Kompany heeft masterplan klaar met Refaelov

Kompany heeft masterplan klaar met Refaelov

Er zijn reeds twee wedstrijden verstreken in de Jupiler Pro League maar Lior Refaelov startte bij RSC Anderlecht nog geen enkele keer in het basiselftal. De Israëliër viel goed in tegen Union SG en KAS Eupen, waardoor de roep om Refaelov te laten starten in de volgende wedstrijden steeds luider klinkt. Met wat geluk zal de ex-speler van Club Brugge en Antwerp FC binnenkort zijn basisdebuut bij Sporting mogen vieren. 


HET VERSCHIL MET CLUB BRUGGE 

“Net als vorige week tegen Club Brugge moesten we veel achter de bal aan rennen”, verklaarde KAS Eupen-verdediger Jens Cools zaterdagavond na de wedstrijd tegen RSC Anderlecht. “Maar tegen Club was dat verticaal, terwijl dat tegen Anderlecht in de breedte was.” Am Kehrweg haalde Sporting een balbezit van 58% maar veel grote doelkansen vloeiden echter niet voort uit dat grote balaandeel. De ploeg van Vincent Kompany lijkt dus weeral in hetzelfde bedje ziek te zijn zoals vorig seizoen.



Vincent Kompany probeerde zaterdag om stevig druk te zetten op de Eupense verdediging met drie kleine, mobiele aanvallers zoals Benito Raman, Francis Amuzu en Sergio Gomez, maar de Panda's waren in de centrale as nauwelijks te verschalken. Daardoor resulteerde het ruime balbezit van Anderlecht nauwelijks in veel of grote doelkansen en was Eupen zelfs de gevaarlijkste ploeg. De expected goals-waarden logen er dan ook niet om met 1,8 voor Anderlecht en 2,6 voor Eupen.

MYSTERIEUZE KOMPANY 

Zaterdag kende enkel invaller Lior Refaelov enkele verdienstelijke pogingen om het spel van Anderlecht dreigender en onvoorspelbaarder te maken. De 35-jarige Israëliër wordt door Vincent Kompany voorlopig nog beschouwd als een (luxe-)invaller, Refaelov kreeg 34 minuten in de stadsderby tegen Union SG en 24 minuten tegen KAS Eupen, maar de Gouden Schoen was vorig weekend zowat de enige Anderlecht-speler die voor extra schwung en offensieve beleving zorgde.

Ook in de oefenwedstrijden voorafgaand op het huidige voetbalseizoen was Lior Refaelov geen basisspeler in de ploeg van Vincent Kompany. “Rafa zal belangrijk zijn, soms met momenten, soms gedurende langere periodes”, klonk het bij de Anderlecht-coach mysterieus voor de aanvang van het nieuwe seizoen. “We spreken veel, we zijn eerlijk naar mekaar toe. Ik heb met Refaelov een speler erbij die de selectie op sleeptouw neemt en zelf gemotiveerd is om het verschil te maken.”



't Blijft toch vreemd dat Vincent Kompany in zijn basiselftal niet teruggrijpt naar Lior Refaelov, terwijl er al sinds de voorbereidingswedstrijden een duidelijk tekort is qua creativiteit en offensieve impulsen. De meest spectaculaire en veelbesproken zomertransfer van Anderlecht werd in het tussenseizoen gratis opgepikt bij Antwerp FC, waar hij in de voorbije drie seizoenen nochtans één van de beste spelers was op de Belgische voetbalvelden.

REFAELOV REDT PUNTJE AM KEHRWEG 

Tijdens zijn korte invalbeurt tegen KAS Eupen was Lior Refaelov een zeldzaam lichtpuntje in een zwalpende paars-witte ploeg. Door zijn rust, balvastheid en ervaring kon Anderlecht beter standhouden tegen de stevige offensieve impulsen van onder meer Julien Ngoy, Konan N'Dri, Smail Prevljak en Stef Peeters. Zonder duidelijke automatismen in de ploeg was Refaelov de geroutineerde gids om Anderlecht veilig naar een gelijkspel te loodsen.

