Niet te koop: wie mag de JPL zéker niet verlaten?

Niet te koop: wie mag de JPL zéker niet verlaten?

Terwijl er hier en daar voor het laatst geklonken wordt op het nieuwe jaar, breekt voor de sportieve bazen van de Belgische clubs alweer een tijd van bittere ernst aan. Met de opening van de wintermercato in zicht schuiven zij namelijk de benen terug onder tafel om diverse deals af te ronden. Langs uitgaande zijde is het voornaamste voornemen doorheen de Jupiler Pro League ongetwijfeld om de belangrijkste sterkhouders aan boord te houden. De 18 spelers die onze eersteklassers absoluut niet uit handen mogen geven.


18. BEERSCHOT
Armoe troef bij de rode lantaarn, en dus lopen ook weinig spelers in de kijker op het Kiel. Ondanks zijn wisselvallige prestaties kan Jan Van den Bergh wel een interessante aanwinst in de breedte vormen voor ploegen die hoger in de ranglijst vertoeven. Als linksvoetige verdediger mét een Belgisch paspoort beschikt hij alleszins over een erg gegeerd profiel. Van alle veldspelers heeft alleen Raphael Holzhauser meer minuten op de teller. Zijn vertrek zou dus toch een stevige aderlating betekenen voor Beerschot.

17. SERAING
Steunpilaren als Georges Mikautadze, Youssef Maziz en Ablie Jallow zijn allen geleend van moederclub Metz, dat in de Ligue 1 eveneens in degradatienood verkeert. Tenzij het hen terugroept, of een van de andere huurlingen in het basiselftal vroegtijdig beschikt, hoeft Seraing dan ook weinig te vrezen. Voor het overige valt op het middenveld vooral Ibrahima Cissé op. De voormalige controleur van Standard en KV Mechelen, goed voor 120 wedstrijden in de JPL, toont dat hij thuishoort op het hoogste niveau.

16. ZULTE WAREGEM
Voorin scoorde de tandem Jelle Vossen en Zinho Gano samen al 26 goals. Mocht zeker die laatste zijn reputatie als jobhopper waarmaken, zou dat dus hard aankomen aan de Gaverbeek. Toch hoopt Zulte Waregem in de eerste plaats Jean-Luc Dompé, met 11 stuks de man van de assists, niet te verliezen. Standard ligt alvast op vinkenslag, de komende weken komen ongetwijfeld nog teams uit binnen –en buitenland aankloppen. Benieuwd of Essevee bij een goed bod zwicht voor de broodnodige miljoenen.



15. STANDARD
Zelf zijn de Rouches naar verluidt dan weer van plan om uitverkoop te houden in januari, waarbij zelfs vaste titularissen als Nicolas Raskin en Joao Klauss in de etalage zouden worden gezet. Doelman en aanvoerder Arnaud Bodart blijft echter toch maar best op post in Sclessin. Op 23-jarige leeftijd speelde het sluitstuk reeds meer dan 100 officiële matchen voor Standard, doorheen deze woelige periode vormt hij nog altijd een stabiele factor tussen de palen. Ook naast het veld een onmisbare pion in Luik.

14. KV OOSTENDE
Aan de kust wringt het schoentje dan wel achterin, aan de overkant is KV Oostende wel érg afhankelijk van Thierry Ambrose en vooral Makhtar Gueye. Met zijn 11 doelpunten nam de boomlange Senegalees net niet de helft van alle treffers voor zijn rekening. Hoewel de spits zijn kaartenlast een pijnpunt blijft, oogt Gueye dan ook rijp voor een stap hogerop. In dat geval heeft Alexander Blessin wel een serieus probleem. Tenminste, indien de Duitse coach zelf niet het ruime sop – richting Club Brugge? – kiest.

