AA Gent neemt grote gok met risico-transfer

Foto: AA Gent neemt grote gok met risico-transfer

In de voorbije weken en maanden speurde AA Gent de transfermarkt af naar een opvolger voor Roman Yaremchuk. Met Darko Lemajic vonden de Buffalo's uiteindelijk hun nieuwe targetspits in de bescheiden Letse Virsliga. Met zijn ex-club RFS Riga kon de Serviër in de Conference League een doelpunt scoren tegen AA Gent, maar een verpletterende indruk maakte hij toen nochtans niet. 

GOEDKOPER DAN HENRY 

In de voorbije weken was Thomas Henry hét grote doelwit bij AA Gent. En da's niet zo vreemd. De Franse spits behoorde vorig seizoen bij Oud-Heverlee Leuven namelijk tot de top tien van de vlotst scorende spitsen in de Jupiler Pro League. Daarnaast was Henry ook de zesde efficiëntste spits in de Belgische competitie. De 26-jarige was duidelijk klaar voor een stap hogerop, iets wat Henry ook letterlijk aangaf, maar de Buffalo's waren echter niet bereid om de initiële vraagprijs van zes miljoen euro op te hoesten.AA Gent mag dan wel een kapitaalkrachtige club zijn, het duo Michel Louwagie en Ivan De Witte voert nog steeds een zuinig beleid in de Ghelamco Arena. In de zoektocht naar een adequate vervanger van Roman Yaremchuk (vertrokken voor 17 miljoen euro naar Benfica) veranderde Gent daarom het geweer van schouder: Darko Lemajic (RFS Riga) was een véél goedkoper alternatief dan Thomas Henry. De marktwaarde van de Fransman wordt bepaald op 5 miljoen euro, terwijl de waardering van de 28-jarige Serviër 'amper' 275 duizend euro bedraagt.

TOPDEAL VOOR RFS RIGA

AA Gent en RFS Riga raakten het snel eens over de transfer van Darko Lemajic, die nog geen week geleden voor het eerst werd gelinkt aan de Buffalo's. De targetspits ondertekende dinsdag zijn arbeidscontract bij Gent, waar hij tot 2023 komt vast te liggen. Daarnaast werd er ook een optie op een extra jaar opgenomen in de overeenkomst. Volgens Letse media zou de targetspits zo'n één miljoen euro moeten kosten. Een peulschil voor de Oost-Vlamingen, maar voor RFS Riga vertegenwoordigt dergelijke geldsom een enorm kapitaal.“Deze transfer is opnieuw een mooie verwezenlijking voor zowel RFS Riga als voor de Letse voetbalcompetitie”, verklaarde Maris Verpakovskis, de CEO van RFS Riga, dinsdag in een officieel statement van de club. “Deze deal was ook een heel interessante aanbieding voor onze club op het financieel vlak, al beseffen we maar al te goed dat het verlies van Darko Lemajic zwaar is met het oog op onze titelstrijd. Darko gaf alles voor onze club en we konden hem deze transfer niet weigeren, we weten hoe belangrijk deze buitenkans is voor hem.” 

HET PROFIEL VAN HEIN 

Darko Lemajic is een echte targetspits en naar dergelijk profiel was Hein Vanhaezebrouck al langer op zoek. “Wie ik zou willen in de plaats van Roman Yaremchuk? Robert Lewandowski”, grapte de coach van AA Gent enkele weken geleden. “Het is duidelijk dat we een scorende spits willen, maar het moet ook iemand zijn met een beetje gestalte en een beetje body. Er mag iemand bij die letterlijk en figuurlijk wat meer gewicht in de schaal kan leggen”, verklaarde Vanhaezebrouck namelijk.

Met zijn indrukwekkende gestalte – 1 meter 99 voor 90 kilogram – beantwoordt Darko Lemajic alvast grotendeels aan het door Hein Vanhaezebrouck geschetste profiel. Daarnaast liggen de sterktes van de Servische aanvaller voornamelijk op het fysieke vlak en werd Lemajic twee keer topschutter in de Letse competitie. Anderzijds is het uiteraard nog de vraag of de spits het niveauverschil tussen de Letse en de Belgische voetbalcompetitie wel gemakkelijk zal kunnen overbruggen.Darko Lemajic speelde in zijn carrière voornamelijk in de Servische tweede klasse (30 goals in 117 competitiewedstrijden) en in de Letse Virsliga (43 goals in 83 competitiewedstrijden). En dat is dus allerminst een garantie dat hij straks daadwerkelijk zal doorbreken in de Jupiler Pro League. Daarnaast maakte Lemajic al geen verpletterde indruk met RFS Riga tegen AA Gent, in de vorige ronde van de Conference League. “Met wat wij in de twee wedstrijden tegen Riga van hem zagen, kan de inmiddels al 28-jarige Serviër onmogelijk als de opvolger van Roman Yaremchuk aanzien worden”, schreef Het Nieuwsblad namelijk toen over Lemajic.

