Standard heeft 'nieuwe Robben' beet

Standard heeft 'nieuwe Robben' beet

Standard bevindt zich nog steeds in vieze financiële papieren en daarom konden de Rouches nog maar één zomeraanwinst aantrekken. Voorlopig kwam enkel Aron Donnum (Valerenga) de Luikenaars vervoegen maar anderzijds is de Noorse sensatie ook niet de eerste de beste. 


AANGENAME KENNISMAKING 

Aron Donnum vierde vorig weekend zijn debuut bij Standard op het veld van Zulte Waregem en dat deed hij meteen in stijl. “Hij (Mbaye Leye, nvdr.) zei me gewoon dat ik moest spelen zoals ik altijd deed.”  De Noorse flankspeler had een groot aandeel in de belangrijke 1-2 overwinning, waarmee de Rouches vooralsnog ongeslagen blijven in de Jupiler Pro League en vier punten tellen na twee speeldagen in de nieuwe competitie.

Aron Donnum maakte vorig weekend zijn opwachting in de 76ste minuut van de wedstrijd en hij kreeg in totaliteit 21 minuten (blessuretijd incluis) om zich te tonen bij Standard. En dat deed hij ook. In speelminuut 88 pakte Donnum uit met een een typische en kenmerkende actie. Vanop de rechterflank kneep de international naar binnen richting de box van Zulte Waregem. Daarna besloot hij met een dreigend voorzet/schot dat Abdoul Tapsoba vervolgens tegen de netten kon tikken.



Foto Instagram: aron.donnum

“Was het een schot of een voorzet? Ik ben het gewoon om zo'n acties te maken”, klonk het na de wedstrijd bij Aron Donnum. “En ik vind dat ook leuk. Ik weet dat als je hard voorzet naar de verste paal, dat de kans groot is dat iemand zo'n bal kan binnentikken waardoor het gevaarlijk wordt voor de keeper”, citeerde La Dernière Heure. Voor Donnum was het een typische actie, terwijl het voor het Luikse publiek – en bij uitbreiding ook het Belgische – een aangename kennismaking was.

BEGENADIGDE DRIBBELAAR  

In amper 21 speelminuten maakte Aron Donnum aldus een fantastische eerste indruk bij Standard. In zijn eerste wedstrijd in het rood-witte shirt was de Noorse aanvaller al meteen bepalend tegen Zulte Waregem. Ex-Standard-spits Ole Martin Arst verklaarde eerder al aan onze redactie dat Donnum weleens een topspeler kan worden in België. “Als hij echt in topvorm steekt, dan is het iemand die serieus brokken kan maken. Als hij hetzelfde niveau uit Noorwegen in België kan halen, dan kan hij een attractie worden in de Jupiler Pro League”, klonk het bij Arst.

Aron Donnum is een pure flankspeler die graag naar het centrum snijdt om daarna voor een concrete dreiging te zorgen via een schot of een voorzet. Een winger met diepgang én doelgerichtheid dus. Tegen Zulte Waregem leverde Donnum bijvoorbeeld een puike voorzet af, maar voor hetzelfde geld had hij die actie ook besloten met een harde knal op het doel. Door die grote en constante dreiging die Donnum uitdraagt, werd hij in de Noorse competitie een alom gevreesde tegenstander. De 23-jarige kan de verdedigers in snelheid pakken en hen zowel binnen- en buitenom voorbij dribbelen.



Foto Instagram: aron.donnum

Standard officialiseerde op 23 juli de komst van Aron Donnum, waarbij de Luikenaars een transferbedrag van anderhalf miljoen euro betaalden aan Valerenga. Maar ondanks het feit dat Donnum al twee weken onder contract staat bij de Rouches, is hij vandaag nog steeds de speler die het meeste dribbels aanging in de Noorse Eliteserien. Donnum ondernam 136 dribbels bij Valerenga, waarvan de helft ook effectief slaagden, en daarmee houdt hij de huidige runner-up Kristoffer Velde (Haugesund, 111 dribbels) op een grote afstand. Bij Valerenga ondernam Donnum 15 dribbels per 90 minuten, wat een enorm hoog aantal is.

