Tweestrijd laait hoog op bij Anderlecht

Tweestrijd laait hoog op bij Anderlecht

Er werd dit seizoen al veel gezegd en geschreven over Joshua Zirkzee en Christian Kouamé. De twee centrumspitsen van Anderlecht zouden niet complementair zijn, waardoor er zich een heuse concurrentieslag aandient in het Lotto Park. Vincent Kompany volgt een aparte redenering om zijn vaste spits te kiezen, momenteel is dat Kouamé, maar toch mag Zirkzee zeker nog niet te snel afgeschreven worden. 

ONNATUURLIJK DUO 
Ook dit seizoen kampt Vincent Kompany met zorgen bij RSC Anderlecht. Eén van de moeilijke kwesties is het vinden van de juiste invulling van de aanvalslinie. Met Benito Raman, Joshua Zirkzee en Christian Kouamé beschikt Kompany over drie kwalitatieve aanvallers, maar de coach van Anderlecht heeft de juiste formule duidelijk nog niet gevonden. Toch lijkt het glashelder dat Kompany geen voorstander is om Zirkzee én Kouamé als aanvalsduo in te zetten. 
Hoewel Zirkzee en Kouamé ietwat verschillende specifieke kwaliteiten bezitten, blijken beide spitsen niet meteen complementair te zijn. Verschillende journalisten zoals Gilles De Bilde opteren er dan ook voor om Zirkzee óf Kouamé te koppelen aan Raman. “Het kan natuurlijk altijd als Raman niet goed presteert, maar een spitsenduo Kouamé-Zirkzee voelt gewoon onnatuurlijker aan. Zeker aangezien het twee gelijkaardige types zijn”, zei De Bilde eerder dit seizoen in Het Laatste Nieuws.

In de laatste competitiematch voor de interlandbreak tegen Antwerp FC, bleek het nog maar eens dat een aanvalsduo met Zirkzee en Kouamé niet meteen een goed idee is. Intrinsiek is Zirkzee met voorsprong de beste spits van Anderlecht, maar na zijn uitstekende start deemsterde de Nederlander wat weg. De onvoorspelbaarheid en meer volwassen speelstijl van Kouamé lijkt voor Kompany echter meer mogelijkheden te bieden. 
HET PROBLEEM ZIRKZEE
“Hij is in principe te goed voor de Jupiler Pro League”, verklaarde Kompany dit seizoen over Zirkzee. De huurling van Bayern München heeft inderdaad klasse te over, zijn balbehandeling is bijvoorbeeld fenomenaal, maar qua inbreng en meerwaarde verwacht de coach van Anderlecht toch veel meer. Ook in het combinatiespel is er geen enkele spits van de Belgische competitie beter dan hem, maar zijn prestaties dit seizoen zijn vooralsnog veel te wisselvallig.

“Dat is typisch voor jonge spelers en dat zijn we hier ook gewoon”, nam Kompany zijn jonge spits in bescherming. “Sambi Lokonga, Doku, El Hadj, Verschaeren: ze hebben het allemaal meegemaakt.” Dat Zirkzee ook zijn lichaamstaal niet mee heeft, hij wordt vaak een bepaalde vorm van nonchalance of zelfs arrogantie verweten, speelt ook niet mee in zijn voordeel. Vooral omdat Kompany ook hard focust op werkkracht, mentaliteit en inzet in zijn ploeg. 
KOUAME WAS ALTIJD DE PRIORITEIT
Om die redenen lijkt Kouamé vandaag een stapje voor te hebben op Zirkzee. Dat blijkt ook uit de wedstrijdstatistieken van Anderlecht dit seizoen. In 8 beschikbare wedstrijden startte de Ivoriaan 7 keer in de basis en slechts één keer was hij invaller. Zirkzee telt dan weer 8 basisplaatsen op 12 beschikbare wedstrijden, waarvan hij 4 keer gebruikt werd als wisselspeler. Indien fit of niet geschorst, dan neigt Kompany duidelijk om Kouamé in zijn basisploeg op te stellen.
La Dernière Heure bevestigde die constatering en stelt dat de hiërarchie in de aanvalslinie van Anderlecht stilaan duidelijk is geworden: Kouamé is de nummer 1 en Zirkzee de nummer 2. Op zich hoeft dat niet te verbazen want in de vorige zomermercato was Kouamé de absolute prioriteit in het Lotto Park, maar door de moeilijke en complexe onderhandelingen met zijn werkgever Fiorentina, schakelde Sporting in extremis over op Zirkzee. Eerder onverhoopt en iets later dan gepland, slaagde Anderlecht er dan tóch in om Kouamé aan te trekken.

Toegegeven, Zirkzee is meer een echte ‘Anderlecht-speler’ dan Kouamé. Maar in de zomerse transferperiode wilde Anderlecht meer inzetten op een spits die in alle hoeken kan opduiken en constant weegt op een verdediging. En zo’n type is Kouamé dus. De Ivoriaan is dan weer technisch beperkt en niet meteen een echte killer, maar hij begrijpt de looplijnen van Kompany stukken beter dan Zirkzee. En ook daarom heeft Kouamé een streepje voor bij de Anderlecht-coach. 
ELK OP HUN MANIER TOP IN JPL 
Kouamé voegt een grotere meerwaarde toe in het paars-witte collectief dan Zirkzee, maar anderzijds heeft de Nederlander ook heel wat unique selling propositions in zijn arsenaal. Zirkzee scoort op gemiddelde basis dubbel zoveel als Kouamé, en met zijn doelpuntenregelmaat is hij zelfs de derde beste spits in de Jupiler Pro League. Ook op het gebied van efficiëntie bezet Zirkzee de derde plaats. De 20-jarige zet namelijk 30% van zijn doelkansen om in een doelpunt, terwijl die verhouding bij Kouamé amper 18% bedraagt.