13. STVV
Yuma Suzuki slaat straks wellicht eindelijk zijn vleugels uit, al deed STVV sowieso al minder een beroep op de trefzekere Japanner. Voor het overige lopen op Stayen vrij weinig smaakmakers rond. Christian Bruls zien we alleszins niet meteen andere oorden opzoeken. Daniel Schmidt dan maar? De 29-jarige Japanner tekent wekelijks present onder de lat en voelt zich gelukkig op Stayen, maar lijkt stilaan zijn stekje bij het nationale elftal kwijt. Met het WK in gedachten kijkt hij misschien wel uit naar wat anders.



12. EUPEN
Meer kandidaten Am Kehrweg, waar onder meer het spitsenduo Julien Ngoy – jong, polyvalent en Belg – en Smail Prevljak – alweer veelvuldig aan het kanon – kan bekoren. Net zoals wervelwind op de flank Konan N’Dri. In de geruchtenmolen duiken voorlopig evenwel vaker de namen van regisseur op het middenveld Stef Peeters en defensieleider Emmanuel Agbadou op. Vooral die laatste, als verdediger goed voor vijf doelpunten, kan blijkbaar op de nodige interesse van AA Gent en consoorten rekenen.

11. CERCLE BRUGGE
Cercle Brugge dankt haar opmars in de stand voornamelijk aan Rabbi Matondo, gehuurd van Schalke 04. Hij gaat normaal gezien echter nergens naartoe. In de achterhoede maakt dan weer Jesper Daland een prima indruk. De 21-jarige Noor werd pas afgelopen zomer voor één miljoen in huis gehaald, maar is nu al de veldspeler die dit seizoen het meest in actie kwam bij de Vereniging. Door een blessuregolf kampt moederclub AS Monaco alvast met een tekort aan verdedigers. Een idee voor Philippe Clement?

10. OH LEUVEN
Diepe spits Sory Kaba is sowieso een tijdje weg naar de Afrika Cup, dirigent Xavier Mercier behoort tot het meubilair aan Den Dreef. Meer dan de Fransman vormen zijn trouwe luitenants op het middenveld Siebe Schrijvers en Mathieu Maertens, polyvalente Belgen in de fleur van hun carrière, interessante targets voor elke G5-club. Schrijvers vond zichzelf opnieuw uit in een lagere rol en verdient een nieuwe kans aan de top, Maertens is zowaar clubtopschutter. Zijn afscheid zou OHL een fikse kater bezorgen.



9. KRC GENK
Hoewel de vicekampioen ver onder de verwachtingen presteert, blijven de vele goudhaantjes gegeerd. Terwijl schittert Junya Ito ietwat onder de radar. Nochtans heeft van alle veldspelers alleen Gerardo Arteaga meer kilometers op de teller, en deed de Japanner qua statistieken over het hele kalenderjaar zelfs nauwelijks onder voor Paul Onuachu. Indien de winger een stap hogerop wil wagen, hoeft Genk gezien zijn leeftijd helaas wellicht niet op een monstersom te rekenen. De meest constante uitblinker.

8. KV KORTRIJK
De defensie van KV Kortrijk, samen met AA Gent de op een na beste van het land, verdient alle lof. De meest cruciale pion voor Karim Belhocine is evenwel Faïz Selemani, rechtstreeks betrokken bij de helft van de Kerels hun doelpunten. Prestaties waarmee de 28-jarige flankaanvaller zich naar verluidt reeds in de kijker van diverse topclubs speelde. Zijn overstap van Union naar KV Kortrijk dwong Selemani in de zomer van 2019 alvast op geheel eigenzinnige wijze af. Zijn huidige werkgever is dus gewaarschuwd.

7. CHARLEROI
Na het vertrek van Shamar Nicholson hoopt Charleroi geen titularissen meer te verliezen, al lopen in Mambourg nog enkele spelers rond aan wiens mouw wel eens kan worden getrokken. Ali Gholizadeh bijvoorbeeld, die na een mindere start aan de campagne intussen toch weer zeven goals en drie assists achter zijn naam heeft staan. Niet toevallig begonnen de Zebra's opnieuw te winnen toen hij terug de goede vorm te pakken had. Een van de felst ondergewaardeerde smaakmakers op de Belgische velden.



