Alarm bij Anderlecht: Verbeke moet ingrijpen

Foto: Alarm bij Anderlecht: Verbeke moet ingrijpen

RSC Anderlecht won ondertussen al vier wedstrijden op een rij en de ploeg van Vincent Kompany bezit nog een grote progressiemarge. Maar op Neerpede zal men wel grondig moeten nadenken over de knelpuntpositie op de rechtsachter. Want zowel Michael Amir Murillo als Killian Sardella vallen dit seizoen namelijk zwaar door de mand.

ALL STAR BIJ ANDERLECHT

“Hij is behoorlijk snel, wendbaar, sterk en atletisch gebouwd. Hij is ook een speler die meestal voor de voetballende oplossing kiest, als de situatie het toelaat.” Michael Verschueren, toen nog de sportief verantwoordelijke bij Anderlecht, omschreef in januari 2020 de kwaliteiten van zijn nieuwste aanwinst Michael Amir Murillo. “Bovendien koppelt Murillo die defensieve kwaliteiten aan goeie infiltraties en een prima mentaliteit.” 680 duizend euro kostte de Panamese rechtsachter en vandaag bedraagt zijn marktwaarde reeds vier miljoen euro.Met Michael Amir Murillo haalde Anderlecht één van de betere spelers uit de Major League Soccer binnen. Zijn sterke prestaties bij New York Red Bulls werden in The States zelfs beloond met een plaatsje in het MLS All Star Team, als eerste Panamees ooit nota bene. Daarna kon Murillo bevestigen op het Amerikaanse grondgebied en was hij een van de grote blikvangers in New York. Murillo had oorspronkelijk weinig tijd nodig om zich aan te passen aan de Belgische competitie. Zijn prestaties in het Lotto Park waren zelfs nog beter dan in de MLS, en de Panamees kon in zijn eerste wedstrijden meermaals zijn stempel drukken op het Paars-Witte spel.

HET KEERPUNT 

Maar sinds vorig seizoen gaat het bergaf met de prestaties van Michael Murillo. In de vorige jaargang verloor de Panamese rechtsachter zelfs voor lange tijd zijn basisplaats aan Killian Sardella. Murillo vroeg eind december 2020 de toelating om af te reizen naar Panama want door de corona-uitbraak was het al een jaar geleden dat hij zijn familie nog eens zag. En dat weegt natuurlijk op een mens. Vanuit het menselijk perspectief gaf Anderlecht de toelating om Murillo te laten vertrekken naar zijn thuisland, maar anderzijds was de Panamees op dat moment een absolute steunpilaar in het elftal van Vincent Kompany.

De heen- en terugreis van Michael Amir Murillo was een logistieke nachtmerrie door de complexe corona-omstandigheden. Bij zijn terugkeer van Panama naar België moest Murillo bijvoorbeeld eerst verplicht in quarantaine gaan. Pas na een negatieve coronatest mocht hij vervolgens ook terug bij aansluiten bij de spelersgroep. Maar eens terug op training, dan zou Murillo zich gemakkelijk terug in de basisploeg knokken- dat was toch de veronderstelling. Maar in de eerste zes competitiewedstrijden na zijn terugkeer, werd Murillo slechts één keer aan de aftrap gebracht door Vincent Kompany.Killian Sardella profiteerde voluit van de afwezigheid van Michael Murillo en het jeugdproduct zag zijn kans schoon om de vaste rechtsachter te worden bij Anderlecht. En als de Panamees nog eens mocht opdraven in de basisploeg, zoals tegen Waasland-Beveren bijvoorbeeld, dan liet hij het helemaal afweten. Bovendien zag Kompany een bepaalde meerwaarde in het profiel van Sardella, die meer kwaliteiten bezit “om de lijnen te breken”, zoals Kompany toen aangaf. Daarnaast ondervond Murillo ook heel wat moeite om zijn (tijdelijke) daling in de hiërarchie te verteren, waardoor hij soms een ongemotiveerde indruk maakte op de trainingen.

MURILLO PROFITEERT NIET 

En ook in het huidige seizoen slaagt Michael Murillo er niet in om zich te profileren als een onbetwiste basisspeler. In de openingswedstrijd van het nieuwe seizoen tegen Union SG koos Vincent Kompany voor Killian Sardella op de rechtsachter, waardoor de Panamees zich opnieuw moest schikken in een rol als bankzitter. Murillo zag zijn rechtstreekse concurrent oorspronkelijk goed starten in de Brusselse derby, maar na een verkeerde inschatting in het duel met Loïc Lapoussin holde Sardella echter hopeloos achter de feiten aan.

