Vanhaezebrouck pakt uit met meesterzet bij AA Gent

Vanhaezebrouck pakt uit met meesterzet bij AA Gent

Als tactisch doorwinterde coach realiseerde Hein Vanhaezebrouck dit seizoen een ware metamorfose met Vadis Odjidja-Ofoe. De 32-jarige middenvelder mocht vorig jaar nog bijna beschikken in de Ghelamco Arena, maar dit seizoen is hij de onvervalste leider van AA Gent. Vandaag behoort Vadis zelfs tot één van de beste spelers van de Jupiler Pro League en daar speelt Vanhaezebrouck een grote rol in.


DE OMMEKEER VAN VADIS

AA Gent charmeert dit seizoen, maar door een matige efficiëntie zijn de behaalde resultaten eerder wisselvallig. In vergelijking met vorig jaar maken de Buffalo’s onder de leiding van Hein Vanhaezebrouck een opvallend grote progressie, en Vadis Odjidja-Ofoe is daar misschien wel de grootste exponent van. De centrale middenvelder is tijdens de voorbije weken en maanden namelijk dé Gentse regisseur bij uitstek en hij behoort op dit moment ongetwijfeld en ontegensprekelijk tot één van de beste spelers op de Belgische velden.


Maar vorig seizoen was dat nochtans helemaal anders. Toen slaagde de ervaren Vadis er niet in om zijn ploeg bij de hand nemen, al was dat ook geen grote schande omdat de Buffalo’s als geheel een ronduit dramatische jaargang afwerkten. Het Nieuwsblad meldde destijds zelfs dat Vanhaezebrouck met de grove borstel door de spelersselectie zou gaan, waarbij Vadis werd genoemd als één van de grootste slachtoffers. Vadis is immers niet echt een trainingsbeest en bovendien ook erg blessuregevoelig. Hij zou tevens geen grote leider zijn, geen echte aanjager zoals Vanhaezebrouck het graag heeft.

GEEN TOEVAL

Maar dit seizoen heeft Vanhaezebrouck geen enkele reden meer om te klagen over Vadis. De 32-jarige is de ‘leader by example’ van AA Gent, die door zijn uitstekende individuele prestaties de ploeg als collectief naar een hoger niveau stuwt. Zijn bloedvorm startte reeds vroeg dit seizoen in de kwalificatiewedstrijden voor de Conference League, toen hij tegen Valerenga meteen demonstreerde met een topprestatie. Vadis voerde de regie tegen de Noren, terwijl de nieuwkomers Julien De Sart, Andrew Hjulsager en Gianni Bruno zich ook positief in de kijker speelden.



De aanvoerder van AA Gent miste dus allerminst de start van het huidige voetbalseizoen, en dat is ook absoluut geen toeval. Vorig jaar werkte Vadis immers een erg matige jaargang af, hij kampte namelijk met Covid-19 en allerlei blessures, waardoor hij vorige zomer duidelijk op revanche belust was. In het voorbije tussenseizoen volbracht hij vervolgens een uitstekende voorbereiding en die werpt dus duidelijk zijn vruchten af. Het resultaat: een erg scherpe Vadis met een indrukwekkende fysiek. “Hij miste niets van de voorbereiding en is fysiek ook sterker dan vorig jaar. Ik denk dat hij er zin in heeft om er een goed seizoen van te maken”, voorspelde Vanhaezebrouck toen al.

NIEUWE ROL

Vadis kan dit seizoen dus teren op een uitmuntende fysiek maar hij wordt eveneens dieper uitgespeeld op het middenveld, soms zelfs als een nummer tien. Op die manier creëert de metronoom van AA Gent vaak grote ruimtes voor zijn ploegmaats, en die nieuwe rol lijkt hem ook wonderwel te bevallen. Daardoor bevindt Vanhaezebrouck zich in een ware luxesituatie, want een Vadis in vorm geeft élke ploeg een extra dimensie. Als acht of als tien. “Vadis kan op beide posities spelen”, lichtte de coach van AA Gent eerder dit seizoen toe. “De luxe met Vadis is dat hij zowel lager als hoger tot zijn recht kan komen. We kunnen met hem vele kanten uit”, aldus Vanhaezebrouck. En ook Vadis zelf voelt zich kiplekker in een meer offensieve rol bij AA Gent.




