Clement zet Blessin keihard op zijn plaats

Clement zet Blessin keihard op zijn plaats

Vrijdag nemen Club Brugge en KV Oostende het tegen elkaar op. Dat betekent uiteraard ook een boeiend duel tussen de coaches Philippe Clement en Alexander Blessin, de voorbije twee Trainers van het Jaar in België. Beide trainers beogen een specifieke pressing-aanpak bij hun ploeg, al stellen Clement en Blessin zich in op verschillende facetten.  


DE PRESSING MEISTER

Vorig seizoen werd pressing een modewoord in het Belgische voetbaljargon. Geïndoctrineerd door de Red Bull-filosofie voerde Alexander Blessin deze methodologie door bij KV Oostende. En met succes. Door deze innovatie aanpak eindigde de kustploeg vorig seizoen onverhoopt op een erg knappe vijfde plaats. De Duitse coach werd zelfs uitgeroepen tot de Trainer van het Jaar en Blessin kon ook rekenen op de interesse van verschillende binnen- en buitenlandse clubs.

Om KV Oostende te laten evolueren tot een fysieke en intensieve machine, had Alexander Blessin wel veel voorbereidend werk te verrichten. Eén van de eerste ingrepen was de gebruikelijke voorbereiding van zes weken op te schroeven naar acht weken. Ongebruikelijk in Oostende, maar die extra inspanning vormde wel de basis van een uitzonderlijk sterke jaargang. En ook belangrijk: Gauthier Ganaye enkel spelers naar de club die voldeden aan de spelopvatting van Blessin.



In de eerste zes maanden onder Alexander Blessin trainde KV Oostende voornamelijk met de focus de pressing op de bal. Niet zonder uitgedokterd plan weliswaar, maar wel met de nadruk op wanneer, waar en hoe er druk moet gezet worden. “65% van de doelpunten in het voetbal worden gemaakt na transitie. Slechts heel weinig ploegen hebben de kwaliteit om uit de pressing te voetballen”, lichtte Blessin zijn voetbalfilosofie toe in een interview met Het Laatste Nieuws.

KNAPPE CIJFERS

Voor de spelers van KV Oostende was het uiteraard wennen aan zo'n intensief wedstrijdplan. “De eerste weken op training was puur lopen”, verklaarde Jelle Bataille vorig seizoen in het praatprogramma Extra Time. En ook spits Makhtar Gueye moest zich hard aanpassen. “Ik had nog nooit zoveel gelopen in mijn leven. Bij Nancy, in de Franse Ligue 2, liep ik al veel, maar hier was het nóg meer. Het systeem van hoge pressing vs afmattend”, verklaarde de Senegalees deze week nog aan Sport/Voetbalmagazine.



Maar het ging Alexander Blessin er niet om hoevéél kilometers zijn spelers lopen, maar wel wannéér en hoe ze op het juiste moment moeten druk zetten. De coach hamerde op het optimaal benutten van de omschakelmomenten middels een gezonde dosis agressiviteit en intensiteit. Dat de spelersgroep ook achter deze visie stond, was een andere verklaring van het Oostendse succes. Logischerwijze was KV Oostende volgens de cijfers vorig seizoen de ploeg die het meest druk zette in de Jupiler Pro League. Voor Club Brugge en AA Gent.

DE PRESSING VAN CLEMENT

Philippe Clement is uiteraard ook een coach die welbekend is met het voeren van pressing. Terwijl Alexander Blessin zich bij KV Oostende vooral focust op de defensieve pressing, ligt de klemtoon bij de coach van Club Brugge voornamelijk op het offensieve vlak. Club Brugge krijgt in België namelijk heel vaak af te rekenen met lage defensieve blokken bij de tegenstanders, waardoor er met een aanvallende pressing, vaak via een snelle balcirculatie, oplossingen worden gezocht om zo’n lage verdedigende gordels te ontmantelen.



Eerder dit seizoen was de aanvallende pressing van Club Brugge al goed merkbaar in de wedstrijd tegen Beerschot. Het goede druk zetten van Hans Vanaken lag bijvoorbeeld aan de basis van de uitsluiting van Frédéric Frans, waarna Club Brugge uiteindelijk nog met 3-2 kon winnen van Beerschot. Ook de doelpunten van Eder Balanta en Charles De Ketelaere waren het gevolg van een eerdere aanvallende pressing. 

AFGETROEFD DOOR VANHAEZEBROUCK

Maar het is wel stilaan duidelijk geworden dat Club Brugge dit seizoen nog steeds grote problemen ondervindt om de vijandige defensies te slim af te zijn middels een offensieve pressing. Eén week na de 3-2 overwinning tegen Beerschot, kreeg Club Brugge namelijk een koekje van eigen deeg tegen AA Gent. De ploeg van Hein Vanhaezebrouck demonstreerde een hoge pressing waar Club Brugge helemaal geen weg mee wist. Daarnaast waren de Buffalo’s ook een stuk agressiever en opportunistischer voor het doel.



