KRC Genk wil schitteren met nieuw gouden trio

KRC Genk wil schitteren met nieuw gouden trio

KRC Genk wordt dit seizoen beschouwd als de grootste titeluitdager van Club Brugge. De Limburgers versterkten zich al serieus op de transfermarkt, terwijl er voorlopig nog geen sterkhouders vertrokken. Daarnaast lijkt de komst van Ike Ugbo aanstaande, waardoor Genk straks beschikt over drie van de meest efficiënte en vlotst scorende spitsen in de Belgische competitie.


OFFENSIEVE WEELDE

Geen Champions League dit seizoen voor KRC Genk. De Limburgers waren in de voorrondes niet opgewassen tegen het kwalitatief sterkere Shakhtar Donetsk. En da's zeker geen schande, maar stilletjes hoopte John van den Brom wel op de kwalificatie voor het kampioenenbal. “Nu moeten we ons richten op de Europa League, wat ook een mooie competitie is. Maar het is natuurlijk jammer, want we hebben hier allemaal hard naar toegeleefd", vertelde de Genk-trainer aan Sporza.

John van den Brom en zijn team kunnen zich vanaf nu weer even toeleggen op de Belgische competitie want daarin pakte KRC Genk, weliswaar met mooi en aantrekkelijk voetbal, nog niet bijster veel punten. Met slechts 4 punten op 12 is de balans niet indrukwekkend, maar in de komende weken wil de Nederlandse coach daar verandering in brengen. En daarvoor rekent van den Brom op een nieuw gouden trio vooraan.



Op dit moment heeft John van den Brom al heel wat offensief materiaal tot zijn beschikking met onder andere Theo Bongonda, Junya Ito en Mike Trésor. Centraal voorin kan de Nederlander dan weer rekenen op ex-topschutter Paul Onuachu en Cyriel Dessers. En daar kan straks ook de naam van Ike Ugbo (Chelsea) aan worden toegevoegd. De Engelsman werd vorig seizoen met succes uitgeleend aan Cercle Brugge en daar groeide hij uit tot één van de beste spitsen in België.

IKE UGBO

Volgens Het Belang van Limburg zou KRC Genk 3,5 miljoen euro plus bonussen betalen aan Chelsea, dat Ike Ugbo graag wilde verkopen omdat hij in Londen zijn laatste contractjaar inging. En de eventuele komst van de vlotscorende Ugbo hoeft niet te betekenen dat Onuachu moet vertrekken. “Zoals iedereen weet is het spitsdossier het moeilijkste en we weten niet wat er gaat gebeuren. Zelfs als Paul Onuachu blijft, zal er daar nog iets bijkomen", zei Dimitri de Condé aan Sporza.

Ike Ugbo etaleerde vorig seizoen zijn groot torinstinct bij Cercle Brugge, nadat hij eerder bij Roda JC al vlotjes de weg vond naar het doel. De vereniging had de zestien doelpunten van Ugbo hard nodig om het behoud veilig te stellen en met dat aantal goals was ie de zesde beste spits in de Jupiler Pro League. “Ik wist dat ik ook hier bij Cercle Brugge wel zou ontploffen”, verklaarde Ike Ugbo al in november vorig jaar aan Het Laatste Nieuws.



KRC Genk verwezenlijkt een mooie zaak met de eventuele komst van Ike Ugbo. Niet alleen door zijn specifieke kwaliteiten maar eveneens door de immense concurrentie af te troeven die aasde op zijn handtekening. In de voorbije weken en maanden werden bijvoorbeeld Fulham, Watford, West Ham, Frankfurt, Feyenoord en PSV Eindhoven genoemd als nieuwe bestemmingen voor Ugbo. Daarnaast was ook Cercle – via de kapitaalkrachtige moederclub AS Monaco uiteraard – bereid om de aankoopoptie te lichten van vijf miljoen euro.

