Dessers in slechte papieren bij KRC Genk

Foto: Dessers in slechte papieren bij KRC Genk

Na twee speeldagen in de Jupiler Pro League telt Cyriel Dessers twee assists maar nog geen enkel gescoord doelpunt. Nochtans had de spits van KRC Genk vrijdagavond doelrijpe kansen genoeg tegen KV Oostende. Aan 't zeetje verving Dessers de vaste aanvalsleider Paul Onuachu, maar hij deed de ex-Gouden Stier niet vergeten.

UNIEKE KANS VOOR DESSERS

't Was toch even schrikken voor de aanvang van de competitiewedstrijd KV Oostende tegen KRC Genk. Geen Paul Onuachu op het wedstrijdblad van de Limburgers, en dat zorgde uiteraard voor veel vragen. “Paul zit even minder in zijn vel”, verklaarde John van den Brom vrijdagavond de opmerkelijke afwezigheid van zijn topschutter voor de camera's van Eleven Sports. “Ik heb hem deze week niet zien lachen, dan weet je dat het niet goed zit.” Omdat Paul Ouachu niet goed in zijn vel zit, stapte John van den Brom donderdag op Paul Onuachu af. “Hij was het met mij eens dat hij de focus mist en dat hij niet klaar was om te spelen. Maar dat kan dinsdag weer helemaal anders zijn. Bovendien moet ik als coach ook fair zijn naar al mijn spelers toe”, aldus de Nederlandse coach van KRC Genk. De vervanger van Onuachu tegen KV Oostende was dan weer geen verrassing: Cyriel Dessers mocht zich aan 't zeetje nog eens bewijzen met een basisplaats.

2 ASSISTS 

Cyriel Dessers was op de vorige speeldag tegen Standard al de grote redder voor KRC Genk, toen hij als invaller van Paul Onuachu een belangrijke rol vervulde bij de late gelijkmaker via Théo Bongonda. “Vraag het de coach, maar ik denk dat ik heb laten zien dat Genk me kan vertrouwen als Paul vertrekt”, klonk het toen bij Dessers. Eén week later kreeg Dessers tegen KV Oostende aldus een nieuwe kans als vervanger van Onuachu en deze keer was het vanaf de start van de wedstrijd.Cyriel Dessers woog op de verdediging van KV Oostende en hij leverde zoals tegen Standard een assist aan voor Theo Bongonda. In de eerste helft won hij een duel van Jack Hendry waarna Dessers met een versnelling de Oostendse defensie aan brokken liep. Hij leverde Bongonda een doelpunt aan op een schoteltje. “Bij de rust was ik tevreden. Ik had een assist en ik zat lekker in de match”, aldus Dessers na de wedstrijd. Maar in de tweede helft verzuimde hij meermaals om zelf te scoren.

0 GOALS  

Vrijdagavond vergaarde Cyriel Dessers vijf doelpogingen maar daaruit kon hij geen enkel doelpunt puren. In totaliteit bedroegen zijn doelkansen een enorm hoge expected goals-waarde van maar liefst 1,62, waardoor Dessers tegen KV Oostende toch heel ondermaats presteerde op het gebied van afwerken en efficiëntie voor het doel. De expected goals-waarde is uiteraard geen absolute waarheid, maar dit wetenschappelijk model is toch een belangrijke indicator bij het bepalen van de waarschijnlijkheid van doelpogingen naar doelpunten.“Met Cyriel Dessers hebben we een uitstekend alternatief. Ik ben heel tevreden over zijn prestatie, alleen jammer dat hij zijn verdiende goaltje niet kon meepikken”, was ook John van den Brom ietwat teleurgesteld dat Dessers niet kon scoren tegen KV Oostende. “Van die kansjes in de tweede helft had ik er wel eentje moeten maken. Alleen was de frisheid het laatste half uur wat weg. Wat wil je? Het is lang geleden dat ik nog eens 90 minuten op het veld stond. Dat merk je toch”, gaf Dessers zelf mee na de wedstrijd in Oostende.

