Mata baart grote zorgen bij Club Brugge

Mata baart grote zorgen bij Club Brugge

In de voorbije twee jaar ontpopte Clinton Mata zich tot één van de beste spelers in de Jupiler Pro League. Ondanks een superstart in de Supercup, beleeft de Angolees dit jaar voorlopig echter een erg wisselvallige jaargang. Tegen KAS Eupen en AA Gent beleefde Mata namelijk een ware nachtmerrie tegen zijn respectievelijke rechtstreekse tegenstanders Konan N'Dri en Nurio Fortuna. En ook de cijfers bewijzen dat Mata's waarde in de beginfase van het seizoen niet van hetzelfde niveau is als vorig jaar.


VEELBELOVENDE START

Business as usual. Clinton Mata startte het huidige voetbalseizoen op een verschroeiende wijze. In de Supercup, de traditionele seizoensopener van de nieuwe competitie, was de Angolees al meteen de gevierde man. Door zijn sterke prestatie rolde Mata's naam nadrukkelijk van de tribunes in het Jan Breydelstadion. De rechtsachter schitterde in de Supercup tegen zijn ex-club en hij kon toen zowaar een doelpunt scoren, een zeldzaamheid want bij Club slaagde hij daar nog maar vier keer in.

Clinton Mata tekende in de Supercup met een fantastisch afstandsschot voor de 3-1. 't Was een kanonskogel waarmee hij Maarten Vandevoordt nog net niet fusilleerde: de gemeten snelheid van zijn trap bedroeg maar liefst 131 kilometer per uur. Het seizoen kon niet beter starten voor de Brugse sterkhouder, die in de voorbereiding nochtans af te rekenen kreeg met een (lichte) knieblessure. Maar er leek wederom geen rem te staan op de sterke Mata.



Na de gewonnen Supercup werd de 28-jarige door verschillende media logischerwijze uitgeroepen tot de Man van de wedstrijd. Clinton Mata liet Simen Juklerod sterretjes zien op de flank, en de Angolees leek toen al in topvorm te verkeren. Zijn geweldig doelpunt was de ultieme kers op de taart. 't Was de Mata die we kenden van tijdens de voorbije jaren bij Club Brugge. Hij oogde erg hongerig, enthousiast, intensief en ambitieus. Clement kon dus opnieuw bouwen op zijn rechtsachter.

Clinton Mata werd na zijn prestatie in de Supercup bedolven onder de lof. Zo liet ex-bondscoach Aimé Anthuenis zich enorm vleiend uit over de Angolees. “Heb je Mata gezien in de Supercup?” verklaarde Anthuenis aan Het Laatste Nieuws. “Als ik de man van het geld van Real Madrid of Barcelona ben en ik zie Mata spelen, dan vraag ik direct wat dat kost. Gotverdomme, is dat een sterke beer! En het is natuurlijke kracht, niet van in het krachthonk te zitten …”

MATA VS. N'DRI

Clinton Mata pikte al snel terug aan met zijn gewoonlijk niveau zoals we van hem gewend zijn. Niets nieuws onder de zon dus. Maar in de eerste speeldag van de huidige Jupiler Pro League-editie ging hij verrassend genoeg helemaal onderuit tegen KAS Eupen. De rechtsachter van Club Brugge maakte absoluut geen goede beurt tegen de Panda's en hij moest zelfs constant aanhollen achter zijn rechtstreekse tegenstander Konan N'Dri. De 20-jarige Ivoriaan bezorgde Mata een avond om snel te vergeten tijdens de ouverture van de Jupiler Pro League. Een accident de parcours heette het.



't Was ook geen schande dat Clinton Mata zelf eens sterretjes zag tegen Konan N'Dri. De flukse flankaanvaller was ook vorig seizoen al een opvallende figuur bij Eupen, en de 20-jarige zet die positieve lijn dit jaar gewoon door. Omdat zijn slachtoffer van dienst nu eens een verdediger van Club Brugge was, zette N'Dri voor de eerste keer zichzelf nadrukkelijk in de spotlights. “Het is duidelijk dat hij (N'Dri, nvdr.) een zeer goede speler is”, verklaarde Mata eerlijk na de glansprestatie van zijn rechtstreekse tegenstander. “Ik blijf een mens en ben geen Marsman.”