Ook op het aanvallend vlak kon Lior Refaelov zich positief laten opmerken, al verrichtte hij in 24 speelminuten uiteraard ook geen grote wonderen. Hij zonderde Benito Raman bijvoorbeeld alleen af op het doel van Eupen-doelman Abdul Nurudeen, maar net in die actie kreeg 26-jarige aanvaller af te rekenen met stevige krampen. Dergelijke passes en deviaties mankeerden duidelijk in het strijdplan van Anderlecht en die behoefte kan Refaelov dus duidelijk invullen.



Ook Vincent Kompany was tevreden over de invalbeurt van Lior Refaelov tegen KAS Eupen, al focust de coach van Anderlecht liever niet te veel op individuele prestaties van zijn spelers. “Hij heeft ons veel gegeven”, kon La Dernière Heure zaterdagavond citeren. “Hij was zuiver aan de bal (Refaelov haalde een passing-zuiverheid van 95%, nvdr.) en gaf ons oplossingen in situaties waar we eerder in de wedstrijd moeite mee hadden.”

STARTEN MET REFAELOV? 

Nadat Vincent Kompany hem niet als basisspeler gebruikte tegen Union SG en KAS Eupen, waar zijn specifieke kwaliteiten nochtans geen overbodige luxe zouden geweest zijn, zou het dus een grote verrassing zijn mocht hij Lior Refaelov niet opstellen in de eerstvolgende wedstrijden. Am Kehrweg kwam Refaelov pas in de ploeg toen Anderlecht het water aan de lippen stond en een tweede tegendoelpunt bijna onvermijdelijk leek. Het doet luidop afvragen of Kompany de Gouden Schoen niet beter als starter gebruikt had.



“Hij is van leeftijd”, bracht Vincent Kompany duiding zaterdagavond. “Ook ik, na mijn 30 jaar, heb in de voorbereidingen vaak gezegd: 'Vincent, het is voorbij.' Rafa heeft zich voorbereid op het moment wanneer hij er klaar voor moet zijn. We hebben deze week drie wedstrijden en volgende week drie. Hij zal zijn kans krijgen, net als iedereen. Alles op zijn tijd. Ik wil geen spelers verliezen door blessures”, noteerde L'Avenir in de perszaal van KAS Eupen.

INTENSITEIT 

Op het voetballend gebied behoort de 35-jarige Lior Refaelov met voorsprong tot de beste spelers bij Anderlecht, dus kan enkel zijn fysieke paraatheid de grondreden zijn waarom Vincent Kompany hem voorlopig niet inzet als basisspeler. In het tussenseizoen meldde de superprof Refaelov zich in een blakende fysieke conditie aan te Neerpede maar in de vriendschappelijke wedstrijden tijdens de voorbereiding kon de Israëliër naar verluidt niet helemaal overtuigen.



Vincent Kompany houdt ervan om een hoge intensiteit te handhaven in zijn ploeg, zoals in het geval met Benito Raman, en dat kan weleens de reden zijn waarom hij Lior Refaelov nog geen eerste basisplaats gunt in het shirt van Anderlecht. “Laten we niet vergeten dat hij twee maanden niet speelde”, onderstreepte Kompany. “De integratie moet geleidelijk gebeuren.” Maar de tijd is nu eenmaal geen bondgenoot van Anderlecht, iets wat Kompany zelf al meermaals aangaf.

