Supertransfer brengt Barcelona terug naar de top

Supertransfer brengt Barcelona terug naar de top

FC Barcelona wil zo snel mogelijk terug de absolute topclub van weleer worden, maar door de financiële en sportieve problemen is dat geen gemakkelijke opdracht. Barça zal vooreerst een kwalitatieve ploeg op de been moeten brengen en daarvoor willen de Catalanen Ferran Torres weghalen bij Manchester City. De 21-jarige aanvaller heeft alles om te slagen op Camp Nou en hij beschikt ook over de exacte kwaliteiten die Xavi in zijn team wil.


KANTELPUNT

FC Barcelona zat jarenlang op rozen maar dit jaar kampen de Blaugrana met enorme offensieve problemen. Vandaag beschikt Barça pas over de zevende beste aanval in LaLiga, terwijl de Catalanen in de laatste zes jaar áltijd de primus waren in dat onderdeel. Het was oorspronkelijk het plan om Sergio Agüero in te zetten als aanvalseider, maar het is nog onzeker of de Argentijn door hartproblemen überhaupt nog een vervolg kan breien aan zijn actieve carrière.

Daarnaast wisselt Memphis Depay de goede met minder goede prestaties met elkaar af. De Nederlander verdeelt de meningen bij Barcelona maar het is een feit dat de club hem erg dankbaar mag zijn door zijn vele doelpunten. Depay is dit seizoen verantwoordelijk voor maar liefst 35% van de totale doelpuntenproductie van FC Barcelona. Anderzijds is het ook niet gezond dat de ploeg zo hard afhankelijk is van een speler die zo wispelturig is in zijn sportieve prestaties.



Daarnaast slijkt Xavi niet meer te rekenen op de diensten van Luuk de Jong. De 31-jarige spits werd op voorspraak van ex-coach Ronald Koeman naar Camp Nou gehaald maar de Jong haalt niet het vereiste niveau – zelfs niet bij een zwalpend Barça. De sportieve leiding zou zelfs bereid zijn om het huurcontract met de Jong al in januari op te zeggen, waardoor de Nederlander vervroegd terugkeert naar FC Sevilla. De combinatie van dit alles maakt het erg duidelijk dat Barcelona dringend nood heeft aan een nieuwe spits.

MOEIZAAM

In de voorbije weken werden reeds verschillende toptargets gelinkt aan een transfer naar Barcelona, maar het ziet ernaar uit dat Ferran Torres de nieuwe aanvalsleider zal worden. Spaanse en Engelse media merkten op dat Mateu Alemany en Ferran Reverter, respectievelijk voetbaldirecteur en CEO van FC Barcelona, onlangs in Manchester vertoefden om te onderhandelen over de komst van Torres. Het bestuur en de sportieve cel van Barça is wild van de City-speler maar erg vlot zal zijn transfer niet verlopen.

Manchester City en Pep Guardiola leggen Ferran Torres niets in de weg om de club te verlaten, maar de Citizens verlangen dan wel een transfersom van 70 miljoen euro. In de huidige financiële malaise is dergelijke investering uiteraard uitgesloten voor Barça en daarom mikken de Spanjaarden op een huurbeurt met een eventuele aankoopoptie. Anderzijds zouden de Blaugrana ook Ousmane Dembélé, Samuel Umtiti, Clément Lenglet en Philippe Coutinho in deze deal willen betrekken.



Santiago Canizares gaf eerder aan in Radio Marca dat Barça zich waagt aan een quasi onmogelijke opdracht. “Wanneer Mateu Alemany spreekt, dan vertrouw ik hem. Hij is de beste aanwinst die Barça deed op structureel niveau. Maar wanneer ik de naam van Ferran hoor vallen, dan zie ik dit niet gebeuren op de korte termijn.” Toch kan er in extremis nog een akkoord gevonden worden tussen beide clubs, want Torres wil zelf heel graag voetballen voor Barcelona en hij heeft ondertussen zelf al een vergelijk gevonden met Barcelona

REFERENTIE VAN PEP

FC Barcelona leverde dus al veel inspanningen en moeite om Ferran Torres warm te maken voor een verhuis naar Catalonië, en de club hoopt dat hij weldra de overstap kan maken. Barça ziet in de 21-jarige dé ideale aanvaller die op korte termijn een grote impact kan maken én bovendien de sportieve heropbouw van de club kan helpen faciliteren. Het is dus niet vreemd dat Barça van Torres een echte prioriteit heeft gemaakt. Ook het feit dat Pep Guardiola lovend is over zijn aanvaller is een erg mooie referentie voor Barcelona.



“Vorig seizoen presteerde Ferran uitstekend op het gebied van doelpunten en assists”, verklaarde Guardiola eerder dit seizoen over Torres. Vorig jaar lukte de rechter flankaanvaller namelijk 13 goals en 3 assists voor Manchester City. “In zijn positie maakt hij bewegingen zoals de beste aanvallers. In dat onderdeel is hij vergelijkbaar met Jamie Vardy. Hij is een uitstekende afwerker en ik ben heel tevreden met zijn werkethiek. Hij leerde enorm veel blij en wij zijn verheugd over hem op heel veel verschillende niveaus.”