Iets hoger op het veld kan hij namelijk duchtig rondstrooien met passes en kan hij bijgevolg ook beslissender zijn – al mogen zijn statistieken dan wel nog flink aangedikt worden. Voorlopig telt Vadis immers 3 goals en 2 assists op 20 wedstrijden. Vorig seizoen mocht Vadis niet meteen de grote leider zijn bij AA Gent, maar dit jaar vult hij die rol wél met succes in. Een leidersfiguur staat er ook telkens op grote momenten en dat was bijvoorbeeld het geval in laatste kwalificatieronde van de Conference League tegen Rakow Czestochowa. In Polen was Vadis alomtegenwoordig, waar hij zich onderscheidde in de duels en met zijn voetballend vermogen. “Vadis was echt aanwezig, hij is ook blijven gaan”, zei Vanhaezebrouck over zijn wedstrijdheld.

NOG BETER?

Vorig seizoen heersten er nog twijfels over de absolute meerwaarde van Vadis bij AA Gent, maar dit jaar speelt hij die allemaal van zich af. Vadis is belangrijk voor de ploeg en hij kan zowaar nóg gewichtiger worden, mocht hij sneller worden aangespeeld door zijn ploegmaats. Daarnaast is het ook belangrijk dat de blessuregevoelige middenvelder uiteraard bespaard blijft van kwetsuren. Toen hij dit seizoen enkele weken out was, werd het nog maar eens duidelijk dat Vadis quasi onvervangbaar bij AA Gent. Zijn tijdelijke vervanger Roman Bezus deed het weliswaar niet onaardig, maar een één-op-één-vervanger van Vadis is de Oekraïner niet.

Vadis miste dit seizoen vier wedstrijden door een blessure en deze onbeschikbaarheden willen ze in Oost-Vlaanderen ten alle koste vermijden. De medische en sportieve staff waken alvast nauwlettend over zijn belasting, maar algemeen gesteld is dat al veel verbeterd tegenover vorig jaar. Toen had Vadis opmerkelijk veel moeite om de snelle opeenvolging van de wedstrijden goed te verteren. Maar dankzij zijn prima seizoensvoorbereiding en blakende fysiek, is zijn overbelasting dit jaar veel minder een probleem. Nadat hij dit seizoen vier opeenvolgende wedstrijden miste door een blessure, was Vanhaezebrouck dan ook opgelucht toen hij opnieuw kon rekenen op Vadis.



Niemand is onmisbaar, maar in de context van AA Gent komt Vadis wel aardig in de buurt. Het is niet overdreven om te stellen dat Vadis een cruciale en wedstrijdbepalende figuur is bij de Buffalo’s. “Odjidja heeft iets speciaals, hij heeft die vista en die laatste pass. Hij en Laurent Depoitre zijn sowieso belangrijk voor de ploeg”, zei Sven Kums eerder dit seizoen aan Het Laatste Nieuws. Als zijn ploegmaats diezelfde kwaliteit en efficiëntie kunnen brengen zoals Vadis dat doet, dan ziet het seizoenvervolg er alvast erg rooskleurig uit voor de Buffalo’s.

POLL: Is Vadis de beste speler in België momenteel?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Liverpool heeft opvolger Klopp gekozen'
'Liverpool heeft opvolger Klopp gekozen'

Liverpool werd onlangs wel uitgeschakeld in de Europa League, maar heeft nog steeds uitzicht op de ...

