Met Zirkzee naar de top: dé ideale spits voor Anderlecht

Met Zirkzee naar de top: dé ideale spits voor Anderlecht

Op basis van zijn pure en intrinsieke kwaliteiten heeft RSC Anderlecht met Joshua Zirkzee een absoluut toptalent te pakken. 't Is dan ook logisch dat Sporting hem alleen maar op huurbasis kon overnemen van Bayern München. Als Zirkzee zijn ware kwaliteiten kan etaleren in het Lotto Park, dan kan Anderlecht dit seizoen genieten van een topspits in spe. 


ZIRKZEE – KOMPANY – REFAELOV 

Na veel scouten, discussiëren en onderhandelen heeft RSC Anderlecht eindelijk haar nieuwe nummer negen beet. Joshua Zirkzee komt over op huurbasis van het grote Bayern München en hij moet in het Lotto Park voor de noodzakelijke doelpunten zorgen. De 20-jarige spits geldt al jaren als één van de grootste Nederlandse talenten maar voorlopig kon hij zijn grote doorbraak nog niet forceren. Onder de vleugels van Vincent Kompany wil Zirkzee zijn stempel drukken bij Sporting.



“Na een telefoontje met Vincent Kompany was er meteen een klik”, gaf Joshua Zirkzee dinsdag aan op de clubwebsite van Anderlecht. “Ik voelde veel vertrouwen vanuit de club en de speelstijl en het project spreekt mij enorm aan. Ik voel mij klaar om bij te dragen aan het team en de club te helpen om zijn doelen te bereiken.” Kompany zal ongetwijfeld verheugd zijn met het (tijdelijke) aantrekken van Zirkzee, en ook voor Lior Refaelov kan de komst van de Nederlandse belofte-international heel goed nieuws betekenen.

BABY-BOMBER 

De carrière van Joshua Zirkzee schoot als een komeet de lucht in. Op 16-jarige leeftijd ruilde hij Feyenoord in voor de U17 van Bayern München, waar hij al snel doorstroomde naar de U19 en vervolgens het tweede elftal. Onder de toenmalige coach Hansi Flick kreeg Zirkzee zelfs zijn eerste speelminuten in de fanion van Bayern. In zijn eerste twee invalbeurten tegen SC Freiburg en VfL Wolfsburg kon de talentvolle spits zelfs twee keer scoren in een beperkte speelgelegenheid van amper 8 minuten.

“Voor mij is Flick een heel speciale trainer”, verklaarde Joshua Zirkzee over Hansi Flick. “Hij haalde me bij het eerste elftal terwijl ik door een moeilijke periode ging (bij het tweede elftal van Bayern München nvdr.). Uit het niets haalde Flick me toen naar het eerste. Hij heeft zijn vertrouwen in mij getoond en ik heb bewezen dat het niet voor niets was. Dat doelpunt tegen Freiburg had daardoor veel lading”, verklaarde Zirkzee aan ELF voetbal.



Joshua Zirkzee kende een heus droomdebuut voor Bayern München en na zijn doelpunten tegen SC Freiburg en VfL Wolfsburg bevestigde hij zijn status als veelbelovende en scorende topspits in spe. In zijn eerste acht competitiewedstrijden in de Duitse Bundesliga scoorde Zirkzee namelijk vier doelpunten, waarmee hij bijna een nieuw clubrecord neerzette bij Bayern. Enkel de levende legende Gerd Müller scoorde nog meer doelpunten voor Bayern in zijn eerste acht competitiewedstrijden.

THE NEXT BEST THING BIJ BAYERN 

Joshua Zirkzee maakte een grote indruk in Duitsland door zijn vele doelpunten maar hij onderscheidde zich ook door zijn grootte, atletische kwaliteiten en technische capaciteiten. Zirkzee is een erg balvaste spits, die vlot scoort en ook behendig is. “Hij is een type dat je tegenwoordig niet meer zo vaak ziet”, verklaarde Jochen Sauer, de hoofd jeugdopleidingen bij Bayern München, aan het vakblad Kicker.  “Joshua is op de goede weg”, gaf Hansi Flick terloops ook mee.

In Nederland werd Joshua Zirkzee bijgevolg getipt om de nieuwe aanvalsleider van Oranje te worden, ondanks zijn jonge leeftijd. Of het nu met de rechter- of linkervoet is, de grote spits scoort bijna met de ogen dicht en ook in de balaanname, het kaatsen of de passing leverde hij onberispelijke prestaties af. 'Der Bomber van Schiedam', luidde zijn bijnaam dan ook snel. Na zijn debuutseizoen 2019-2020 leek er een nieuwe voetbalster geboren.



