Kompany heeft masterplan klaar met Refaelov

Kompany heeft masterplan klaar met Refaelov

Er zijn reeds twee wedstrijden verstreken in de Jupiler Pro League maar Lior Refaelov startte bij RSC Anderlecht nog geen enkele keer in het basiselftal. De Israëliër viel goed in tegen Union SG en KAS Eupen, waardoor de roep om Refaelov te laten starten in de volgende wedstrijden steeds luider klinkt. Met wat geluk zal de ex-speler van Club Brugge en Antwerp FC binnenkort zijn basisdebuut bij Sporting mogen vieren. 


HET VERSCHIL MET CLUB BRUGGE 

“Net als vorige week tegen Club Brugge moesten we veel achter de bal aan rennen”, verklaarde KAS Eupen-verdediger Jens Cools zaterdagavond na de wedstrijd tegen RSC Anderlecht. “Maar tegen Club was dat verticaal, terwijl dat tegen Anderlecht in de breedte was.” Am Kehrweg haalde Sporting een balbezit van 58% maar veel grote doelkansen vloeiden echter niet voort uit dat grote balaandeel. De ploeg van Vincent Kompany lijkt dus weeral in hetzelfde bedje ziek te zijn zoals vorig seizoen.



Vincent Kompany probeerde zaterdag om stevig druk te zetten op de Eupense verdediging met drie kleine, mobiele aanvallers zoals Benito Raman, Francis Amuzu en Sergio Gomez, maar de Panda's waren in de centrale as nauwelijks te verschalken. Daardoor resulteerde het ruime balbezit van Anderlecht nauwelijks in veel of grote doelkansen en was Eupen zelfs de gevaarlijkste ploeg. De expected goals-waarden logen er dan ook niet om met 1,8 voor Anderlecht en 2,6 voor Eupen.

MYSTERIEUZE KOMPANY 

Zaterdag kende enkel invaller Lior Refaelov enkele verdienstelijke pogingen om het spel van Anderlecht dreigender en onvoorspelbaarder te maken. De 35-jarige Israëliër wordt door Vincent Kompany voorlopig nog beschouwd als een (luxe-)invaller, Refaelov kreeg 34 minuten in de stadsderby tegen Union SG en 24 minuten tegen KAS Eupen, maar de Gouden Schoen was vorig weekend zowat de enige Anderlecht-speler die voor extra schwung en offensieve beleving zorgde.

Ook in de oefenwedstrijden voorafgaand op het huidige voetbalseizoen was Lior Refaelov geen basisspeler in de ploeg van Vincent Kompany. “Rafa zal belangrijk zijn, soms met momenten, soms gedurende langere periodes”, klonk het bij de Anderlecht-coach mysterieus voor de aanvang van het nieuwe seizoen. “We spreken veel, we zijn eerlijk naar mekaar toe. Ik heb met Refaelov een speler erbij die de selectie op sleeptouw neemt en zelf gemotiveerd is om het verschil te maken.”



't Blijft toch vreemd dat Vincent Kompany in zijn basiselftal niet teruggrijpt naar Lior Refaelov, terwijl er al sinds de voorbereidingswedstrijden een duidelijk tekort is qua creativiteit en offensieve impulsen. De meest spectaculaire en veelbesproken zomertransfer van Anderlecht werd in het tussenseizoen gratis opgepikt bij Antwerp FC, waar hij in de voorbije drie seizoenen nochtans één van de beste spelers was op de Belgische voetbalvelden.

REFAELOV REDT PUNTJE AM KEHRWEG 

Tijdens zijn korte invalbeurt tegen KAS Eupen was Lior Refaelov een zeldzaam lichtpuntje in een zwalpende paars-witte ploeg. Door zijn rust, balvastheid en ervaring kon Anderlecht beter standhouden tegen de stevige offensieve impulsen van onder meer Julien Ngoy, Konan N'Dri, Smail Prevljak en Stef Peeters. Zonder duidelijke automatismen in de ploeg was Refaelov de geroutineerde gids om Anderlecht veilig naar een gelijkspel te loodsen.

