11 compléét geflopte JPL-transfers in 2021

11 compléét geflopte JPL-transfers in 2021

Afgelopen zomer haalden onze 18 eersteklassers opgeteld 169 spelers in huis. Met het nieuwe jaar in zicht mogen we echter gerust stellen dat niet al die aanwinsten een even vlotte start beleefden bij hun nieuwe werkgever. Tijd dus om de balans op te maken, en op zoek te gaan naar de 11 grootste transferflops van 2021.


DM: Colin COOSEMANS (Anderlecht)
Bij gebrek aan echte flops tussen de palen een ondankbare nominatie, want uiteraard werd van Colin Coosemans niet verlangd om Hendrik Van Crombrugge het leven zuur te maken. Bovendien heeft de 29-jarige doelman tegenwoordig weer wekelijks zijn zitje op de bank beet. Al heeft dat meer te maken met, jawel, de benodigde hoeveelheid Belgen op het wedstrijdblad. En het feit dat concurrent Bart Verbruggen, die toch even de voorkeur kreeg, de beloften mee aan een ticket richting 1B moet helpen. Coosemans mort evenwel niet, en schikt zich in zijn rol als tweede viool. Zoals vooraf voorzien.



RA: Jelle BATAILLE (Antwerp)
Als onderdeel van een andermaal stevig zomeroffensief legde Antwerp twee miljoen op tafel om Jelle Bataille (22) weg te plukken bij KV Oostende, maar diens goede vorm bleef achter aan de kust. In Europa ging hij meermaals in de fout, in de competitie sprokkelde de rechtsachter sinds midden oktober nog geen 200 minuten bij elkaar. Dat hij geregeld aan de overkant moest inspringen bracht geen schot in de zaak, net zomin als de vaststelling dat Ritchie De Laet toch beter rendeert op zijn flank. Hoe dan ook bleef Bataille, tot dusver goed voor amper één assist, vooralsnog ver onder de verwachtingen.

CV: Apostolos KONSTANTOPOULOS (Beerschot)
Bij stadsgenoot Beerschot is het alle hens aan dek om de degradatie te vermijden, en dus lopen ook op het Kiel heel wat kandidaten rond voor ons elftal. Apostolos Konstantopolous bijvoorbeeld, met zijn prijskaartje van 700 duizend euro de duurste verdediger in de clubgeschiedenis. In zijn schaarse optredens ontgoochelde de pas 19-jarige Griek echter keer op keer, de voorbije maanden kwam hij nauwelijks nog in actie. Maandag keek hij vanaf de bank toe hoe zijn ploegmaats erop los klungelden in de 0-7 pandoering tegen Anderlecht. Misschien volgt na nieuwjaar wel snel een herkansing.

LA: Faitout MAOUASSA (Club Brugge)
Club Brugge, waar men met voorsprong het diepst in de buidel tastte tijdens de zomermercato, hoopt naar verluidt dat ook Faitout Maouassa alsnog vlug zijn draai vindt. De 23-jarige Fransman is een van de vele dure vogels die, hoewel hij met de nodige adelbrieven afzakte naar Jan Breydel, er zijn stempel nog niet kon drukken. Voorlopig verliest hij links achterin het pleit van zowel Eduard Sobol als Federico Ricca, de afgelopen maand behoorde de offensieve back – goed voor welgeteld nul assists in zijn sporadische speelkansen – zelfs niet meer tot de wedstrijdkern. Een miskoop van vier miljoen.



RM: Kamal SOWAH (Club Brugge)
Hetzelfde geldt stilaan voor middenvelder Owen Otasowie, al kan het altijd erger. Zo telde Blauw-Zwart negen miljoen neer voor Kamal Sowah (21), prompt gebombardeerd tot recordtransfer. Net als voorganger David Okereke dreigt de goedlachse Ghanees, een paniekreactie na tal van misgelopen targets, evenwel te bezwijken onder de druk. Op de rechterflank worstelt hij met zichzelf, elders is er geen plaats voor de polyvalente winger. Het gevolg is slechts een halfuurtje speeltijd in drie invalbeurten sinds midden oktober. Een uitzichtloze situatie die er met de komst van Tajon Buchanan wellicht niet beter op wordt.