MATA VS. NURIO

De dramatische prestatie van Clinton Mata tegen KAS Eupen werd al snel omschreven als een accident de parcours. Kan gebeuren. Ook al ben je al enkele jaren de beste rechtsachter van de Jupiler Pro League. Maar vijf speeldagen later zag Clinton Mata al voor de tweede keer sterretjes dit seizoen. Dit keer tegen zijn landgenoot Nurio Fortuna en AA Gent. Die fameuze 1-6 afgang in de Ghelamco Arena, weet u nog? Net als tegen KAS Eupen was Mata nu ook tegen de Buffalo's onherkenbaar zwak.



“Het probleem? C'est moi”, verklaarde Clinton Mata voor de camera's van Eleven Sports tijdens de rust. Toen stond het al 3-0 in het voordeel van AA Gent. De rechtsachter van Club Brugge werd overklast door zijn landgenoot Nurio, die één van zijn beste matchen ooit speelde voor de Buffalo's. Mata daarentegen “speelde zijn slechtste wedstrijd in het shirt van Club Brugge”, schreef Het Nieuwsblad. Twee dramatische wedstrijden op zes. We zijn het niet gewend van Mata ...

SEVILLA KIJKT MEE

Hein Vanhaezebrouck was uiteraard opgetogen met de knalprestatie van Nurio Fortuna. “Het was een challenge in de match met zijn collega Mata”, verwoordde de coach van AA Gent. ’t Was een challenge waarin Nurio uiteindelijk de afgetekende winnaar was en Clinton Mata grote verliezer. “Clinton Mata vind ik een fantastische speler die zelden een onvoldoende haalt, maar nu was het ook bij hem een offday”, stelde analist Killian Overmeire in Sport/Voetbalmagazine.



“In hoeverre een transfer daar speelt, weet ik niet, maar zelfs als dat op de achtergrond aanwezig is, ben je nog steeds prof. En weet je ook: Sevilla kijkt mee naar die wedstrijd.” In de voorbije zomermercato identificeerden de Andalusiërs Clinton Mata als de ideale opvolger van Jesus Navas. Club Brugge eiste een transfersom van 10 miljoen euro voor haar sterkhouder, maar uiteindelijk ondertekende de 35-jarige Navas een nieuw en verlengd driejarig contract bij Sevilla FC.

MATA'S DALENDE TREND

Naar de echte reden van Clinton Mata’s wisselvallige prestaties in het nieuwe voetbalseizoen is het vooralsnog gissen. De vermeende interesse van Sevilla FC is één ding, al kunnen twee belabberde prestaties tegen KAS Eupen en AA Gent uiteraard wel eens voorvallen. Het wordt hoe dan ook nog eventjes afwachten hoe de Angolees zich zal profileren in de eerstvolgende wedstrijden bij Club Brugge. Blijven zijn prestaties onstandvastig of zal Mata zich succesvol herpakken met bevredigende verdiensten op de langere termijn?

Hoe het ook zij, ook de cijfers staven wel degelijk de wisselvallige prestaties van Clinton Mata dit seizoen. In de vorige jaargang was de Angolees nog één van de beste dribbelaars in de Jupiler Pro League, maar dit jaar namen zijn aantal dribbels en de efficiëntie opmerkelijk af. Ook zijn versnellingen met de bal aan de voet én zijn offensieve acties per wedstrijd volgen diezelfde bedenkelijke dalende trend. Op het offensief vlak is Mata’s impact dus duidelijk minder voelbaar en expliciet geworden.



En ook op het defensief gebied zijn Clinton Mata’s huidige prestaties niet meer van hetzelfde kaliber zoals vorig jaar. De meest opvallende constatering is dat de Angolees een pak minder duels aangaat, met bovendien ook een lagere efficiëntie. Daarnaast zijn Mata’s intercepties, balrecuperaties en defensieve efficiëntie flink wat verminderd. Zijn verdedigend niveau is dus ook niet meer zo hoog zoals vorig jaar. Voorlopig dan toch, want al bij al zijn we toch nog maar zes speeldagen ver in de Jupiler Pro League. Aan Mata dus om deze trend snel te doorbreken.

