Anderlecht pakt uit met gouden duo

Anderlecht pakt uit met gouden duo

Peter Verbeke en Tim Matthys zijn opnieuw herenigd. Het duo werkte eerder al goed samen bij AA Gent en bij Anderlecht kunnen ze die vruchtbare samenwerking herhalen. Zowel Verbeke als Matthys zijn toppers in hun vakgebied en dat kan Sporting alleen maar voordelen opleveren.


CRUCIALE ZET

Geslaagde transfers zijn belangrijk voor elke voetbalclub, maar bij Anderlecht is een succesvol transferbeleid van cruciaal belang. Sporting is vandaag nog steeds in volle sportieve en financiële heropbouw en daarom zijn goede transfers noodzakelijk om terug de Belgische topclub van weleer te worden. Maar dit seizoen kan de transferbalans van Anderlecht niet als geslaagd omschreven worden. Anderzijds waren de zomertransfers zeker ook geen fiasco.

“Je moet ook beseffen dat wij veel minder middelen hadden dan clubs als Antwerp of Brugge om onze kern te versterken. Dat valt gewoon niet te ontkennen”, gaf Peter Verbeke vorige week duiding over het transferbeleid van Anderlecht in Sport/Voetbalmagazine. De Head of Sports heeft ook gelijk. Anderlecht beschikt over een klein transferbudget en dan moet er op de transfermarkt vooral creatief en spaarzaam gehandeld worden.



Peter Verbeke beperkt zich niet tot de Belgische landsgrenzen om talent en kwaliteit op te sporen. Het scoutingsteam van Anderlecht speurt zowat de ganse wereld af om interessante profielen naar het Lotto Park te loodsen. Dat werd vorige week nog duidelijk met de bezoeken van Diego Luna (18, Amerikaan) en Percy Liza (21, Peruviaan). De scouting wordt dus alsmaar belangrijker bij Anderlecht en dat blijkt alvast door het aantrekken van Tim Matthys.

VERBEKE-MATTHYS

Tim Matthys treedt toe tot het scoutingsteam van Anderlecht, waar hij nauw zal samenwerken met Peter Verbeke en Dries Belaen (manager rekrutering). Verbeke was alvast opgetogen over de komst van Matthys, die hij nog kent van bij AA Gent. “Tim is jong en ambitieus, werkt hard én hij heeft al heel wat ervaring op de teller”, citeerde Belga. “Met dit team moeten we erin slagen om steeds een competitieve kern samen te stellen.”



Dergelijk profiel sluit naadloos aan bij dat van de huidige sportieve cel van Anderlecht, die gekend staat om lange uren te kloppen en enorm veel inspanningen te leveren. Daarnaast is Matthys ook nederig en ambitieus. Zoals ze het graag hebben op Neerpede. “Ik geloof in de manier waarop Peter en RSC Anderlecht het rekruteren van spelers naar een hoger niveau willen tillen.” Bij Anderlecht kijken ze alvast uit naar Matthys’ meerwaarde in zijn vakgebied.

AA GENT

Tim Matthys is nog maar een grote twee jaar actief als hoofdscout, maar in die korte periode maakte hij reeds grote indruk. De voormalige aanvaller stopte in juni 2019 met zijn actieve spelerscarrière bij KV Mechelen waarna hij aan de slag ging als hoofdscout bij Malinwa. “Een functie waarvan ik denk dat ze me op het lijf is geschreven”, zei hij toen. Matthys begon vervolgens met heel veel enthousiasme en ambitie aan zijn nieuwe uitdaging.

Matthys leverde vanaf dag één uitstekend werk Achter de Kazerne en dat was niet onopgemerkt gebleven bij AA Gent. Amper drie maanden na zijn start als hoofdcoach bij KV Mechelen werd Matthys namelijk weggekaapt door Michel Louwagie. De manager van de Buffalo’s had amper drie weken nodig om het eerste contact te leggen en vervolgens een akkoord te vinden met zijn nieuwe hoofdscout. Het was tekenend hoe graag Louwagie hem erbij wilde.



Bij KV Mechelen zagen ze Matthys uiteraard niet graag vertrekken, zijn verhaal bij de club was verre van af, maar anderzijds kon Malinwa hem ook niet tegenhouden. Bovendien was de handelswijze van Matthys en AA Gent erg correct. Zowel de voormalige profvoetballer als de club brachten Mechelen op de hoogte van hun bedoelingen. Matthys werd hoofdscout bij de Buffalo’s, waar hij in het team zou werken van Peter Verbeke.

NIET VOLGENS PLAN

AA Gent kwam Tim Matthys op het spoor omdat de club het scoutingsdepartement verder wilde professionaliseren. Zijn komst vulde een grote lacune op in de scouting- en rekruteringstructuur. “Tim zal aangesteld worden als video- en livescout voor de A-kern”, gaf Peter Verbeke, toen sportief manager bij AA Gent, toelichting over de komst van Matthys. “Hij zal ook een aantal coördinerende taken op zich nemen bij de rekrutering van de U18 en U21.”

Peter Verbeke vond dat Tim Matthys het ideale profiel had om het scoutingsdepartement van AA Gent verder te professionaliseren maar hij groeide al snel door naar het sportieve kader. In 2020 werd Matthys namelijk sportief manager bij de Buffalo’s, de functie die Verbeke eerder bekleedde bij de club. En de ambitieuze Matthys mikte zelfs nog hoger. Sportief directeur bijvoorbeeld, een rol waar er meer verantwoordelijkheid weggelegd is.