Killian Sardella ging opzichtig in de fout bij de 0-1 van Union SG en vervolgens liep het voor geen meter meer. De 19-jarige leed in die bewuste match maar liefst elf keer balverlies (het meeste bij Anderlecht) en hij won amper twee duels (samen met Josh Cullen het minste bij Anderlecht). Bij zowat elk balcontact kreeg Sardella het thuispubliek over zich heen en dat kwam hard aan voor de jonge verdediger. Vincent Kompany zag zich aan de rust genoodzaakt om in te grijpen en hij verloste Sardella uit zijn grote lijden. “Maar ik heb Killian voor alle duidelijkheid niet gewisseld voor de reactie van het publiek”, vertelde Vincent Kompany na de match. “Ik ga hier geen enkele speler isoleren en als ik mijn ploeg bekijk, was hij zelfs niet onze slechtste speler op het veld. Wat de reactie van het publiek betreft: daarmee moet je om kunnen als speler van Anderlecht. Het is niet dat de supporters op dat moment niet meer achter hun ploeg staan, ze hebben gewoon ontzettend hoge verwachtingen en willen dat laten horen.”

Michael Murillo werd de logische vervanger van de ondermaatse Killian Sardella en de Panamees kon in de tweede helft tegen Union SG eindelijk punten scoren om zich terug permanent in de basisploeg te knokken. Omdat Sardella het helemaal liet afweten in de openingswedstrijd van het seizoen, lag de startpositie als rechtsachter voor het grijpen. Maar ondanks deze unieke buitenkans kon Murillo niet profiteren van die openstaande vacature. De Panamees presteerde namelijk niet veel beter dan de hard tegenvallende Sardella.

DE TRANSFERMARKT OP?

Sinds de wedstrijd tegen Union SG, waarin hij erg ondermaats presteerde, blijft Michael Murillo echter de vaste rechtsachter in de ploeg van Vincent Kompany. De Panamees startte in de eerstvolgende wedstrijden tegen KAS Eupen, RFC Seraing en Cercle Brugge telkens in de basisploeg, maar in geen enkele van deze matchen kon Murillo zijn status als titularis rechtvaardigen. Murillo lijkt daarom wel een schim geworden te zijn van de kwalitatieve All-Star die hij ooit was.

Dit seizoen lijdt Michael Murillo bijvoorbeeld opmerkelijk veel balverlies, waarmee hij in dat onderdeel momenteel behoort tot de slechts presterende Anderlecht-spelers. De Panamees maakt ook steevast de verkeerde keuzes op het veld. Op het vlak van de passing bijvoorbeeld. Zijn passing-zuiverheid tot nu toe bedraagt slechts 78%, een gemiddelde dat voor een verdediger ontoereikend is. Alle andere overige Anderlecht-verdedigers scoren bijvoorbeeld opmerkelijk beter op het gebied van passing.Het nieuwe voetbalseizoen is nog maar vier speeldagen ver, maar het is duidelijk dat de rechtsachter een knelpuntpositie is bij Anderlecht. Op de linkerkant maakt zomeraanwinst Sergio Gomez telkens een goede indruk, maar dat kan helaas niet gezegd worden van de verdedigers aan de rechterzijde. De prestaties van Michael Murillo en Killian Sardella brengen voorlopig geen meerwaarde, waardoor sportief directeur Peter Verbeke misschien eens moet nadenken om in te grijpen op deze probleempositie.

POLL: Moet Anderlecht een nieuwe rechtsachter halen?

Newcastle maakt de weg helemaal vrij voor Martinez

Club Brugge en City reageren na supportersaanval, verdachten opgepakt

Volgend seizoen megaduo Lukaku-Haaland bij Chelsea?

Vandaag 20 Oktober 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Blik van de Bookies: Zwarte week voor Belgisch coëfficient

Onze vertegenwoordigers in de Europese competities zullen dit seizoen extra hun best moeten doen om ...

36
{insert image alt}

Mechele gooit eigen ruiten in bij Club

Het lot van Brandon Mechele bevond zich in de voorbije weken vooral op de invallersbank, maar ...

1332
{insert image alt}

Engelse media lijken niet te geloven in vertrek Martinez

Newcaslte United heeft geld in overvloed na de overname en de club zoekt een nieuwe coach. The ...

13
{insert image alt}

AA Gent en Beerschot moeten boeten door fans

Het valt op dat ook in België er opvallend veel problemen zijn met supporters, die zich regelmatig ...

42
{insert image alt}

Volgend seizoen megaduo Lukaku-Haaland bij Chelsea?

Chelsea ging afgelopen zomer op zoek naar een nieuwe spits, nadat Timo Werner in die rol niet ...

30
{insert image alt}

Exact 25 jaar geleden schitterde Philippe Albert tegen Man Utd (🎥)

Newcastle United kondigde woensdagmiddag het vertrek aan van trainer Steve Bruce. Die zat al een ...

27
{insert image alt}

Club Brugge en City reageren na supportersaanval, verdachten opgepakt

Club Brugge moest dinsdagavond duidelijk zijn meerdere erkennen in Manchester City, dat met zware ...

368
{insert image alt}

TRANSFERUURTJE: 'Soap rond Icardi, Barça troeft grootmachten af'

De zomerse transfermarkt is in België en de meeste Europese landen inmiddels weer gesloten, maar ...