TYPE ARJEN-ROBBEN 

Via de binnenkant of langs de buitenkant. Voor Aron Donnum maakt het totaal niet uit hoe hij zijn rechtstreekse opponent kan passeren. De aanvaller probeert wél telkens dreigend te acteren in zijn dribbels en acties. Zijn statistieken bij Valerenga liegen er dan ook niet om: in 83 officiële wedstrijden zorgde hij voor 22 doelpunten en 15 assists. Door zijn specifieke manier van dribbelen en doelgerichtheid, waarbij hij doorgaans vanop de flank naar binnen knijpt en naar doel trapt, doet Donnum soms denken aan Arjen Robben, die vroeger ook zo'n manier van spelen hanteerde.

Arjen Robben hing onlangs zijn kicksen aan de wilgen na een prachtige carrière bij Oranje, Chelsea FC, Real Madrid en Bayern München, maar zijn specifieke speelstijl zal nog heel lang in ieders gedachten blijven hangen. De 37-jarige had er een patent op om telkens naar binnen te knijpen en vervolgens af te drukken op het doel. Dergelijke acties worden nog steeds omschreven als een 'typische Robben-goal'. Op 8 april 2017 maakte Robben met Bayern München tegen Borussia Dortmund dergelijk doelpunt (zie hieronder). Op 7 december 2020 scoorde Aron Donnum op quasi dezelfde manier met Valerenga tegen Rosenborg.

De goal van Arjen Robben tegen Borussia Dortmund







De goal van Aron Donnum tegen Rosenborg BK





Door (onder meer) deze kenmerkende speelstijl maakte Arjen Robben grote furore in het mondiale voetbal en kon hij in zijn langgerekte carrière maar liefst 209 doelpunten kon scoren en 166 assists afleveren. Zo'n specifieke manier van voetballen als buitenspeler kan aldus een grote meerwaarde betekenen voor zowat elke club, maar dat wil heus niet zeggen dat Aron Donnum als voetballer kan helemaal vergeleken worden met Robben. Daarvoor gaapt er een te groot verschil tussen de Noor en de Nederlander, en dan doelen we niet enkel op het vlak van pure kwaliteit. Maar vorig weekend konden we bij Donnum al zo'n kenmerkende actie waarnemen tegen Zulte Waregem.

TOPTRANSFER VOOR STANDARD? 

Mbaye Leye omschrijft zijn nieuwe winger als een actiespeler en dat is een correcte schets door de coach van Standard. De Noor is klein van gestalte (hij meet 1 meter 79) en daarom beschikt Aron Donnum bijgevolg over een laag zwaartepunt. Daardoor kan hij met zijn kwieke en snelle acties zijn rechtstreekse tegenstander verschalken op de korte ruimte maar eveneens op volle snelheid. Dat doet Donnum doorgaans met zijn dominante linkervoet, waarmee hij – zoals hierboven vermeld - graag naar naar het centrum van het voetbalveld knijpt.

Aron Donnum houdt er ook van om een uitdagende speelstijl te hanteren en uit te pakken met leuke trucjes en opvallende dribbels. Een 'one-trick pony', zoals hij in Noorwegen weleens wordt omschreven. Maar daarnaast is Donnum ook een grote persoonlijkheid en een geboren winnaar. En da's iets wat in Noorwegen vaak voor opmerkelijke taferelen zorgde op het voetbalveld. “Toegegeven, tijdens een wedstrijd ga ik zo op in de sfeer dat ik soms gek word”, pikte de Noorse nieuwkomer daarop in tijdens zijn persvoorstelling.



Foto Instagram: aron.donnum

Deze veelbelovende combinatie van zijn specifieke voetbalkwaliteiten met mentaliteit, grinta en opzichtigheid zal wellicht erg goed passen bij een ontvlambare club zoals Standard en haar loyale en vurige supporters. En daarom kan Aron Donnum misschien wel één van de beste zomertransfers worden van de Jupiler Pro League. In de Belgische competitie kan hij het verschil maken door zijn doelgerichtheid, dribbels, techniek en dynamiek. Donnum oversteeg al geruime tijd het niveau van de Noorse Eliteserien en daarom is hij klaar om zich te bewijzen in een hoger aangeschreven competitie zoals de Belgische.