Maar dat was niet meteen het plan van Michel Louwagie. De manager van AA Gent gaf wel toe dat Matthys de kwaliteiten heeft om door te groeien tot sportief directeur, maar nog niet meteen. “Hij is nu sportief manager, maar daarom ben je nog niet meteen sportief directeur. Een sportief manager stuurt de rekrutering aan, een sportief directeur kan ook met budgetten omgaan en zwaar onderhandelen bij transfers. Dat onderhandelen zit nu nog bij mij, dat gaan we nu nog niet aan de jonge snaken geven”, zei Louwagie aan Het Laatste Nieuws.

ANDERLECHT

Maar dat was niet naar de zin van de professionele en ambitieuze Tim Matthys. De sportief manager was klaar om gewichtiger werk te vervullen, maar Michel Louwagie vond dat dus niet zo opportuun. Zeker in coronatijden wilde Louwagie de club financieel niet in gevaar brengen, maar de manager van AA Gent liet Matthys wel al de onderhandelingen voeren met de beloftenspelers. Maar deze toegeving van Louwagie was niet voldoende voor Matthys.


Foto: rsca.be

Door de combinatie van een (te) hoge druk en een beperkte inbreng besloot Tim Matthys enkele weken geleden om ontslag te nemen bij AA Gent. Matthys koos daarna eieren voor zijn geld en Peter Verbeke verwelkomde hem vervolgens met open armen bij RSC Anderlecht. Ivan De Witte stelde deze handelswijze van Sporting niet op prijs maar hij voorspelt wel dat men over een gouden duo beschikt op Neerpede. “Tim en Peter gaan een goed team vormen in Anderlecht”, verklaarde de voorzitter van AA Gent onlangs in La Dernière Heure.

POLL: Is Matthys een goede aanwinst voor Anderlecht?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Hayen duidt opdracht Club aan: "Zo lang mogelijk vasthouden"
Hayen duidt opdracht Club aan: "Zo lang mogelijk vasthouden"

Niemand lijkt in deze play-offs Club Brugge wat te kunnen doen. Zondag kwam Blauw-Zwart zelfs mee ...

79
79
"50 miljoen euro voor Bakayoko? Dat is belachelijk"
"50 miljoen euro voor Bakayoko? Dat is belachelijk"

Ontkurkt werd de champagne dit weekend nog niet bij PSV, maar koud staat ze wel al. Doordat eerste ...

57
57
'Rode Duivels krijgen uitsluitsel over blessure Tielemans'
'Rode Duivels krijgen uitsluitsel over blessure Tielemans'

Zaterdagavond zal bondscoach Domenico Tedesco zich wellicht toch even een hoedje geschrokken hebben. ...

42
42
Ferrera en RWDM incasseren mokerslag: "Extra druk...?"
Ferrera en RWDM incasseren mokerslag: "Extra druk...?"

RWDM had zondagavond zeker kunnen zijn dat het rechtstreekse degradatie uit de Jupiler Pro League ...

23
23
KV Kortrijk leeft nog: "Het is nu all or nothing"
KV Kortrijk leeft nog: "Het is nu all or nothing"

In de strijd om het behoud heeft KV Kortrijk het zondagavond spannend gehouden. Een nederlaag op het ...

33
33
Van Bommel en Janssen trekken conclusies na nieuw verlies
Van Bommel en Janssen trekken conclusies na nieuw verlies

Voor Antwerp dreigt de Champions' Play-Off een regelrecht fiasco te worden. De uittredende kampioen ...

338
338
Union herrijst: "Alles uit reguliere competitie lukt weer"
Union herrijst: "Alles uit reguliere competitie lukt weer"

Na een nul op twaalf leek stilaan afgeschreven te mogen worden voor de titel, maar sindsdien zijn de ...

84
84
Late goal Fofana doet de champagne bij PSG alsnog knallen
Late goal Fofana doet de champagne bij PSG alsnog knallen

Zaterdagavond liet Paris Saint-Germain zijn titelfeestje nog verstoren door niet verder te raken dan ...

71
71
KV Kortrijk grijpt laatste strohalm met zege op RWDM
KV Kortrijk grijpt laatste strohalm met zege op RWDM

Dit weekend had de degradatiestrijd in de Jupiler Pro League helemaal beslist kunnen worden, maar ...

128
128
Club Brugge waarschuwt concurrentie: "Kunnen iedereen pakken"
Club Brugge waarschuwt concurrentie: "Kunnen iedereen pakken"

Club Brugge blijft doorstomen in de Champions' Play-offs. Na een 4-0 thuis boekte Blauw-Zwart nu een ...

279
279
Dirigent Puertas brengt Union opnieuw helemaal in titelstrijd
Dirigent Puertas brengt Union opnieuw helemaal in titelstrijd

De titelstrijd lijkt alsmaar spannender te worden. Union SG liet zondag de kans niet liggen om ...

148
148
Vrancken zag kantelpunt tegen Club Brugge: "Dat was een tik"
Vrancken zag kantelpunt tegen Club Brugge: "Dat was een tik"

KRC Genk heeft geen revanche kunnen nemen voor de 4-0-nederlaag op het veld van Club Brugge. De ...

481
481
Anderlecht panikeert niet: "Alle respect voor Club, maar ..."
Anderlecht panikeert niet: "Alle respect voor Club, maar ..."

RSC Anderlecht blijft ook na zes speeldagen aan de leiding staan in het klassement van de Champions' ...

881
881
Assist-fenomeen De Bruyne leidt City persoonlijk naar zege
Assist-fenomeen De Bruyne leidt City persoonlijk naar zege

Manchester City heeft zondagavond geen steken laten vallen binnen de Engelse titelstrijd. De ...

274
274
Duidelijkheid over penaltyfases in Cercle-Anderlecht
Duidelijkheid over penaltyfases in Cercle-Anderlecht

RSC Anderlecht heeft voor de derde keer op rij punten verspeeld tijdens een uitwedstrijd in de ...

771
771