Ook op het aanvallend vlak kon Lior Refaelov zich positief laten opmerken, al verrichtte hij in 24 speelminuten uiteraard ook geen grote wonderen. Hij zonderde Benito Raman bijvoorbeeld alleen af op het doel van Eupen-doelman Abdul Nurudeen, maar net in die actie kreeg 26-jarige aanvaller af te rekenen met stevige krampen. Dergelijke passes en deviaties mankeerden duidelijk in het strijdplan van Anderlecht en die behoefte kan Refaelov dus duidelijk invullen.



Ook Vincent Kompany was tevreden over de invalbeurt van Lior Refaelov tegen KAS Eupen, al focust de coach van Anderlecht liever niet te veel op individuele prestaties van zijn spelers. “Hij heeft ons veel gegeven”, kon La Dernière Heure zaterdagavond citeren. “Hij was zuiver aan de bal (Refaelov haalde een passing-zuiverheid van 95%, nvdr.) en gaf ons oplossingen in situaties waar we eerder in de wedstrijd moeite mee hadden.”

STARTEN MET REFAELOV? 

Nadat Vincent Kompany hem niet als basisspeler gebruikte tegen Union SG en KAS Eupen, waar zijn specifieke kwaliteiten nochtans geen overbodige luxe zouden geweest zijn, zou het dus een grote verrassing zijn mocht hij Lior Refaelov niet opstellen in de eerstvolgende wedstrijden. Am Kehrweg kwam Refaelov pas in de ploeg toen Anderlecht het water aan de lippen stond en een tweede tegendoelpunt bijna onvermijdelijk leek. Het doet luidop afvragen of Kompany de Gouden Schoen niet beter als starter gebruikt had.



“Hij is van leeftijd”, bracht Vincent Kompany duiding zaterdagavond. “Ook ik, na mijn 30 jaar, heb in de voorbereidingen vaak gezegd: 'Vincent, het is voorbij.' Rafa heeft zich voorbereid op het moment wanneer hij er klaar voor moet zijn. We hebben deze week drie wedstrijden en volgende week drie. Hij zal zijn kans krijgen, net als iedereen. Alles op zijn tijd. Ik wil geen spelers verliezen door blessures”, noteerde L'Avenir in de perszaal van KAS Eupen.

INTENSITEIT 

Op het voetballend gebied behoort de 35-jarige Lior Refaelov met voorsprong tot de beste spelers bij Anderlecht, dus kan enkel zijn fysieke paraatheid de grondreden zijn waarom Vincent Kompany hem voorlopig niet inzet als basisspeler. In het tussenseizoen meldde de superprof Refaelov zich in een blakende fysieke conditie aan te Neerpede maar in de vriendschappelijke wedstrijden tijdens de voorbereiding kon de Israëliër naar verluidt niet helemaal overtuigen.



Vincent Kompany houdt ervan om een hoge intensiteit te handhaven in zijn ploeg, zoals in het geval met Benito Raman, en dat kan weleens de reden zijn waarom hij Lior Refaelov nog geen eerste basisplaats gunt in het shirt van Anderlecht. “Laten we niet vergeten dat hij twee maanden niet speelde”, onderstreepte Kompany. “De integratie moet geleidelijk gebeuren.” Maar de tijd is nu eenmaal geen bondgenoot van Anderlecht, iets wat Kompany zelf al meermaals aangaf.

ZIRKZEE 

Als we goed tussen de lijnen lezen, dan lijkt het erop dat Lior Refaelov in de eerstvolgende wedstrijden in de Jupiler Pro League en in de Europa Conference League wellicht meer zijn kans zal krijgen van Vincent Kompany. Anderlecht hoopt ook eerstdaags de transfer af te ronden van Joshua Zirkzee, de huurling van Bayern München die de vacante positie van nummer negen moet invullen. En de komst van deze langverwachte zuivere diepe spits kan ook weleens een breekpunt betekenen voor Refaelov. In zijn carrière kende Lior Refaelov verschillende fantastische periodes toen hij achter een diepe spits speelde zoals Wesley bij Club Brugge of Dieumerci Mbokani bij Antwerp FC. En straks ook met Zirkzee?

