Vólgende ingrijpende verandering bij Genk

Vólgende ingrijpende verandering bij Genk

Alsof er een vloek rust op wie vooraf luidop haar titelambities uitspreekt. Vorig seizoen overkwam het al AA Gent, dit keer zit KRC Genk als vicekampioen in de hoek waar de klappen vallen. Maandag betaalde coach John van den Brom het gelag voor de ondermaatse prestaties, daags nadien stelde de aftredend bekerwinnaar prompt zijn opvolger voor. Daarbij toverde Dimitri de Condé met Bernd Storck een serieus wit konijn uit zijn hoge hoed. Al broedt hij mogelijk op een nog veel opvallender plan.


"Er liggen twee nu pistes op tafel. Ofwel gaan we door met de combinatie van Glen Riddersholm en Domenico Olivieri, ofwel kiezen we voor een nieuwe T1. Momenteel heb ik nog niet met kandidaat-opvolgers gesproken, maar dat zal de komende 72 uur wel gebeuren", klonk het maandag nog nadat Van den Brom op de keien was gezet. Nog geen 24 uur later was de kogel al door de kerk. Wellicht waren de onderhandelingen met Storck dus toch reeds aan de gang, en probeerde De Condé met die laatste zin vooral mist te spuien over het dossier. Deels ook uit respect voor Van den Brom, met wie de Head of Football tot de laatste snik een uitstekende relatie onderhield?

SURPRISE STORCK
Vermits zijn hoofd al even op het kapblok lag, zou het tenslotte verbazen mocht Genk werkelijk zo lang hebben gedraald om werk te maken van een plan B. Een maand geleden leek die operatie al ingezet met de komst van Riddersholm als vervanger van Dennis Haar, de vertrouwenspersoon van Van den Brom die bij het begin van de crisis bedankt werd voor bewezen diensten. In ruil kreeg hij een ex-T1 met fikse adelbrieven aan zijn zijde, die schijnbaar aan zijn poten kwam zagen. Een ongemakkelijke situatie. Aan de bovenstaande quote van De Condé werd daarom weinig geloof gehecht. Riddersholm was voor velen nog steeds Van den Brom zijn gedoodverfde opvolger, van eventuele alternatieven leek geen sprake. Tot de Limburgers iedereen in snelheid pakten, en plots Storck voorstelden.



Een statement om toch maar niet de indruk te wekken dat dit al weken geleden eigenlijk de bedoeling was? Hoe dan ook komt de aanstelling van Storck evenmin volledig uit de lucht gevallen. Zoals vermeld op de clubwebsite was de 58-jarige Duitser eerder reeds in beeld in de Cegeka Arena, tot tweemaal toe zelfs. Telkens sprong de deal af, onder meer omdat hij erop stond zijn volledige technische staf mee te nemen. Een eis waarop recent ook onder andere Standard afhaakte. Dit keer hield Storck het been naar verluidt minder stijf, en brengt hij vooralsnog geen eigen entourage mee. Logisch ook, want anders mocht de ex-coach van Moeskroen en Cercle Brugge vermoedelijk fluiten naar zijn eerste kans bij een topclub. Per slot van rekening haalde Genk niet voor niks Riddersholm aan boord.

PLAN MET RIDDERSHOLM?
Nadat hij opgedrongen werd aan Van den Brom, moet nu ook Storck met de Deen als rechterhand aan de slag. Benieuwd hoe de samenwerking straks verloopt. Beiden hanteren alvast een kordate, intense en harde aanpak, zijn veeleisend voor hun spelers en genadeloos in hun analyses. Een forse stijlbreuk tegenover people manager Van den Brom dus, zoals clubs wel vaker pogen te doen. Qua werkwijze en voetbalfilosofie moet het op papier dan ook klikken tussen het onuitgegeven duo. De vragen over de machtsverhoudingen in de technische staf mogen bovendien de koelkast in. Hoewel hij vast hoopte op promotie, zal Riddersholm zich een maand nadat hij ervoor tekende ongetwijfeld nog schikken in de rol van assistent. In de kleedkamer wordt Storck de enige baas. Althans, voorlopig toch.



Wie weet heeft Genk op korte termijn namelijk alsnog andere plannen met Riddersholm, voor wie de teleurstelling vandaag dus best zal meevallen. Mogelijk achtte de vicekampioen de tijd niet rijp om hem voor de leeuwen te gooien. Niet alleen zou er meteen heel wat druk op de ketel staan, de publieke perceptie zat zoals gezegd wat tegen. In plaats van Riddersholm nu in het oog van de storm te plaatsen, krijgt hij nog wat meer tijd om in de schaduw te wennen aan onze competitie. Om dan vanaf volgende zomer zelf de touwtjes in handen te nemen? Het zou zomaar kunnen, zeker omdat Storck perfect past in het plaatje van tijdelijke passant die een kwakkelend elftal vakkundig uit het moeras kan trekken. Iets wat hij in ons land al meermaals bewees, zij het dan wel onderin het klassement.

JOBHOPPER
Een ervaren no-nonsense coach, wiens aanpak enigszins haaks staat op die van zijn voorganger en die vertrouwd is met de competitie: het zijn zowat de typische ingrediënten bij een trainerswissel halfweg. Bovenal is Storck echter zelf een jobhopper, die doorheen zijn carrière nergens langer dan twee jaar op post bleef. Een beperkte houdbaarheidsdatum die past bij de stijl van het huis. De Condé wil dan wel af van de reputatie dat trainers een korte levensduur hebben in Genk, de nieuwe T1 lijkt daarvoor niet de geschikte persoon. Dan toch een bewuste keuze om de stoel nog even warm te houden voor Riddersholm? Gezien zijn CV, en de gretigheid waarmee hij na maanden zonder werk inging op het aanbod, staat Storck er alleszins misschien wel voor open om na dit seizoen alweer baan te ruimen voor zijn kersverse assistent.