POLL: Zal Mata zich herpakken?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Real Madrid onderneemt drastische stappen na nieuw racisme-incident
Real Madrid onderneemt drastische stappen na nieuw racisme-incident

De maat is vol bij Real Madrid. Na het zoveelste racistische incident tegen sterspeler Vinicius ...

1
1
Genk vloekt: "Hij tekent bij Anderlecht of Club Brugge"
Genk vloekt: "Hij tekent bij Anderlecht of Club Brugge"

KRC Genk beschikt over een uitstekende jeugdopleiding en wist doorheen de jaren heel wat jonge ...

0
0
Club-tweetal afgemaakt: "Hij speelt als een krentenbol"
Club-tweetal afgemaakt: "Hij speelt als een krentenbol"

Club Brugge liep afgelopen weekend een zoveelste teleurstelling op en verloor met 2-1 op het veld ...

88
88
Antwerp titelkandidaat? "Kloof op Anderlecht bespeelbaar"
Antwerp titelkandidaat? "Kloof op Anderlecht bespeelbaar"

Antwerp FC heeft de reguliere competitie uiteindelijk afgesloten op een knappe derde plaats. De ...

117
117
Walen spreken schande: "Westerlo wou Genk in Play-Off I"
Walen spreken schande: "Westerlo wou Genk in Play-Off I"

De slotspeeldag van de reguliere competitie in de Jupiler Pro League leverde weer heel wat voet tot ...

316
316
'Directe redenen ontslag Deila gekend: één man geeft doodsteek'
'Directe redenen ontslag Deila gekend: één man geeft doodsteek'

Maandagochtend is definitief een einde gekomen aan de lijdensweg van Ronny Deila bij Club Brugge. ...

382
382
'Mbappé maakt gigantisch offer voor Real Madrid-deal'
'Mbappé maakt gigantisch offer voor Real Madrid-deal'

Kylian Mbappé mag sinds januari met andere ploegen praten over een transfervrije overgang na ...

108
108
Anderlecht gaat in beroep: "Zonde voor Belgisch voetbal"
Anderlecht gaat in beroep: "Zonde voor Belgisch voetbal"

Een jaartje geleden zat het seizoen van RSC Anderlecht er al op na de reguliere competitie. Nu moet ...

606
606
<strong>'Europese topcoach' trapt aanbod Club Brugge in de vuilbak</strong>
'Europese topcoach' trapt aanbod Club Brugge in de vuilbak

Ondanks interesse van Club Brugge blijft Jesse Marsch op zoek naar een uitdaging die zijn ambities ...

658
658
'Manchester City hakt knoop door over transfer De Bruyne'
'Manchester City hakt knoop door over transfer De Bruyne'

Kevin De Bruyne meldde zich deze week niet bij de Rode Duivels. Bondscoach Domenico Tedesco wou geen ...

265
265
Union benadeeld in Play-Offs? Kalendermaker reageert
Union benadeeld in Play-Offs? Kalendermaker reageert

Het clubvoetbal maakt in de komende dagen eventjes plaats voor de internationale ploegen. Maar ...

425
425
'Verrassing in Genk: Vrancken op weg naar uitgang'
'Verrassing in Genk: Vrancken op weg naar uitgang'

KRC Genk plaatste zich zondag alsnog voor de Champions' Play-Offs. Maar eigenlijk was dat slechts ...

1038
1038
'Club vol voor nieuwe trainer: één man in pole-positie'
'Club vol voor nieuwe trainer: één man in pole-positie'

Club Brugge heeft maandag zoals verwacht afscheid genomen van Ronny Deila als hoofdcoach. Op de ...

1040
1040
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk

AA Gent was een van de verliezers van de slotspeeldag. Nochtans vervulden de Buffalo's zelf hun ...

775
775
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen

Op zijn oude dag is Jan Vertonghen nog steeds een baken van rust centraal achterin bij Anderlecht. ...

229
229