Alarm bij Anderlecht: Verbeke moet ingrijpen

Alarm bij Anderlecht: Verbeke moet ingrijpen

RSC Anderlecht won ondertussen al vier wedstrijden op een rij en de ploeg van Vincent Kompany bezit nog een grote progressiemarge. Maar op Neerpede zal men wel grondig moeten nadenken over de knelpuntpositie op de rechtsachter. Want zowel Michael Amir Murillo als Killian Sardella vallen dit seizoen namelijk zwaar door de mand.


ALL STAR BIJ ANDERLECHT

“Hij is behoorlijk snel, wendbaar, sterk en atletisch gebouwd. Hij is ook een speler die meestal voor de voetballende oplossing kiest, als de situatie het toelaat.” Michael Verschueren, toen nog de sportief verantwoordelijke bij Anderlecht, omschreef in januari 2020 de kwaliteiten van zijn nieuwste aanwinst Michael Amir Murillo. “Bovendien koppelt Murillo die defensieve kwaliteiten aan goeie infiltraties en een prima mentaliteit.” 680 duizend euro kostte de Panamese rechtsachter en vandaag bedraagt zijn marktwaarde reeds vier miljoen euro.



Met Michael Amir Murillo haalde Anderlecht één van de betere spelers uit de Major League Soccer binnen. Zijn sterke prestaties bij New York Red Bulls werden in The States zelfs beloond met een plaatsje in het MLS All Star Team, als eerste Panamees ooit nota bene. Daarna kon Murillo bevestigen op het Amerikaanse grondgebied en was hij een van de grote blikvangers in New York. Murillo had oorspronkelijk weinig tijd nodig om zich aan te passen aan de Belgische competitie. Zijn prestaties in het Lotto Park waren zelfs nog beter dan in de MLS, en de Panamees kon in zijn eerste wedstrijden meermaals zijn stempel drukken op het Paars-Witte spel.

HET KEERPUNT 

Maar sinds vorig seizoen gaat het bergaf met de prestaties van Michael Murillo. In de vorige jaargang verloor de Panamese rechtsachter zelfs voor lange tijd zijn basisplaats aan Killian Sardella. Murillo vroeg eind december 2020 de toelating om af te reizen naar Panama want door de corona-uitbraak was het al een jaar geleden dat hij zijn familie nog eens zag. En dat weegt natuurlijk op een mens. Vanuit het menselijk perspectief gaf Anderlecht de toelating om Murillo te laten vertrekken naar zijn thuisland, maar anderzijds was de Panamees op dat moment een absolute steunpilaar in het elftal van Vincent Kompany.

De heen- en terugreis van Michael Amir Murillo was een logistieke nachtmerrie door de complexe corona-omstandigheden. Bij zijn terugkeer van Panama naar België moest Murillo bijvoorbeeld eerst verplicht in quarantaine gaan. Pas na een negatieve coronatest mocht hij vervolgens ook terug bij aansluiten bij de spelersgroep. Maar eens terug op training, dan zou Murillo zich gemakkelijk terug in de basisploeg knokken- dat was toch de veronderstelling. Maar in de eerste zes competitiewedstrijden na zijn terugkeer, werd Murillo slechts één keer aan de aftrap gebracht door Vincent Kompany.



Killian Sardella profiteerde voluit van de afwezigheid van Michael Murillo en het jeugdproduct zag zijn kans schoon om de vaste rechtsachter te worden bij Anderlecht. En als de Panamees nog eens mocht opdraven in de basisploeg, zoals tegen Waasland-Beveren bijvoorbeeld, dan liet hij het helemaal afweten. Bovendien zag Kompany een bepaalde meerwaarde in het profiel van Sardella, die meer kwaliteiten bezit “om de lijnen te breken”, zoals Kompany toen aangaf. Daarnaast ondervond Murillo ook heel wat moeite om zijn (tijdelijke) daling in de hiërarchie te verteren, waardoor hij soms een ongemotiveerde indruk maakte op de trainingen.

MURILLO PROFITEERT NIET 

En ook in het huidige seizoen slaagt Michael Murillo er niet in om zich te profileren als een onbetwiste basisspeler. In de openingswedstrijd van het nieuwe seizoen tegen Union SG koos Vincent Kompany voor Killian Sardella op de rechtsachter, waardoor de Panamees zich opnieuw moest schikken in een rol als bankzitter. Murillo zag zijn rechtstreekse concurrent oorspronkelijk goed starten in de Brusselse derby, maar na een verkeerde inschatting in het duel met Loïc Lapoussin holde Sardella echter hopeloos achter de feiten aan.

Killian Sardella ging opzichtig in de fout bij de 0-1 van Union SG en vervolgens liep het voor geen meter meer. De 19-jarige leed in die bewuste match maar liefst elf keer balverlies (het meeste bij Anderlecht) en hij won amper twee duels (samen met Josh Cullen het minste bij Anderlecht). Bij zowat elk balcontact kreeg Sardella het thuispubliek over zich heen en dat kwam hard aan voor de jonge verdediger. Vincent Kompany zag zich aan de rust genoodzaakt om in te grijpen en hij verloste Sardella uit zijn grote lijden.



 “Maar ik heb Killian voor alle duidelijkheid niet gewisseld voor de reactie van het publiek”, vertelde Vincent Kompany na de match. “Ik ga hier geen enkele speler isoleren en als ik mijn ploeg bekijk, was hij zelfs niet onze slechtste speler op het veld. Wat de reactie van het publiek betreft: daarmee moet je om kunnen als speler van Anderlecht. Het is niet dat de supporters op dat moment niet meer achter hun ploeg staan, ze hebben gewoon ontzettend hoge verwachtingen en willen dat laten horen.”

