Mata baart grote zorgen bij Club Brugge

Foto: Mata baart grote zorgen bij Club Brugge

In de voorbije twee jaar ontpopte Clinton Mata zich tot één van de beste spelers in de Jupiler Pro League. Ondanks een superstart in de Supercup, beleeft de Angolees dit jaar voorlopig echter een erg wisselvallige jaargang. Tegen KAS Eupen en AA Gent beleefde Mata namelijk een ware nachtmerrie tegen zijn respectievelijke rechtstreekse tegenstanders Konan N'Dri en Nurio Fortuna. En ook de cijfers bewijzen dat Mata's waarde in de beginfase van het seizoen niet van hetzelfde niveau is als vorig jaar.

VEELBELOVENDE START

Business as usual. Clinton Mata startte het huidige voetbalseizoen op een verschroeiende wijze. In de Supercup, de traditionele seizoensopener van de nieuwe competitie, was de Angolees al meteen de gevierde man. Door zijn sterke prestatie rolde Mata's naam nadrukkelijk van de tribunes in het Jan Breydelstadion. De rechtsachter schitterde in de Supercup tegen zijn ex-club en hij kon toen zowaar een doelpunt scoren, een zeldzaamheid want bij Club slaagde hij daar nog maar vier keer in.

Clinton Mata tekende in de Supercup met een fantastisch afstandsschot voor de 3-1. 't Was een kanonskogel waarmee hij Maarten Vandevoordt nog net niet fusilleerde: de gemeten snelheid van zijn trap bedroeg maar liefst 131 kilometer per uur. Het seizoen kon niet beter starten voor de Brugse sterkhouder, die in de voorbereiding nochtans af te rekenen kreeg met een (lichte) knieblessure. Maar er leek wederom geen rem te staan op de sterke Mata.Na de gewonnen Supercup werd de 28-jarige door verschillende media logischerwijze uitgeroepen tot de Man van de wedstrijd. Clinton Mata liet Simen Juklerod sterretjes zien op de flank, en de Angolees leek toen al in topvorm te verkeren. Zijn geweldig doelpunt was de ultieme kers op de taart. 't Was de Mata die we kenden van tijdens de voorbije jaren bij Club Brugge. Hij oogde erg hongerig, enthousiast, intensief en ambitieus. Clement kon dus opnieuw bouwen op zijn rechtsachter.

Clinton Mata werd na zijn prestatie in de Supercup bedolven onder de lof. Zo liet ex-bondscoach Aimé Anthuenis zich enorm vleiend uit over de Angolees. “Heb je Mata gezien in de Supercup?” verklaarde Anthuenis aan Het Laatste Nieuws. “Als ik de man van het geld van Real Madrid of Barcelona ben en ik zie Mata spelen, dan vraag ik direct wat dat kost. Gotverdomme, is dat een sterke beer! En het is natuurlijke kracht, niet van in het krachthonk te zitten …”

MATA VS. N'DRI

Clinton Mata pikte al snel terug aan met zijn gewoonlijk niveau zoals we van hem gewend zijn. Niets nieuws onder de zon dus. Maar in de eerste speeldag van de huidige Jupiler Pro League-editie ging hij verrassend genoeg helemaal onderuit tegen KAS Eupen. De rechtsachter van Club Brugge maakte absoluut geen goede beurt tegen de Panda's en hij moest zelfs constant aanhollen achter zijn rechtstreekse tegenstander Konan N'Dri. De 20-jarige Ivoriaan bezorgde Mata een avond om snel te vergeten tijdens de ouverture van de Jupiler Pro League. Een accident de parcours heette het.'t Was ook geen schande dat Clinton Mata zelf eens sterretjes zag tegen Konan N'Dri. De flukse flankaanvaller was ook vorig seizoen al een opvallende figuur bij Eupen, en de 20-jarige zet die positieve lijn dit jaar gewoon door. Omdat zijn slachtoffer van dienst nu eens een verdediger van Club Brugge was, zette N'Dri voor de eerste keer zichzelf nadrukkelijk in de spotlights. “Het is duidelijk dat hij (N'Dri, nvdr.) een zeer goede speler is”, verklaarde Mata eerlijk na de glansprestatie van zijn rechtstreekse tegenstander. “Ik blijf een mens en ben geen Marsman.”

MATA VS. NURIO

De dramatische prestatie van Clinton Mata tegen KAS Eupen werd al snel omschreven als een accident de parcours. Kan gebeuren. Ook al ben je al enkele jaren de beste rechtsachter van de Jupiler Pro League. Maar vijf speeldagen later zag Clinton Mata al voor de tweede keer sterretjes dit seizoen. Dit keer tegen zijn landgenoot Nurio Fortuna en AA Gent. Die fameuze 1-6 afgang in de Ghelamco Arena, weet u nog? Net als tegen KAS Eupen was Mata nu ook tegen de Buffalo's onherkenbaar zwak.“Het probleem? C'est moi”, verklaarde Clinton Mata voor de camera's van Eleven Sports tijdens de rust. Toen stond het al 3-0 in het voordeel van AA Gent. De rechtsachter van Club Brugge werd overklast door zijn landgenoot Nurio, die één van zijn beste matchen ooit speelde voor de Buffalo's. Mata daarentegen “speelde zijn slechtste wedstrijd in het shirt van Club Brugge”, schreef Het Nieuwsblad. Twee dramatische wedstrijden op zes. We zijn het niet gewend van Mata ...

