KRC Genk onder stoom dankzij nieuwe maestro

KRC Genk onder stoom dankzij nieuwe maestro

Zaterdagavond zette KRC Genk een grote show op tegen OH Leuven. De Limburgers wonnen met afgetekende 4-0 cijfers en het geleverde spel was ronduit fantastisch. De Genkse ploeg van John van den Brom telde verschillende uitblinkers en daar was Carel Eiting ééntje van. 


STILAAN ONMISBAAR

Vorige week gaven we het nog aan: John van den Brom kampt met een groot probleem bij KRC Genk. De Nederlandse coach begon het nieuwe seizoen met Patrik Hrosovsky als vaste titularis, maar in de voorbije wedstrijden scoort zijn concurrent Carel Eiting steeds meer punten. Eiting startte in de Jupiler Pro League nu al twee wedstrijden op een rij, waarin hij zowel tegen KV Kortrijk als tegen OH Leuven een vooraanstaande rol invulde bij Genk.



Vorige week kreeg Carel Eiting tegen KV Kortrijk zijn eerste basisplaats bij KRC Genk en hij kon zich meteen onderscheiden in het Guldensporenstadion. “Een middenvelder met het Genks DNA in het bloed”, omschreef Het Laatste Nieuws zijn uitstekende prestatie. Op die manier bevestigde Eiting zijn eerdere goede invalbeurt van tegen Standard, hoewel de Nederlandse middenvelder toen slechts 9 minuten in actie kwam, met inbegrip van de blessuretijd.

EERSTE SIGNAAL IN KORTRIJK 

In het tweeluik van de Champions League-voorronde tegen Shakhtar Donetsk was Patrik Hrosovsky telkens de vaste basisspeler bij KRC Genk. Een keuze van John van den Brom die wellicht ingegeven werd door de grote ervaring van de Slowaak en de bestaande automatismen in de Genkse ploeg. Carel Eiting mocht in Oekraïne en in Genk wel telkens invallen, maar een hoofdrol lag er in beide wedstrijden niet weggelegd voor de Nederlander. In de Jupiler Pro League krijgt Eiting wel steeds nadrukkelijker zijn kans van van den Brom.

John van den Brom gunde Carel Eiting vorige week alvast zijn eerste basisplaats tegen KV Kortrijk, waarbij de coach van KRC Genk nog meerdere wissels doorvoerde. Basisspelers Mujaid Sadick, Jhon Lucumi, Mike Trésor en Patrik Hrosovsky kregen rust met het oog op de match tegen Shakhtar Donetsk , terwijl in hun plaats John McKenzie, Carlos Cuesta, Kristian Thorstvedt en Eiting mochten opdraven vanaf de start. Maar van geleden kwaliteitsverlies was er helemaal geen sprake.



“Ik heb gewoon keuze in overvloed en dat is leuk”, verklaarde John van den Brom na de 1-2 overwinning tegen KV Kortrijk. “Ito en McKenzie speelden een mindere partij, maar dan kan je jongens als Trésor en Lucumi inbrengen. Heerlijk toch, die luxe. We hebben verschillende spelers die met een actie of een splijtende pass het verschil kunnen maken.” En met dat laatste doelde van den Brom duidelijk op Carel Eiting, die in Kortrijk uitpakte met meerdere heerlijke passes, samen met een indrukwekkende positionering en spelintelligentie.

MAN VAN DE MATCH?

Na de glansprestatie van Carel Eiting in zijn eerste basiswedstrijd tegen KV Kortrijk, waarin hij verantwoordelijk was voor een grote kansencreatie, kreeg de Nederlander zaterdag tegen OH Leuven opnieuw zijn kans in de Genkse basis. Eiting bevestigde zijn uitstekende vorm en in de indrukwekkende 4-0 overwinning tegen OH Leuven hij was één van de absolute sterkhouders. Samen met Bryan Heynen vormde Eiting een erg kwalitatief duo en dat belooft voor het verdere vervolg van het seizoen.



Voor de tweede week op rij etaleerde Carel Eiting een zuivere passing en een klare kijk. Tegen OH Leuven pakte de Nederlander bijvoorbeeld uit met een passingzuiverheid van 93%, waarmee hij onder de Genkse centrale middenvelders veruit het best presteerde. Bryan Heynen (91%) en Mike Trésor (84%) moesten op het uitvoetballend gebied hun meerdere erkennen aan Eiting. Voor verschillende volgers bij KRC Genk was Eiting zelfs de verdiende Man van de wedstrijd, een logische keuze die wij ook kunnen onderschrijven.

BESTE ZOMERTRANSFER? 

Carel Eiting was tegen OH Leuven namelijk betrokken bij drie van de vier Genkse doelpunten. Via een magistraal hakje van Eiting in de opbouw kon Théo Bongonda de 1-0 scoren. De 3-0 van Junya Ito startte via de voet van Eiting. En de heerlijke lob bij de 4-0 van Kristian Thorstvedt draagt helemaal Eitings signatuur. De Nederlander werpt zich stilaan op als een echte klasbak bij KRC Genk en zijn grote stijl en klasse verraden een kwalitatieve opleiding bij Ajax Amsterdam.

Carel Eiting bezit een enorme feeling aan de bal en bijgevolg een uitmuntende passing en techniek. Al die kwaliteiten kwamen zaterdag volledig tot uiting, met dat erg fraaie opwippertje bij de 4-0 van Kristian Thorstvedt als absoluut hoogtepunt. Vorige week probeerde Eiting datzelfde kunststukje voor de eerste keer tegen KV Kortrijk, maar toen werkte Thorstvedt echter niet zuiver af voor het doel. 't Is dus geen speler die dergelijke gewaagde acties enkel durft te ondernemen bij een ruime voorsprong. 