ZORGEN OM ONUACHU EN DESSERS

Na twee speeldagen in de Jupiler Pro League zit John van den Brom opgescheept met twee grote problemen. Enerzijds slikt zijn ploeg te gemakkelijk tegendoelpunten, vooral dan via stilstaande fases. Anderzijds is het offensieve spelbeeld wel dik oké maar kampt KRC Genk een flagrant gebrek aan efficiëntie bij de diepe spitsen. Vorige week stond het vizier van Paul Onuachu tegen Standard al niet op scherp en tegen KV Oostende bracht Dessers op dat vlak ook geen beterschap.Tegen Standard ondernam Paul Onuachu namelijk vijf doelpogingen waarvan er uiteindelijk geen enkele resulteerde in een gescoord doelpunt. Tegen KV Oostende lanceerde Cyriel Dessers eveneens vijf doelpogingen maar ook voor hem lukte het niet om een doelpunt te scoren. Dessers werkte ondertussen al 129 minuten af in de nieuwste editie van de Jupiler Pro League maar het blijft dus nog wachten op zijn eerste competitiedoelpunt. 

DE KEUZE VAN VAN DEN BROM 

De opvallende beslissing van John van den Brom om Paul Onuachu aan de kant te laten tegen KV Oostende lijkt grootmoedig en beschermend naar de Nigeriaan toe, maar de coach van KRC Genk had vrijdagavond ongetwijfeld liever met Onuachu in zijn basiselftal gestart. Onuachu is namelijk dé absolute nummer één als aanvalsleider bij KRC Genk en dat gaf van den Brom vorig seizoen al meermaals aan.“Ik weet wel dat ik Cyriel Dessers achter de hand heb, maar met Paul (Onuachu, nvdr.) heb ik een jongen die helemaal uit het niets die bal kan binnenschieten en die de wedstrijd kan beslissen”, verklaarde John van den Brom vorig jaar na de wedstrijd tegen KV Mechelen. “Ook al zat hij helemaal niet in de wedstrijd, hé, laten we dat voorop stellen. Maar ik ga niet wisselen om te wisselen, zelfs al mag je vijf vervangingen doorvoeren.”

BELGIË IS NEDERLAND NIET 

Vorig seizoen scoorde Cyriel Dessers slechts 4 doelpunten in 28 competitiewedstrijden en bewees hij soms een nuttige invaller te zijn bij KRC Genk. Maar om de rechtstreekse vervanger te worden van Paul Onuachu, ook al zijn beide spitsen totaal andere types, valt hij (nog) wat te licht uit. Onuachu is voetballend beter, fysiek sterker én hij scoort ook gemakkelijker dan Dessers, die wel over meer overdiepgang beschikt en beter kan uitpakken met een versnelling – zoals hij zaterdag aantoonde tegen KV Oostende.

Cyriel Dessers bewees in Nederland wel over een torinstinct te beschikken, bij NAC Breda en Heracles Almelo vond hij vlotjes de weg naar het doel, maar in de Belgische Jupiler Pro League loopt het toch wat minder voor de aanvaller. Arnar Vidarsson gaf vorig seizoen al aan dat het verschil tussen beide competities niet onderschat mag worden, ook al kroonde Dessers zich in het seizoen 2019/2020 tot de topschutter van de Nederlandse Eredivisie. “Het is wel een goalgetter, maar verder moet je niet te veel van hem verwachten”, verklaarde Arnar Vidarsson vorig jaar in het praatprogramma Extra Time. “Topschutter worden in Nederland is wel gemakkelijker dan topschutter worden in België. Als hij dit seizoen topschutter wil worden, dan zal het toch wat beter moeten. Maar ik gun het die jongen.” De woorden van de IJslander lijken voorlopig dus grond van waarheid te bezitten.

POLL: Is Dessers de perfecte vervanger van Onuachu?

