Anderlecht droomt van comeback Musonda

Anderlecht droomt van comeback Musonda

Anderlecht heeft wel ervaring met vergane gloriën. Lazar Markovic, Filip Djuricic, Anthony Vanden Borre, Marko Pjaca, Samir Nasri, Jacob Bruun Larsen. En straks ook Charly Musonda Junior? De 25-jarige middenvelder is straks einde contract bij Chelsea en zijn dossier heeft ongetwijfeld al op tafel gelegen in het Lotto Park. Het idee alleen al dat Musonda ooit nog eens het shirt van Anderlecht zou aantrekken, doet de fans van Sporting alvast likkebaarden.


GENADESCHOT

Per 1 juli 2022 is Charly Musonda Junior een vrije speler. Het was de eenzijdige beslissing van Chelsea om niet meer verder te gaan met de eeuwige belofte. Een beslissing die Musonda moest ondergaan. Met veel pijn in het hart. “Ik was letterlijk aan het huilen”, zei hij enkele weken geleden aan de The Beautiful Game Podcast. Musonda moet dus straks dus op zoek naar een nieuwe broodheer en dat voor het eerst sinds 2012, toen Chelsea hem weghaalde bij Anderlecht.

Musonda kwam slechts 214 minuten uit voor het eerste elftal van Chelsea en op 25-jarige leeftijd telt hij amper 43 officiële wedstrijden, verdeeld over (wisselvallige) uitleenbeurten aan Betis, Celtic en Vitesse. Maar zijn intrinsieke talent en pure voetbalkwaliteiten liggen niet aan de basis van zijn noodgedwongen vertrek bij Chelsea. Musonda werd in de voorbije jaren stevig afgeremd door allerlei blessures en zijn laatste kwetsuur bleek dus het genadeschot te zijn.



Een grote drie jaar geleden scheurde Musonda zijn achterste kruisband in een oefenduel met Vitesse tegen Antwerp FC. De stevige Abdoulaye Seck raakte Musonda’s knie en die besefte meteen de ernst van de situatie. Dergelijke blessure komt weinig voor in het voetbal en er werd hem een lange en lastige revalidatie voorspeld. De artsen gaven Musonda zelfs amper 20 procent kans om ooit nog op topniveau te voetballen. Bijgevolg zette Vitesse dan ook een streep onder de uitleenbeurt met Chelsea.

COMEBACK KID

Het werd de start van een lange lijdensweg, met veel hervallen, en de pijn in Musonda’s knie ging nooit helemaal weg. Maar in september dit jaar dook hij opeens terug bij de U23 van Chelsea. Musonda maakte minuten tegen de leeftijdsgenoten van Liverpool en daar was hij ook enorm blij mee. “Voor de eerste keer in meer dan twee jaar terug op het veld. Ik ben trots op deze verwezenlijking na een paar jaar revalideren”, schreef hij op Instagram.



Musonda maakte veel fysieke en mentale inspanningen om terug het wedstrijdblad te halen, ook al was het ‘maar’ bij de U23 van Chelsea. Het was een uitputtend parcours, en Musonda oogde in de match nog wat nerveus en onwennig, maar zijn sportieve rehabilitatie was duidelijk ingezet. “Dit is nog maar het begin, de comeback gaat verder.” Maar drie maanden later is het duidelijk dat Chelsea niet langer rekent op de diensten van hun voormalig wonderkind.

DE INVESTERING VAN CHELSEA

En dat betekent meteen het einde tussen een lang en veelbesproken hoofdstuk tussen Chelsea en Charly Musonda Junior. De Londenaren pikten hem in 2012 op vijftienjarige leeftijd weg bij Anderlecht en dat was met grote tegenzin van de Brusselaars. Chelsea moest, naast de schadevergoeding van 2,5 miljoen euro, dan ook fors investeren voor de komst van Musonda. De jonge tiener streek een aardig salaris op in Engeland, maar ook zijn broers Lamisha en Tika kregen een overgewaardeerd contract. Daarnaast maakte zowat de hele familie Musonda de verhuis mee naar Londen.



