VD Brom zit met eerste probleemgeval bij KRC Genk

VD Brom zit met eerste probleemgeval bij KRC Genk

KRC Genk heeft de smaak van het winnen terug te pakken. In de 1-2 zege tegen KV Kortrijk was Carel Eiting één van de lichtpunten en daarmee bevestigt de Nederlander al het goede dat oorspronkelijk over hem verteld en geschreven werd. John van den Brom staat dan weer voor een moeilijke keuze, want in de voorgaande wedstrijden was Patrik Hrosovsky nog de onbetwiste titularis op het centrale middenveld.


EERSTE ZEGE MET EITING

Derde keer goede keer. Na drie competitiewedstrijden zonder zege pakte KRC Genk zaterdag haar eerste driepunter in de nieuwe jaargang. In de eerste twee wedstrijden van het seizoen haalden de Limburgers tegen Standard en KV Oostende amper één punt op zes, hoewel het (aanvallende) spelbeeld telkens van een hoog niveau was. Maar uiteindelijk blijven de resultaten van primordiaal belang en daarom zette John van den Brom alles op alles tegen KV Kortrijk.



“Omdat je niet week na week kan blijven zeggen dat je tevreden en trots bent op de manier waarop er gevoetbald wordt. Het gaat natuurlijk om winnen. We hebben het dit seizoen al telkens zelf laten liggen en dat beseft ook iedereen in de groep”, verklaarde John van den Brom voor de match tegen KV Kortrijk. De nood naar een eerste overwinning was dus hoog bij KRC Genk en zaterdag was het dan eindelijk zover. Een doelpunt van Daniel Munoz in blessuretijd bezorgde de Limburgers de zege in Kortrijk.

VOORSMAAKJE TEGEN STANDARD 

De eerste overwinning in de competitie zorgde aldus voor een grote opluchting bij John van den Brom. De Nederlander zal ongetwijfeld ook tevreden geweest zijn met zijn doorgevoerde wissels in de basiself tegen KV Kortrijk. Zo gaf hij basisspelers Mujaid Sadick, Jhon Lucumi, Patrik Hrosovsky en Mike Trésor wat rust, terwijl in hun plaats John McKenzie, Carlos Cuesta, Kristian Thorstvedt en Carel Eiting mochten opdraven vanaf de start.

Voor Carel Eiting was het zijn eerste basisplaats bij KRC Genk en hij kon zich onderscheiden in het Guldensporenstadion. “Een middenvelder met het Genks DNA in het bloed”, omschreef Het Laatste Nieuws zijn uitstekende prestatie. Op die manier bevestigde Eiting zijn eerdere goede invalbeurt van tegen Standard, hoewel de Nederlandse middenvelder toen slechts 9 minuten in actie kwam, met inbegrip van de blessuretijd.



In die korte invalbeurt tegen Standard was Carel Eiting wél al meteen bepalend voor KRC Genk. Samen met de andere invaller Cyriel Dessers forceerde het duo de gelijkmaker via Theo Bongonda. Daarnaast etaleerde Eiting zijn groot voetballend vermogen, iets trouwens wat te verwachten valt van een opgeleid Ajax-product. “Ik ben blij dat ik het team kon helpen. Ik had veel zin om het veld op te gaan en probeerde iedereen op sleeptouw te nemen”, verklaarde Eiting na zijn debuut.

ONDERSCHEIDING IN KORTRIJK 

En ook in zijn eerste basisplaats tegen KV Kortrijk borduurde Carel Eiting verder op dat elan. Nadat hij zijn ploegmaats al op sleeptouw nam tegen Standard, etaleerde hij in Kortrijk opnieuw zijn winnaarsmentaliteit. Daarnaast onderscheidde Eiting zich wederom via zijn kernkwaliteiten. De Nederlandse centrale middenvelder demonstreerde een zuivere passing en een klare kijk. Aan het eind van de wedstrijd zat hij er wel wat doorheen, wat overigens logisch is na zijn eerste volledige wedstrijd met inzet.

