Na vier opeenvolgende nederlagen, konden ...

136
136
Riemer: "Ik reken op hem voor volgend seizoen"
Riemer: "Ik reken op hem voor volgend seizoen"

RSC Anderlecht won woensdag overtuigend van Cercle Brugge, maar betaalde daar wel een behoorlijke ...

124
124
Wat een goal! Vliegende De Bruyne zet City op rozen
Wat een goal! Vliegende De Bruyne zet City op rozen

In de Engelse titelstrijd stond Manchester City donderdagavond behoorlijk onder druk. De regerende ...

140
140
'Antwerp rekent zich rijk na toptransfer van 65 miljoen'
'Antwerp rekent zich rijk na toptransfer van 65 miljoen'

Antwerp FC was vorig seizoen bijzonder succesvol en plukte daar ook de vruchten van op de ...

528
528
'Nieuwe coach Club Brugge: topkandidaat zet deur op kier'
'Nieuwe coach Club Brugge: topkandidaat zet deur op kier'

Nicky Hayen levert momenteel uitstekend werk als interim-coach bij Club Brugge. Steeds vaker wordt ...

556
556
0-8! PSV heeft titel quasi binnen na ware galavoorstelling
0-8! PSV heeft titel quasi binnen na ware galavoorstelling

In de Nederlandse Eredivisie lijkt het kampioenschap zo goed als binnen voor PSV. De Eindhovenaren ...

64
64
Jan Breydel zingt één man luidkeels toe: "Kunnen kampioen worden"
Jan Breydel zingt één man luidkeels toe: "Kunnen kampioen worden"

Club Brugge maakte woensdagavond opnieuw een flink statement binnen de titelstrijd. Zo haalde ...

179
179
Rice slikt walgelijke gezangen: X reageert vernietigend
Rice slikt walgelijke gezangen: X reageert vernietigend

Declan Rice en Arsenal spelen voorlopig een dijk van een seizoen. De recordtransfer paste zich ...

97
97
'Debast overtuigd: nieuwe transfergesprekken Anderlecht'
'Debast overtuigd: nieuwe transfergesprekken Anderlecht'

RSC Anderlecht staat halfweg de Champions' Play-Offs in pole-positie om met de landstitel aan de ...

404
404
Van Bommel wisselt één keer, Union mist sterkhouder
Van Bommel wisselt één keer, Union mist sterkhouder

Union SG is dramatisch aan de Champions' Play-Offs begonnen en moet donderdagavond op het veld van ...

55
55
Concurrentie beeft: "Dan wordt Club natuurlijk kampioen"
Concurrentie beeft: "Dan wordt Club natuurlijk kampioen"

Nog één wedstrijd en de heenronde van de Champions' Play-Offs zit erop. Sowieso zal ...

657
657
'Wending op Anfield: Liverpool kent prijskaartje nieuwe coach'
'Wending op Anfield: Liverpool kent prijskaartje nieuwe coach'

Liverpool FC gaat momenteel door enkele moeizame weken. Desondanks wordt er achter de schermen op ...

61
61
Tessa Wullaert kondigt spetterend nieuws aan met Coucke
Tessa Wullaert kondigt spetterend nieuws aan met Coucke

Tessa Wullaert is ongetwijfeld de vaandeldraagster van het vrouwenvoetbal in België. De ...

289
289