Impressionant: Club Brugge breekt alle records

Impressionant: Club Brugge breekt alle records

Vrijdag won Club Brugge met 3-0 van KV Oostende. Daar viel niets van af te dwingen en de score kon zelfs nog hoger opgelopen zijn. Door een enorme pressing door te voeren gaf Philippe Clement zijn collega Alexander Blessin een koekje van eigen deeg. Club brak tegen KVO zelfs meerdere seizoensrecords.


GEEN EXCUSES 

Club Brugge ging de voorbije interlandbreak in met een miserabel gevoel. De ploeg van Philippe Clement werd met onwaarschijnlijke 6-1 cijfers afgedroogd door AA Gent, en dat leverde hen uiteraard zwaar gezichtsverlies op. Ook al zijn de Buffalo's dit seizoen geen titelkandidaat, het betrof ten slotte nog steeds de gevoelige 'Slag om Vlaanderen'. En bovendien betaamt een 6-1 pandoering allerminst tot de status en reputatie van de hyper-ambitieuze West-Vlamingen.

Negen dagen lang broedde Philip Clement op revanche. In die periode zonder competitievoetbal kon de coach van Club Brugge zich minutieus voorbereiden op de match tegen KV Oostende. Dat zou alvast geen walk in the park zijn, want de Oostendse coach Alexander Blessin heeft ook dit seizoen een erg competitief elftal gesmeed. Zijn geroemde pressing-tactiek is dit seizoen zelfs nog meer geperfectioneerd dan in de voorbije jaargang



Vrijdagavond was het dus van moetens voor Club Brugge, want nieuw gezichtsverlies was namelijk uit den boze. Geen excuses meer. En voor individuele fouten en een collectieve offday was er ook geen ruimte meer. Bovendien haalde Club Brugge op Deadline Day nog uit met José Izquierdo (einde contract bij Brighton & Hove Albion), Antonio Nusa (Stabaek), Faitout Maouassa (Stade Rennes) en Jack Hendry (KV Oostende). Qua signaal kon dat dus wel tellen.

PLANNETJE LUKT 

Ook al staat er volgende week in de Champions League de topaffiche gepland tegen Paris Saint-Germain, Philippe Clement koos tegen KV Oostende voor zijn beste elf spelers op dat moment. Van de nieuwkomers stonden Jack Hendry en Kamal Sowah in de basis. Daarnaast verschenen ook de internationals Hans Vanaken, Charles De Ketelaere en Edouard Sobol aan de aftrap. De Oekraïner had in aanloop naar de partij tegen KVO zelfs nog geen enkele training in de benen.

Het vormen van dergelijke sterke équipe bleek uiteindelijk te lonen. Club Brugge was oppermachtig tegen KV Oostende en elke Bruggeling bewees klaar te zijn voor de aankomende topmatch tegen Paris Saint-Germain. De 3-0 eindstand was dan ook meer dan terecht. Club Brugge kon zelfs nog gemakkelijk meerdere doelpunten gescoord hebben, maar de afwerking liet helaas te wensen over. Steven Fortes pakte net voor de rust een rode kaart, maar al daarvoor was Club reeds oppermachtig.



“Een plezante avond en een goede reactie na de uitmatch op Gent”, gaf Hans Vanaken toe na de 3-0 zege tegen KV Oostende. “Iedereen verwachtte daar een reactie op, dit was de perfecte avond daarvoor. We hadden twee weken om ons voor te bereiden, de match op Gent was ook een teken om vandaag scherp te beginnen.” Het plannetje van Philippe Clement klopte dus als een bus. “Ik had deze reactie verwacht na de wedstrijd tegen Gent”, aldus de coach van Club Brugge.