Carel Eiting bewees een waardige vervanger te zijn van Patrik Hrosovsky, de Slowaak die dit seizoen als basisspeler wordt beschouwd op de positie van Eiting. Sterker nog. Na de wedstrijd tegen Kortrijk staat er Hrosovsky ongetwijfeld een zware concurrentieslag te wachten met Eiting. De Nederlander pakte zaterdag uit met enkele heerlijke passes, die zijn grote vista en spelintelligentie verraden. Op die manier voldoet Eiting momenteel volledig aan de oorspronkelijke verwachtingen van Genk, toen de club hem in juli wegpikte bij Ajax.



Carel Eiting stond bij Ajax, en ook vorig seizoen op huurbasis bij Huddersfield, te boek als een snelle denker die zich telkens goed weet te positioneren. Koppel daar ook nog eens een hoge spelintelligentie en tactisch vernuft aan toe, en dan kom je uit tot een speler die een grote impact kan maken bij KRC Genk en in de Jupiler Pro League. Daarnaast kan de polyvalente Eiting ook meerdere posities aan op het centrale middenveld, wat van hem een erg dankbaar profiel maakt voor John van den Brom. 

SCHAKEN MET EITING 

Tegen KV Kortrijk pakte Carel Eiting uit met meerdere sublieme passes, alsof hij zich als het ware over een schaakbord bewoog. Niet voor niets noemde de Nederlander schaker Magnus Carlsen als een inspiratiebron. “De druk die er ligt in de voorbereiding, is gigantisch. Als schakers een partij voorbereiden, weten ze van elkaar alle wedstrijden en alle zetten uit het hoofd. Je moet superintelligent zijn”, verklaarde hij ooit aan NOS.



Carel Eiting pakte tegen KV Kortrijk alvast uit met zeven passes in de box, waarvan er vijf succesvol waren. Via een lob, een verticale grondpass of een lange bal, de Nederlander heeft het allemaal in zijn arsenaal zitten. Per 90 minuten is er ook geen enkele andere Genk-speler die zijn gemiddelde van passes naar de box kan overstijgen. Niet Mike Trésor, niet Theo Bongonda en ook niet Patrik Hrosovsky.

IN DE GATEN HOUDEN

Het is uiteraard nog heel vroeg op het seizoen, en bovendien startte hij nog maar één keer in de basis bij KRC Genk, maar Carel Eiting begint alvast veelbelovend bij Genk. Op basis van zijn gemiddelde per 90 minuten behoort Eiting zelfs al tot de beste spelers in de Jupiler Pro League op het gebied van kansencreatie. Enkel Brecht Capon (KV Kortrijk), Mike Trésor (KRC Genk), Stef Peeters (KAS Eupen), Xavier Mercier (OH Leuven) en Dante Vanzeir (Union) halen op dat gebied voorlopig nog een beter gemiddelde.

En ook op het vlak van kansencreatie bevestigt Carel Eiting de verwachtingen. Vorig seizoen was hij in de Championship bij Huddersfield de op vier na beste centrale middenvelder op het gebied van de kansencreatie. Daarnaast groeide hij in de universiteitsstad uit tot de metronoom van de ploeg. Bij Huddersfield was Eiting namelijk de speler die het meeste passes ontving én het meeste passes verstuurde. In beide onderdelen behoorde hij trouwens tot de beste centrale middenvelders van de Championship.



Zijn voetballende en creatieve kernkwaliteiten kwamen vorig seizoen over Het Kanaal helemaal tot uiting, en die goede evolutie zet Carel Eiting dus verder in de Belgische voetbalcompetitie. Uiteraard moet de Nederlander deze prestaties nog bevestigen op de lange termijn en Patrik Hrosovsky weet alvast dat hij er een te duchten concurrent bij heeft gekregen. Eiting wordt alvast een speler om in de gaten te houden dit seizoen.