POLL: Moet Refaelov starten bij Anderlecht?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Kalender PO's overhoop? Verhaeghe eist actie na droomavond
Kalender PO's overhoop? Verhaeghe eist actie na droomavond

Club Brugge heeft zich verzekerd van een plekje in de halve finales van de Conference League. Daarin ...

548
548
Club Brugge-fans zien nieuwe coach al na Europese glorie
Club Brugge-fans zien nieuwe coach al na Europese glorie

Club Brugge heeft donderdag een fraai stukje Belgische voetbalgeschiedenis geschreven. Blauw-Zwart ...

175
175
UEL: Twee Duivels in halve finales, Liverpool sneuvelt
UEL: Twee Duivels in halve finales, Liverpool sneuvelt

Donderdagavond werden de tickets voor de halve finales in de Europa en Conference League uitgedeeld. ...

73
73
Club flikt het! Jutgla trapt Blauw-Zwart naar halve finales
Club flikt het! Jutgla trapt Blauw-Zwart naar halve finales

Club Brugge heeft zich donderdagavond als eerste Belgische ploeg ooit geplaatst voor de halve ...

220
220
Zorgen voor Tedesco: sterke Lukaku vraagt zelf om wissel
Zorgen voor Tedesco: sterke Lukaku vraagt zelf om wissel

In de Europa League konden enkele Rode Duivels zich donderdag verzekeren van een plek in de halve ...

74
74
Beerschot davert: voorzitter stapt zelf op vlak na titel
Beerschot davert: voorzitter stapt zelf op vlak na titel

Beerschot VA zal vrijdag in de bloemetjes gezet worden voor het behalen van de titel in de ...

150
150
Onverwachte uitblinker bij sterk Club: "Kost nu al 15 miljoen"
Onverwachte uitblinker bij sterk Club: "Kost nu al 15 miljoen"

Club Brugge kreeg donderdagavond een uitgelezen kans om zich te plaatsen voor de halve finales van ...

430
430
Club kent mogelijke opponent, Villa ontsnapt na penalty's
Club kent mogelijke opponent, Villa ontsnapt na penalty's

In de Conference League zijn de eerste halve finalisten bekend. Indien Club Brugge zich kan ...

220
220
Nieuw competitieformat: standpunten topclubs bekend
Nieuw competitieformat: standpunten topclubs bekend

Tijdens het huidige seizoen werd andermaal gesleuteld aan het competitieformat van de Jupiler Pro ...

565
565
Fans Beerschot ondernemen actie: "Rot op, garnaal!"
Fans Beerschot ondernemen actie: "Rot op, garnaal!"

Vrijdagavond valt het doek over de reguliere competitie in de Challenger Pro League. Voor Beerschot ...

236
236
CDK met voetjes op de grond gezet: "Is hij niet rijp voor"
CDK met voetjes op de grond gezet: "Is hij niet rijp voor"

In de Europa League worden donderdagavond de tickets voor de halve finales uitgedeeld. Daarbij staat ...

121
121
<strong>Topschutter op weg naar Club Brugge: ‘nieuwe Joao Félix’</strong>
Topschutter op weg naar Club Brugge: ‘nieuwe Joao Félix’

Club Brugge is op zoek naar aanvallende versterking en het richt zijn pijlen op Jos&eacute; Melro ...

515
515
Hayen zorgt voor één verrassing in Europese basisploeg
Hayen zorgt voor één verrassing in Europese basisploeg

Club Brugge wil zich donderdagavond als eerste Belgische ploeg verzekeren van een plek in de halve ...

228
228
Miljoenen voor Anderlecht: Debast naar Premier League?
Miljoenen voor Anderlecht: Debast naar Premier League?

RSC Anderlecht staat sinds afgelopen weekend in pole-positie om met de landstitel aan de haal te ...

291
291
De Bruyne zorgt voor pijnlijk record bij ondergang City
De Bruyne zorgt voor pijnlijk record bij ondergang City

Titelverdediger Manchester City is woensdagavond gesneuveld in de Champions League. De Engelse ...

134
134