78
{insert image alt}

Newcastle maakt de weg helemaal vrij voor Martinez

Newcaslte United heeft geld in overvloed na de overname en de club zoekt een nieuwe coach. The ...

248
{insert image alt}

Vanhaezebrouck met verrassende namen naar Belgrado

AA Gent is goed begonnen in de Conference League. Het boekte een zes op zes en het kan op bezoek bij ...

103
{insert image alt}

Moet Scifo vrezen voor het einde van zijn carrière?

Enzo Scifo werd al na enkele maanden ontslagen bij Moeskroen. De 55-jarige trainer kon zijn ...

107
{insert image alt}

Van Crombrugge: "Zij verziekten de sfeer bij Anderlecht"

Hendrik Van Crombrugge begon aarzelend aan het seizoen, nadat hij vorig jaar bijna het hele seizoen ...

534
{insert image alt}

Antwerp zonder drie smaakmakers tegen Fenerbahçe

Royal Antwerp FC moet donderdag winnen van Fenerbahçe, anders dreigt Europese overwintering al over ...

195
{insert image alt}

Standard legt weer speler langer onder contract

Nieuwe coach Luka Elsner heeft nog een pak werk te verrichten bij Standard. Afgelopen weekend leek ...

46
{insert image alt}

De Condé laat zich uit over 'blunder' met Vanzeir

Als jeugdspeler doorbreken bij KRC Genk is bijzonder moeilijk. De club moet met spijt in het hart nu ...

378
{insert image alt}

Is deze verdediger de oplossing voor de Rode Duivels?

Achteraan hebben de Rode Duivels stilaan nood aan vers bloed. Toch lijken jongens als Zinho ...

259
{insert image alt}

City-fan vecht voor leven na aanval 'supporters' Club Brugge

Club Brugge moest dinsdagavond duidelijk zijn meerdere erkennen in Manchester City, dat met zware ...

0

Gisteren 19 Oktober 2021

{insert image alt}

Mbappé: "Messi is de beste ter wereld"

PSG is dinsdag ontsnapt aan nieuw gezichtsverlies in de Champions League. Het leek even op weg naar ...

369
{insert image alt}

Ajax droomt al: "Alleen in '95 misschien betere matchen gezien"

Ajax blijft verbazen in deze editie van de Champions League. De Amsterdammers walsen vooralsnog over ...

167
{insert image alt}

Guardiola onthult over welke twee Club-spelers Kompany hem waarschuwde

Manchester City heeft dinsdagavond in het Jan Breydelstadion de puntjes op de i gezet. Club Brugge ...

788
{insert image alt}

Mignolet waarschuwt: "Zelfde scenario kan in Manchester gebeuren"

Club Brugge is vanavond overklast door Manchester City. De Engelsen waren véél te sterk en wonnen ...

183
{insert image alt}

Spektakel in Parijs en Madrid, Real en Ajax halen uit

helemDe Champions League heeft dinsdagavond heel wat spektakel opgeleverd. In de groep van Club ...

532
{insert image alt}

KV Mechelen haalt Australisch talent aan boord

KV Mechelen zit in een zeer goede periode, want het pronkt met een twaalf op twaalf en is daardoor ...

97
{insert image alt}

Statistiek Mignolet maakt pijnlijke avond Club Brugge duidelijk

Club Brugge heeft dinsdag een bijzonder pijnlijke avond beleefd, want het werd door Manchester City ...

178
{insert image alt}

Clement: "Ander plan zou niet tot beter resultaat geleid hebben"

Club Brugge heeft geen derde keer op rij kunnen stunten in de Champions League. Manchester City ...

209
{insert image alt}

Guardiola doet onthulling na ruime zege: "Tips van Kompany"

Manchester City heeft dinsdagavond in het Jan Breydelstadion de puntjes op de i gezet. Club Brugge ...

824
{insert image alt}

De Bruyne dankt fans Club Brugge

Tien jaar nadat hij al eens een hattrick maakte in het Jan Breydelstadion namens KRC Genk, was Kevin ...

1013
{insert image alt}

Vanaken: "Derde plaats? Dat is nu moeilijk te zeggen"

Club Brugge is in de Champions League weer met zijn voetjes op de grond gezet. Na de stunts tegen ...

243
{insert image alt}

Ook Batshuayi krijgt slaag in de Champions League

Het is dinsdag tot dusver nog geen goede avond geweest voor de Belgen in de Champions League. Club ...

60
{insert image alt}

Mignolet: "De 1-5 was een normaal resultaat"

Club Brugge is vanavond overklast door Manchester City. De Engelsen waren véél te sterk en wonnen ...

221
{insert image alt}

Club Brugge krijgt voetballes van genadeloos Man City

In de Champions League is Club Brugge dinsdagavond stevig met de voeten op de grond gezet. Op eigen ...

309
{insert image alt}

KRC Genk kegelt FC Köln uit de Youth League

KRC Genk heeft FC Köln uitgeschakeld in de Youth League. Na de 2-4-zege in de heenwedstrijd wonnen ...

274