Zirkzee gooit eigen ruiten in bij Anderlecht

Foto: Zirkzee gooit eigen ruiten in bij Anderlecht

Intrinsiek bezit hij alle kwaliteiten om de ideale spits van Anderlecht te zijn. Spitsen zoals Joshua Zirkzee belanden normaal niet in België volgens Vincent Kompany. Maar na zijn fenomenaal basisdebuut tegen Cercle Brugge gaat het stelselmatig bergaf met het Nederlandse toptalent. Voor de ogen van zijn landgenoten zette hij vorige week donderdag tegen Vitesse Arnhem een dramatische prestatie neer. En zondag was het al niet veel beter tegen KRC Genk: al tijdens de rust haalde Kompany de aanvaller van het veld. Bovendien deed Zirkzee's vervanger Christian Kouamé het pakken beter. Ook dat nog.

BETER DAN NMECHA

Knallen tijdens een basisdebuut. ’t Is weinig spelers gegeven. En al zeker niet bij RSC Anderlecht. Maar Joshua Zirkzee flikte het wel. Dik twee weken geleden scoorde de Golden Boy al meteen twee doelpunten in zijn eerste basisplaats voor Sporting. Het waren stuk voor stuk ook doelpunten van erg knappe makelij. De eerste was bijvoorbeeld een pure spitsengoal. Als een volleerde goaltjesdief slaagde Zirkzee erin om zich beschikbaar te maken tussen vijf (!) tegenstanders om daarna koeltjes af te werken in het Brugse doel. Al na dertien minuten een eerste doelpunt. Aangename kennismaking, Joshua.

En een klein kwartier later was het alweer raak voor de basisdebutant van Anderlecht. Vanop 20 meter vuurde Joshua Zirkzee bijna moeiteloos een kanonskogel af richting het doel van Thomas Didillon. De Franse doelman van Cercle Brugge had uiteraard geen verhaal tegen zoveel klasse: Zirkzee wekte in zijn eerste basisplaats voor Sporting grote verbazing en bewondering op. De manier waarop de 20-jarige Nederlander in het Jan Breydelstadion twee keer tot scoren kwam, verraadden zijn pure kwaliteit en ruwe talent. Door zijn efficiëntie en kwaliteit voor doel, vormde Zirkzee de oplossing op een aanslepend probleem bij Anderlecht.Maar de meerwaarde van Joshua Zirkzee beperkte zich niet alleen tot de afwerking en kwaliteit voor het doel. De huurling van Bayern München fungeerde als een ideale bliksemafleider, eentje die de bal uitstekend kan bijhouden. Daarnaast blonk Zirkzee uit met een fluwelen balbehandeling en bovenmatige technische capaciteiten. De Nederlander vervulde een perfecte rol in het systeem van Vincent Kompany. Superlatieven kwamen tekort bij het basisdebuut van Zirkzee bij Anderlecht. Analist Marc Degryse liet zelfs uitschijnen dat Zirkzee beter was dan de onmisbaar geachte Lukas Nmecha.

DEBACLE IN DE GELREDOME

Joshua Zirkzee beleefde een waar droomdebuut in het shirt van Anderlecht. En dat zorgde toch voor wat verrassing in Nederland. Analisten Kenneth Perez en Hans Kraay Jr. hadden namelijk liever gehad dat Zirkzee op uitleenbasis werd gestald bij Feyenoord. En niet bij Anderlecht. In de Kuip had de 20-jarige aanvaller een held en de topschutter kunnen worden. “Waarom zeggen Zirkzee en zijn makelaar niet gewoon: We gaan naar Feyenoord?” was Perez verontwaardigd. “Die jongen wordt eerst uitgeleend aan Parma, nu aan Anderlecht, zo'n zonde.” Maar na zijn eerste 'brace' bij Anderlecht moesten de Nederlanders toegeven dat het Lotto Park toch wel een goeie biotoop was voor het grote toptalent.

