Dessers in slechte papieren bij KRC Genk

Dessers in slechte papieren bij KRC Genk

Na twee speeldagen in de Jupiler Pro League telt Cyriel Dessers twee assists maar nog geen enkel gescoord doelpunt. Nochtans had de spits van KRC Genk vrijdagavond doelrijpe kansen genoeg tegen KV Oostende. Aan 't zeetje verving Dessers de vaste aanvalsleider Paul Onuachu, maar hij deed de ex-Gouden Stier niet vergeten.


UNIEKE KANS VOOR DESSERS

't Was toch even schrikken voor de aanvang van de competitiewedstrijd KV Oostende tegen KRC Genk. Geen Paul Onuachu op het wedstrijdblad van de Limburgers, en dat zorgde uiteraard voor veel vragen. “Paul zit even minder in zijn vel”, verklaarde John van den Brom vrijdagavond de opmerkelijke afwezigheid van zijn topschutter voor de camera's van Eleven Sports. “Ik heb hem deze week niet zien lachen, dan weet je dat het niet goed zit.” 



Omdat Paul Ouachu niet goed in zijn vel zit, stapte John van den Brom donderdag op Paul Onuachu af. “Hij was het met mij eens dat hij de focus mist en dat hij niet klaar was om te spelen. Maar dat kan dinsdag weer helemaal anders zijn. Bovendien moet ik als coach ook fair zijn naar al mijn spelers toe”, aldus de Nederlandse coach van KRC Genk. De vervanger van Onuachu tegen KV Oostende was dan weer geen verrassing: Cyriel Dessers mocht zich aan 't zeetje nog eens bewijzen met een basisplaats.

2 ASSISTS 

Cyriel Dessers was op de vorige speeldag tegen Standard al de grote redder voor KRC Genk, toen hij als invaller van Paul Onuachu een belangrijke rol vervulde bij de late gelijkmaker via Théo Bongonda. “Vraag het de coach, maar ik denk dat ik heb laten zien dat Genk me kan vertrouwen als Paul vertrekt”, klonk het toen bij Dessers. Eén week later kreeg Dessers tegen KV Oostende aldus een nieuwe kans als vervanger van Onuachu en deze keer was het vanaf de start van de wedstrijd.



Cyriel Dessers woog op de verdediging van KV Oostende en hij leverde zoals tegen Standard een assist aan voor Theo Bongonda. In de eerste helft won hij een duel van Jack Hendry waarna Dessers met een versnelling de Oostendse defensie aan brokken liep. Hij leverde Bongonda een doelpunt aan op een schoteltje. “Bij de rust was ik tevreden. Ik had een assist en ik zat lekker in de match”, aldus Dessers na de wedstrijd. Maar in de tweede helft verzuimde hij meermaals om zelf te scoren.

0 GOALS  

Vrijdagavond vergaarde Cyriel Dessers vijf doelpogingen maar daaruit kon hij geen enkel doelpunt puren. In totaliteit bedroegen zijn doelkansen een enorm hoge expected goals-waarde van maar liefst 1,62, waardoor Dessers tegen KV Oostende toch heel ondermaats presteerde op het gebied van afwerken en efficiëntie voor het doel. De expected goals-waarde is uiteraard geen absolute waarheid, maar dit wetenschappelijk model is toch een belangrijke indicator bij het bepalen van de waarschijnlijkheid van doelpogingen naar doelpunten.



“Met Cyriel Dessers hebben we een uitstekend alternatief. Ik ben heel tevreden over zijn prestatie, alleen jammer dat hij zijn verdiende goaltje niet kon meepikken”, was ook John van den Brom ietwat teleurgesteld dat Dessers niet kon scoren tegen KV Oostende. “Van die kansjes in de tweede helft had ik er wel eentje moeten maken. Alleen was de frisheid het laatste half uur wat weg. Wat wil je? Het is lang geleden dat ik nog eens 90 minuten op het veld stond. Dat merk je toch”, gaf Dessers zelf mee na de wedstrijd in Oostende.