Voor de buitenwereld was dit duidelijk een keuze die ingegeven werd door financiële redenen en niet door sportieve drijfveren. Maar Musonda kwam enkele weken geleden nog eens terug op deze veelbesproken kwestie. Musonda verklaarde aan The Beautiful Game Podcast dat hij op 15-jarige leeftijd fysiek niet sterk genoeg was om de stap naar de A-kern van Anderlecht te zetten. “Dus het was voor mij niet mogelijk om al door te breken. Bij Chelsea waren er toen gewoon meer mogelijkheden om nog meer progressie te maken binnen de jeugdafdeling.”

PLAYSTATIONVOETBALLER ZKT. CLUB

Maar Charly Musonda Junior kon zich nooit profileren als een belangrijke pion voor de A-kern van Chelsea. En dat was toch wel verrassend omdat de verwachtingen erg hoog lagen rond de jonge middenvelder. In het verleden noemde Johan Boskamp hem het grootste talent dat België ooit zal gezien hebben en de Nederlander omschreef Musonda als een mix tussen Xavi en Andres Iniesta. In de jeugdreeksen bij Anderlecht demonstreerde hij op wekelijkse basis zijn voetballend vernuft, scorend vermogen en indrukwekkende dribbels. Musonda werd een ‘PlayStationvoetballer’ genoemd die furore maakte in de internationale toernooien met Sporting.



Maar door veel en zware blessures zal het verhaal tussen Musonda en Chelsea dus geen goede afloop kennen. Het is nu de grote vraag waar de 25-jarige middenvelder straks zijn carrière zal kunnen verderzetten. Gelet op zijn blessurehistoriek – en ook een meer dan gemiddeld ego – lijkt het logisch dat er straks niet veel clubs zullen staan te springen om Musonda aan te trekken. Ook Musonda weet nog niet waar zijn toekomst zal liggen na 1 juli 2022. “Ik weet het nog niet”, zei hij in de The Beautiful Game Podcast. “Want na 10 jaar moet ik nog verwerken dat ik Chelsea ga verlaten. Ik wil nu vooral fit blijven en dan zien we wel. Mijn vader gaat met clubs spreken, maar ik heb niet echt een voorkeur voor een competitie of bepaald team”, verklaarde Musonda. Maar als er één club het tóch zou moeten aandurven, dan zou dat toch Anderlecht moeten zijn?

ANDERLECHT?

Bij Anderlecht balen ze nog steeds van Musonda’s vertrek in 2012 naar Chelsea, want de Brusselaars hadden destijds grote plannen met hun groeibriljant. Jean Kindermans, hoofd jeugdopleiding bij Anderlecht, gaf dat onlangs nog toe in een gesprek met La Dernière Heure. “Musonda blijft een bijzonder jammer geval”, zei Kindermands. “Hij had bij Anderlecht moeten blijven en hij zou vandaag op zijn 25ste de aanvoerder geweest zijn van onze ploeg.”

Maar Musonda stagneerde de laatste jaren in zijn ontwikkeling en hij kan vandaag niet meer vergeleken worden met het supertalent dat hij tien jaar geleden was. Toch kan de 25-jarige een buitenkans betekenen voor Anderlecht. “Hij heeft nu de kaarten in handen om een succesvolle carrière van zeven of acht jaar bij goede clubs uit te bouwen”, zei Jean-François Lenvain, ex-lid van de sociale cel van Anderlecht, aan La Dernière Heure.



Een andere belangrijke vraag is de huidige fysieke gesteldheid van Musonda. De middenvelder heeft in de voorbije jaren hard gewerkt aan zijn fysiek en hij heeft flink wat aan spiermassa gewonnen. Daarnaast zou Musonda heel nederig en realistisch zijn. Johan Boskamp zei onlangs al dat het ook goed zit in zijn ‘koppie’. Musonda lijkt dus te beseffen dat zijn laatste kans eraan komt om nog iets te kunnen maken van zijn carrière.

De fans van Anderlecht hopen uiteraard dat een fitte Musonda nog in het shirt van Anderlecht zal kunnen spelen. En ook bij de sportieve cel deze optie ongetwijfeld al eens op tafel hebben gelegen. Jean Kindermans sluit die piste alvast niet uit. “Dat het nu nog kan? Misschien (lacht)”, zei hij aan de podcast Back 2 Glory. Dat betekent uiteraard niet dat Anderlecht aanstalten maakt om Musonda effectief aan te trekken, maar anderzijds is deze piste dus allerminst onrealistisch ..