Michael Murillo werd de logische vervanger van de ondermaatse Killian Sardella en de Panamees kon in de tweede helft tegen Union SG eindelijk punten scoren om zich terug permanent in de basisploeg te knokken. Omdat Sardella het helemaal liet afweten in de openingswedstrijd van het seizoen, lag de startpositie als rechtsachter voor het grijpen. Maar ondanks deze unieke buitenkans kon Murillo niet profiteren van die openstaande vacature. De Panamees presteerde namelijk niet veel beter dan de hard tegenvallende Sardella.

DE TRANSFERMARKT OP?

Sinds de wedstrijd tegen Union SG, waarin hij erg ondermaats presteerde, blijft Michael Murillo echter de vaste rechtsachter in de ploeg van Vincent Kompany. De Panamees startte in de eerstvolgende wedstrijden tegen KAS Eupen, RFC Seraing en Cercle Brugge telkens in de basisploeg, maar in geen enkele van deze matchen kon Murillo zijn status als titularis rechtvaardigen. Murillo lijkt daarom wel een schim geworden te zijn van de kwalitatieve All-Star die hij ooit was.

Dit seizoen lijdt Michael Murillo bijvoorbeeld opmerkelijk veel balverlies, waarmee hij in dat onderdeel momenteel behoort tot de slechts presterende Anderlecht-spelers. De Panamees maakt ook steevast de verkeerde keuzes op het veld. Op het vlak van de passing bijvoorbeeld. Zijn passing-zuiverheid tot nu toe bedraagt slechts 78%, een gemiddelde dat voor een verdediger ontoereikend is. Alle andere overige Anderlecht-verdedigers scoren bijvoorbeeld opmerkelijk beter op het gebied van passing.



Het nieuwe voetbalseizoen is nog maar vier speeldagen ver, maar het is duidelijk dat de rechtsachter een knelpuntpositie is bij Anderlecht. Op de linkerkant maakt zomeraanwinst Sergio Gomez telkens een goede indruk, maar dat kan helaas niet gezegd worden van de verdedigers aan de rechterzijde. De prestaties van Michael Murillo en Killian Sardella brengen voorlopig geen meerwaarde, waardoor sportief directeur Peter Verbeke misschien eens moet nadenken om in te grijpen op deze probleempositie.

POLL: Moet Anderlecht een nieuwe rechtsachter halen?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Verrassing in Genk: Vrancken op weg naar uitgang'
'Verrassing in Genk: Vrancken op weg naar uitgang'

KRC Genk plaatste zich zondag alsnog voor de Champions' Play-Offs. Maar eigenlijk was dat slechts ...

2
2
'Club vol voor nieuwe trainer: één man in pole-positie'
'Club vol voor nieuwe trainer: één man in pole-positie'

Club Brugge heeft maandag zoals verwacht afscheid genomen van Ronny Deila als hoofdcoach. Op de ...

164
164
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk

AA Gent was een van de verliezers van de slotspeeldag. Nochtans vervulden de Buffalo's zelf hun ...

387
387
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen

Op zijn oude dag is Jan Vertonghen nog steeds een baken van rust centraal achterin bij Anderlecht. ...

111
111
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge

Ronny Deila beleefde zijn zwanenzang bij Club Brugge zondag helemaal op zijn eentje, want het ...

770
770
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen

Op de laatste speeldag van de reguliere competitie stond er op een aantal velden nog bijzonder veel ...

188
188
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'

Na het ontslag van Ronny Deila rekent Club Brugge op Nicky Hayen om alsnog succes te boeken in de ...

208
208
Topclubs reageren verdeeld op speelschema Play-Offs
Topclubs reageren verdeeld op speelschema Play-Offs

Daags na de afsluiter van de reguliere competitie stelde de Pro League de kalender van de Play-Offs ...

685
685
Geraerts spreekt duidelijke taal over Club Brugge-job
Geraerts spreekt duidelijke taal over Club Brugge-job

Club Brugge moet wederom op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer. Ronny Deila werd maandag immers op ...

262
262
Grote zorgen bij Duivels: sterspeler hoogst onzeker
Grote zorgen bij Duivels: sterspeler hoogst onzeker

De Rode Duivels verzamelden maandag in Tubeke. Daar bereiden ze tijdens de komende dagen de ...

105
105
Bayern verliest boegbeeld: vijf bestemmingen voor Kimmich'
Bayern verliest boegbeeld: vijf bestemmingen voor Kimmich'

Bayern München neemt na het seizoen afscheid van hoofdcoach Thomas Tuchel. En mogelijk ziet Der ...

94
94
'Club Brugge neemt aanzienlijk risico met nieuwe hoofdcoach'
'Club Brugge neemt aanzienlijk risico met nieuwe hoofdcoach'

Wat al enkele weken in de lucht hing, is sinds maandagochtend ook een feit. Zo heeft Club Brugge dan ...

602
602
STVV zet provocerend KRC Genk heerlijk op zijn plaats
STVV zet provocerend KRC Genk heerlijk op zijn plaats

KRC Genk plaatste zich zondag dan toch voor de Champions' Play-Offs. Die kwalificatie werd maandag ...

493
493
'Monstertransfer Bakayoko: reusachtig prijskaartje bekend'
'Monstertransfer Bakayoko: reusachtig prijskaartje bekend'

Verschillende Rode Duivels komen tijdens de zomermercato in aanmerking voor een fraaie transfer. ...

149
149
<strong>Geraerts rekent genadeloos af met Club Brugge</strong>
Geraerts rekent genadeloos af met Club Brugge

Na een teleurstellende nederlaag tegen Sint-Truiden heeft Club Brugge afscheid genomen van ...

1789
1789