In de voorronde van de Conference League kreeg Joshua Zirkzee vervolgens een uitgelezen kans om zijn landgenoten met de neus op de feiten te drukken. Anderlecht trof Vitesse Arnhem als volgende tegenstander en daarmee kon Zirkzee zich nadrukkelijk in de kijker spelen in zijn thuisland. Maar in het tweeluik tegen Vitesse viel hij grandioos door de mand, waarbij uitgerekend zijn prestatie in de GelreDome betreurenswaardig was. ‘Een overschat talent’, ‘Onbegrijpelijk dat Feyenoord hem op de korrel had’, ‘Een dikke nul’ of ‘Wat een slechte voetballer is dat zeg’. De kritiek op social media vanuit België en Nederland jegens Zirkzee was er niet naast.Maar ook de Belgische vakpers moest hun oorspronkelijke mening over Joshua Zirkzee enigszins bijstellen. Ook wij hemelden de huurling van Bayern München te vroeg op, na pas één basiswedstrijd in de Jupiler Pro League op de teller. “Hij, door ons allemaal veel te vlug veel te hoog gestoken. Mea culpa”, schreef Het Laatste Nieuws. “Zirkzee liet op één schot na van zijn pluimen na zijn goeie debuut”, klonk het bij Het Nieuwsblad. En ook Johan Boskamp had zijn mening klaar over Zirkzee, die al jarenlang te boek staat als één van de grootste jonge Europese talenten. “Zirkzee speelde tegen Vitesse ook als een krentenbol”, vertelde Boskamp aan Het Belang van Limburg. “Je krijgt dat allemaal niet meer verkocht”.

GEZICHTSVERLIES

Joshua Zirkzee viel dus al heel snel van zijn roze wolk na het debacle tegen Vitesse. In Arnnhem haalde Vincent Kompany de aanvaller vroegtijdig naar de kant, een beslissing waar de Nederlander weinig begrip voor toonde. Zirkzee trapte prompt op een waterflesje toen hij zich naar de dug-out begaf. Frustratie. “Zijn beste aanval van de avond”, volgens La Dernière Heure. De uitschakeling in de voorrondes van de Conference League kan weliswaar niet enkel in zijn schoenen geschoven worden, want zowat elke Anderlecht-speler was niet op de afspraak in de GelreDome. Maar dat net hij - als één van de grootste Nederlandse talenten - zo door de mand viel in zijn thuisland, was pijnlijk. Erg pijnlijk.De kernkwaliteiten waar hij groots mee uitpakte tijdens zijn basisdebuut tegen Cercle Brugge, waren in het tweeluik tegen Vitesse Arnhem spoorloos. Joshua Zirkzee telde over beide Europese partijen heen slechts 6 geslaagde acties. En daar stonden maar liefst 34 onsuccesvolle acties tegenover. De spits leed bijgevolg enorm veel balverlies, wat uiteraard weleens kan gebeuren, maar in plaats van de bal te willen heroveren, hield Zirkzee zich telkens opvallend afzijdig in de omschakeling. “Het leek alsof die niet kon lopen”, stelde analist Gert Verheyen duidelijk in Het Nieuwsblad. “In de eerste helft al moest hij bekomen van een inspanning. Er zijn zo van die dagen dat het niet gaat. Soms sta je 's ochtends op en voel je dat het niet zal lukken.”

NIEUW DEBACLE IN GENK

Oké. Iedereen heeft recht op een baaldag. Zo ook Joshua Zirkzee, vorige week donderdag tegen Vitesse. Maar drie dagen later kon het 20-jarige toptalent zich alweer sportief revancheren tegen KRC Genk. Al voelde de Nederlander zondagochtend wellicht dat het weeral niet zou lukken. Net zoals tegen Vitesse haalde Zirkzee vorig weekend een erg bedenkelijk niveau tegen de Limburgers. Zowat elke Belgische krant buisde de aanvaller van Anderlecht, die zelfs de ganse wedstrijd weeral niet uitspeelde: aan de rust vond Vincent Kompany het stilaan welletjes geweest. Nu wordt het stilaan duidelijk waarom Anderlecht er per se nog een extra spits wilde bijhalen in de zomermercato. From hero to zero, Joshua Zirkzee maakt het alvast mee tijdens zijn eerste weken bij Anderlecht.