SCOREN TEGEN GENT 

Darko Lemajic speelde elke minuut in het Europese tweeluik tegen AA Gent, waarin hij zelf één keer tot scoren kwam. Via een simpele binnentikker weliswaar, al moeten zo'n panklare doelkansen nog altijd goed worden afgewerkt. Zijn algemene efficiëntie voor doel was dan ook behoorlijk met één doelpunt op twee doelpogingen. Al moet het gezegd worden dat RFS Riga wel erg onmachtig was op het offensief gebied in de twee wedstrijden tegen AA Gent.

AA Gent telde over de heen- en terugwedstrijd gecombineerd maar liefst 52 (!) doelpogingen, terwijl dat aantal bij RFS Riga amper 9 stuks waren. Daarnaast waren de Buffalo's ook erg dominant met een gemiddeld balaandeel van 65%. Op het individueel vlak scoorde Darko Lemajic zich in de kijker tegen AA Gent, maar echt fantastisch waren zijn afgeleverde prestaties nu ook weer niet. In die optiek kunnen wij beamen dat Lemajic onmogelijk als de opvolger van Roman Yaremchuk kan aanzien worden.

DE GROTE GOK 

In de voorronde van de Conference League verloor Darko Lemajic opvallend vaak de bal tegen de defensie van AA Gent. Zowel in de heen- en terugwedstrijd telde de Serviër telkens het meeste balverlies van alle spelers die toen op het veld stonden. Logischerwijze was Lemajic ook amper succesvol in zijn aangegane offensieve acties: slechts 3 op 17 betreffende acties kenden een positieve afloop. Daarnaast was zijn deelname in het opbouwend gedeelte ook erg pover met een gemiddelde passing-zuiverheid van slechts 44%.

Darko Lemajic leverde weliswaar nog een grote meerwaarde voor zijn ploeg in de vorige voorrondes in de Conference League tegen het IJslandse FI Klaksvik en het Hongaarse Puskas FC. Maar tegen een hoger aangeschreven tegenstander zoals AA Gent, had de Serviër het duidelijk veel moeilijker. Tegen FI Klaksvik en Puskas FC presteerde Lemajic opmerkelijk beter in de passing, balvastheid en offensieve acties dan tegen AA Gent. Anderzijds hield de Serviër zich tegen de Buffalo's wel staande in de luchtduels en in de fysieke duels.Op basis van de twee wedstrijden tegen AA Gent, zal Darko Lemajic dus nog duidelijk een intensieve aanpassingsperiode nodig hebben om een grote meerwaarde te kunnen brengen bij zijn nieuwe werkgever. Daarnaast heeft de Servische spits amper adelbrieven voor te leggen, behalve twee topschuttertitels in de – met alle respect – bescheiden Letse Virsliga. Bovendien moet Lemajic zich op 28-jarige leeftijd op de top van zijn kunnen bevinden, want een (ruime) progressiemarge heeft ie nog amper. 

POLL: Wordt Lemajic een succes bij AA Gent?

Newcastle maakt de weg helemaal vrij voor Martinez

Club Brugge en City reageren na supportersaanval, verdachten opgepakt

Volgend seizoen megaduo Lukaku-Haaland bij Chelsea?

Vandaag 20 Oktober 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Blik van de Bookies: Zwarte week voor Belgisch coëfficient

Onze vertegenwoordigers in de Europese competities zullen dit seizoen extra hun best moeten doen om ...

34
{insert image alt}

Mechele gooit eigen ruiten in bij Club

Het lot van Brandon Mechele bevond zich in de voorbije weken vooral op de invallersbank, maar ...

1317
{insert image alt}

AA Gent en Beerschot moeten boeten door fans

Het valt op dat ook in België er opvallend veel problemen zijn met supporters, die zich regelmatig ...

12
{insert image alt}

Volgend seizoen megaduo Lukaku-Haaland bij Chelsea?

Chelsea ging afgelopen zomer op zoek naar een nieuwe spits, nadat Timo Werner in die rol niet ...

15
{insert image alt}

Exact 25 jaar geleden schitterde Philippe Albert tegen Man Utd (🎥)

Newcastle United kondigde woensdagmiddag het vertrek aan van trainer Steve Bruce. Die zat al een ...

19
{insert image alt}

Club Brugge en City reageren na supportersaanval, verdachten opgepakt

Club Brugge moest dinsdagavond duidelijk zijn meerdere erkennen in Manchester City, dat met zware ...

283
{insert image alt}

TRANSFERUURTJE: 'Soap rond Icardi, Barça troeft grootmachten af'

De zomerse transfermarkt is in België en de meeste Europese landen inmiddels weer gesloten, maar ...

68
{insert image alt}

Newcastle maakt de weg helemaal vrij voor Martinez

Newcaslte United heeft geld in overvloed na de overname en de club zoekt een nieuwe coach. The ...

214
{insert image alt}

Vanhaezebrouck met verrassende namen naar Belgrado

AA Gent is goed begonnen in de Conference League. Het boekte een zes op zes en het kan op bezoek bij ...