ZIRKZEE 

Als we goed tussen de lijnen lezen, dan lijkt het erop dat Lior Refaelov in de eerstvolgende wedstrijden in de Jupiler Pro League en in de Europa Conference League wellicht meer zijn kans zal krijgen van Vincent Kompany. Anderlecht hoopt ook eerstdaags de transfer af te ronden van Joshua Zirkzee, de huurling van Bayern München die de vacante positie van nummer negen moet invullen. En de komst van deze langverwachte zuivere diepe spits kan ook weleens een breekpunt betekenen voor Refaelov. In zijn carrière kende Lior Refaelov verschillende fantastische periodes toen hij achter een diepe spits speelde zoals Wesley bij Club Brugge of Dieumerci Mbokani bij Antwerp FC. En straks ook met Zirkzee?

POLL: Moet Refaelov starten bij Anderlecht?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk

AA Gent was een van de verliezers van de slotspeeldag. Nochtans vervulden de Buffalo's zelf hun ...

200
200
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen

Op zijn oude dag is Jan Vertonghen nog steeds een baken van rust centraal achterin bij Anderlecht. ...

52
52
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge

Ronny Deila beleefde zijn zwanenzang bij Club Brugge zondag helemaal op zijn eentje, want het ...

480
480
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen

Op de laatste speeldag van de reguliere competitie stond er op een aantal velden nog bijzonder veel ...

145
145
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'

Na het ontslag van Ronny Deila rekent Club Brugge op Nicky Hayen om alsnog succes te boeken in de ...

152
152
Topclubs reageren verdeeld op speelschema Play-Offs
Topclubs reageren verdeeld op speelschema Play-Offs

Daags na de afsluiter van de reguliere competitie stelde de Pro League de kalender van de Play-Offs ...

543
543
Geraerts spreekt duidelijke taal over Club Brugge-job
Geraerts spreekt duidelijke taal over Club Brugge-job

Club Brugge moet wederom op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer. Ronny Deila werd maandag immers op ...

215
215
Grote zorgen bij Duivels: sterspeler hoogst onzeker
Grote zorgen bij Duivels: sterspeler hoogst onzeker

De Rode Duivels verzamelden maandag in Tubeke. Daar bereiden ze tijdens de komende dagen de ...

86
86
Bayern verliest boegbeeld: vijf bestemmingen voor Kimmich'
Bayern verliest boegbeeld: vijf bestemmingen voor Kimmich'

Bayern München neemt na het seizoen afscheid van hoofdcoach Thomas Tuchel. En mogelijk ziet Der ...

81
81
'Club Brugge neemt aanzienlijk risico met nieuwe hoofdcoach'
'Club Brugge neemt aanzienlijk risico met nieuwe hoofdcoach'

Wat al enkele weken in de lucht hing, is sinds maandagochtend ook een feit. Zo heeft Club Brugge dan ...

564
564
STVV zet provocerend KRC Genk heerlijk op zijn plaats
STVV zet provocerend KRC Genk heerlijk op zijn plaats

KRC Genk plaatste zich zondag dan toch voor de Champions' Play-Offs. Die kwalificatie werd maandag ...

458
458
'Monstertransfer Bakayoko: reusachtig prijskaartje bekend'
'Monstertransfer Bakayoko: reusachtig prijskaartje bekend'

Verschillende Rode Duivels komen tijdens de zomermercato in aanmerking voor een fraaie transfer. ...

140
140
<strong>Geraerts rekent genadeloos af met Club Brugge</strong>
Geraerts rekent genadeloos af met Club Brugge

Na een teleurstellende nederlaag tegen Sint-Truiden heeft Club Brugge afscheid genomen van ...

1659
1659
'Verhaeghe versus Deila: sappige details ontslag lekken uit'
'Verhaeghe versus Deila: sappige details ontslag lekken uit'

Vlak voor de play-offs besloot Club Brugge om Ronny Deila de laan uit te sturen.&nbsp;Behalve de ...

1031
1031
'Fredberg in actie: Anderlecht opent onderhandelingen'
'Fredberg in actie: Anderlecht opent onderhandelingen'

Ondanks de valse noot tegen KV Kortrijk begint Anderlecht straks als de grote uitdager van koploper ...

277
277