CYRIEL DESSERS

Cyriel Dessers kroonde zich in het seizoen 2019/2020 tot de topschutter van de Nederlandse Eredivisie, maar in België werpt hij zich vooralsnog niet op tot een ware scherpschutter. Vorig seizoen scoorde Dessers bijvoorbeeld slechts 5 doelpunten in 28 competitiewedstrijden en bewees hij soms een nuttige invaller te zijn bij KRC Genk. Maar als adequate vervanger voor Paul Onuachu valt hij toch nog wat te licht uit. Anderzijds kan Dessers wel het verschil maken met andere kwaliteiten, zoals zijn versnelling bijvoorbeeld. Die specifieke meerwaarde etaleerde hij onlangs nog in de wedstrijd tegen KV Oostende.



PAUL ONUACHU

't Is stil voorlopig rond Paul Onuachu. Zelf droomt de Nigeriaan hardop van de Premier League, waar Arsenal FC zijn favoriete team is, en met zijn profiel zou hij over Het Kanaal ook wel kunnen slagen. Maar voorlopig werd enkel Olympique Lyon met naam genoemd als mogelijke geïnteresseerde partij in Onuachu. Da's toch wel opvallend voor een spits die vorig seizoen 35 goals scoorde in 41 officiële wedstrijden. “Over Onuachu hoor je niks in het geruchtencircuit”, verklaarde Johan Boskamp onlangs in Het Belang van Limburg. En na zijn tegenvallende start van het nieuwe voetbalseizoen zullen er wellicht weinig andere clubs zich melden in Limburg.



MEEST GEVREESDE TRIO

Vorig seizoen beschikte John van den Brom over een gouden drietand met Paul Onuachu, Junya Ito en Théo Bongonda. En met de nakende komst van Ike Ugbo is Genk centraal voorin ook érg stevig gewapend. Zowel Onuachu, Ugbo en – verrassend genoeg - ook Cyriel Dessers schoten zich vorig seizoen hoog in de offensieve ranglijsten onder de spitsen van de Jupiler Pro League. Met dat indrukwekkende centrale trio beschikt Genk zelfs over één van de meest gevreesde centrale voorhoedes – al kunnen Onuachu, Ugbo en Dessers uiteraard nooit tegelijkertijd opgesteld worden.

ALLE DRIE TOP TIEN IN BELGIË

Vorig seizoen kroonde Paul Onuachu zich met een grote voorsprong tot de Gouden Stier, waarbij hij 33 goals scoorde in 38 competitiewedstrijden. Logischerwijze was de Nigeriaan ook de meest vlotscorende spits in de Jupiler Pro League met een enorm hoog gemiddelde van 0,94 doelpunt per 90 minuten. Daarnaast was Onuachu ook met straatlengte de meest efficiënte spits in de box. Onuachu zette zo'n 31% van zijn doelkansen om in een effectief doelpunt. Da's bijna één goal per drie pogingen, wat een indrukwekkende ratio is.

Paul Onuachu was vorig seizoen dus met voorsprong de best presterende spits in de Belgische competitie, maar ook Ike Ugbo eindigde hoog in deze betreffende lijstjes. De voormalige huurling van Cercle was bijvoorbeeld de runner-up op het gebied van efficiëntie voor doel, Ugbo presteerde in dat onderdeel 3% minder dan Onuachu. Op het gebied van doelpuntenregelmaat eindigde hij dan weer op een twaalfde plaats onder alle spitsen van de Jupiler Pro League.



Een andere opvallende vaststelling is dat Cyriel Dessers, ondanks zijn magere statistieken van 5 doelpunten in 28 competitiewedstrijden, ook hoog prijkt in beide lijstjes. Dessers werd vorig seizoen doorgaans gebruikt als invaller, waardoor hij niet al te veel speelminuten vergaarde. Omgerekend op een gemiddelde per 90 minuten was Dessers goed voor 0,61 doelpunt, waarmee hij vorig jaar de vierde plaats bezette onder alle JPL-spitsen. Daarnaast was Dessers ook de zesde efficiëntste spits bij het omzetten van doelkansen naar doelpunten.