6. KV MECHELEN
Wouter Vrancken zet bij KV Mechelen andermaal een stevig collectief neer. Toch steken twee pionnen ver uit boven het pak. Rob Schoof en Nikola Storm schoten in een ver verleden dan wel tekort voor de top, beiden zijn meer dan rijp voor een nieuwe kans. Als man die de lijnen uitzet op het middenveld valt het belang van Schoofs niet te onderschatten, maar de productie van Storm is zo mogelijk nog moeilijker te vervangen. In 2021 was hij zowaar de meest efficiënte winger met een Belgisch paspoort.

5. AA GENT
Tarik Tissoudali is naar de Afrika Cup en blijft dus buiten schot, achterin beweegt er weinig rond het trio Joseph Osumu,Michael Ngadeu en Andres Hanche-Olson. Gelukkig, want anders zit AA Gent in de problemen. Nog op defensief vlak loopt het contract van Sinan Bolat komende zomer af, een situatie om in de gaten te houden. Recent werd de ervaren doelman, die zijn tweede jeugd beleeft, alvast weer gelinkt aan een terugkeer naar tweede thuisland Turkije. Geloven de Buffalo's in doublure Davy Roef?

4. ANTWERP
Nu er van de drie doelstellingen slechts eentje overschiet, moet Antwerp haar brede kern uitdunnen. Een van de namen die zeker niet op de transferlijst zal belanden, is echter die van Birger Verstraete. Ondanks de talrijke alternatieven waar Brian Priske op papier over beschikt, kwam van alle veldspelers alleen monument Ritchie De Laet vaker in actie dan de aanjager op het middenveld. Meer dan eens bleek hij ook de beste man bij het stamnummer één. Belangrijker nog dan Gouden Stier Michael Frey.



3. ANDERLECHT
Anderlecht wil niemand laten vertrekken, behoudens een niet te weigeren aanbod. Daarvoor komen uiteraard vooral beide backs in aanmerking, Sergio Gomez in het bijzonder. De linksachter is veruit de grootste zomeraanwinst op de Belgische velden en kan allicht nu al een veelvoud van zijn aankoopsom opleveren. Mochten de Brusselaars ingaan op zulk een aanbod, zouden de stilaan bijgestelde ambities evenwel in één klap een forse knauw krijgen. Aan de overkant geldt hetzelfde voor Michael Murillo.

2. CLUB BRUGGE
Logische kanshebbers bij Club Brugge zijn goudhaantjes Noa Lang of Charles De Ketelaere, terwijl er ook rond Hans Vanaken telkens wel weer wat te doen lijkt. Toch valt onze keuze op Clinton Mata, die evenmin voor het eerst belangstelling opwekt. Dit keer is het naar verluidt AS Monaco dat aan de deur klopt. Mocht de rechtsachter werkelijk Philippe Clement volgen, gaapt er op zijn positie een enorm gat in Jan Breydel. Dit seizoen net iets minder, maar nog steeds een van de beste verdedigers in België.

1. UNION
Eervolle vermeldingen voor Casper Nielsen en Teddy Teuma, maar bij de koploper gaat alle aandacht vanzelfsprekend naar het koningskoppel Dante Vanzeir en Deniz Undav. Hoewel die eerste nog iets meer in de schijnwerpers staat, kan hij eigenlijk niet tippen aan de statistieken van zijn kompaan. De 25-jarige Duitser zit aan 16 doelpunten en negen assists, cijfers die ook in zijn thuisland zullen opvallen. Bovendien is Undav de ideale partner voor Vanzeir, een unieke klik die Union niet zomaar kan kopiëren.

POLL: Welke G5-club moet het meest vrezen voor het vertrek van een of meerdere sterkhouders?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Jérémy Doku maakt City-fans gek: "Wissel is compleet"
Jérémy Doku maakt City-fans gek: "Wissel is compleet"

Bij vlagen maakte Jérémy Doku afgelopen week indruk in de interland tussen Engeland en ...

