Nieuwjaar in de JPL: vuurwerk op transfermarkt

Nieuwjaar in de JPL: vuurwerk op transfermarkt

Een nieuw jaar biedt nieuwe kansen, klinkt het wel eens in de volksmond. Dat geldt ook voor onze Belgische clubs, die vier dagen na het ontkurken van de champagne alweer hun slag kunnen slaan. Op 4 januari opent namelijk de wintermercato haar deuren, een uitgelezen kans om de kernen van wat welgekomen vers bloed te voorzien. De ene heeft uiteraard meer nood aan versterking dan de andere, maar ongetwijfeld hebben alle 18 eersteklassers hun wensen voor 2022 reeds klaar. Een overzicht van de voornaamste transferprioriteiten doorheen de Jupiler Pro League.


18. BEERSCHOT
Drie teams slikten al meer tegengoals dan Beerschot, en toch bengelen de Antwerpenaren troosteloos onderaan. Het probleem situeert zich dan ook duidelijk vooral voorin. Beerschot kon nog maar 15 keer scoren, clubtopschutters Raphael Holzhauser en Marius Noubissi zitten elk aan drie stuks. Die laatste is bovendien zelden fit, Lawrence Shankland stelt teleur. Een vlot scorende spits is een absolute must.

17. SERAING
Aan scorend vermogen minder gebrek bij Seraing, alhoewel: de laatste tijd sputtert het ook daar langs alle kanten. Naast een nieuwe T1 lijkt een kwaliteitsinjectie in haast elke linie onoverkomelijk, met de defensie toch als belangrijkste zorgenkind. Misschien moet de promovendus echter wel beginnen met een meer ervaren doelman tussen de palen. Zonder verwijten richting de jonge Guillaume Dietsch.

16. ZULTE WAREGEM
Slechts acht ploegen scoorden vaker dan Zulte Waregem, niemand incasseerde meer tegentreffers. De zwakke plek van Essevee is dan ook ontegensprekelijk de achterhoede. Een of zelfs meerdere centrale verdedigers, liefst nog een linkspoot, staan bovenaan de verlanglijst. Al vormt een linksback, waardoor Laurens De Bock kan opschuiven, ook een optie. Op het middenveld tot slot is wat creativiteit welkom.



15. STANDARD
Standard blinkt achterin niet uit in individuele klasse, maar het schoentje wringt vooral aan de overkant. Daar is enkel Beerschot minder trefzeker, clubtopschutter is zowaar Denis Dragus met drie doelpunten. Behalve een goalgetter staat een opvolger voor rechtsachter Hugo Siquet met stip op één, net als een of meerdere wingers. Al kunnen de zieltogende Rouches eigenlijk overal vers bloed gebruiken.

14. KV OOSTENDE
Op basis van de statistieken oogt de situatie nog schrijnender aan de kust, waar KV Oostende over het op een na slechtste doelsaldo beschikt. Hoewel er ook op offensief vlak gerust wat bij mag, en er elders eveneens werk aan de winkel is, lijkt de nood het hoogst in de achterhoede. Daar werd het last-minute vertrek van Jack Hendry onvoldoende verteerd. Een centrale verdediger vormt daarom de prioriteit.

13. STVV
Blijft hij of niet? STVV houdt wederom de adem in omtrent Yuma Suzuki, maar ook met de Japanner is scoren een probleem voor de Kanaries. Hopelijk vindt een van zijn landgenoten spoedig zijn draai, al zou een extra spits toch niet misstaan. Nog in het aanvallend compartiment blijft de spoeling op de flanken bijzonder dun. Een pure winger zou tevens op tactisch gebied iets meer alternatieven bieden.



12. EUPEN
Behoudens een vertrek van een of meerdere sterkhouders legde Eupen de basis voor een zorgeloos seizoen, en zitten de Panda's in zowat iedere linie gebeiteld. Ruimte voor verbetering is er misschien wel nog voornamelijk onder de lat, waar Robin Himmelmann en Abdul Nurudeen elkaar in evenwicht houden. Wie weet zoekt men aan de Kehrweg in januari een doelman die vast het nummer één opeist.

11. CERCLE BRUGGE
Cercle Brugge is een van de zeldzame ploegen die baalt om de winterstop, want de Vereniging was net op dreef. Weinig redenen dus om te sleutelen aan het succesrecept. Ondanks de productie van de voorbije weken ontbreekt het voorin wel nog wat aan punch. Een maatje voor Rabbi Matondo dus, die zich wel in zijn sas lijkt te voelen diep in de punt. Toch maar een even polyvalente flankaanvaller dan?