GEKLOPT OP EIGEN STERKTE 

Alexander Blessin had met zijn pressing-game geen antwoord klaar op al dat Brugse geweld. “We hadden van in het begin door dat Club 'angry' was”, verklaarde de Duitser na de match. “Dat ze na die 6-1 tegen AA Gent aan hun supporters wilden tonen dat ze dit keer met een andere mentaliteit gingen voetballen. Wel, toen Club van bij het begin hoog druk zette, moesten wij veel fouten maken. We hadden geen controle. Pas na een halfuur dácht ik dat Club een beetje moe was.”

In het laatste kwartier van de eerste helft kwam KV Oostende inderdaad aanzienlijk beter in de wedstrijd. De ploeg van Alexander Blessin haalde in die periode zelfs meer balbezit (56%) dan Club Brugge. KVO waagde in het laatste kwartier van de eerste helft ook drie van hun totale vijf doelpogingen over de hele wedstrijd. Maar toch bleef Club Brugge een grote druk opvoeren, waar de Duitse coach geen antwoord op kon vinden. Afgetroefd door Clement in zijn eigen specialisatie.



En die pressing bleek uiteindelijk een cruciale factor te zijn in de match van Club Brugge tegen KV Oostende. Zowel Hans Vanaken als Philippe Clement gaven nadrukkelijk aan dat de gevoerde pressing het verschil maakte. “We namen de match in handen, plaatsten hoge druk, met veel beweging en veel voetbal”, verklaarde Vanaken. “De spelers hebben druk gezet vanaf de eerste minuut. Het baltempo was hoog en we creëerden kansen”, klonk het bij Clement.

TOPPRESTATIE

Aan het eind van dat laatste kwartier kwam KV Oostende met een man minder te staan, na de uitsluiting van Steven Fortes. Maar toen was het eigenlijk al duidelijk dat KVO niet veel in de pap te brokken had tegen een veel sterker Club Brugge. In plaats van rustig achteruit te leunen, zoals dat wel vaker gebeurde dit seizoen, ging Club vol voor nog meer doelpunten. Die opvallende drang naar voor deed het thuispubliek kirren van plezier, en dat resulteerde uiteindelijk in een topprestatie.



Club Brugge creëerde veel kansen tegen KV Oostende, dat niet opgewassen was tegen de krachtige Brugse machine. “In deze wedstrijd zat alles wat we nodig hadden. Zo zie je dat je tegenstanders als Oostende veel pijn kan doen”, verklaarde Hans Vanaken. Philippe Clement benadrukte dan weer dat deze prestatie de basis moet zijn voor de komende weken en maanden. En de coach van Club Brugge heeft gelijk, zijn ploeg drukte de Oostendenaren op sublieme wijze langszij.

RECORDS GEBROKEN 

Hans Vanaken omschreef het als een perfecte avond. Club Brugge presteerde tegen KV Oostende zoals het elke wedstrijd eigenlijk zou moeten spelen. Dominant, defensief solide, onvoorspelbaar aanvallend en met een hoog niveau van pressing. Het is dan ook eerder logisch dat Club Brugge tegen KV Oostende meerdere seizoensrecords aan diggelen sloeg. Philippe Clement heeft dan ook overschot van gelijk als ie deze prestatie wil gebruiken als de basis voor de komende weken.

Om te beginnen haalde Club Brugge vrijdag een enorm hoog balbezit van 64%, een gemiddeld balaandeel dat de West-Vlamingen dit seizoen nog niet haalden. Daarnaast vuurden de Brugse spelers ook 28 schoten af richting het doel van KV Oostende-keeper Guillaume Hubert, wat tevens een seizoensrecord betreft voor Club. Anderzijds eindigden er slechts 6 van die pogingen ook effectief op het doel. “Het enige wat we misschien missen, is meer doelpunten maken. Als we scherper zijn in de zestien, kunnen we nog meer doelpunten maken”, bevestigde Hans Vanaken.