4
4
Harkin geeft bizarre transferstrategie van Standard prijs
Harkin geeft bizarre transferstrategie van Standard prijs

Standard moet investeren in nieuwe spelers, want anders dreigt het volgend jaar weer mis te lopen. ...

12
12
<strong>De EK-basisploeg van Georges Leekens: "Ik vergelijk hem met Mertens"</strong>
De EK-basisploeg van Georges Leekens: "Ik vergelijk hem met Mertens"

De Rode Duivels hebben hun laatste grote test voor het EK afgewerkt. Het was de laatste kans voor de ...

426
426
Mignolet evalueert Club Brugge: "Ronny heeft dat onderschat"
Mignolet evalueert Club Brugge: "Ronny heeft dat onderschat"

Ronny Deila werd bedankt voor bewezen diensten na de nederlaag tegen STVV. De Noorse coach deed het ...

54
54
<strong>‘Blessin-deal Club Brugge schudt de boel op bij Union’</strong>
‘Blessin-deal Club Brugge schudt de boel op bij Union’

Alexander Blessin heeft bij Union SG indruk gemaakt door een superseizoen te draaien, waaronder een ...

320
320
Cannavaro ving bot: "Had hen gratis willen coachen"
Cannavaro ving bot: "Had hen gratis willen coachen"

Fabio Cannavaro was een geweldige verdediger, maar zijn carri&egrave;re als coach was nog geen ...

19
19
Kompany: "Het stopt niet na deze 9 wedstrijden"
Kompany: "Het stopt niet na deze 9 wedstrijden"

Burnley boekte een 4 op 6 en door de puntenaftrek van Nottingham Forest is er plots weer hoop op het ...

64
64
Verheyen schuift twee Duivels naar de bank: "Te wisselvallig"
Verheyen schuift twee Duivels naar de bank: "Te wisselvallig"

Gert Veheyen keek uiteraard ook naar de matchen van de Rode Duivels tegen Ierland en Engeland. De ...

54
54
KRC Genk bekoort en is nummer 6 van de wereld
KRC Genk bekoort en is nummer 6 van de wereld

KRC Genk is een club die de afgelopen jaren heel wat beloftevolle spelers liet doorbreken en die ...

98
98
Drie extra Duivels naar EK? UEFA overweegt ingreep
Drie extra Duivels naar EK? UEFA overweegt ingreep

De eerste interland-break van het kalenderjaar 2024 zit er alweer op. Een groot deel van de ...

124
124
Club gehavend in Brugse derby: "Geen risico's nemen"
Club gehavend in Brugse derby: "Geen risico's nemen"

Tijdens het komende paasweekend gaan de Champions' Play-Offs in de Jupiler Pro League van start. Dan ...

629
629
'Liverpool grijpt naast droomcoach: nieuwe topkandidaten genoemd'
'Liverpool grijpt naast droomcoach: nieuwe topkandidaten genoemd'

Liverpool FC is bezig aan de laatste maanden van een glorierijk tijdperk. Succescoach J&uuml;rgen ...

118
118
Anderlecht voert druk op: deadline Vertonghen staat vast
Anderlecht voert druk op: deadline Vertonghen staat vast

RSC Anderlecht is bezig aan een sterk seizoen en geldt momenteel als de grote titeluitdager van ...

429
429
Play-off-verrassing bij Genk? Vrancken noemt twee namen
Play-off-verrassing bij Genk? Vrancken noemt twee namen

KRC Genk plaatste zich na een veelbesproken ontknoping dan toch voor de Champions' Play-Offs. Daarin ...

318
318
PRD maakt scheidsrechters in Champions' Play-Offs bekend
PRD maakt scheidsrechters in Champions' Play-Offs bekend

Komend weekend is het zover, dan gaan de Champions' Play-Offs in de Jupiler Pro League van start. En ...

172
172