Spitsen als Joshua Zirkzee belanden normaal niet in België volgens Vincent Kompany. Maar dan zal de 20-jarige wel dringend uit zijn pijp moeten komen. Want na zijn fantastisch debuut tegen Cercle Brugge speelde Zirkzee vervolgens niets meer klaar. Niet in het tweeluik tegen Vitesse Arnhem. Niet tegen KRC Genk. En de Nederlander moet zelfs oppassen: Christian Kouamé komt eraan. De Ivoriaan die Zirkzee kwam vervangen tegen de Limburgers, liet in de Cegeka Arena wél een goede indruk na. Al moeten we weliswaar steeds enig voorbehoud inbouwen bij de eerste geleverde prestaties van nieuwkomers in de Belgische competitie – zie het geval Zirkzee. Ook Vincent Kompany liep niet te hard van stapel met zijn nieuwe aanvaller Christian Kouamé. “Elke keer we een nieuw talent ontdekken, wordt er meteen een heel verhaal rond gemaakt en met lof gestrooid. Maar de waarheid is dat elke speler tijd nodig heeft, ook Kouamé.” Feit is ook dat de 23-jarige Ivoriaan tegen KRC Genk een significant grotere meerwaarde bracht dan Zirkzee. Kouamé bracht zondag snelheid, diepgang, onvoorspelbaarheid, dribbels, kracht … Zijn prestatie was dag en nacht verschil die met Zirkzee, die er uiteraard opnieuw van langs kreeg op sociale media, ook al bezitten beide spitsen twee totaal verschillende profielen.

ZIRKZEE VS. KOUAME

Over hun intrinsiek talent kan er nog lang en diepgaand gediscussieerd worden, maar zowel Joshua Zirkzee en Christian Kouamé bezitten met zekerheid enkele hoogwaardige kwaliteiten. Alleen, die moeten in de wedstrijden ook effectief aangetoond worden. Zoals Zirkzee tegen Cercle Brugge. En Kouamé in één helft tegen KRC Genk, dat was veelbelovend. “Jullie hebben allemaal gezien wat hij ons heeft bijgebracht”, zei Vincent Kompany achteraf over de Ivoriaanse aanvaller. Het is een feit dat Kouamé tegen Genk een grotere meerwaarde bracht dan Zirkzee. De pers was lovend, de achterban ook. En ook de cijfers liegen er niet om.

De krachtige Christian Kouamé gaf zondag blijk van een enorme bedrijvigheid en een grote inzet. Die betreffende waarden uitten zich onder meer in het aantal aangegane duels. De 23-jarige telde er maar liefst 17 in één helft, terwijl Zirkzee in diezelfde tijdspanne 'maar' 12 duels aanging. Bovendien was Kouamé in die verrichte duels ook bijna dubbel zo efficiënt als zijn Nederlandse ploegmaat. Qua beleving en intensiteit haalde Kouamé dus duidelijk de bovenhand van Zirkzee, die er bovendien ook geen al te beste lichaamstaal op nahoudt. Arrogant wordt hij vaak genoemd. Alsof hij tegen zijn zin op het voetbalveld staat. En als het dan ook nog eens drie wedstrijden op rij erg stroef loopt, dan wordt Joshua Zirkzee wel een erg makkelijk doelwit voor media, analisten en supporters. Het doet ons spontaan terugdenken aan een quote van Ricardo Willemse in NRC Handelsblad, die twee jaar lang Zirkzee's trainer was bij de E-jeugd van Spartaan '20. “Hij juichte bijvoorbeeld bijna nooit als hij scoorde. Halve omhalen, binnenkantje voet in de verre hoek à la Berghuis. Ouders langs de kant keken daar met open mond naar, maar hij stond erbij alsof het allemaal heel normaal was.” 't Is niet met slechte bedoelingen hoor, zijn lichaamstaal.