Die offensieve kracht vertaalde zich ook in een hoog aantal expected goals van 3,59. Ook die hoge waarde bereikte Club Brugge dit seizoen nog niet. Tot slot voerde Club een indrukwekkende druk door op de tegenstander. De ploeg van Philippe Clement zette dit seizoen nog nooit zo'n sterke pressing als vrijdag tegen KV Oostende. Tegen tien Oostendenaren in de tweede helft lijkt dat eerder een gemakkelijke opdracht, maar opvallend genoeg vond de zwaarste pressing plaats in de eerste helft, toen KV Oostende nog voltallig op het voetbalveld stond.

POLL: Wordt Club met de vingers in de neus kampioen?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Union benadeeld in Play-Offs? Kalendermaker reageert
Union benadeeld in Play-Offs? Kalendermaker reageert

Het clubvoetbal maakt in de komende dagen eventjes plaats voor de internationale ploegen. Maar ...

0
0
'Verrassing in Genk: Vrancken op weg naar uitgang'
'Verrassing in Genk: Vrancken op weg naar uitgang'

KRC Genk plaatste zich zondag alsnog voor de Champions' Play-Offs. Maar eigenlijk was dat slechts ...

132
132
'Club vol voor nieuwe trainer: één man in pole-positie'
'Club vol voor nieuwe trainer: één man in pole-positie'

Club Brugge heeft maandag zoals verwacht afscheid genomen van Ronny Deila als hoofdcoach. Op de ...

359
359
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk

AA Gent was een van de verliezers van de slotspeeldag. Nochtans vervulden de Buffalo's zelf hun ...

439
439
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen

Op zijn oude dag is Jan Vertonghen nog steeds een baken van rust centraal achterin bij Anderlecht. ...

130
130
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge

Ronny Deila beleefde zijn zwanenzang bij Club Brugge zondag helemaal op zijn eentje, want het ...

856
856
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen

Op de laatste speeldag van de reguliere competitie stond er op een aantal velden nog bijzonder veel ...

209
209
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'

Na het ontslag van Ronny Deila rekent Club Brugge op Nicky Hayen om alsnog succes te boeken in de ...

225
225
Topclubs reageren verdeeld op speelschema Play-Offs
Topclubs reageren verdeeld op speelschema Play-Offs

Daags na de afsluiter van de reguliere competitie stelde de Pro League de kalender van de Play-Offs ...

742
742
Geraerts spreekt duidelijke taal over Club Brugge-job
Geraerts spreekt duidelijke taal over Club Brugge-job

Club Brugge moet wederom op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer. Ronny Deila werd maandag immers op ...

272
272
Grote zorgen bij Duivels: sterspeler hoogst onzeker
Grote zorgen bij Duivels: sterspeler hoogst onzeker

De Rode Duivels verzamelden maandag in Tubeke. Daar bereiden ze tijdens de komende dagen de ...

111
111
Bayern verliest boegbeeld: vijf bestemmingen voor Kimmich'
Bayern verliest boegbeeld: vijf bestemmingen voor Kimmich'

Bayern München neemt na het seizoen afscheid van hoofdcoach Thomas Tuchel. En mogelijk ziet Der ...

97
97
'Club Brugge neemt aanzienlijk risico met nieuwe hoofdcoach'
'Club Brugge neemt aanzienlijk risico met nieuwe hoofdcoach'

Wat al enkele weken in de lucht hing, is sinds maandagochtend ook een feit. Zo heeft Club Brugge dan ...

611
611
STVV zet provocerend KRC Genk heerlijk op zijn plaats
STVV zet provocerend KRC Genk heerlijk op zijn plaats

KRC Genk plaatste zich zondag dan toch voor de Champions' Play-Offs. Die kwalificatie werd maandag ...

501
501
'Monstertransfer Bakayoko: reusachtig prijskaartje bekend'
'Monstertransfer Bakayoko: reusachtig prijskaartje bekend'

Verschillende Rode Duivels komen tijdens de zomermercato in aanmerking voor een fraaie transfer. ...

155
155