Anderzijds legt Kouamé betere cijfers voor in het constructief gedeelte van het spelletje. Hoewel hij voetballend niet uitmuntend is, etaleert de Ivoriaan toch een zuiverdere passing dan Zirkzee. Kouamé presteert daarnaast ook erg goed op het gebied van kansencreatie en sleutelpasses. In beide onderdelen troef hij Zirkzee af én behoort hij tot de top tien onder zijn positionele collega’s van de Jupiler Pro League. 
KOMPANY KIEST
Kompany wendt zich steeds meer naar Kouamé als de nummer 1 in de spitsenhiërarchie. De coach van Anderlecht heeft daar zijn redenen voor en in die logica kunnen wij ons zeker vinden. De cijfers bewijzen namelijk onder andere dat de Ivoriaan een grotere meerwaarde brengt in het samenspel bij Anderlecht. Anderzijds is Zirkzee veel doeltreffender en efficiënter dan zijn concurrent en uiteindelijk wordt een spits altijd afgerekend op zijn doelpunten. Maar het mag dus duidelijk zijn dat deze spitsenstrijd nog lang niet gestreden is. En misschien komt het ultieme droomscenario alsnog uit, waarbij Zirkzee en Kouamé elkaar blindelings vinden op het veld?

POLL: Wie is jouw basisspeler in de spits?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Anderlecht waagt zich op glad ijs: "Er is iets gebroken"
Anderlecht waagt zich op glad ijs: "Er is iets gebroken"

Anderlecht is in blijde verwachting van de Play-Offs. De recordkampioen kende eindelijk nog eens een ...

4
4
'PSV baalt in transferdossier Bakayoko'
'PSV baalt in transferdossier Bakayoko'

Johan Bakayoko is aan een goed seizoen bezig bij PSV. De Rode Duivel heeft een belangrijk aandeel in ...

2
2
Spraakmakend statement Herman Brusselmans: "7 jaar in bak gezeten"
Spraakmakend statement Herman Brusselmans: "7 jaar in bak gezeten"

Dat Herman Brusselmans nooit een blad voor de mond neemt is algemeen geweten. De schrijver/columnist ...

19
19
Wanneer neemt Messi definitief afscheid? "Van het leven genieten"
Wanneer neemt Messi definitief afscheid? "Van het leven genieten"

Lionel Messi (36) is voor velen de beste voetballer aller tijden, maar ook de Argentijn nadert zo ...

11
11
België moet deze 2 ex-JPL'ers vrezen: "Altijd op niveau"
België moet deze 2 ex-JPL'ers vrezen: "Altijd op niveau"

De Rode Duivels weten nu ook wie het derde land is dat ze treffen op het EK: Oekraïne. Dat is ...

92
92
FC Utrecht maakt komst van Belgische rechtsachter bekend
FC Utrecht maakt komst van Belgische rechtsachter bekend

FC Utrecht heeft vandaag een ingaande transfer meegedeeld. De Nederlandse subtopper maakte de komst ...

55
55
Verheyen kiest: deze sterkhouder uit de basis bij België
Verheyen kiest: deze sterkhouder uit de basis bij België

De interlandperiode ligt achter de rug. De Rode Duivels hebben zich kunnen bewijzen aan hun coach. ...

299
299
Albert overtuigd van jonge Duivel: "Hij gaat op het EK starten"
Albert overtuigd van jonge Duivel: "Hij gaat op het EK starten"

De interlandperiode ligt achter de rug. De Rode Duivels speelden twee keer gelijk tegen Ierland en ...

236
236
Van Bommel én Vincent Janssen weg bij Antwerp?
Van Bommel én Vincent Janssen weg bij Antwerp?

Bij Royal Antwerp FC gaan er mogelijk heel wat spelers de club verlaten in de zomer. De Great Old ...

504
504
Vrancken en Genk niet akkoord: "Ik kan het moeilijk begrijpen"
Vrancken en Genk niet akkoord: "Ik kan het moeilijk begrijpen"

KRC Genk moet Wouter Vrancken mogelijk enkele matchen. Het Bondsparkt eist een straf van 2 ...

427
427
"Hoffenheim legde al bod neer bij Standard"
"Hoffenheim legde al bod neer bij Standard"

Standard is op zoek naar geld en moet in de zomer spelers verkopen. De Rouches kunnen ...

265
265
<strong>‘Club Brugge haalt zwaar uit: beste verdediger in België’</strong>
‘Club Brugge haalt zwaar uit: beste verdediger in België’

Club Brugge richt zich op het versterken van de verdediging en toont interesse in Emin Bayram, de ...

977
977
Gerits voert druk op: "Financieel belangrijk voor Genk"
Gerits voert druk op: "Financieel belangrijk voor Genk"

KRC Genk kende tot op heden een pover seizoen. Het Europese luik en de Croky Cup waren geen succes. ...

285
285
Perez wild van Rode Duivel: "Voor hem steek ik hand in het vuur"
Perez wild van Rode Duivel: "Voor hem steek ik hand in het vuur"

De Rode Duivels hebben een aantal zeer talentvolle jonge spelers in de kern. Analist Kenneth Perez ...

202
202
'Bliksemtransfer Koni De Winter naar Premier League'
'Bliksemtransfer Koni De Winter naar Premier League'

Koni De Winter mocht tegen Ierland zijn debuut maken voor de Rode Duivels. De centrale verdediger ...

122
122