Verbeke pakt uit met supertransfer bij Anderlecht

Verbeke pakt uit met supertransfer bij Anderlecht

Hij werd aangekondigd als een moeilijk scorende spits, maar tegen KV Mechelen viel daar weinig van op te merken. Christian Kouamé lukte zondag twee doelpunten middels evenveel pogingen en daarnaast leverde hij – vooral in de tweede helft – ook een indrukwekkende prestatie af. Volgens René Vandereycken zat Kouamé, zonder zijn opgelopen blessure bij Genoa, vandaag normaal niet bij Anderlecht maar wel bij een internationale topclub. Straf werk van Peter Verbeke en zijn sportieve cel.


ZWARE ONDERHANDELINGEN MET FIORENTINA

Het was een werk van lange adem, maar uiteindelijk haalde Peter Verbeke toch zijn slag thuis met de transfer van Christian Kouamé. De Ivoriaanse aanvaller stond reeds maandenlang op de radar bij RSC Anderlecht en de onderhandelingen met Fiorentina liepen niet meteen van een leien dakje. De grote moeilijkheid in deze huurdeal betrof voornamelijk het al dan niet opnemen van een aankoopclausule en daarnaast de financiële compensatie voor La Viola. Dat is op zich niet vreemd, want Fiorentina betaalde vorig jaar nog 11 miljoen euro voor Kouamé, en nog iets langer geleden – in zijn topperiode bij Genoa - bedroeg zijn marktwaarde zelfs nog 22 miljoen euro.

Bovendien gelooft men in Firenze nog hard in de kwaliteiten van Christian Kouamé. In het seizoen 2019-2020 was de Ivoriaan nog een grote revelatie bij Genoa, toen hij in de Serie A vijf doelpunten scoorde en drie assists afleverde in elf competitiewedstrijden tijd. Na die indrukwekkende start scheurde Kouamé echter zijn kruisbanden, een jammerlijk feit dat Fiorentina echter niet tegenhield om hem voor 11 miljoen euro op te pikken bij Genoa. Maar in het Stadio Artemio Franchi kon Kouamé zich niet helemaal doorzetten. 



Ondanks de onvermijdelijke roest van na zijn revalidatie blijft Kouamé een intrinsiek veelbelovende speler met de vereiste capaciteiten om uiteindelijk te kunnen slagen in de Serie A. Er waren vorig seizoen alvast weinig spelers met zijn indrukwekkende fysieke capaciteiten – ook al meet hij 'maar' 1 meter 85 – en mede daarom wordt Kouamé nog steeds getipt als een speler om in de gaten te houden in de komende jaren van het Calcio. ’t Is wellicht de hoofdreden waarom Fiorentina zo’n moeilijke onderhandelingspartner bleek en niet bereid was om Kouamé definitief te laten vertrekken, of zelfs nog maar een aankoopoptie op te nemen in de huurdeal.

GEEN TOPSCHUTTER

Met of zonder aankoopoptie, na amper anderhalve wedstijd blijkt Christian Kouamé alvast een aanwinst te zijn voor Anderlecht. Zijn eerste speelminuten tegen KRC Genk waren alvast veelbelovend. Kouamé voorzag zijn ploeg van een surplus aan snelheid, diepgang en fysieke kwaliteiten. De Limburgers hadden hun handen vol aan de Ivoriaanse aanvaller. “Jullie hebben allemaal gezien wat hij ons heeft bijgebracht”, zei Vincent Kompany achteraf. Maar de coach van Anderlecht bouwde ook wat voorzichtigheid in. “Elke keer we een nieuw talent ontdekken, wordt er meteen een heel verhaal rond gemaakt en met lof gestrooid. Maar de waarheid is dat elke speler tijd nodig heeft, ook Kouamé”, dixit Kompany.