POLL: Wordt Eiting een topper in de JPL?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Engels analist doet markante uitspraak na optreden De Bruyne
Engels analist doet markante uitspraak na optreden De Bruyne

Manchester City heeft de Engelse titelstrijd donderdagavond weer in handen genomen met een 0-4-zege ...

59
59
Dompertje Union: "Nu wel gevrijwaard tegen Anderlecht"
Dompertje Union: "Nu wel gevrijwaard tegen Anderlecht"

Vlak voor het einde van de heenronde van de Champions' Play-Offs heeft Union SG zich dan toch kunnen ...

95
95
Alderweireld én Van Bommel scherp na pijnlijke avond
Alderweireld én Van Bommel scherp na pijnlijke avond

Antwerp FC boekte vorig weekend tegen Cercle Brugge zijn eerste overwinning in de Champions' ...

123
123
De Bruyne leidt ruime zege City in, titelfeest PSV uitgesteld
De Bruyne leidt ruime zege City in, titelfeest PSV uitgesteld

In de Engelse Premier League heeft Manchester City zich opnieuw tot één puntje van de ...

45
45
Union leeft weer! Gouden duo zet wedergeboorte in op Bosuil
Union leeft weer! Gouden duo zet wedergeboorte in op Bosuil

Union SG is dan toch nog niet uitgeteld voor de landstitel. Na vier opeenvolgende nederlagen, konden ...

158
158
Riemer: "Ik reken op hem voor volgend seizoen"
Riemer: "Ik reken op hem voor volgend seizoen"

RSC Anderlecht won woensdag overtuigend van Cercle Brugge, maar betaalde daar wel een behoorlijke ...

169
169
Wat een goal! Vliegende De Bruyne zet City op rozen
Wat een goal! Vliegende De Bruyne zet City op rozen

In de Engelse titelstrijd stond Manchester City donderdagavond behoorlijk onder druk. De regerende ...

187
187
'Antwerp rekent zich rijk na toptransfer van 65 miljoen'
'Antwerp rekent zich rijk na toptransfer van 65 miljoen'

Antwerp FC was vorig seizoen bijzonder succesvol en plukte daar ook de vruchten van op de ...

663
663
'Nieuwe coach Club Brugge: topkandidaat zet deur op kier'
'Nieuwe coach Club Brugge: topkandidaat zet deur op kier'

Nicky Hayen levert momenteel uitstekend werk als interim-coach bij Club Brugge. Steeds vaker wordt ...

632
632
0-8! PSV heeft titel quasi binnen na ware galavoorstelling
0-8! PSV heeft titel quasi binnen na ware galavoorstelling

In de Nederlandse Eredivisie lijkt het kampioenschap zo goed als binnen voor PSV. De Eindhovenaren ...

68
68
Jan Breydel zingt één man luidkeels toe: "Kunnen kampioen worden"
Jan Breydel zingt één man luidkeels toe: "Kunnen kampioen worden"

Club Brugge maakte woensdagavond opnieuw een flink statement binnen de titelstrijd. Zo haalde ...

192
192
Rice slikt walgelijke gezangen: X reageert vernietigend
Rice slikt walgelijke gezangen: X reageert vernietigend

Declan Rice en Arsenal spelen voorlopig een dijk van een seizoen. De recordtransfer paste zich ...

111
111
'Debast overtuigd: nieuwe transfergesprekken Anderlecht'
'Debast overtuigd: nieuwe transfergesprekken Anderlecht'

RSC Anderlecht staat halfweg de Champions' Play-Offs in pole-positie om met de landstitel aan de ...

439
439
Van Bommel wisselt één keer, Union mist sterkhouder
Van Bommel wisselt één keer, Union mist sterkhouder

Union SG is dramatisch aan de Champions' Play-Offs begonnen en moet donderdagavond op het veld van ...

55
55
Concurrentie beeft: "Dan wordt Club natuurlijk kampioen"
Concurrentie beeft: "Dan wordt Club natuurlijk kampioen"

Nog één wedstrijd en de heenronde van de Champions' Play-Offs zit erop. Sowieso zal ...

703
703