Standard heeft 'nieuwe Fellaini' te pakken

Foto: Standard heeft 'nieuwe Fellaini' te pakken

Standard heeft een grote traditie van voortgebrachte jeugdspelers en in de volgende jaren willen de Rouches die politiek nadrukkelijk doordrijven. Dit seizoen debuteerde er alvast een nieuw goudhaantje bij Standard, Ameen Al Dakhil deed het vorig weekend uitstekend in zijn vuurdoop tegen KRC Genk.

NIEUWE FILOSOFIE

Sinds dit jaar is er een nieuw tijdperk aangebroken op Sclessin. In de voorbije jaren werd Standard getypeerd als een club zonder duidelijke visie en spelersmakelaars vonden in Luik een nieuw paradijs om te marchanderen met hun spelerswaar. Dat was nefast voor de sportieve en financiële resultaten van de Rouches en bovendien brak Standard op het veld met haar aloude kernwaarden. In de voorbije seizoenen viel er namelijk erg weinig passie en grinta te constateren onder de Standard-spelers.Maar dat houdt nu op. De nieuwe coach Mbaye Leye wil Standard haar oude identiteit terugbezorgen en hij kneedt een ploeg die terug wilskracht, enthousiasme en voetbalplezier uitstraalt. In de competitieopener tegen KRC Genk leverde die nieuwe ingesteldheid alvast een verdiend punt op voor Standard. “Dit seizoen komt het collectief op de eerste plaats en het individu pas op de tweede plaats. Dat was ook mijn visie als speler, en dat is ook de filosofie bij Standard”, klonk het bij Leye na afloop van de match. 

MBAYE EN DE JEUGD 

Een andere belangrijke pijler in het vernieuwde Standard is de fel doorgedreven jeugdpolitiek. In het verleden bewees Standard over een erg hoogwaardige Académie te beschikken, waaruit verschillende talenten doorstroomden zoals onder meer Marouane Fellaini (via Sporting Charleroi), Axel Witsel en Mehdi Carcela. Zo'n uitzonderlijke talenten verschijnen uiteraard niet elk jaar aan de oppervlakte, maar het is duidelijk dat Standard terug vol wil inzetten op de eigen jeugd. 

Dat is een romantische gedachte die vaak clichématig overkomt, maar 't is ook eentje die van levensbelang kan zijn voor de Luikenaars. Het is alom geweten dat Standard zich in erg slechte financiële papieren bevindt en dan kan een lucratieve jeugdpolitiek de redding brengen. Vorig seizoen braken (eigen) jeugdspelers zoals Nicolas Raskin (20), Hugo Siquet (19) en Michel-Ange Balikwisha (20) volledig door aan de boorden van de Samber en de Maas en die positieve lijn wil Standard in de eerstvolgende jaren doortrekken. Daarom gaf Mbaye Leye meerdere Luikse jeugdspelers, sommigen zelfs erg jong van leeftijd, hun kans in de voorbije seizoensvoorbereiding. En dat gebeurde ook niet zomaar. De SL 16, het Luikse opleidingscentrum, telt momenteel namelijk een grote opkomst van veelbelovende talenten. In de zomerse oefenwedstrijden scoorden verschillende jeugdspelers punten bij Leye en ééntje daarvan ontpopte zich zelfs tot een basisspeler tegen KRC Genk.

VACATURE TEGEN GENK

In de seizoensvoorbereiding vergaarde geen enkele Standard-speler meer speelminuten dan Ameen Al Dahkil. Zelfs een absolute sterkhouder zoals Joao Klauss telde één minuut minder dan de Belgische Irakees. De 19-jarige centrale verdediger maakte een grote indruk op Mbaye Leye en de coach van Standard zag in Al Dahki wel een goede back-up voor zijn vaste centrale defensie, die dit seizoen uit drie man bestaat. Zoals een jonge speler het betaamt, tastte de Iraakse jeugdinternational in zijn eerste matchen nog wat in het duister, maar daarna vond hij snel het beoogde niveau.  Ameen Al Dakhil oversteeg alvast Noë Dussenne in de hiërarchie der Luikse centrale verdedigers. Samen met Nathan Ngoy, de 18-jarige die vorig seizoen al startte tegen KV Oostende, werd hij zelfs de back-up van het onaantastbare centrale verdedigende trio Merveille Bokadi, Kostas Laifis en Moussa Sissako. Maar omdat Bokadi nog enige tijd in de lappenmand ligt, was er vorig weekend tegen KRC Genk al een openstaande vacature in de basisploeg van Mbaye Leye. 

AL DAKHIL SCHITTERT 

De Senegalese coach van Standard verkoos uiteindelijk Ameen Al Dakhil boven Nathan Ngoy, en van die beslissing heeft Mbaye Leye geen moment spijt gehad. Tegen KRC Genk telde de in Bagdad geboren centrale verdediger het minste balverlies van alle Standard-spelers, het meeste balrecuperaties (15), en samen met Nicolas Raskin het meeste aantal geslaagde defensieve acties. Bovendien was Al Dakhil ook onverslaanbaar in de lucht. De jonge Rouche was vorig weekend dus één van de defensieve steunpilaren in het elftal van Mbaye Leye.Na de wedstrijd was de Senegalees dan ook vol lof over Ameen Al Dakhil. “Hij voldeed aan wat ik van hem verwachtte”, verklaarde Mbaye Leye namelijk. “Hij was niet per se één van de jongeren die we in de A-kern moesten integreren, maar ik had meteen een goed gevoel bij hem. Talent kent geen leeftijd. Ook zijn kompaan Kostas Laifis sprak zich lovend uit over Al Dakhil. “Net zoals Ngoy is Ameen een goeie gast die ervoor wil werken. We hebben een jonge ploeg en moeten elkaar helpen. Alleen zo kunnen we groeien.”