In het seizoen 2019-2020 scoorde Joshua Zirkzee vier competitiedoelpunten in 172 speelminuten waarmee hij in die betreffende jaargang de vlotst scorende centrumaanvaller was in de Bundesliga. Met 1,1 goal per 90 minuten troefde hij zelfs Erling Haaland af, die toen een frequentie van 1,05 liet noteren – weliswaar met veel meer speelminuten. Daarnaast behoorde Zirkzee zelfs tot één van de meest efficiënte spitsen van de Duitse voetbalcompetitie, want om zijn vier goals te scoren had de Nederlander amper elf kansen nodig.

DE VAL BIJ BAYERN 

Maar in het voorbije voetbalseizoen 2020-2021 kon Joshua Zirkzee niet bevestigen bij Bayern München. De jongste Nederlandse doelpuntenmaker in de Bundesliga moest op de lange termijn de opvolger worden van Robert Lewandowski, maar vorig seizoen raakte Zirkzee steeds meer op de achtergrond verzeild. Hij kwam namelijk maar in drie competitiewedstrijden in actie voor der Rekordmeister en in de hiërarchie der Bayern-spitsen werd hij zelfs ingehaald door Eric Maxim Choupo-Moting.

De oorzaak van zijn sportieve achteruitgang zou echter niet op het voetbaltechnisch vlak liggen maar wel eerder op het gebied van mentaliteit. “Hij heeft de kwaliteiten om in de Bundesliga te spelen. Daarvan zijn we overtuigd. Het gaat om de mentaliteit, de instelling en de absolute wil om te laten zien wat je kan. Talent alleen is niet genoeg”, zei Bayern-coach Hansi Flick in oktober al eens nadat Zirkzee een tijdelijke overstap naar 1. FC Köln niet door zag gaan. Daarnaast zou Zirkzee vorig seizoen, toen de voetbalcompetitie stil lag door de uitbraak van de corona-pandemie, ongemotiveerd hebben rondgelopen op de trainingen van Bayern. 



De reden? Tijdens een afwerkoefening kon Joshua Zirkzee geen enkele goal scoren terwijl de Duitse jeugdinternational Jann-Fiete Arp er acht kon maken. “Ik vond het een beetje te veel, onnodig”, reageerde Zirkzee toen op de harde kritiek. “Iedereen heeft wel eens een training waarop hij wat minder goals maakt. Moet ik dan met een blij koppie blijven rondlopen? Aan de ene kant motiveert het me nóg meer. Aan de andere kant denk ik: lekker laten gaan. Zolang trainers en medespelers maar in me geloven. Dat is het aller belangrijkste, daar blijf ik voor werken.”

HET DEBACLE IN PARMA 

Vorige winter bood het Italiaanse Parma hem een tijdelijke uitweg maar de huurbeurt van Joshua Zirkzee was er helaas geen groot succes. De aanvaller hoopte in Emilia-Romagna veel aan spelen toe te te komen en Parma, dat toen beschikte over de minst scorende aanval van het Calcio, rekende hard op de doelpunten van Zirkzee om de degradatie te vermijden. Desondanks kwam de Nederlander niet vaak aan de bak in het Stadio Ennio Tardini. En dat was uiteraard nefast voor zijn individuele ontwikkeling. Ex-Oranje-international Roy Makaay stelde zich openlijk vragen over de penibele sportieve situatie van Joshua Zirkzee bij Parma. 

“Ik heb Zirkzee een paar keer gezien bij Feyenoord toen hij jonger was, toen waren veel mensen lyrisch over hem. Bij Bayern heeft hij ook al laten zien dat hij veel talent heeft. Maar als jonge speler moet je spelen om je te ontwikkelen. Op dit vlak is een overgang naar Parma niet ideaal. Ik weet niet wat de clubs hebben afgesproken, maar het kan niet zo zijn dat je verhuurd wordt en vervolgens niet speelt. Dat helpt hem niet en Bayern ook niet” aldus Makaay tegen Spox. 



De passage van Joshua Zirkzee bij Parma eindigde uiteindelijk een dramatisch dieptepunt toen de spits zwaar geblesseerd raakte aan de gewrichtsbanden van de knie. De eindbalans bij de Gialloblu oogde dan ook weinig indrukwekkend met amper vier wedstrijden, 108 speelminuten en 0 doelpunten. Zirkzee keerde deze zomer vervolgens met hangende pootjes terug naar Bayern München waar de nieuwe coach Julian Nagelsmann bijgevolg geen prominente rol voor hem klaar had. 

ANDERLECHT EN ZIRKZEE: PERFECTE MATCH 

“Blijven bij Bayern? Ik zou naar Anderlecht gaan”, klonk het eerder deze week in Transfertalk, de podcast van Voetbal International. “Bij Parma moest Zirkzee ver van het doel spelen, en als Bayern zijn einddoel blijft, dan is hij beter af bij een dominante ploeg en daar is Anderlecht natuurlijk de ideale club voor.” In Nederland zijn ze dus overtuigd dat Joshua Zirkzee de juiste keuze maakte om één seizoen op huurbasis te spelen bij de Belgische landskampioen.