Vooralsnog blijft die nog die nog geduldig in de wachtkamer zitten, en is het aan de charismatische crisismanager om de trein op de rails te krijgen. In de tussentijd wordt Riddersholm, in wie De Condé zo in zekere zin toch zijn vertrouwen uitspreekt, tenminste gekoppeld aan een coach met gelijkaardige opvattingen. De ideale overgangspersoon om de transitie vlot te doen verlopen? Storck tekende alvast een contract voor onbepaalde duur, nog meer voer voor speculatie. Hoe dan ook hoopt Genk spoedig de juiste koers in te slaan, te beginnen donderdag tegen Rapid Wenen. Nadien moet Storck het schip ook in de competitie dringend rechten, met deze bemanning zonder muiterij perfect mogelijk. Wie het roer volgend jaar dan in handen neemt, zijn zorgen voor later. Al gokken wij, ongeacht de resultaten, toch op Riddersholm.

POLL: Denkt u dat Riddersholm volgend seizoen T1 wordt in Genk?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Clausule van 60 miljoen ontketent Europese titanenstrijd'
'Clausule van 60 miljoen ontketent Europese titanenstrijd'

Verschillende Europese topclubs zijn momenteel al volop bezig met de voorbereidingen op de komende ...

4
4
'Antwerp bibbert en beeft: Europese topper wil Van Bommel'
'Antwerp bibbert en beeft: Europese topper wil Van Bommel'

Een verlenging van de landstitel zit er niet meer in, maar met de Croky Cup kan Antwerp FC zich ...

100
100
Verhaeghe keihard aangepakt: "Voorzitter met klasse doet dat niet"
Verhaeghe keihard aangepakt: "Voorzitter met klasse doet dat niet"

Club Brugge zorgde afgelopen donderdag voor vaderlandse voetbalgeschiedenis door zich als eerste ...

292
292
Benteke 'verklapt' volgende bestemming De Bruyne
Benteke 'verklapt' volgende bestemming De Bruyne

Manchester City en Kevin De Bruyne sneuvelden woensdag uit de Champions League. De kans is evenwel ...

66
66
Opvolger Thiago? 'Club Brugge heeft nieuwe spits in vizier'
Opvolger Thiago? 'Club Brugge heeft nieuwe spits in vizier'

Club Brugge mag zich opmaken voor de halve finales van de Conference League en hoopt daarnaast in ...

296
296
Selectie Anderlecht: twee opvallende namen mee naar Genk
Selectie Anderlecht: twee opvallende namen mee naar Genk

RSC Anderlecht legde afgelopen weekend beslag op de leidersplaats in de Champions' Play-Offs en wil ...

325
325
TRANSFERUURTJE: 'Toptransfer Skov Olsen, viertal weg bij Anderlecht'
TRANSFERUURTJE: 'Toptransfer Skov Olsen, viertal weg bij Anderlecht'

Heel wat clubs zijn al druk in de weer met de voorbereidingen op de zomermercato en de eerste deals ...

268
268
'Xavi verbaast met volgende uitdaging als coach'
'Xavi verbaast met volgende uitdaging als coach'

FC Barcelona werd deze week pijnlijk uitgeschakeld in de kwartfinales van de Champions League. De ...

96
96
Riemer houdt voetjes op de grond: "Hij spreekt niet over de titel"
Riemer houdt voetjes op de grond: "Hij spreekt niet over de titel"

RSC Anderlecht droomt volop van een nieuwe titel. Paars-Wit is momenteel de trotse leider in de ...

111
111
Emond doet schrijnend boekje open over Standard
Emond doet schrijnend boekje open over Standard

Standard beleeft al enkele jaren sportief allesbehalve hoogdagen. Ook financieel heeft de Luikse ...

180
180
Simons verklapt ambitie Dender in JPL
Simons verklapt ambitie Dender in JPL

FCV Dender mag volgend seizoen opnieuw aantreden in de Jupiler Pro League. De Oost-Vlaamse club ...

204
204
Guardiola geeft alarmerende update over De Bruyne
Guardiola geeft alarmerende update over De Bruyne

Manchester City moest deze week op pijnlijke wijze de aftocht blazen in de Champions League. The ...

166
166
Doorbraak voor KVO? 'Nieuwe eigenaar in België'
Doorbraak voor KVO? 'Nieuwe eigenaar in België'

KV Oostende verzekerde zich vrijdag van een langer verblijf in de Challenger Pro League. De Kustboys ...

154
154
<strong>Beangstigend: toptransfer Antwerp FC ontspoort catastrofaal</strong>
Beangstigend: toptransfer Antwerp FC ontspoort catastrofaal

Antwerp FC deed in januari een ambitieuze zet om Eliot Matazo (22) te halen als vervanger voor ...

386
386
Riemer onder de indruk: "Op termijn is hij wereldtop"
Riemer onder de indruk: "Op termijn is hij wereldtop"

Brian Riemer moet tegen KRC Genk met Yari Verschaeren, Thorgan Hazard en Zeno Debast heel veel ...

242
242