CM: Carel EITING (KRC Genk)
In de jacht naar meer stabiliteit op het middenveld kwam KRC Genk vroeg in de zomer uit bij Carel Eiting. De 23-jarige Nederlander uit de Ajax-school leek perfect te passen bij de stijl van het huis, maar na enkele weken zag John van den Brom zich toch genoodzaakt terug te grijpen naar Patrik Hrosovsky. Nieuwe coach Bernd Storck experimenteert nu met Eiting door hem op de linkerkant uit te spelen. Dat hij niet de voetballende nummer zes is waar de Limburgers naar speurden, mag intussen echter wel duidelijk wezen. De opvolger van Sander Berge zal dus toch elders moeten worden gezocht.

CM: Mike TRESOR (KRC Genk)
Nog in de Cegeka Arena arriveerde Mike Trésor met nog hogere verwachtingen, die hij aanvankelijk ook even leek in te lossen. Aan zijn vlammende start kon onze 22-jarige landgenoot, wiens teller reeds vanaf speeldag drie blijft steken op vier doelpunten, nadien evenwel geen vervolg breien. Toegegeven, de concurrentie op zijn positie is een pak scherper. Dat ziet ook Storck, die niet meteen rekent op de aanvallende middenvelder. Sinds de intrede van de Duitser kwam Trésor, voor wie Genk nochtans een slordige 3,5 miljoen veil had, amper een handvol minuten in actie. Van de regen in de drop?



CM: Idrissa DOUMBIA (Zulte Waregem)
De enige leenspeler in onze lijst, al maakte dat het enthousiasme er bij zijn voorstelling daarom niet minder op. Met gepaste trots kondigde Zulte Waregem aan dat Idrissa Doumbia na vier jaar terug naar de Gaverbeek keerde. De intussen 23-jarige Ivoriaan maakte daar destijds nog furore als huurling van Anderlecht, dit keer nam Essevee hem tijdelijk uit handen van Sporting Lissabon. Of het zijn optie zal lichten, is echter nog maar de vraag. Doumbia lijkt nog maar een schim van de stijlvolle controleur die hij ooit was. Onder het duo Simons-De Fauw dreigt hij nu aan de kant te worden geschoven.

LM: Michel-Ange BALIKWISHA (Antwerp)
Eén doelpunt in 12 optredens, waarvan slechts de helft als titularis. De laatste tijd kwam Michel-Ange Balikwisha met een paar sterkere prestaties dan wel ietwat boven water, op de Bosuil hadden ze toch al meer verwacht van hun recordaankoop. Akkoord, blessureleed en de hele saga voorafgaand aan zijn overstap van Standard vormen verzachtende factoren, en wie weet heeft de 20-jarige winger net als Manuel Benson gewoon wat tijd nodig. Brian Priske zoekt alvast nog steeds naar de juiste mix voorin, aan Balikwisha om te bewijzen dat hij daar anders dan Johannes Eggestein deel van uitmaakt.

CA: Aboubakary KOITA (STVV)
Voldoende opties voorin, vooral met dank aan AA Gent. Als meest teleurstellende schaduwspits kiezen we desalniettemin voor Aboubakary Koita, met zeven doelpunten vorig seizoen nog een zeldzaam lichtpunt bij degradant Waasland-Beveren. Reden genoeg voor STVV om een miljoen neer te tellen voor de 23-jarige aanvaller, maar op het kunstgras van Stayen kon hij zijn verschroeiend afstandsschot helaas nog maar zelden in stelling brengen. Zijn knappe goal tegen Antwerp blijft vooralsnog zijn enige wapenfeit, sinds kort speelde Koita nu ook zijn basisplaats kwijt. Geen geslaagd huwelijk dus.



SP: Darko LEMAJIC (KAA Gent)
Diep in de punt zijn er oneervolle vermeldingen voor - Iké Ugbo (Genk), Wesley Moraes (Club Brugge) en Lawrence Shankland (Beerschot), maar zoals gezegd sloeg vooral AA Gent de bal stevig mis. Gianni Bruno, Ilombe Mboyo, Vakoun Bayn: allen hadden ze, net als Andrew Hjulsager een rij lager, hier zeker niet misstaan. Wij kiezen evenwel voor Darko Lemajic, reeds van tevoren alom als miscast bestempeld. Een etiket dat de 28-jarige Serviër, goed voor één luttele treffer in 303 minuten, allerminst van zich af kon schudden. Hein Vanhaezebrouck kruist maar best de vingers dat Laurent Depoitre fit blijft.