Dimitri de Condé leverde met de komst van Carel Eiting aldus opnieuw erg knap werk af op de transfermarkt. De Nederlandse middenvelder is goed op weg om uit te groeien tot een ware toptransfer en Eiting is stilaan de echte patron geworden op het Genkse middenveld. Tot nog toe heeft Eiting nog niet ontgoocheld in het shirt van KRC Genk, hoewel hij nog niet erg veel in actie kwam. Daarnaast is het seizoen nog maar pas gestart en zal Eiting nog moeten bevestigen op de langere termijn.

MENTALITEIT EN RECUPERATIE  

Carel Eiting onderscheidt zich dus met zijn kernkwaliteiten, die voornamelijk op het voetballend en opbouwend gebied liggen. Maar ook op het defensief vlak en qua mentaliteit neemt de Nederlander een voortrekkersrol op bij KRC Genk. In de referentiematch tegen OH Leuven telde Eiting bijvoorbeeld tien balrecuperaties. Voor een middenvelder is dat een erg hoog aantal recuperaties en die hoeveelheid werd zaterdag enkel overtroffen door centrale verdediger Carlos Cuesta.



En net nadat KRC Genk die heerlijke 4-0 kon scoren via het fantastische opwippertje van Carel Eiting, vuurde de Nederlander zijn ploegmaats aan in de blessuretijd van de wedstrijd om door te duwen om voor de 5-0. Eiting neemt zijn collega's dus steeds op sleeptouw en hij begeestert hen door zijn grote winnaarsmentaliteit. Die zaken waren al merkbaar in de matchen tegen Standard en KV Kortrijk, en tegen OH Leuven was dat dus niet anders.

POLL: Is Eiting één van de beste spelers van de competitie?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Openda onstopbaar, Vranckx en Bornauw juichen
Openda onstopbaar, Vranckx en Bornauw juichen

Bayer Leverkusen is kampioen dus die strijd is gestreden. Daaronder is het wel nog spannend. Zo was ...

0
0
Brugse jonkies pakken prestigezege en onverwachte 'titel'
Brugse jonkies pakken prestigezege en onverwachte 'titel'

In extremis heeft Club NXT nog een 'titel' gepakt in de Challenger Pro League. De Bruggelingen ...

60
60
'Anderlecht schakelt door: vervanger Debast in het vizier'
'Anderlecht schakelt door: vervanger Debast in het vizier'

RSC Anderlecht zal Zeno Debast wellicht gaan verkopen aan Sporting CP. De interesse is zeer groot en ...

36
36
Vanhaezebrouck merkt op: "Hij heeft heel veel kwaliteit"
Vanhaezebrouck merkt op: "Hij heeft heel veel kwaliteit"

AA Gent speelt dit weekend in het eigen stadion tegen KV Mechelen. Mits een zege zetten ze een heel ...

28
28
'Anderlecht weigert bod van 16 miljoen euro'
'Anderlecht weigert bod van 16 miljoen euro'

RSC Anderlecht knokt volop voor de landstitel, maar achter de schermen beweegt er ook heel wat. CEO ...

151
151
D-day: de laatste kans voor Vincent Kompany
D-day: de laatste kans voor Vincent Kompany

Burnley speelt vandaag om 16u de ‘match van de laatste kans’ op het veld van Sheffield ...

45
45
Anderlecht-aanhang emotioneel na nieuws rond Eddy Merckx
Anderlecht-aanhang emotioneel na nieuws rond Eddy Merckx

Eén van de meest bekende Anderlecht-supporters ging de laatste weken door moeilijke tijden. ...

231
231
Verrassing in Genkse basiself? Vrancken noemt twee namen
Verrassing in Genkse basiself? Vrancken noemt twee namen

KRC Genk liet vorige week tegen Cercle Brugge zijn eerste punten van de Champions' Play-Offs liggen. ...

251
251
Thibaut Courtois is wéér terug: hoopgevende beelden (🎥)
Thibaut Courtois is wéér terug: hoopgevende beelden (🎥)

Thibaut Courtois kent een rotseizoen. 'El Muro' viel al snel uit met een zware knieblessure en kreeg ...

35
35
'Clausule van 60 miljoen ontketent Europese titanenstrijd'
'Clausule van 60 miljoen ontketent Europese titanenstrijd'

Verschillende Europese topclubs zijn momenteel al volop bezig met de voorbereidingen op de komende ...

76
76
'Antwerp bibbert en beeft: Europese topper wil Van Bommel'
'Antwerp bibbert en beeft: Europese topper wil Van Bommel'

Een verlenging van de landstitel zit er niet meer in, maar met de Croky Cup kan Antwerp FC zich ...

370
370
Verhaeghe keihard aangepakt: "Voorzitter met klasse doet dat niet"
Verhaeghe keihard aangepakt: "Voorzitter met klasse doet dat niet"

Club Brugge zorgde afgelopen donderdag voor vaderlandse voetbalgeschiedenis door zich als eerste ...

635
635
Benteke 'verklapt' volgende bestemming De Bruyne
Benteke 'verklapt' volgende bestemming De Bruyne

Manchester City en Kevin De Bruyne sneuvelden woensdag uit de Champions League. De kans is evenwel ...

207
207
Opvolger Thiago? 'Club Brugge heeft nieuwe spits in vizier'
Opvolger Thiago? 'Club Brugge heeft nieuwe spits in vizier'

Club Brugge mag zich opmaken voor de halve finales van de Conference League en hoopt daarnaast in ...

493
493
Selectie Anderlecht: twee opvallende namen mee naar Genk
Selectie Anderlecht: twee opvallende namen mee naar Genk

RSC Anderlecht legde afgelopen weekend beslag op de leidersplaats in de Champions' Play-Offs en wil ...

487
487