12
12
KRC Genk haalt opmerkelijke aanwinst bij OH Leuven
KRC Genk haalt opmerkelijke aanwinst bij OH Leuven

OH Leuven kende een woelig seizoen, waarin heel wat oudgedienden de club verlieten. Het begon met ...

58
58
Paniek in Argentinië: Tevez met spoed naar ziekenhuis
Paniek in Argentinië: Tevez met spoed naar ziekenhuis

Het Argentijnse voetbal werd dinsdagnacht opgeschrikt door een zorgwekkend voorval. Een zeer grote ...

14
14
TRANSFERUURTJE: 'Club aast op oude bekende, AA Gent vol voor toptalent'
TRANSFERUURTJE: 'Club aast op oude bekende, AA Gent vol voor toptalent'

Heel wat clubs zijn al druk in de weer met de voorbereidingen op de zomermercato en de eerste deals ...

169
169
Ivan Leko: "Dan kunnen we iedereen aan in België"
Ivan Leko: "Dan kunnen we iedereen aan in België"

Heel Standard hunkert naar het einde van het seizoen. De trainerswissel bracht helemaal niks bij en ...

162
162
Vanhaezebrouck looft JPL-coach: "Ben fan van hem"
Vanhaezebrouck looft JPL-coach: "Ben fan van hem"

AA Gent gaat de Europe Play-Offs winnen. Ze wisten gevleid met 0-2 te winnen van STVV en staan nu al ...

165
165
<strong>Mag Westerlo weer uitgaande miljoenentransfer afronden?</strong>
Mag Westerlo weer uitgaande miljoenentransfer afronden?

KVC Westerlo haalde de afgelopen jaren de nodige jonge spelers naar &rsquo;t Kuipje. Dat zorgde ...

46
46
'Belgische rivalen vangen bot bij 'topper in spe' van AA Gent'
'Belgische rivalen vangen bot bij 'topper in spe' van AA Gent'

Bij AA Gent hopen ze de meeste sterkhouders komende zomer aan boord te houden. De ploeg mo&eacute;t ...

200
200
Hayen ziet cruciale rol voor speler: "Is heel polyvalent"
Hayen ziet cruciale rol voor speler: "Is heel polyvalent"

Nicky Hayen doet het fantastisch bij Club Brugge. Vanavond neemt hij het op tegen KRC Genk. Als ze ...

342
342
Vanhaezebrouck weg bij AA Gent? Dit zegt de coach
Vanhaezebrouck weg bij AA Gent? Dit zegt de coach

AA Gent en Hein Vanhaezebrouck gaan na het seizoen uit elkaar. Dat gerucht doet al maanden de ronde. ...

391
391
Riemer neemt speler in bescherming: "Hij komt van ver"
Riemer neemt speler in bescherming: "Hij komt van ver"

RSC Anderlecht moet vanavond winnen van Cercle Brugge. Anders dreigt het de eerste plaats kwijt te ...

167
167
Lierse K haalt slag thuis met contract tot medio 2027
Lierse K haalt slag thuis met contract tot medio 2027

Lierse K is volop bezig met het samenstellen van de kern voor volgend seizoen. De club uit de ...

39
39
Ex-speler Club Brugge stopt op amper 27-jarige leeftijd
Ex-speler Club Brugge stopt op amper 27-jarige leeftijd

Bij Club Brugge breken de afgelopen jaren steeds meer spelers door. In het verleden was dat niet ...

224
224
Tissoudali doet oproep na zege: "Hopelijk wordt het snel geweerd"
Tissoudali doet oproep na zege: "Hopelijk wordt het snel geweerd"

AA Gent lijkt stilaan zeker van de eindzege in de Europe Play-Offs. Zo deden de Buffalo's ...

169
169
'Vervanger Vanaken: Club gaat voor transfer oude bekende'
'Vervanger Vanaken: Club gaat voor transfer oude bekende'

Club Brugge maakt zich op voor enkele belangrijke weken. Blauw-Zwart doet in eigen land immers weer ...

1118
1118