OMGEVORMDE CENTRALE VERDEDIGER

Ameen Al Dakhil genoot een deel van zijn jeugdopleiding bij Anderlecht, onder meer bij het eliteproject van Sporting, waar hij als aanvallende middenvelder of zelfs als spits werd beschouwd. Op Neerpede zag men voor hem echter geen toekomst weggelegd op die positie, waarna Al Dakhil zich vervoegde bij de jeugdopleiding van Standard. Daar vormde Thierry Verjans hem uiteindelijk om tot een centrale verdediger. En die modificatie bezorgde Al Dakhil tenslotte zijn debuut op het hoogste Belgische voetbalniveau.

Het profiel van Ameen Al Dakhil sluit alvast goed aan bij de vereisten van een centrale verdediger. De 19-jarige heeft een goede vista en bezit een uitstekende positionering. Daarnaast meet hij 1 meter 87 waardoor hij goed presteert in het luchtruim, zoals Al Dakhil met geen enkel verloren kopduel alvast bewees tegen KRC Genk. Hij moet zich wel nog flink bijschaven op het uitvoetballend gebied, want dat is vandaag voornamelijk zijn grootste werkpunt. Maar indien Ameen Al Dakhil deze positieve lijn kan aanhouden, dan heeft Standard alvast een nieuw goudhaantje in zijn bezit. En dan kan hij misschien wel in de voetsporen treden van Axel Witsel, Marouane Fellaini, Mehdi Carcela, Hugo Siquet of Michel-Ange Balikwisha, stuk voor stuk Luikse jeugdspelers die werden voortgebracht op Sclessin en grote naam maakten in België.

POLL: Zal Al Dakhil doorbreken dit seizoen?

Club Brugge niet voorbij OHL in felbevochten wedstrijd

Clement neemt Brugse kop van jut in bescherming

Vanaken na teleurstellend gelijkspel: "Frustrerende avond"

Vandaag 25 September 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Zo win jij ruim 600 euro met 10 euro inzet op speeldag 9!

Op speeldag negen van de Jupiler Pro League staan er opnieuw tal van aantrekkelijke affiches op het ...

17
{insert image alt}

Anderlecht verheugt zich op nieuwe knaltransfer

Albert Sambi Lokonga, Jérémy Doku, Sebastiaan Bornauw: in de voorbije drie seizoenen realiseerde ...

921

Gisteren 24 September 2021

{insert image alt}

Brys verdedigt aanpak tegen Club Brugge

Marc Brys en OH Leuven hebben een punt gepakt tegen Club Brugge. Met een stevige organisatie trokken ...

132
{insert image alt}

Vanaken na teleurstellend gelijkspel: "Frustrerende avond"

Club Brugge heeft vanavond niet kunnen winnen voor eigen publiek. De landskampioen bleef steken op ...

109
{insert image alt}

Clement neemt Brugse kop van jut in bescherming

Club Brugge is vanavond op een taai OH Leuven gebotst. Het werd 1-1 in Jan Breydel na een partij ...

193
{insert image alt}

'Barcelona kent afkoopprijs Koeman'

De toekomst van Ronald Koeman bij FC Barcelona is onderwerp van gesprek in Spanje. De Nederlandse ...

142
{insert image alt}

Club Brugge niet voorbij OHL in felbevochten wedstrijd

Club Brugge en OH Leuven openden vanavond de dans op speeldag 9. De landskampioen wou winnen om ...

393
{insert image alt}

Bayern behoudt ongeslagen status in Bundesliga na eenvoudige winst

Bayern München opende vanavond de zesde speeldag in de Bundesliga. En Die Rekordmeister deed wat ...

35
{insert image alt}

'Mourinho richt pijlen op ex-Genkspeler'

José Mourinho is goed begonnen aan het seizoen met AS Roma. De Romeinen tellen momenteel twaalf ...

94
{insert image alt}

'Laporta heeft schijt aan schuld en meldt zich bij Raiola'

FC Barcelona heet op dit moment een schuld van zo'n 1,3 miljard euro. Het wanbeleid van de afgelopen ...

158
{insert image alt}

Lierse K. springt over Waasland-Beveren na winst in onderling duel

In de 1B Pro League worden dit weekend de wedstrijden van speeldag 6 afgewerkt. Lierse Kempenzonen ...

65
{insert image alt}

Club-fans sabelen eigen verdediger neer: "Beste man bij OHL"

Club Brugge en OH Leuven spelen op dit moment de opener van speeldag 9. Bij de rust is het 0-1 na ...

353
{insert image alt}

Refaelov reageert op overhandiging Gouden Schoen

RSC Anderlecht speelde donderdagavond 1-1 gelijk tegen AA Gent. Na een achterstand kon Lior Refaelov ...

140
{insert image alt}

Piqué maakt brandhout van Koeman

Ronald Koeman zit in de hoek waar de klappen vallen bij FC Barcelona. De Nederlandse oefenmeester ...

265
{insert image alt}

Standard wil tegen STVV einde maken aan zwarte reeks

Standard gooit morgen de poorten van Sclessin open voor Sint-Truiden. De Rouches willen weer ...

53
{insert image alt}

'PSG geeft Messi duidelijk signaal'

Lionel Messi werd met veel toeters en bellen naar Paris Saint-Germain gehaald. De Parijzenaren ...

361
{insert image alt}

Ervaren kracht KV Mechelen: "Voor een andere club ga ik niet meer spelen"

KV Mechelen gaat zondag op bezoek bij Sporting Charleroi. De Kakkers willen nog wat meer weglopen ...

72