POLL: Wordt Donnum een topper in de JPL?

Meer sportnieuws

Meer over

Laatste Voetbalnieuws

Albert overtuigd van jonge Duivel: "Hij gaat op het EK starten"
Albert overtuigd van jonge Duivel: "Hij gaat op het EK starten"

De interlandperiode ligt achter de rug. De Rode Duivels speelden twee keer gelijk tegen Ierland en ...

115
115
Van Bommel én Vincent Janssen weg bij Antwerp?
Van Bommel én Vincent Janssen weg bij Antwerp?

Bij Royal Antwerp FC gaan er mogelijk heel wat spelers de club verlaten in de zomer. De Great Old ...

245
245
Vrancken en Genk niet akkoord: "Ik kan het moeilijk begrijpen"
Vrancken en Genk niet akkoord: "Ik kan het moeilijk begrijpen"

KRC Genk moet Wouter Vrancken mogelijk enkele matchen. Het Bondsparkt eist een straf van 2 ...

260
260
"Hoffenheim legde al bod neer bij Standard"
"Hoffenheim legde al bod neer bij Standard"

Standard is op zoek naar geld en moet in de zomer spelers verkopen. De Rouches kunnen ...

160
160
<strong>‘Club Brugge haalt zwaar uit: beste verdediger in België’</strong>
‘Club Brugge haalt zwaar uit: beste verdediger in België’

Club Brugge richt zich op het versterken van de verdediging en toont interesse in Emin Bayram, de ...

693
693
Gerits voert druk op: "Financieel belangrijk voor Genk"
Gerits voert druk op: "Financieel belangrijk voor Genk"

KRC Genk kende tot op heden een pover seizoen. Het Europese luik en de Croky Cup waren geen succes. ...

187
187
Perez wild van Rode Duivel: "Voor hem steek ik hand in het vuur"
Perez wild van Rode Duivel: "Voor hem steek ik hand in het vuur"

De Rode Duivels hebben een aantal zeer talentvolle jonge spelers in de kern. Analist Kenneth Perez ...

119
119
'Bliksemtransfer Koni De Winter naar Premier League'
'Bliksemtransfer Koni De Winter naar Premier League'

Koni De Winter mocht tegen Ierland zijn debuut maken voor de Rode Duivels. De centrale verdediger ...

68
68
Liep wintertransfer tussen RSCA en Gent spaak door Bayat?
Liep wintertransfer tussen RSCA en Gent spaak door Bayat?

Een aantal Belgische clubs werken nog steeds intensief samen met Mogi Bayat. Nochtans is de makelaar ...

201
201
Vrancken weg bij KRC Genk? Dit is zijn antwoord
Vrancken weg bij KRC Genk? Dit is zijn antwoord

Onlangs kwam het bericht dat Wouter Vrancken KRC Genk na het seizoen mogelijk zal verlaten. ...

583
583
'City slaat toe met 'nieuw wonderkind' van 14 jaar'
'City slaat toe met 'nieuw wonderkind' van 14 jaar'

Manchester City strijdt ook dit seizoen weer mee voor verschillende hoofdprijzen. Maar ondertussen ...

106
106
'Club Brugge aanzienlijke stap dichter bij nieuwe trainer'
'Club Brugge aanzienlijke stap dichter bij nieuwe trainer'

Club Brugge opent aanstaande maandag zijn campagne in de Champions' Play-Offs met een derby tegen ...

974
974
Lavia komt met eerste reactie na hartverscheurend nieuws
Lavia komt met eerste reactie na hartverscheurend nieuws

Nu de interland-break erop zit, kan bondscoach Domenico Tedesco zich volledig toeleggen op het ...

151
151
Anderlecht transfermarkt op: Fredberg gooit plannen op tafel
Anderlecht transfermarkt op: Fredberg gooit plannen op tafel

RSC Anderlecht bereidt zich voor op de opener van de Champions' Play-Offs aanstaande zaterdag tegen ...

581
581
Union-revelatie duidt grootste titeluitdager aan
Union-revelatie duidt grootste titeluitdager aan

Komend weekend het alweer zover, dan gaan de Play-Offs in de Jupiler Pro League van start. En ook om ...

208
208