De 6-1 afstraffing van Club tegen AA Gent valt niet alleen maar terug te brengen tot het pressing-verhaal, maar het vormde wel een belangrijke oorzaak. Ook eerder dit seizoen tegen Cercle Brugge ondervond Club Brugge grote moeilijkheden om zich onder de druk uit te spelen. Door een veel te trage balcirculatie konden de centrale verdedigers van Club nauwelijks opschuiven op het veld en daarom konden ze geen antwoord bieden op de hoge druk van coach Yves Vanderhaeghe. Philippe Clement probeerde dat euvel te verhelpen door Bas Dost in te brengen. “Zin mindere prestaties compenseerde hij met pressing.”

DUEL DER PRESSING

De match tussen Club Brugge en KV Oostende wordt aldus een duel tussen twee verschillende stijlen van pressing voeren. Alleen al daarom wordt deze wedstrijd enorm boeiend om te volgen. Volgens de cijfers voerde de ploeg van Alexander Blessin vorig seizoen in de Jupiler Pro League meeste de negatieve pressing. Dit jaar stuwde KV Oostende die drukzetting zelfs nog wat hoger, maar verrassend genoeg zijn de Oostendenaren niet meer de best presterende ploeg in dat onderdeel.



En ook Club Brugge verbeterde zich sterk in de defensieve pressing in vergelijking met vorig jaar. Nog veel meer dan KV Oostende zelfs. In dat betreffende onderdeel zet Club Brugge vandaag zelfs betere cijfers neer dan de ploeg van Alexander Blessin. Of hoe Philippe Clement zich probeert te perfectioneren in de core business van zijn Oostendse collega. Club bezet in de defensieve pressing de vierde plaats in de rangschikking en KV Oostende voorlopig de zesde.

POLL: Wie is de beste coach volgens u?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Antwerp titelkandidaat? "Kloof op Anderlecht bespeelbaar"
Antwerp titelkandidaat? "Kloof op Anderlecht bespeelbaar"

Antwerp FC heeft de reguliere competitie uiteindelijk afgesloten op een knappe derde plaats. De ...

46
46
Walen spreken schande: "Westerlo wou Genk in Play-Off I"
Walen spreken schande: "Westerlo wou Genk in Play-Off I"

De slotspeeldag van de reguliere competitie in de Jupiler Pro League leverde weer heel wat voet tot ...

157
157
'Directe redenen ontslag Deila gekend: één man geeft doodsteek'
'Directe redenen ontslag Deila gekend: één man geeft doodsteek'

Maandagochtend is definitief een einde gekomen aan de lijdensweg van Ronny Deila bij Club Brugge. ...

293
293
'Mbappé maakt gigantisch offer voor Real Madrid-deal'
'Mbappé maakt gigantisch offer voor Real Madrid-deal'

Kylian Mbappé mag sinds januari met andere ploegen praten over een transfervrije overgang na ...

82
82
Anderlecht gaat in beroep: "Zonde voor Belgisch voetbal"
Anderlecht gaat in beroep: "Zonde voor Belgisch voetbal"

Een jaartje geleden zat het seizoen van RSC Anderlecht er al op na de reguliere competitie. Nu moet ...

494
494
<strong>'Europese topcoach' trapt aanbod Club Brugge in de vuilbak</strong>
'Europese topcoach' trapt aanbod Club Brugge in de vuilbak

Ondanks interesse van Club Brugge blijft Jesse Marsch op zoek naar een uitdaging die zijn ambities ...

576
576
'Manchester City hakt knoop door over transfer De Bruyne'
'Manchester City hakt knoop door over transfer De Bruyne'

Kevin De Bruyne meldde zich deze week niet bij de Rode Duivels. Bondscoach Domenico Tedesco wou geen ...

225
225
Union benadeeld in Play-Offs? Kalendermaker reageert
Union benadeeld in Play-Offs? Kalendermaker reageert

Het clubvoetbal maakt in de komende dagen eventjes plaats voor de internationale ploegen. Maar ...

359
359
'Verrassing in Genk: Vrancken op weg naar uitgang'
'Verrassing in Genk: Vrancken op weg naar uitgang'

KRC Genk plaatste zich zondag alsnog voor de Champions' Play-Offs. Maar eigenlijk was dat slechts ...

931
931
'Club vol voor nieuwe trainer: één man in pole-positie'
'Club vol voor nieuwe trainer: één man in pole-positie'

Club Brugge heeft maandag zoals verwacht afscheid genomen van Ronny Deila als hoofdcoach. Op de ...

978
978
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk

AA Gent was een van de verliezers van de slotspeeldag. Nochtans vervulden de Buffalo's zelf hun ...

743
743
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen

Op zijn oude dag is Jan Vertonghen nog steeds een baken van rust centraal achterin bij Anderlecht. ...

223
223
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge

Ronny Deila beleefde zijn zwanenzang bij Club Brugge zondag helemaal op zijn eentje, want het ...

1458
1458
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen

Op de laatste speeldag van de reguliere competitie stond er op een aantal velden nog bijzonder veel ...

340
340
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'

Na het ontslag van Ronny Deila rekent Club Brugge op Nicky Hayen om alsnog succes te boeken in de ...

296
296