SEVILLA KIJKT MEE

Hein Vanhaezebrouck was uiteraard opgetogen met de knalprestatie van Nurio Fortuna. “Het was een challenge in de match met zijn collega Mata”, verwoordde de coach van AA Gent. ’t Was een challenge waarin Nurio uiteindelijk de afgetekende winnaar was en Clinton Mata grote verliezer. “Clinton Mata vind ik een fantastische speler die zelden een onvoldoende haalt, maar nu was het ook bij hem een offday”, stelde analist Killian Overmeire in Sport/Voetbalmagazine.“In hoeverre een transfer daar speelt, weet ik niet, maar zelfs als dat op de achtergrond aanwezig is, ben je nog steeds prof. En weet je ook: Sevilla kijkt mee naar die wedstrijd.” In de voorbije zomermercato identificeerden de Andalusiërs Clinton Mata als de ideale opvolger van Jesus Navas. Club Brugge eiste een transfersom van 10 miljoen euro voor haar sterkhouder, maar uiteindelijk ondertekende de 35-jarige Navas een nieuw en verlengd driejarig contract bij Sevilla FC.

MATA'S DALENDE TREND

Naar de echte reden van Clinton Mata’s wisselvallige prestaties in het nieuwe voetbalseizoen is het vooralsnog gissen. De vermeende interesse van Sevilla FC is één ding, al kunnen twee belabberde prestaties tegen KAS Eupen en AA Gent uiteraard wel eens voorvallen. Het wordt hoe dan ook nog eventjes afwachten hoe de Angolees zich zal profileren in de eerstvolgende wedstrijden bij Club Brugge. Blijven zijn prestaties onstandvastig of zal Mata zich succesvol herpakken met bevredigende verdiensten op de langere termijn?

Hoe het ook zij, ook de cijfers staven wel degelijk de wisselvallige prestaties van Clinton Mata dit seizoen. In de vorige jaargang was de Angolees nog één van de beste dribbelaars in de Jupiler Pro League, maar dit jaar namen zijn aantal dribbels en de efficiëntie opmerkelijk af. Ook zijn versnellingen met de bal aan de voet én zijn offensieve acties per wedstrijd volgen diezelfde bedenkelijke dalende trend. Op het offensief vlak is Mata’s impact dus duidelijk minder voelbaar en expliciet geworden.En ook op het defensief gebied zijn Clinton Mata’s huidige prestaties niet meer van hetzelfde kaliber zoals vorig jaar. De meest opvallende constatering is dat de Angolees een pak minder duels aangaat, met bovendien ook een lagere efficiëntie. Daarnaast zijn Mata’s intercepties, balrecuperaties en defensieve efficiëntie flink wat verminderd. Zijn verdedigend niveau is dus ook niet meer zo hoog zoals vorig jaar. Voorlopig dan toch, want al bij al zijn we toch nog maar zes speeldagen ver in de Jupiler Pro League. Aan Mata dus om deze trend snel te doorbreken.

POLL: Zal Mata zich herpakken?

Newcastle maakt de weg helemaal vrij voor Martinez

Club Brugge en City reageren na supportersaanval, verdachten opgepakt

Volgend seizoen megaduo Lukaku-Haaland bij Chelsea?

Vandaag 20 Oktober 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Blik van de Bookies: Zwarte week voor Belgisch coëfficient

Onze vertegenwoordigers in de Europese competities zullen dit seizoen extra hun best moeten doen om ...

37
{insert image alt}

Mechele gooit eigen ruiten in bij Club

Het lot van Brandon Mechele bevond zich in de voorbije weken vooral op de invallersbank, maar ...

1340
{insert image alt}

Engelse media lijken niet te geloven in vertrek Martinez

Newcaslte United heeft geld in overvloed na de overname en de club zoekt een nieuwe coach. The ...

25
{insert image alt}

AA Gent en Beerschot moeten boeten door fans

Het valt op dat ook in België er opvallend veel problemen zijn met supporters, die zich regelmatig ...

44
{insert image alt}

Volgend seizoen megaduo Lukaku-Haaland bij Chelsea?

Chelsea ging afgelopen zomer op zoek naar een nieuwe spits, nadat Timo Werner in die rol niet ...

34
{insert image alt}

Exact 25 jaar geleden schitterde Philippe Albert tegen Man Utd (🎥)

Newcastle United kondigde woensdagmiddag het vertrek aan van trainer Steve Bruce. Die zat al een ...

28
{insert image alt}

Club Brugge en City reageren na supportersaanval, verdachten opgepakt

Club Brugge moest dinsdagavond duidelijk zijn meerdere erkennen in Manchester City, dat met zware ...

415
{insert image alt}

TRANSFERUURTJE: 'Soap rond Icardi, Barça troeft grootmachten af'

De zomerse transfermarkt is in België en de meeste Europese landen inmiddels weer gesloten, maar ...