Christian Kouamé maakte tegen KRC Genk een goed debuut voor Anderlecht, en zijn invalbeurt verraadde een grote dosis kwaliteit, samen met dynamiek en een bepaalde vorm van onvoorspelbaarheid – geen overbodige luxe bij Sporting. Kouamé liet zich ook veel in het spel betrekken, maar op het gebied van afwerking is er nog wat werk aan de winkel. “Een spits moet niet enkel zelf willen scoren. Hij moet ten dienste staan van het collectief”, verklaarde de Ivoriaan ooit over zijn scherpte voor het doel. Kouamé miste twee doelkansen tegen Genk en dat was het enige minpuntje over zijn prestatie. “Hij is bij Anderlecht meteen goed ingevallen, maar je merkt dat het geen topschutter is”, analyseerde ook René Vandereycken in Het Nieuwsblad.



Christian Kouamé is dan ook nooit een echte killer geweest. In het vorige seizoen miste hij bij Fiorentina bijvoorbeeld opvallend veel kansen waardoor hij uiteindelijk maar één keer kon scoren in 33 competitiewedstrijden. De Ivoriaan was te weinig doelgericht en hij verscheen amper in de box. Daarnaast bleek Kouamé bij zijn vorige clubs ook niet over een intrinsiek scorend vermogen te beschikken. Voordat hij bij Anderlecht aan de slag ging, lukte de Ivoriaan bijvoorbeeld slechts 34 goals in 214 officiële wedstrijden – en dan ben je niet meteen een vlotscorende spits. Kouamé scoorde zijn laatste goal voor Fiorentina op 13 januari 2021 in de Coppa Italia tegen Internazionale. In de Serie A dateerde zijn laatste doelpunt alweer sinds 26 september vorig jaar.

POPULAIRDER DAN ZIRKZEE

Maar vorig weekend tegen KV Mechelen scoorde Christian Kouamé opeens twee doelpunten middels twee doelpogingen voor Anderlecht. Efficiëntie ten top heet dat dan. En daar was ie zelf uiteraard enorm tevreden mee. “Het is mijn ambitie om zo veel mogelijk beslissend te zijn - ik mik op minstens tien treffers. Met deze twee ben ik goed begonnen. Nu moet ik die lijn doortrekken. Ik ben hier graag.” In de tweede helft was Kouamé één van de grote uitblinkers in het Lotto Park, maar voor de rust liep het heel wat moeilijker voor de spits, die van Vincent Kompany de voorkeur kreeg op Joshua Zirkzee. De coach van Anderlecht maakte zich in de eerste helft geregeld kwaad op Kouamé, maar net als zijn ploegmaats onderging de Ivoriaan na de rust een immense metamorfose.

“Hij begon niet zo goed aan de wedstrijd, maar ik vond hem echt goed”, verklaarde Arnar Vidarsson in Extra Time. “Ik vind hem redelijk compleet. Hij werkt hard, hij kan scoren, hij heeft diepgang. Als verdediger heb je er werk aan. Je mag er geen wereldspits van maken, maar ik was wel onder de indruk.” Ook René Vandereycken observeerde de match van Kouamé in detail, hij volgt hem namelijk al enkele jaren omdat Kouamé bij zijn ex-club Genoa speelde. “Aangezien ik hem vorig seizoen bij Fiorentina minder heb gevolgd, hoop ik dat hij zijn snelheid en wendbaarheid van voor zijn knieoperatie nog heeft. Hij was maanden out met een kruisbandletsel. Zonder dat letsel zat hij nu niet bij Anderlecht, maar bij een internationale topclub”, verklaarde Vanderecyken in Het Nieuwsblad



Zijn sterke algemene prestatie in de tweede helft, samen met twee doelpunten via evenveel doelkansen, konden het immer kritische Anderlecht-publiek zeer bekoren. Vincent Kompany haalde de uitblinker naar de kant in de 83ste minuut, en dat gebeurde onder een luid applaus van de supporters. Volgens bepaalde stemmen heeft zijn populariteit bij het publiek die van Joshua Zirkzee al ver overtroffen. “Dit is de eerste keer in mijn carrière dat mijn naam zo wordt toegezongen. Ik kreeg er rillingen van. Ik hoop zo door te gaan. Het is mijn ambitie om zo veel mogelijk beslissend te zijn - ik mik op minstens tien treffers. Met deze twee ben ik goed begonnen.” 