Christian Kouamé verzette tegen KRC Genk bergen werk, terwijl dat van Joshua Zirkzee dus niet meteen gezegd kon worden. Daarnaast profileerde de Ivoriaan zich ook meer op het offensief gebied. Kouamé telde zondag bijvoorbeeld 14 offensieve acties, terwijl dat aantal bij Zirkzee meer dan de helft lager lag met slechts 6 aanvallende acties. En op die manier kunnen we nog een eindje verder gaan. Kouamé ondernam tegen Genk vier dribbels (waarvan er drie slaagden), Zirkzee nul. Kouamé was belangrijk in het algemene spelbeeld van Anderlecht met 20 verstuurde passes, Zirkzee was dat veel minder met 9 passes. Kouamé (12) werd ook opvallend vaker aangespeeld door zijn ploegmaats dan Zirkzee (6). Enzovoort, enzovoort … 

ZIRKZEE IN PROBLEMEN

Eén van de grootste talenten van Nederland en Europa is ie. Of zou hij moeten zijn. Maar voorlopig kon Joshua Zirkzee enkel tegen Cercle Brugge die officieuze status enigszins rechtvaardigen. In de volgende matchen tegen Vitesse Arnhem en KRC Genk wekte de 20-jarige alleen maar ergernis op en was hij in elk van deze wedstrijden allerminst een meerwaarde voor zijn ploeg. 'Der Bomber van Schiedam' moet in het Lotto Park de noodzakelijke ervaring en speelminuten opdoen om zijn reputatie als Golden Boy te bestendigen. Enkel op die manier zou hij zich alsnog in de gunst kunnen spelen bij moederclub Bayern München. Maar op deze manier zal dat alvast niet lukken. En ook met het oog op een toekomst bij Oranje tapt Zirkzee maar beter uit een ander vaatje. De aanvaller zal namelijk nog lang herinnerd worden aan zijn non-match met Anderlecht in de GelreDome van Vitesse Arnhem. En dan komt er met Christian Kouamé ook nog eens een te duchten concurrent aan ...

POLL: Wie moet de vaste eerste spits worden bij Anderlecht?

Newcastle maakt de weg helemaal vrij voor Martinez

Club Brugge en City reageren na supportersaanval, verdachten opgepakt

Antwerp zonder drie smaakmakers tegen Fenerbahçe

Vandaag 20 Oktober 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Blik van de Bookies: Zwarte week voor Belgisch coëfficient

Onze vertegenwoordigers in de Europese competities zullen dit seizoen extra hun best moeten doen om ...

19
{insert image alt}

Mechele gooit eigen ruiten in bij Club

Het lot van Brandon Mechele bevond zich in de voorbije weken vooral op de invallersbank, maar ...

1295
{insert image alt}

Club Brugge en City reageren na supportersaanval, verdachten opgepakt

Club Brugge moest dinsdagavond duidelijk zijn meerdere erkennen in Manchester City, dat met zware ...

18
{insert image alt}

TRANSFERUURTJE: 'Soap rond Icardi, Barça troeft grootmachten af'

De zomerse transfermarkt is in België en de meeste Europese landen inmiddels weer gesloten, maar ...

20
{insert image alt}

Newcastle maakt de weg helemaal vrij voor Martinez

Newcaslte United heeft geld in overvloed na de overname en de club zoekt een nieuwe coach. The ...

100
{insert image alt}

Vanhaezebrouck met verrassende namen naar Belgrado

AA Gent is goed begonnen in de Conference League. Het boekte een zes op zes en het kan op bezoek bij ...

51
{insert image alt}

Moet Scifo vrezen voor het einde van zijn carrière?

Enzo Scifo werd al na enkele maanden ontslagen bij Moeskroen. De 55-jarige trainer kon zijn ...

76
{insert image alt}

Van Crombrugge: "Zij verziekten de sfeer bij Anderlecht"

Hendrik Van Crombrugge begon aarzelend aan het seizoen, nadat hij vorig jaar bijna het hele seizoen ...

315
{insert image alt}

Antwerp zonder drie smaakmakers tegen Fenerbahçe

Royal Antwerp FC moet donderdag winnen van Fenerbahçe, anders dreigt Europese overwintering al over ...

144
{insert image alt}

Standard legt weer speler langer onder contract

Nieuwe coach Luka Elsner heeft nog een pak werk te verrichten bij Standard. Afgelopen weekend leek ...

39
{insert image alt}

De Condé laat zich uit over 'blunder' met Vanzeir

Als jeugdspeler doorbreken bij KRC Genk is bijzonder moeilijk. De club moet met spijt in het hart nu ...

275
{insert image alt}

Is deze verdediger de oplossing voor de Rode Duivels?

Achteraan hebben de Rode Duivels stilaan nood aan vers bloed. Toch lijken jongens als Zinho ...