80
{insert image alt}

Newcastle maakt de weg helemaal vrij voor Martinez

Newcaslte United heeft geld in overvloed na de overname en de club zoekt een nieuwe coach. The ...

258
{insert image alt}

Vanhaezebrouck met verrassende namen naar Belgrado

AA Gent is goed begonnen in de Conference League. Het boekte een zes op zes en het kan op bezoek bij ...

109
{insert image alt}

Moet Scifo vrezen voor het einde van zijn carrière?

Enzo Scifo werd al na enkele maanden ontslagen bij Moeskroen. De 55-jarige trainer kon zijn ...

113
{insert image alt}

Van Crombrugge: "Zij verziekten de sfeer bij Anderlecht"

Hendrik Van Crombrugge begon aarzelend aan het seizoen, nadat hij vorig jaar bijna het hele seizoen ...

558
{insert image alt}

Antwerp zonder drie smaakmakers tegen Fenerbahçe

Royal Antwerp FC moet donderdag winnen van Fenerbahçe, anders dreigt Europese overwintering al over ...

200
{insert image alt}

Standard legt weer speler langer onder contract

Nieuwe coach Luka Elsner heeft nog een pak werk te verrichten bij Standard. Afgelopen weekend leek ...

47
{insert image alt}

De Condé laat zich uit over 'blunder' met Vanzeir

Als jeugdspeler doorbreken bij KRC Genk is bijzonder moeilijk. De club moet met spijt in het hart nu ...

387
{insert image alt}

Is deze verdediger de oplossing voor de Rode Duivels?

Achteraan hebben de Rode Duivels stilaan nood aan vers bloed. Toch lijken jongens als Zinho ...

262
{insert image alt}

City-fan vecht voor leven na aanval 'supporters' Club Brugge

Club Brugge moest dinsdagavond duidelijk zijn meerdere erkennen in Manchester City, dat met zware ...

0

Gisteren 19 Oktober 2021

{insert image alt}

Mbappé: "Messi is de beste ter wereld"

PSG is dinsdag ontsnapt aan nieuw gezichtsverlies in de Champions League. Het leek even op weg naar ...

371
{insert image alt}

Ajax droomt al: "Alleen in '95 misschien betere matchen gezien"

Ajax blijft verbazen in deze editie van de Champions League. De Amsterdammers walsen vooralsnog over ...

167
{insert image alt}

Guardiola onthult over welke twee Club-spelers Kompany hem waarschuwde

Manchester City heeft dinsdagavond in het Jan Breydelstadion de puntjes op de i gezet. Club Brugge ...

793
{insert image alt}

Mignolet waarschuwt: "Zelfde scenario kan in Manchester gebeuren"

Club Brugge is vanavond overklast door Manchester City. De Engelsen waren véél te sterk en wonnen ...

183
{insert image alt}

Spektakel in Parijs en Madrid, Real en Ajax halen uit

helemDe Champions League heeft dinsdagavond heel wat spektakel opgeleverd. In de groep van Club ...

534
{insert image alt}

KV Mechelen haalt Australisch talent aan boord

KV Mechelen zit in een zeer goede periode, want het pronkt met een twaalf op twaalf en is daardoor ...

98
{insert image alt}

Statistiek Mignolet maakt pijnlijke avond Club Brugge duidelijk

Club Brugge heeft dinsdag een bijzonder pijnlijke avond beleefd, want het werd door Manchester City ...

178
{insert image alt}

Clement: "Ander plan zou niet tot beter resultaat geleid hebben"

Club Brugge heeft geen derde keer op rij kunnen stunten in de Champions League. Manchester City ...

210
{insert image alt}

Guardiola doet onthulling na ruime zege: "Tips van Kompany"

Manchester City heeft dinsdagavond in het Jan Breydelstadion de puntjes op de i gezet. Club Brugge ...

824
{insert image alt}

De Bruyne dankt fans Club Brugge

Tien jaar nadat hij al eens een hattrick maakte in het Jan Breydelstadion namens KRC Genk, was Kevin ...

1014
{insert image alt}

Vanaken: "Derde plaats? Dat is nu moeilijk te zeggen"

Club Brugge is in de Champions League weer met zijn voetjes op de grond gezet. Na de stunts tegen ...

243
{insert image alt}

Ook Batshuayi krijgt slaag in de Champions League

Het is dinsdag tot dusver nog geen goede avond geweest voor de Belgen in de Champions League. Club ...

60
{insert image alt}

Mignolet: "De 1-5 was een normaal resultaat"

Club Brugge is vanavond overklast door Manchester City. De Engelsen waren véél te sterk en wonnen ...

221
{insert image alt}

Club Brugge krijgt voetballes van genadeloos Man City

In de Champions League is Club Brugge dinsdagavond stevig met de voeten op de grond gezet. Op eigen ...

309
{insert image alt}

KRC Genk kegelt FC Köln uit de Youth League

KRC Genk heeft FC Köln uitgeschakeld in de Youth League. Na de 2-4-zege in de heenwedstrijd wonnen ...

274