XAVI

De spelstijl van Ferran Torres sluit ook naadloos aan bij de identiteit van FC Barcelona. Er zijn uiteraard wel meer kwalitatievere flankaanvallers dan hem, maar zo’n technisch onderlegd en dynamisch profiel is wel erg moeilijk te vinden. Torres is van nature een rechter flankaanvaller maar hij kan tevens elke andere positie in de aanval betrekken. Daarnaast bewees hij vorig seizoen al over meer dan voldoende torinstinct te beschikken.

Onder de sportieve leiding van Xavi wil FC Barcelona terug zoals vanouds goed voetbal brengen met veel balbezit. En ook daarom is Ferran Torres de ideale versterking voor de Catalanen. De 21-jarige beschikt over een uitstekend balgevoel en over een zuivere passing op de korte ruimte. De complexe en veeleisende passing-game die Xavi beoogt in zijn team, is dus op het lijf geschreven van Torres.



Zo’n type heeft Barça eigenlijk al rondlopen in de persoon van Ousmane Dembélé, maar de Fransman ligt meer in de lappenmand dan dat ie op het veld staat bij de Blaugrana. Bovendien lijkt Dembélé straks andere oorden op te zoeken waardoor er meer ruimte komt in de kern én in het salarisbudget van Barcelona. Anderzijds zouden we een Dembélé in vorm mét Ferran Torres graag eens aan het werk zien op Camp Nou. Dat zou Xavi ongetwijfeld ook graag zien gebeuren, want de coach wil namelijk twee zuivere en kwalitatieve flankaanvallers in zijn ploeg.

POLL: Is Torres de ideale aanwinst voor Barça?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Belgische spits voorlopig niét naar Bundesliga'
'Belgische spits voorlopig niét naar Bundesliga'

Een aantal Belgische voetballers legden de voorbije jaren een opmerkelijk parcours af. Denk ...

21
21
KV Mechelen veert recht met sportief topproject
KV Mechelen veert recht met sportief topproject

KV Mechelen is goed bezig in het herenvoetbal, maar de club trok zich terug uit de Super League uit ...

32
32
Vanhaezebrouck: "Daarover mogen we niet klagen bij AA Gent"
Vanhaezebrouck: "Daarover mogen we niet klagen bij AA Gent"

AA Gent speelt dit weekend in het eigen stadion tegen KV Mechelen. Mits een zege zetten ze een heel ...

31
31
Francis Amuzu: "Zij informeerden in januari al bij mij"
Francis Amuzu: "Zij informeerden in januari al bij mij"

Francis Amuzu staat morgenavond in de basis bij RSC Anderlecht. Hij moet voorlopig de geblesseerde ...

111
111
Juventus zet dramatische reeks verder in Serie A
Juventus zet dramatische reeks verder in Serie A

Bij Juventus gaat het van kwaad naar erger. Coach Massimiliano Allegri lijkt de greep over zijn ...

35
35
Fredberg maakt deal bekend: "Hij boekte vooruitgang"
Fredberg maakt deal bekend: "Hij boekte vooruitgang"

RSC Anderlecht kende een probleemloos seizoen met RSCA Futures in de Challenger Pro League. ...

128
128
FCV Dender naar Jupiler Pro League, Seraing degradeert
FCV Dender naar Jupiler Pro League, Seraing degradeert

In de Challenger Pro League stond de laatste speeldag van de reguliere competitie op het programma. ...

406
406
'Club Brugge heeft beet: verdediger tekent voor 3 jaar'
'Club Brugge heeft beet: verdediger tekent voor 3 jaar'

Club Brugge hoopt op een geweldig einde van het seizoen in de Jupiler Pro League en Conference ...

464
464
'Anderlecht kan Delaney plots voor soldenprijs oppikken'
'Anderlecht kan Delaney plots voor soldenprijs oppikken'

RSC Anderlecht strijdt volop voor de landstitel, maar Jesper Fredberg werkt achter de schermen aan ...

448
448
STVV'er is gewild: "Er wordt aan onze mouw getrokken"
STVV'er is gewild: "Er wordt aan onze mouw getrokken"

Bij STVV hopen ze dit weekend AA Gent het leven héél zuur te maken in de strijd om de ...

104
104
"Ik zou volgend jaar graag bij Racing Genk blijven"
"Ik zou volgend jaar graag bij Racing Genk blijven"

De verwachting is dat KRC Genk in de zomer heel wat spelers gaat zien vertrekken. De Limburgers gaan ...

213
213
Opvallend: Lierse vraagt deze naamswijziging aan
Opvallend: Lierse vraagt deze naamswijziging aan

Lierse K is een van de weinige profclubs die nog in Belgische handen is. Daarvoor alleen al ...

97
97
Vanaken ruikt bloed: "Dat leek nog het enige lichtpuntje"
Vanaken ruikt bloed: "Dat leek nog het enige lichtpuntje"

Bij Club Brugge mogen ze terecht trots zijn. Voor het eerst in 32 jaar haalden ze weer een halve ...

383
383
KV Oostende blijft hopen: "Er is niks tastbaar"
KV Oostende blijft hopen: "Er is niks tastbaar"

Bij KV Oostende is het D-day. De club hoopt zich vandaag sportief te redden. Ook naast het veld ...

130
130
Club Brugge-bestuur laat licht schijnen op Skov Olsen-soap
Club Brugge-bestuur laat licht schijnen op Skov Olsen-soap

Club Brugge plaatste zich donderdag voor de halve finale van de Conference League, in de competitie ...

0
0