AA Gent neemt grote gok met risico-transfer

AA Gent neemt grote gok met risico-transfer

In de voorbije weken en maanden speurde AA Gent de transfermarkt af naar een opvolger voor Roman Yaremchuk. Met Darko Lemajic vonden de Buffalo's uiteindelijk hun nieuwe targetspits in de bescheiden Letse Virsliga. Met zijn ex-club RFS Riga kon de Serviër in de Conference League een doelpunt scoren tegen AA Gent, maar een verpletterende indruk maakte hij toen nochtans niet. 


GOEDKOPER DAN HENRY 

In de voorbije weken was Thomas Henry hét grote doelwit bij AA Gent. En da's niet zo vreemd. De Franse spits behoorde vorig seizoen bij Oud-Heverlee Leuven namelijk tot de top tien van de vlotst scorende spitsen in de Jupiler Pro League. Daarnaast was Henry ook de zesde efficiëntste spits in de Belgische competitie. De 26-jarige was duidelijk klaar voor een stap hogerop, iets wat Henry ook letterlijk aangaf, maar de Buffalo's waren echter niet bereid om de initiële vraagprijs van zes miljoen euro op te hoesten.



AA Gent mag dan wel een kapitaalkrachtige club zijn, het duo Michel Louwagie en Ivan De Witte voert nog steeds een zuinig beleid in de Ghelamco Arena. In de zoektocht naar een adequate vervanger van Roman Yaremchuk (vertrokken voor 17 miljoen euro naar Benfica) veranderde Gent daarom het geweer van schouder: Darko Lemajic (RFS Riga) was een véél goedkoper alternatief dan Thomas Henry. De marktwaarde van de Fransman wordt bepaald op 5 miljoen euro, terwijl de waardering van de 28-jarige Serviër 'amper' 275 duizend euro bedraagt.

TOPDEAL VOOR RFS RIGA

AA Gent en RFS Riga raakten het snel eens over de transfer van Darko Lemajic, die nog geen week geleden voor het eerst werd gelinkt aan de Buffalo's. De targetspits ondertekende dinsdag zijn arbeidscontract bij Gent, waar hij tot 2023 komt vast te liggen. Daarnaast werd er ook een optie op een extra jaar opgenomen in de overeenkomst. Volgens Letse media zou de targetspits zo'n één miljoen euro moeten kosten. Een peulschil voor de Oost-Vlamingen, maar voor RFS Riga vertegenwoordigt dergelijke geldsom een enorm kapitaal.



“Deze transfer is opnieuw een mooie verwezenlijking voor zowel RFS Riga als voor de Letse voetbalcompetitie”, verklaarde Maris Verpakovskis, de CEO van RFS Riga, dinsdag in een officieel statement van de club. “Deze deal was ook een heel interessante aanbieding voor onze club op het financieel vlak, al beseffen we maar al te goed dat het verlies van Darko Lemajic zwaar is met het oog op onze titelstrijd. Darko gaf alles voor onze club en we konden hem deze transfer niet weigeren, we weten hoe belangrijk deze buitenkans is voor hem.” 

HET PROFIEL VAN HEIN 

Darko Lemajic is een echte targetspits en naar dergelijk profiel was Hein Vanhaezebrouck al langer op zoek. “Wie ik zou willen in de plaats van Roman Yaremchuk? Robert Lewandowski”, grapte de coach van AA Gent enkele weken geleden. “Het is duidelijk dat we een scorende spits willen, maar het moet ook iemand zijn met een beetje gestalte en een beetje body. Er mag iemand bij die letterlijk en figuurlijk wat meer gewicht in de schaal kan leggen”, verklaarde Vanhaezebrouck namelijk.

Met zijn indrukwekkende gestalte – 1 meter 99 voor 90 kilogram – beantwoordt Darko Lemajic alvast grotendeels aan het door Hein Vanhaezebrouck geschetste profiel. Daarnaast liggen de sterktes van de Servische aanvaller voornamelijk op het fysieke vlak en werd Lemajic twee keer topschutter in de Letse competitie. Anderzijds is het uiteraard nog de vraag of de spits het niveauverschil tussen de Letse en de Belgische voetbalcompetitie wel gemakkelijk zal kunnen overbruggen.



Darko Lemajic speelde in zijn carrière voornamelijk in de Servische tweede klasse (30 goals in 117 competitiewedstrijden) en in de Letse Virsliga (43 goals in 83 competitiewedstrijden). En dat is dus allerminst een garantie dat hij straks daadwerkelijk zal doorbreken in de Jupiler Pro League. Daarnaast maakte Lemajic al geen verpletterde indruk met RFS Riga tegen AA Gent, in de vorige ronde van de Conference League. “Met wat wij in de twee wedstrijden tegen Riga van hem zagen, kan de inmiddels al 28-jarige Serviër onmogelijk als de opvolger van Roman Yaremchuk aanzien worden”, schreef Het Nieuwsblad namelijk toen over Lemajic.

SCOREN TEGEN GENT 

Darko Lemajic speelde elke minuut in het Europese tweeluik tegen AA Gent, waarin hij zelf één keer tot scoren kwam. Via een simpele binnentikker weliswaar, al moeten zo'n panklare doelkansen nog altijd goed worden afgewerkt. Zijn algemene efficiëntie voor doel was dan ook behoorlijk met één doelpunt op twee doelpogingen. Al moet het gezegd worden dat RFS Riga wel erg onmachtig was op het offensief gebied in de twee wedstrijden tegen AA Gent.