10. OH LEUVEN
Sory Kaba weet bijwijlen wel te bekoren, maar een rasechte goaltjesdief blijkt hij voorlopig niet te zijn. Bovendien vertrekt het speerpunt van OH Leuven binnenkort naar de Afrika Cup, en dat terwijl back-up Kaveh Rezaei al helemaal door de mand valt. De prioriteit aan Den Dreef is dus simpel: een nieuwe spits, liefst eentje die zo snel mogelijk paraat staat. Voor het overige oogt de selectie vrijwel compleet.



9. KRC GENK
Met de aanwezige kwaliteit achterin, en intrede van Bernd Storck, moet het verdedigend lek zichzelf dichten. Al is een ervaren concurrent voor Maarten Vandevoordt wellicht geen overbodige luxe. Met alle respect voor Patrik Hrosovsky, maar belangrijker nog lijkt een controlerende middenvelder die het evenwicht bewaart. Eentje met fysieke én voetballende capaciteiten, zoals Genk ze wel vaker vond.

8. KV KORTRIJK
KV Kortrijk dankt haar knappe achtste plek aan haar ijzeren defensie, de op een na beste van het land. In de offensieve gelederen zijn de Kerels echter bijzonder afhankelijk van Pape Habib Gueye en vooral Faïz Selemani, samen goed voor ruim de helft van de doelpunten. Behalve eventuele aanwinsten in de breedte voor de vrij dunne kern is een veelzijdige aanvaller annex spelmaker dan ook uiterst welkom.

7. CHARLEROI
Charleroi anticipeerde reeds op het (tijdelijk) vertrek van Hervé Koffi en Shamar Nicholson, en heeft haar huiswerk zo al grotendeels klaar. Door diverse blessures oogt de spoeling in de achterhoede, waar Will Still nood heeft aan drie pionnen, momenteel wel vrij dun. Al is dat slechts een kwestie van korte termijn. Extra fullbacks om de flank af te draven mogen er in zijn systeem daarentegen gerust nog bij.



6. KV MECHELEN
Weinig redenen om te klagen bij KV Mechelen, of toch: de vele tegengoals, veruit het hoogste aantal van alle play-off ploegen. Nochtans heeft Wouter Vrancken, net als in de overige linies, genoeg opties voorhanden. Alleen linksachter Lucas Bijker heeft geen rechtstreekse concurrent, een aandachtspunt. Aan het basiselftal is weinig werk. Malinwa kruist vooral de vingers dat niemand wordt weggeplukt.

5. KAA GENT
Na een traditioneel trage start kwam AA Gent enigszins op toerental, al blijven de Buffalo’s wisselvallig presteren. Voorin stellen de nieuwkomers teleur, en kunnen Laurent Depoitre en Tarik Tissoudali dus betere doublures gebruiken. Voor het vaste trio achterin zijn er dan weer helemaal geen wisselopties. Zeker nu Michael Ngadeu een tijdje verstek geeft, zijn een of meerdere centrale verdedigers prioritair.

4. ANTWERP
In de wandelgangen circuleert reeds de naam van Thomas Vermaelen, niet geheel onlogisch gezien de onbetrouwbaarheid van het duo Bjorn Engels-Abdoulaye Seck. Hun vervangers zijn kwalitatief een pak minder. Voor de rest stevent Antwerp nu al af op een overschot aan personeel. Sam Vines bleef tot dusver wel onder de verwachtingen. Een nieuwe linksback is de meest voor de hand liggende versterking.



3. ANDERLECHT
Anderlecht heeft een geslaagde zomermercato achter de rug, en hoeft in januari dus vrij weinig bij te stellen. Bovenaan het verlanglijstje: een spits en vooral rechtsachter. Die eerste als tijdelijke vervanger van Christian Kouamé, die tweede als concurrent en potentiële opvolger voor Michael Murillo. Een lacune die al een tijdje moest worden gevuld. In die zin is ook een middenvelder geen overbodige luxe.

2. CLUB BRUGGE
Club Brugge is ver van de machine die het de afgelopen jaren was, maar rekent er in de eerste plaats op dat haar sterkhouders zich herpakken. Op de flank moet Tajon Buchanan alvast voor een frisse wind zorgen. In de punt lijkt er wel wat te bewegen, met als gevolg dat Blauw-Zwart – ook toekomstgericht – andermaal op zoek mag naar een spits. Rechts achterin blijft een back-up voor Clinton Mata welkom.