ZORGEN OM ONUACHU EN DESSERS

Na twee speeldagen in de Jupiler Pro League zit John van den Brom opgescheept met twee grote problemen. Enerzijds slikt zijn ploeg te gemakkelijk tegendoelpunten, vooral dan via stilstaande fases. Anderzijds is het offensieve spelbeeld wel dik oké maar kampt KRC Genk een flagrant gebrek aan efficiëntie bij de diepe spitsen. Vorige week stond het vizier van Paul Onuachu tegen Standard al niet op scherp en tegen KV Oostende bracht Dessers op dat vlak ook geen beterschap.



Tegen Standard ondernam Paul Onuachu namelijk vijf doelpogingen waarvan er uiteindelijk geen enkele resulteerde in een gescoord doelpunt. Tegen KV Oostende lanceerde Cyriel Dessers eveneens vijf doelpogingen maar ook voor hem lukte het niet om een doelpunt te scoren. Dessers werkte ondertussen al 129 minuten af in de nieuwste editie van de Jupiler Pro League maar het blijft dus nog wachten op zijn eerste competitiedoelpunt. 

DE KEUZE VAN VAN DEN BROM 

De opvallende beslissing van John van den Brom om Paul Onuachu aan de kant te laten tegen KV Oostende lijkt grootmoedig en beschermend naar de Nigeriaan toe, maar de coach van KRC Genk had vrijdagavond ongetwijfeld liever met Onuachu in zijn basiselftal gestart. Onuachu is namelijk dé absolute nummer één als aanvalsleider bij KRC Genk en dat gaf van den Brom vorig seizoen al meermaals aan.



“Ik weet wel dat ik Cyriel Dessers achter de hand heb, maar met Paul (Onuachu, nvdr.) heb ik een jongen die helemaal uit het niets die bal kan binnenschieten en die de wedstrijd kan beslissen”, verklaarde John van den Brom vorig jaar na de wedstrijd tegen KV Mechelen. “Ook al zat hij helemaal niet in de wedstrijd, hé, laten we dat voorop stellen. Maar ik ga niet wisselen om te wisselen, zelfs al mag je vijf vervangingen doorvoeren.”

BELGIË IS NEDERLAND NIET 

Vorig seizoen scoorde Cyriel Dessers slechts 4 doelpunten in 28 competitiewedstrijden en bewees hij soms een nuttige invaller te zijn bij KRC Genk. Maar om de rechtstreekse vervanger te worden van Paul Onuachu, ook al zijn beide spitsen totaal andere types, valt hij (nog) wat te licht uit. Onuachu is voetballend beter, fysiek sterker én hij scoort ook gemakkelijker dan Dessers, die wel over meer overdiepgang beschikt en beter kan uitpakken met een versnelling – zoals hij zaterdag aantoonde tegen KV Oostende.

Cyriel Dessers bewees in Nederland wel over een torinstinct te beschikken, bij NAC Breda en Heracles Almelo vond hij vlotjes de weg naar het doel, maar in de Belgische Jupiler Pro League loopt het toch wat minder voor de aanvaller. Arnar Vidarsson gaf vorig seizoen al aan dat het verschil tussen beide competities niet onderschat mag worden, ook al kroonde Dessers zich in het seizoen 2019/2020 tot de topschutter van de Nederlandse Eredivisie



“Het is wel een goalgetter, maar verder moet je niet te veel van hem verwachten”, verklaarde Arnar Vidarsson vorig jaar in het praatprogramma Extra Time. “Topschutter worden in Nederland is wel gemakkelijker dan topschutter worden in België. Als hij dit seizoen topschutter wil worden, dan zal het toch wat beter moeten. Maar ik gun het die jongen.” De woorden van de IJslander lijken voorlopig dus grond van waarheid te bezitten.