POLL: Moet Anderlecht Musonda terughalen?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Cercle of Anderlecht bestolen? De Bleeckere geeft antwoord
Cercle of Anderlecht bestolen? De Bleeckere geeft antwoord

In de jacht op de landstitel bleven Club Brugge en Union foutloos in hun tweeluik tegen ...

20
20
Leandro Trossard zet Hollywood op zijn kop: "Hou van je"
Leandro Trossard zet Hollywood op zijn kop: "Hou van je"

Leandro Trossard is klaar om te vlammen op het komende EK. De Belgische flankspeler van Arsenal is ...

14
14
Antwerp houdt hart vast: sterkhouder out voor bekerfinale?
Antwerp houdt hart vast: sterkhouder out voor bekerfinale?

Antwerp ging zondag kansloos met 4-1 onderuit tegen Union. Op Bosuil zijn alle ogen dan ook alsmaar ...

51
51
<strong>Anderlecht zet JPL op z'n kop met delicate toptransfer </strong>
Anderlecht zet JPL op z'n kop met delicate toptransfer

Volgens L&rsquo;Avenir wil Anderlecht een opvallende toptransfer te realiseren met de mogelijke ...

324
324
Dolberg over titelkansen Anderlecht: "Dat doet er niet toe"
Dolberg over titelkansen Anderlecht: "Dat doet er niet toe"

Anderlecht heeft zondag een bijzonder slechte zaak gedaan in de titelstrijd. Het wist opnieuw niet ...

140
140
'Mignolet of Jackers? Hayen maakt deze keuze'
'Mignolet of Jackers? Hayen maakt deze keuze'

Club Brugge ging zondag met 0-3 winnen in Genk en blijft zo wervelen in de Champions' Play-Off. ...

539
539
Tedesco haalt opgelucht adem: chouchou ontsnapt aan blessure
Tedesco haalt opgelucht adem: chouchou ontsnapt aan blessure

Binnen zes weken gaat het EK van start en dat betekent dat momenteel elke blessure de nodige ...

44
44
'Eindelijk licht aan einde van de tunnel voor Vanheusden'
'Eindelijk licht aan einde van de tunnel voor Vanheusden'

Standard is nog altijd op zoek naar zijn eerste zege in de play-offs, nadat het ook afgelopen ...

44
44
'Man Utd houdt grote kuis: slechts 3 spelers niet te koop'
'Man Utd houdt grote kuis: slechts 3 spelers niet te koop'

Manchester United kan dit seizoen nog een prijs pakken, maar dan zal het wel in de finale van de FA ...

101
101
Vandenbempt duidt dé oorzaak aan voor matig spel Anderlecht
Vandenbempt duidt dé oorzaak aan voor matig spel Anderlecht

In de laatste vier speeldagen van de Champions' Play-Off belooft de titelstrijd nog ongemeen ...

341
341
Lierse strikt voormalig PSV-Belg voor volgend seizoen
Lierse strikt voormalig PSV-Belg voor volgend seizoen

De Challenger Pro League kent momenteel zijn afwikkeling met de play-offs voor het eventuele laatste ...

50
50
Schokkende nieuwe club voor Van Bommel?
Schokkende nieuwe club voor Van Bommel?

Voor Antwerp dreigt het seizoen als een nachtkaars uit te doven. De titelverdediger is na zes ...

463
463
Eindelijk bouwwerken in Brugge: Cercle komt met groot nieuws
Eindelijk bouwwerken in Brugge: Cercle komt met groot nieuws

Al meer dan vijftien jaar breken ze zich intussen in Brugge het hoofd over het stadiondossier. Het ...

273
273
'Club Brugge pakt door: tweede Argentijn op komst'
'Club Brugge pakt door: tweede Argentijn op komst'

Club Brugge walst momenteel door de play-offs en mag nog steeds dromen van de titel &eacute;n de ...

428
428
'Genk krijgt eerste update over toestand Tolu'
'Genk krijgt eerste update over toestand Tolu'

KRC Genk lijkt stilaan definitief uit de titelrace te liggen na de dubbele nederlaag tegen Club ...

267
267