86
{insert image alt}

Moet Scifo vrezen voor het einde van zijn carrière?

Enzo Scifo werd al na enkele maanden ontslagen bij Moeskroen. De 55-jarige trainer kon zijn ...

97
{insert image alt}

Van Crombrugge: "Zij verziekten de sfeer bij Anderlecht"

Hendrik Van Crombrugge begon aarzelend aan het seizoen, nadat hij vorig jaar bijna het hele seizoen ...

478
{insert image alt}

Antwerp zonder drie smaakmakers tegen Fenerbahçe

Royal Antwerp FC moet donderdag winnen van Fenerbahçe, anders dreigt Europese overwintering al over ...

181
{insert image alt}

Standard legt weer speler langer onder contract

Nieuwe coach Luka Elsner heeft nog een pak werk te verrichten bij Standard. Afgelopen weekend leek ...

44
{insert image alt}

De Condé laat zich uit over 'blunder' met Vanzeir

Als jeugdspeler doorbreken bij KRC Genk is bijzonder moeilijk. De club moet met spijt in het hart nu ...

355
{insert image alt}

Is deze verdediger de oplossing voor de Rode Duivels?

Achteraan hebben de Rode Duivels stilaan nood aan vers bloed. Toch lijken jongens als Zinho ...

250
{insert image alt}

City-fan vecht voor leven na aanval 'supporters' Club Brugge

Club Brugge moest dinsdagavond duidelijk zijn meerdere erkennen in Manchester City, dat met zware ...

0
{insert image alt}

Baseggio tipt Kompany: "Gebruik hem toch!"

RSC Anderlecht blijft dit seizoen uiterst wisselvallig presteren. Na 11 speeldagen staat Paars-Wit ...

328

Gisteren 19 Oktober 2021

{insert image alt}

Mbappé: "Messi is de beste ter wereld"

PSG is dinsdag ontsnapt aan nieuw gezichtsverlies in de Champions League. Het leek even op weg naar ...

366
{insert image alt}

Ajax droomt al: "Alleen in '95 misschien betere matchen gezien"

Ajax blijft verbazen in deze editie van de Champions League. De Amsterdammers walsen vooralsnog over ...

166
{insert image alt}

Guardiola onthult over welke twee Club-spelers Kompany hem waarschuwde

Manchester City heeft dinsdagavond in het Jan Breydelstadion de puntjes op de i gezet. Club Brugge ...

776
{insert image alt}

Mignolet waarschuwt: "Zelfde scenario kan in Manchester gebeuren"

Club Brugge is vanavond overklast door Manchester City. De Engelsen waren véél te sterk en wonnen ...

181
{insert image alt}

Spektakel in Parijs en Madrid, Real en Ajax halen uit

helemDe Champions League heeft dinsdagavond heel wat spektakel opgeleverd. In de groep van Club ...

532
{insert image alt}

KV Mechelen haalt Australisch talent aan boord

KV Mechelen zit in een zeer goede periode, want het pronkt met een twaalf op twaalf en is daardoor ...

95
{insert image alt}

Statistiek Mignolet maakt pijnlijke avond Club Brugge duidelijk

Club Brugge heeft dinsdag een bijzonder pijnlijke avond beleefd, want het werd door Manchester City ...

176
{insert image alt}

Clement: "Ander plan zou niet tot beter resultaat geleid hebben"

Club Brugge heeft geen derde keer op rij kunnen stunten in de Champions League. Manchester City ...

208
{insert image alt}

Guardiola doet onthulling na ruime zege: "Tips van Kompany"

Manchester City heeft dinsdagavond in het Jan Breydelstadion de puntjes op de i gezet. Club Brugge ...

822
{insert image alt}

De Bruyne dankt fans Club Brugge

Tien jaar nadat hij al eens een hattrick maakte in het Jan Breydelstadion namens KRC Genk, was Kevin ...

1012
{insert image alt}

Vanaken: "Derde plaats? Dat is nu moeilijk te zeggen"

Club Brugge is in de Champions League weer met zijn voetjes op de grond gezet. Na de stunts tegen ...

243
{insert image alt}

Ook Batshuayi krijgt slaag in de Champions League

Het is dinsdag tot dusver nog geen goede avond geweest voor de Belgen in de Champions League. Club ...

60
{insert image alt}

Mignolet: "De 1-5 was een normaal resultaat"

Club Brugge is vanavond overklast door Manchester City. De Engelsen waren véél te sterk en wonnen ...

220
{insert image alt}

Club Brugge krijgt voetballes van genadeloos Man City

In de Champions League is Club Brugge dinsdagavond stevig met de voeten op de grond gezet. Op eigen ...

309
{insert image alt}

KRC Genk kegelt FC Köln uit de Youth League

KRC Genk heeft FC Köln uitgeschakeld in de Youth League. Na de 2-4-zege in de heenwedstrijd wonnen ...

273