POLL: Wie is de betere spits?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'AC Milan zet Saelemaekers in voor topdeal'
'AC Milan zet Saelemaekers in voor topdeal'

Bij AC Milan deden ze vorige zomer alle vier hun Belgen van de hand. De aankoopoptie van Aster ...

28
28
Komt Courtois dit seizoen alsnog in actie?
Komt Courtois dit seizoen alsnog in actie?

Real Madrid is op weg om snel de titel te veroveren in La Liga en is ook nog steeds in de running in ...

15
15
Hayen blijft indruk maken: "Het is verbazingwekkend"
Hayen blijft indruk maken: "Het is verbazingwekkend"

Club Brugge blijft maar door de Champions' Play-Off wervelen. Woensdagavond wist Blauw-Zwart ook ...

220
220
Coosemans houdt het niet droog na Anderlecht-debuut
Coosemans houdt het niet droog na Anderlecht-debuut

Bij Anderlecht bleven ze wellicht met gemengde gevoelens achter na de 3-0-zege tegen Cercle Brugge. ...

82
82
Vanaken looft revelatie: "Toonde het eerder al op training"
Vanaken looft revelatie: "Toonde het eerder al op training"

Bij Club Brugge verkeren ze in bloedvorm. Tegen RSC Anderlecht, Royal Antwerp FC en KRC Genk ...

409
409
Delaney: "Het is Club Brugge, dat is te verwachten"
Delaney: "Het is Club Brugge, dat is te verwachten"

RSC Anderlecht heeft na vijf speeldagen 9 punten gehaald in de Play-Offs. De Brusselaars staan ...

525
525
Vrancken teleurgesteld: "Daarom verloren we van Club"
Vrancken teleurgesteld: "Daarom verloren we van Club"

KRC Genk verloor kansloos met 4-0 van Club Brugge. De Limburgers speelden een zwakke partij en gaven ...

373
373
'Club slaat toe en heeft tweede dure zomeraanwinst beet'
'Club slaat toe en heeft tweede dure zomeraanwinst beet'

Club Brugge is sterk bezig. Ze doen het onder Nicky Hayen zeer goed in Europa en de competitie en ...

408
408
Anderlecht herpakt zich: "Dat is de volgende stap"
Anderlecht herpakt zich: "Dat is de volgende stap"

RSC Anderlecht won makkelijk met 3-0 van Cercle Brugge. De score had zelfs hoger kunnen oplopen, ...

238
238
<strong>Antwerp FC leidt grootverdiener met krachtige hand buiten</strong>
Antwerp FC leidt grootverdiener met krachtige hand buiten

Antwerp FC haalde Dorian Dessoleil drie seizoenen geleden voor 2,5 miljoen euro, maar zijn tijd bij ...

354
354
AA Gent haalt uit en deelt mee: "Contract tot 2028"
AA Gent haalt uit en deelt mee: "Contract tot 2028"

AA Gent is op weg om de Europe Play-Offs te winnen. Achter de schermen is de club bezig met de ...

134
134
Club Brugge rekent niet meer: "Kunnen kampioen worden"
Club Brugge rekent niet meer: "Kunnen kampioen worden"

Igor Thiago scoorde eindelijk nog eens. De Braziliaan wist sinds januari eindelijk nog eens de weg ...

458
458
Aanwinst zoekende bij Anderlecht: "Haalde mijn niveau nog niet"
Aanwinst zoekende bij Anderlecht: "Haalde mijn niveau nog niet"

RSC Anderlecht haalde in januari Mads Kikkenborg naar Brussel. De Deense doelman kwam nog niet in ...

208
208
<strong>Union SG kampt al heel het seizoen met dit grote probleem</strong>
Union SG kampt al heel het seizoen met dit grote probleem

Het probleem van Union SG van dit seizoen ligt duidelijk in de topmatchen. We haalden het al voor de ...

81
81
<strong>Anderlecht maakt werk van transfers: dit zijn de plannen</strong>
Anderlecht maakt werk van transfers: dit zijn de plannen

Bij RSC Anderlecht gaan er in de zomer de nodige transfers plaatsvinden. Paars-Wit wil de nodige in- ...

236
236