POLL: Wie van deze spelers is volgens u de grootste flop?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

De Telegraaf: 'Van Bommel neemt afscheid van Antwerp'
De Telegraaf: 'Van Bommel neemt afscheid van Antwerp'

De afgelopen weken werd er al druk gespeculeerd over de toekomst van Antwerp-coach Mark van Bommel, ...

0
0
Hein trekt aan Gentse alarmbel: "Belooft weinig goeds"
Hein trekt aan Gentse alarmbel: "Belooft weinig goeds"

AA Gent heeft alles in handen in de Conference League Play-offs. De Buffalo's moeten komend weekend ...

33
33
'Club Brugge ziet finalekansen plots drastisch stijgen'
'Club Brugge ziet finalekansen plots drastisch stijgen'

Club Brugge moet volgende week vol aan de bak als het de finale van de Conference League wil ...

243
243
Club Brugge heeft slecht nieuws voor Antwerp
Club Brugge heeft slecht nieuws voor Antwerp

Club Brugge speelde donderdag nog maar in Fiorentina, maar zit nu al met zijn hoofd bij zondag. ...

392
392
Albert lyrisch voor speler Club Brugge: "Hij was overal aanwezig"
Albert lyrisch voor speler Club Brugge: "Hij was overal aanwezig"

Club Brugge keerde donderdagavond terug uit Firenze met een 3-2-nederlaag. Blauw-Zwart bleef achter ...

146
146
Alexandersson looft Kortrijk-pion: "Een goede speler"
Alexandersson looft Kortrijk-pion: "Een goede speler"

KV Kortrijk gaf zichzelf tegen RWDM een levenslijn, maar moet komend weekend opnieuw vol aan de bak. ...

51
51
Blessin komt met stevige waarschuwing voor Anderlecht
Blessin komt met stevige waarschuwing voor Anderlecht

Union SG ontvangt komende zondag RSC Anderlecht in de Champions' Play-offs. De Unionisten lijken net ...

271
271
Nieuwe CEO OHL schenkt klare wijn over Garcia en transfers
Nieuwe CEO OHL schenkt klare wijn over Garcia en transfers

Voor OH Leuven staat er in de laatste wedstrijden van de Europe Play-Off eigenlijk niets meer op het ...

56
56
'Will Still meteen in de running voor droomjob'
'Will Still meteen in de running voor droomjob'

Donderdag kwam er opmerkelijk nieuws vanuit Frankrijk, want daar kondigde Stade Reims aan dat ze na ...

87
87
Ancelotti bevestigt: "Courtois zal zaterdag spelen"
Ancelotti bevestigt: "Courtois zal zaterdag spelen"

In Madrid wrijven ze zich in de handen, want na negen maanden afwezigheid is Thibaut Courtois ...

82
82
Optimisme blijft bij Club Brugge: "Grote kans op de finale"
Optimisme blijft bij Club Brugge: "Grote kans op de finale"

Er is werk aan de winkel voor Club Brugge om nog de finale van de Conference League te bereiken. Het ...

181
181
Domper voor Beerschot: beoogde overnemer haakt af
Domper voor Beerschot: beoogde overnemer haakt af

Beerschot keert volgend seizoen terug in de Jupiler Pro League, nadat het dit seizoen toch ...

196
196
'Eerste grootmacht meldt zich voor Ilenikhena'
'Eerste grootmacht meldt zich voor Ilenikhena'

Voor Antwerp zijn de play-offs vooralsnog een flop, want met een schamele drie op achttien is de ...

345
345
TRANSFERUURTJE: 'Rivaal wou sterkhouder Gent, drama voor Bayern'
TRANSFERUURTJE: 'Rivaal wou sterkhouder Gent, drama voor Bayern'

Heel wat clubs zijn al druk in de weer met de voorbereidingen op de zomermercato en de eerste deals ...

160
160
Griekenland in vuur en vlam: "Dit kan eigenlijk niet"
Griekenland in vuur en vlam: "Dit kan eigenlijk niet"

Pure extase in Griekenland. Terwijl heel België gefocust was op de partij tussen Fiorentina en ...

197
197