POLL: Wie is de beste spits bij Anderlecht?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

<strong>'Europese topcoach' trapt aanbod Club Brugge in de vuilbak</strong>
'Europese topcoach' trapt aanbod Club Brugge in de vuilbak

Ondanks interesse van Club Brugge blijft Jesse Marsch op zoek naar een uitdaging die zijn ambities ...

146
146
'Manchester City hakt knoop door over transfer De Bruyne'
'Manchester City hakt knoop door over transfer De Bruyne'

Kevin De Bruyne meldde zich deze week niet bij de Rode Duivels. Bondscoach Domenico Tedesco wou geen ...

43
43
Union benadeeld in Play-Offs? Kalendermaker reageert
Union benadeeld in Play-Offs? Kalendermaker reageert

Het clubvoetbal maakt in de komende dagen eventjes plaats voor de internationale ploegen. Maar ...

110
110
'Verrassing in Genk: Vrancken op weg naar uitgang'
'Verrassing in Genk: Vrancken op weg naar uitgang'

KRC Genk plaatste zich zondag alsnog voor de Champions' Play-Offs. Maar eigenlijk was dat slechts ...

390
390
'Club vol voor nieuwe trainer: één man in pole-positie'
'Club vol voor nieuwe trainer: één man in pole-positie'

Club Brugge heeft maandag zoals verwacht afscheid genomen van Ronny Deila als hoofdcoach. Op de ...

623
623
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk

AA Gent was een van de verliezers van de slotspeeldag. Nochtans vervulden de Buffalo's zelf hun ...

531
531
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen

Op zijn oude dag is Jan Vertonghen nog steeds een baken van rust centraal achterin bij Anderlecht. ...

160
160
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge

Ronny Deila beleefde zijn zwanenzang bij Club Brugge zondag helemaal op zijn eentje, want het ...

1056
1056
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen

Op de laatste speeldag van de reguliere competitie stond er op een aantal velden nog bijzonder veel ...

243
243
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'

Na het ontslag van Ronny Deila rekent Club Brugge op Nicky Hayen om alsnog succes te boeken in de ...

253
253
Topclubs reageren verdeeld op speelschema Play-Offs
Topclubs reageren verdeeld op speelschema Play-Offs

Daags na de afsluiter van de reguliere competitie stelde de Pro League de kalender van de Play-Offs ...

832
832
Geraerts spreekt duidelijke taal over Club Brugge-job
Geraerts spreekt duidelijke taal over Club Brugge-job

Club Brugge moet wederom op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer. Ronny Deila werd maandag immers op ...

287
287
Grote zorgen bij Duivels: sterspeler hoogst onzeker
Grote zorgen bij Duivels: sterspeler hoogst onzeker

De Rode Duivels verzamelden maandag in Tubeke. Daar bereiden ze tijdens de komende dagen de ...

123
123
Bayern verliest boegbeeld: vijf bestemmingen voor Kimmich'
Bayern verliest boegbeeld: vijf bestemmingen voor Kimmich'

Bayern M&uuml;nchen neemt na het seizoen afscheid van hoofdcoach Thomas Tuchel. En mogelijk ziet Der ...

106
106
'Club Brugge neemt aanzienlijk risico met nieuwe hoofdcoach'
'Club Brugge neemt aanzienlijk risico met nieuwe hoofdcoach'

Wat al enkele weken in de lucht hing, is sinds maandagochtend ook een feit. Zo heeft Club Brugge dan ...

632
632