219
{insert image alt}

City-fan vecht voor leven na aanval 'supporters' Club Brugge

Club Brugge moest dinsdagavond duidelijk zijn meerdere erkennen in Manchester City, dat met zware ...

0
{insert image alt}

Baseggio tipt Kompany: "Gebruik hem toch!"

RSC Anderlecht blijft dit seizoen uiterst wisselvallig presteren. Na 11 speeldagen staat Paars-Wit ...

277
{insert image alt}

Engelsen verbaasd door fans Club Brugge: "Zie je hier niet snel"

De kansen op het behalen van de volgende ronde van de Champions League zijn na dinsdagavond ...

627
{insert image alt}

'Tuchel grijpt in bij oververmoeide Lukaku'

In de Champions League neemt titelverdediger Chelsea FC het woensdagavond op tegen Malmö. Na de ...

93
{insert image alt}

Duitse hooligans zorgen voor knokpartij in YL-wedstrijd Genk

In de Europa League staat KRC Genk deze week voor een erg lastige opdracht, zo wacht donderdagavond ...

147

Gisteren 19 Oktober 2021

{insert image alt}

Mbappé: "Messi is de beste ter wereld"

PSG is dinsdag ontsnapt aan nieuw gezichtsverlies in de Champions League. Het leek even op weg naar ...

347
{insert image alt}

Ajax droomt al: "Alleen in '95 misschien betere matchen gezien"

Ajax blijft verbazen in deze editie van de Champions League. De Amsterdammers walsen vooralsnog over ...

162
{insert image alt}

Guardiola onthult over welke twee Club-spelers Kompany hem waarschuwde

Manchester City heeft dinsdagavond in het Jan Breydelstadion de puntjes op de i gezet. Club Brugge ...

753
{insert image alt}

Mignolet waarschuwt: "Zelfde scenario kan in Manchester gebeuren"

Club Brugge is vanavond overklast door Manchester City. De Engelsen waren véél te sterk en wonnen ...

178
{insert image alt}

Spektakel in Parijs en Madrid, Real en Ajax halen uit

helemDe Champions League heeft dinsdagavond heel wat spektakel opgeleverd. In de groep van Club ...

531
{insert image alt}

KV Mechelen haalt Australisch talent aan boord

KV Mechelen zit in een zeer goede periode, want het pronkt met een twaalf op twaalf en is daardoor ...

92
{insert image alt}

Statistiek Mignolet maakt pijnlijke avond Club Brugge duidelijk

Club Brugge heeft dinsdag een bijzonder pijnlijke avond beleefd, want het werd door Manchester City ...

171
{insert image alt}

Clement: "Ander plan zou niet tot beter resultaat geleid hebben"

Club Brugge heeft geen derde keer op rij kunnen stunten in de Champions League. Manchester City ...

207
{insert image alt}

Guardiola doet onthulling na ruime zege: "Tips van Kompany"

Manchester City heeft dinsdagavond in het Jan Breydelstadion de puntjes op de i gezet. Club Brugge ...

813
{insert image alt}

De Bruyne dankt fans Club Brugge

Tien jaar nadat hij al eens een hattrick maakte in het Jan Breydelstadion namens KRC Genk, was Kevin ...

1009
{insert image alt}

Vanaken: "Derde plaats? Dat is nu moeilijk te zeggen"

Club Brugge is in de Champions League weer met zijn voetjes op de grond gezet. Na de stunts tegen ...

238
{insert image alt}

Ook Batshuayi krijgt slaag in de Champions League

Het is dinsdag tot dusver nog geen goede avond geweest voor de Belgen in de Champions League. Club ...

59
{insert image alt}

Mignolet: "De 1-5 was een normaal resultaat"

Club Brugge is vanavond overklast door Manchester City. De Engelsen waren véél te sterk en wonnen ...

219
{insert image alt}

Club Brugge krijgt voetballes van genadeloos Man City

In de Champions League is Club Brugge dinsdagavond stevig met de voeten op de grond gezet. Op eigen ...

309
{insert image alt}

KRC Genk kegelt FC Köln uit de Youth League

KRC Genk heeft FC Köln uitgeschakeld in de Youth League. Na de 2-4-zege in de heenwedstrijd wonnen ...

271