POLL: Is Dessers de perfecte vervanger van Onuachu?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Vanhaezebrouck: "Daarover mogen we niet klagen bij AA Gent"
Vanhaezebrouck: "Daarover mogen we niet klagen bij AA Gent"

AA Gent speelt dit weekend in het eigen stadion tegen KV Mechelen. Mits een zege zetten ze een heel ...

2
2
Francis Amuzu: "Zij informeerden in januari al bij mij"
Francis Amuzu: "Zij informeerden in januari al bij mij"

Francis Amuzu staat morgenavond in de basis bij RSC Anderlecht. Hij moet voorlopig de geblesseerde ...

21
21
Juventus zet dramatische reeks verder in Serie A
Juventus zet dramatische reeks verder in Serie A

Bij Juventus gaat het van kwaad naar erger. Coach Massimiliano Allegri lijkt de greep over zijn ...

9
9
Fredberg maakt deal bekend: "Hij boekte vooruitgang"
Fredberg maakt deal bekend: "Hij boekte vooruitgang"

RSC Anderlecht kende een probleemloos seizoen met RSCA Futures in de Challenger Pro League. ...

73
73
FCV Dender naar Jupiler Pro League, Seraing degradeert
FCV Dender naar Jupiler Pro League, Seraing degradeert

In de Challenger Pro League stond de laatste speeldag van de reguliere competitie op het programma. ...

299
299
'Club Brugge heeft beet: verdediger tekent voor 3 jaar'
'Club Brugge heeft beet: verdediger tekent voor 3 jaar'

Club Brugge hoopt op een geweldig einde van het seizoen in de Jupiler Pro League en Conference ...

327
327
'Anderlecht kan Delaney plots voor soldenprijs oppikken'
'Anderlecht kan Delaney plots voor soldenprijs oppikken'

RSC Anderlecht strijdt volop voor de landstitel, maar Jesper Fredberg werkt achter de schermen aan ...

322
322
STVV'er is gewild: "Er wordt aan onze mouw getrokken"
STVV'er is gewild: "Er wordt aan onze mouw getrokken"

Bij STVV hopen ze dit weekend AA Gent het leven héél zuur te maken in de strijd om de ...

72
72
"Ik zou volgend jaar graag bij Racing Genk blijven"
"Ik zou volgend jaar graag bij Racing Genk blijven"

De verwachting is dat KRC Genk in de zomer heel wat spelers gaat zien vertrekken. De Limburgers gaan ...

157
157
Opvallend: Lierse vraagt deze naamswijziging aan
Opvallend: Lierse vraagt deze naamswijziging aan

Lierse K is een van de weinige profclubs die nog in Belgische handen is. Daarvoor alleen al ...

77
77
Vanaken ruikt bloed: "Dat leek nog het enige lichtpuntje"
Vanaken ruikt bloed: "Dat leek nog het enige lichtpuntje"

Bij Club Brugge mogen ze terecht trots zijn. Voor het eerst in 32 jaar haalden ze weer een halve ...

336
336
KV Oostende blijft hopen: "Er is niks tastbaar"
KV Oostende blijft hopen: "Er is niks tastbaar"

Bij KV Oostende is het D-day. De club hoopt zich vandaag sportief te redden. Ook naast het veld ...

99
99
Club Brugge-bestuur laat licht schijnen op Skov Olsen-soap
Club Brugge-bestuur laat licht schijnen op Skov Olsen-soap

Club Brugge plaatste zich donderdag voor de halve finale van de Conference League, in de competitie ...

0
0
Riemer ziet zowaar 'voordeel' in blessure van Hazard
Riemer ziet zowaar 'voordeel' in blessure van Hazard

Anderlecht pakte vorige week eindelijk de scalp van Union. Nochtans zaten de omstandigheden niet ...

127
127
Hayen scoort punten bij Verhaeghe: "Bijzonder gecharmeerd"
Hayen scoort punten bij Verhaeghe: "Bijzonder gecharmeerd"

Na de zeven op negen in de Champions' Play-Offs kwalificeerde Club Brugge zich donderdag voor de ...

107
107