AA Gent telde over de heen- en terugwedstrijd gecombineerd maar liefst 52 (!) doelpogingen, terwijl dat aantal bij RFS Riga amper 9 stuks waren. Daarnaast waren de Buffalo's ook erg dominant met een gemiddeld balaandeel van 65%. Op het individueel vlak scoorde Darko Lemajic zich in de kijker tegen AA Gent, maar echt fantastisch waren zijn afgeleverde prestaties nu ook weer niet. In die optiek kunnen wij beamen dat Lemajic onmogelijk als de opvolger van Roman Yaremchuk kan aanzien worden.

DE GROTE GOK 

In de voorronde van de Conference League verloor Darko Lemajic opvallend vaak de bal tegen de defensie van AA Gent. Zowel in de heen- en terugwedstrijd telde de Serviër telkens het meeste balverlies van alle spelers die toen op het veld stonden. Logischerwijze was Lemajic ook amper succesvol in zijn aangegane offensieve acties: slechts 3 op 17 betreffende acties kenden een positieve afloop. Daarnaast was zijn deelname in het opbouwend gedeelte ook erg pover met een gemiddelde passing-zuiverheid van slechts 44%.

Darko Lemajic leverde weliswaar nog een grote meerwaarde voor zijn ploeg in de vorige voorrondes in de Conference League tegen het IJslandse FI Klaksvik en het Hongaarse Puskas FC. Maar tegen een hoger aangeschreven tegenstander zoals AA Gent, had de Serviër het duidelijk veel moeilijker. Tegen FI Klaksvik en Puskas FC presteerde Lemajic opmerkelijk beter in de passing, balvastheid en offensieve acties dan tegen AA Gent. Anderzijds hield de Serviër zich tegen de Buffalo's wel staande in de luchtduels en in de fysieke duels.



Op basis van de twee wedstrijden tegen AA Gent, zal Darko Lemajic dus nog duidelijk een intensieve aanpassingsperiode nodig hebben om een grote meerwaarde te kunnen brengen bij zijn nieuwe werkgever. Daarnaast heeft de Servische spits amper adelbrieven voor te leggen, behalve twee topschuttertitels in de – met alle respect – bescheiden Letse Virsliga. Bovendien moet Lemajic zich op 28-jarige leeftijd op de top van zijn kunnen bevinden, want een (ruime) progressiemarge heeft ie nog amper. 

POLL: Wordt Lemajic een succes bij AA Gent?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Antwerp titelkandidaat? "Kloof op Anderlecht bespeelbaar"
Antwerp titelkandidaat? "Kloof op Anderlecht bespeelbaar"

Antwerp FC heeft de reguliere competitie uiteindelijk afgesloten op een knappe derde plaats. De ...

26
26
Walen spreken schande: "Westerlo wou Genk in Play-Off I"
Walen spreken schande: "Westerlo wou Genk in Play-Off I"

De slotspeeldag van de reguliere competitie in de Jupiler Pro League leverde weer heel wat voet tot ...

102
102
'Directe redenen ontslag Deila gekend: één man geeft doodsteek'
'Directe redenen ontslag Deila gekend: één man geeft doodsteek'

Maandagochtend is definitief een einde gekomen aan de lijdensweg van Ronny Deila bij Club Brugge. ...

241
241
'Mbappé maakt gigantisch offer voor Real Madrid-deal'
'Mbappé maakt gigantisch offer voor Real Madrid-deal'

Kylian Mbappé mag sinds januari met andere ploegen praten over een transfervrije overgang na ...

71
71
Anderlecht gaat in beroep: "Zonde voor Belgisch voetbal"
Anderlecht gaat in beroep: "Zonde voor Belgisch voetbal"

Een jaartje geleden zat het seizoen van RSC Anderlecht er al op na de reguliere competitie. Nu moet ...

456
456
<strong>'Europese topcoach' trapt aanbod Club Brugge in de vuilbak</strong>
'Europese topcoach' trapt aanbod Club Brugge in de vuilbak

Ondanks interesse van Club Brugge blijft Jesse Marsch op zoek naar een uitdaging die zijn ambities ...

542
542
'Manchester City hakt knoop door over transfer De Bruyne'
'Manchester City hakt knoop door over transfer De Bruyne'

Kevin De Bruyne meldde zich deze week niet bij de Rode Duivels. Bondscoach Domenico Tedesco wou geen ...

208
208
Union benadeeld in Play-Offs? Kalendermaker reageert
Union benadeeld in Play-Offs? Kalendermaker reageert

Het clubvoetbal maakt in de komende dagen eventjes plaats voor de internationale ploegen. Maar ...

334
334
'Verrassing in Genk: Vrancken op weg naar uitgang'
'Verrassing in Genk: Vrancken op weg naar uitgang'

KRC Genk plaatste zich zondag alsnog voor de Champions' Play-Offs. Maar eigenlijk was dat slechts ...

890
890
'Club vol voor nieuwe trainer: één man in pole-positie'
'Club vol voor nieuwe trainer: één man in pole-positie'

Club Brugge heeft maandag zoals verwacht afscheid genomen van Ronny Deila als hoofdcoach. Op de ...

956
956
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk

AA Gent was een van de verliezers van de slotspeeldag. Nochtans vervulden de Buffalo's zelf hun ...

730
730
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen

Op zijn oude dag is Jan Vertonghen nog steeds een baken van rust centraal achterin bij Anderlecht. ...

219
219
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge

Ronny Deila beleefde zijn zwanenzang bij Club Brugge zondag helemaal op zijn eentje, want het ...

1433
1433
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen

Op de laatste speeldag van de reguliere competitie stond er op een aantal velden nog bijzonder veel ...

331
331
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'

Na het ontslag van Ronny Deila rekent Club Brugge op Nicky Hayen om alsnog succes te boeken in de ...

293
293