1. UNION
De fiere leider wil bovenal haar stuntploeg bij elkaar houden, al maken ze zich daar in het Dudenpark schijnbaar weinig zorgen om. Het volgende agendapunt is dan om de smalle kern in de breedte verder te wapenen voor de vernieuwde doelstellingen. Meer wisselopties voor Felice Mazzu dus, zowel op de flank, het middenveld als voorin. Met een of meerdere fullbacks wellicht als voornaamste prioriteit.

POLL: Welke ploeg zal volgens u het meest uitgeven tijdens de wintermercato?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Kaartenlast loopt in play-offs: 17 spelers op scherp
Kaartenlast loopt in play-offs: 17 spelers op scherp

Zowel in de Champions' als de Europe Play-Offs gaat dit weekend de terugronde van start. Stilaan ...

132
132
'AA Gent maakt statement: aanbiedingen geweigerd'
'AA Gent maakt statement: aanbiedingen geweigerd'

AA Gent cashte in januari op Malick Fofana, Hugo Cuypers en Gift Orban, een keuze die het bestuur ...

56
56
De Mil haalt gram: Charleroi gered, Eupen in nesten
De Mil haalt gram: Charleroi gered, Eupen in nesten

Nadat hij bij Westerlo het gelag betaalde voor de salonremise tegen KRC Genk aarzelde Charleroi geen ...

56
56
KRC Genk krijgt belangrijk nieuws met oog op volgend seizoen
KRC Genk krijgt belangrijk nieuws met oog op volgend seizoen

Indien het zondag niet wint van Club Brugge mag KRC Genk de titelambities definitief opbergen. ...

161
161
Mechelen of Gent: Hasi communiceert over toekomstplannen
Mechelen of Gent: Hasi communiceert over toekomstplannen

Voor nieuwjaar vreesde KV Mechelen nog in degradatiegevaar verzeild te geraken, maar onder Besnik ...

86
86
'Kapers op de kust: speelt Club Brugge toptarget nog kwijt?'
'Kapers op de kust: speelt Club Brugge toptarget nog kwijt?'

Club Brugge laat geen gras groeien over de aanstaande zomermercato. Nog voor het seizoen afgelopen ...

282
282
Hoe Anderlecht Lukaku bijna verloor voor… 230.000 euro
Hoe Anderlecht Lukaku bijna verloor voor… 230.000 euro

Romelu Lukaku werd groot bij RSC Anderlecht en kende nadien een prachtige carrière. Paars-Wit ...

109
109
Fink geeft verrassende update over zijn toekomst bij STVV
Fink geeft verrassende update over zijn toekomst bij STVV

Bij STVV willen ze het seizoen goed eindigen met een aantal zeges. De Limburgers willen de komende ...

97
97
<strong>Afscheid Vanhaezebrouck: applaus maar Part 2 was minder</strong>
Afscheid Vanhaezebrouck: applaus maar Part 2 was minder

Hein Vanhaezebrouck gaat AA Gent verlaten. Daar is iedereen het over eens. De Buffalo&rsquo;s moeten ...

127
127
'Club Brugge moet in buidel tasten voor vervanger Vanaken'
'Club Brugge moet in buidel tasten voor vervanger Vanaken'

Het lijkt haast vanzelfsprekend, maar ook dit seizoen haalt Hans Vanaken weer een erg hoog niveau. ...

249
249
'AA Gent velt ongenadig hard verdict voor grootverdiener'
'AA Gent velt ongenadig hard verdict voor grootverdiener'

AA Gent pakte de voorbije weken uit met een aantal contractverlengingen. Zo werden Sven Kums en ...

344
344
'Fredberg in actie: Anderlecht zoekt extra hulp voor Riemer'
'Fredberg in actie: Anderlecht zoekt extra hulp voor Riemer'

Brian Riemer kan zichzelf onsterfelijk maken in het Lotto Park door Anderlecht tot landskampioen te ...

317
317
Belgische traditieclubs vieren terugkeer naar profniveau
Belgische traditieclubs vieren terugkeer naar profniveau

De afgelopen jaren gingen tal van Belgische traditieploegen failliet, anderen zakten dan weer om ...

102
102
'KRC Genk verliest toptalent aan Europese grootmacht'
'KRC Genk verliest toptalent aan Europese grootmacht'

De voorbije dagen werd druk gespeculeerd over de toekomst van Jorthy Mokio, die AA Gent dreigt te ...

312
312
Referee Department maakt scheidsrechters speeldag 6 bekend
Referee Department maakt scheidsrechters speeldag 6 bekend

Halfweg de play-offs valt er voorlopig weinig aan te merken op de prestaties van de Belgische ...

198
198