“Je ziet zijn potentie absoluut, hij is handig in de beweging en in de zestien. Daarnaast heeft hij ook een fysieke aanleg. Het gaat nu vooral om ervaring op te doen. Als je als jonge spits bij een voetballende ploeg zit, dan kan het snel gaan. Ik denk dat hij bij Anderlecht weleens een ideale spits spits kan zijn. Hij is groot, beweeglijk, heeft een goeie kap, actie en schot. België wordt de ideale omgeving voor hem, want als hij terugkeert naar Nederland dan zullen de verwachtingen als toptalent te hoog liggen. Kijk naar Noa Lang en Ruud Vormer die floreren in België.”



Het wordt nog even afwachten hoe Vincent Kompany zal reageren tegenover de pers omtrent de komst van Joshua Zirkzee, maar Peter Verbeke is alvast erg lovend en positief over zijn laatste aanwinst. “Joshua is een jonge spits met een enorm potentieel”, vertelt de sportief directeur op de clubwebsite. “Het past binnen onze filosofie om hem verder te begeleiden in zijn ontwikkeling en tegelijk resultaat te boeken. Joshua kan een bal bijhouden, is goed in de combinatie en beschikt over een goede individuele actie. Op deze manier voegen we opnieuw extra kwaliteit aan onze kern toe.”

POLL: Wordt Zirkzee een meerwaarde voor Anderlecht?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

<strong>'Europese topcoach' trapt aanbod Club Brugge in de vuilbak</strong>
'Europese topcoach' trapt aanbod Club Brugge in de vuilbak

Ondanks interesse van Club Brugge blijft Jesse Marsch op zoek naar een uitdaging die zijn ambities ...

22
22
'Manchester City hakt knoop door over transfer De Bruyne'
'Manchester City hakt knoop door over transfer De Bruyne'

Kevin De Bruyne meldde zich deze week niet bij de Rode Duivels. Bondscoach Domenico Tedesco wou geen ...

3
3
Union benadeeld in Play-Offs? Kalendermaker reageert
Union benadeeld in Play-Offs? Kalendermaker reageert

Het clubvoetbal maakt in de komende dagen eventjes plaats voor de internationale ploegen. Maar ...

62
62
'Verrassing in Genk: Vrancken op weg naar uitgang'
'Verrassing in Genk: Vrancken op weg naar uitgang'

KRC Genk plaatste zich zondag alsnog voor de Champions' Play-Offs. Maar eigenlijk was dat slechts ...

217
217
'Club vol voor nieuwe trainer: één man in pole-positie'
'Club vol voor nieuwe trainer: één man in pole-positie'

Club Brugge heeft maandag zoals verwacht afscheid genomen van Ronny Deila als hoofdcoach. Op de ...

516
516
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk

AA Gent was een van de verliezers van de slotspeeldag. Nochtans vervulden de Buffalo's zelf hun ...

477
477
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen

Op zijn oude dag is Jan Vertonghen nog steeds een baken van rust centraal achterin bij Anderlecht. ...

146
146
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge

Ronny Deila beleefde zijn zwanenzang bij Club Brugge zondag helemaal op zijn eentje, want het ...

967
967
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen

Op de laatste speeldag van de reguliere competitie stond er op een aantal velden nog bijzonder veel ...

231
231
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'

Na het ontslag van Ronny Deila rekent Club Brugge op Nicky Hayen om alsnog succes te boeken in de ...

236
236
Topclubs reageren verdeeld op speelschema Play-Offs
Topclubs reageren verdeeld op speelschema Play-Offs

Daags na de afsluiter van de reguliere competitie stelde de Pro League de kalender van de Play-Offs ...

788
788
Geraerts spreekt duidelijke taal over Club Brugge-job
Geraerts spreekt duidelijke taal over Club Brugge-job

Club Brugge moet wederom op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer. Ronny Deila werd maandag immers op ...

280
280
Grote zorgen bij Duivels: sterspeler hoogst onzeker
Grote zorgen bij Duivels: sterspeler hoogst onzeker

De Rode Duivels verzamelden maandag in Tubeke. Daar bereiden ze tijdens de komende dagen de ...

118
118
Bayern verliest boegbeeld: vijf bestemmingen voor Kimmich'
Bayern verliest boegbeeld: vijf bestemmingen voor Kimmich'

Bayern M&uuml;nchen neemt na het seizoen afscheid van hoofdcoach Thomas Tuchel. En mogelijk ziet Der ...

99
99
'Club Brugge neemt aanzienlijk risico met nieuwe hoofdcoach'
'Club Brugge neemt aanzienlijk risico met nieuwe hoofdcoach'

Wat al enkele weken in de lucht hing, is sinds maandagochtend ook een feit. Zo heeft Club Brugge dan ...

621
621