Antwerp in slotfase pijnlijk onderuit bij Olympiakos

Januzaj schittert met goal en assist tegen PSV (🎥)

Twee Duivels bij genomineerden Golden Boy Award

Vandaag 17 September 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Maes out: ‘Slechtste Beerschot-coach in jaren’

Beerschot nam dit seizoen zijn slechtste start in 33 jaar en daarvoor betaalt Peter Maes het gelag. ...

648
{insert image alt}

Verbeke pakt uit met supertransfer bij Anderlecht

Hij werd aangekondigd als een moeilijk scorende spits, maar tegen KV Mechelen viel daar weinig van ...

1758

Gisteren 16 September 2021

{insert image alt}

Guardiola solliciteert openlijk bij... Oranje

Toen Frank de Boer opgestapte bij het Nederlands elftal viel al snel - maar voorzichtig - de naam ...

32
{insert image alt}

Club Brugge wijst UEFA op 'vergetelheid'

Ook daags na het knappe gelijkspel tegen Paris Saint Germain leeft iedereen die Club Brugge een warm ...

81
{insert image alt}

AA Gent kan niet overtuigen: "Inpakken en wegwezen"

AA Gent is met een overwinning aan zijn avontuur in de Conference League begonnen. Tegen Flora ...

36
{insert image alt}

'Juventus wil maatje De Bruyne wegplukken'

Met Sergio Agüero mag er dan wel een concurrent vertrokken zijn, toch is Gabriel Jesus zeker niet ...

31
{insert image alt}

Antwerp in slotfase pijnlijk onderuit bij Olympiakos

Antwerp wist zich via een spektakelzege tegen Omonia Nicosia te plaatsen voor de Europa League, waar ...

107
{insert image alt}

Club krijgt zelfs complimenten uit Anderlecht-hoek

Club Brugge wist woensdag zowat heel Europa te verbazen met hun glansprestatie tegen Paris Saint ...

294
{insert image alt}

Twee Duivels bij genomineerden Golden Boy Award

Op het einde van het seizoen wordt naar goede gewoonte de Gouden Bal uitgereikt, maar ook voor de ...

109
{insert image alt}

Januzaj schittert met goal en assist tegen PSV (🎥)

Adnan Januzaj behoort momenteel niet meer tot de selectie van Roberto Martinez bij de Rode Duivels, ...

42
{insert image alt}

Vanhaezebrouck haalt zijn gram: "Gaat niet om gelijk krijgen"

Manager Michel Louwagie liet er geen twijfel over bestaan: AA Gent gaat dit najaar vol voor ...

112
{insert image alt}

Doelman Lazio solliciteert voor 'Owngoal van het Jaar' (🎥)

De eerste speeldag van de Europa League-groepsfase leverde enkele opmerkelijke resultaten op. In ...

99
{insert image alt}

VD Brom geeft oorzaak voor moeizame match Genk

KRC Genk is uitstekend begonnen aan zijn campagne in de groepsfase van de Europa League. De ...

190
{insert image alt}

'Real Madrid vindt volgende topaankoop in CL-clash'

Real Madrid nam afgelopen zomer afscheid van Sergio Ramos, die zijn contract tegen de verwachtingen ...

86
{insert image alt}

PSG afgemaakt na slipper in Brugge: "Géén favoriet voor CL"

Woensdagavond was het eindelijk zover: bij Paris Saint-Germain kregen we Kylian Mbappé, Lionel ...

173
{insert image alt}

Zwoegende Buffalo's pakken moeizaam overwinning in Estland

Na een zeer povere wedstrijd heeft AA Gent uiterst moeizaam zijn eerste overwinning gepakt in de ...

113
{insert image alt}

Genk pakt op valreep drie gouden punten mee uit Wenen

Na een wedstrijd die heel lang op 0-0 leek af te stevenen heeft Onuachu andermaal zijn grote waarde ...

152