Standard heeft 'nieuwe Fellaini' te pakken

Standard heeft 'nieuwe Fellaini' te pakken

Standard heeft een grote traditie van voortgebrachte jeugdspelers en in de volgende jaren willen de Rouches die politiek nadrukkelijk doordrijven. Dit seizoen debuteerde er alvast een nieuw goudhaantje bij Standard, Ameen Al Dakhil deed het vorig weekend uitstekend in zijn vuurdoop tegen KRC Genk.


NIEUWE FILOSOFIE

Sinds dit jaar is er een nieuw tijdperk aangebroken op Sclessin. In de voorbije jaren werd Standard getypeerd als een club zonder duidelijke visie en spelersmakelaars vonden in Luik een nieuw paradijs om te marchanderen met hun spelerswaar. Dat was nefast voor de sportieve en financiële resultaten van de Rouches en bovendien brak Standard op het veld met haar aloude kernwaarden. In de voorbije seizoenen viel er namelijk erg weinig passie en grinta te constateren onder de Standard-spelers.Maar dat houdt nu op. De nieuwe coach Mbaye Leye wil Standard haar oude identiteit terugbezorgen en hij kneedt een ploeg die terug wilskracht, enthousiasme en voetbalplezier uitstraalt. In de competitieopener tegen KRC Genk leverde die nieuwe ingesteldheid alvast een verdiend punt op voor Standard. “Dit seizoen komt het collectief op de eerste plaats en het individu pas op de tweede plaats. Dat was ook mijn visie als speler, en dat is ook de filosofie bij Standard”, klonk het bij Leye na afloop van de match. 

MBAYE EN DE JEUGD 

Een andere belangrijke pijler in het vernieuwde Standard is de fel doorgedreven jeugdpolitiek. In het verleden bewees Standard over een erg hoogwaardige Académie te beschikken, waaruit verschillende talenten doorstroomden zoals onder meer Marouane Fellaini (via Sporting Charleroi), Axel Witsel en Mehdi Carcela. Zo'n uitzonderlijke talenten verschijnen uiteraard niet elk jaar aan de oppervlakte, maar het is duidelijk dat Standard terug vol wil inzetten op de eigen jeugd. 

Dat is een romantische gedachte die vaak clichématig overkomt, maar 't is ook eentje die van levensbelang kan zijn voor de Luikenaars. Het is alom geweten dat Standard zich in erg slechte financiële papieren bevindt en dan kan een lucratieve jeugdpolitiek de redding brengen. Vorig seizoen braken (eigen) jeugdspelers zoals Nicolas Raskin (20), Hugo Siquet (19) en Michel-Ange Balikwisha (20) volledig door aan de boorden van de Samber en de Maas en die positieve lijn wil Standard in de eerstvolgende jaren doortrekken. Daarom gaf Mbaye Leye meerdere Luikse jeugdspelers, sommigen zelfs erg jong van leeftijd, hun kans in de voorbije seizoensvoorbereiding. En dat gebeurde ook niet zomaar. De SL 16, het Luikse opleidingscentrum, telt momenteel namelijk een grote opkomst van veelbelovende talenten. In de zomerse oefenwedstrijden scoorden verschillende jeugdspelers punten bij Leye en ééntje daarvan ontpopte zich zelfs tot een basisspeler tegen KRC Genk.

VACATURE TEGEN GENK

In de seizoensvoorbereiding vergaarde geen enkele Standard-speler meer speelminuten dan Ameen Al Dahkil. Zelfs een absolute sterkhouder zoals Joao Klauss telde één minuut minder dan de Belgische Irakees. De 19-jarige centrale verdediger maakte een grote indruk op Mbaye Leye en de coach van Standard zag in Al Dahki wel een goede back-up voor zijn vaste centrale defensie, die dit seizoen uit drie man bestaat. Zoals een jonge speler het betaamt, tastte de Iraakse jeugdinternational in zijn eerste matchen nog wat in het duister, maar daarna vond hij snel het beoogde niveau.  Ameen Al Dakhil oversteeg alvast Noë Dussenne in de hiërarchie der Luikse centrale verdedigers. Samen met Nathan Ngoy, de 18-jarige die vorig seizoen al startte tegen KV Oostende, werd hij zelfs de back-up van het onaantastbare centrale verdedigende trio Merveille Bokadi, Kostas Laifis en Moussa Sissako. Maar omdat Bokadi nog enige tijd in de lappenmand ligt, was er vorig weekend tegen KRC Genk al een openstaande vacature in de basisploeg van Mbaye Leye. 

AL DAKHIL SCHITTERT 

De Senegalese coach van Standard verkoos uiteindelijk Ameen Al Dakhil boven Nathan Ngoy, en van die beslissing heeft Mbaye Leye geen moment spijt gehad. Tegen KRC Genk telde de in Bagdad geboren centrale verdediger het minste balverlies van alle Standard-spelers, het meeste balrecuperaties (15), en samen met Nicolas Raskin het meeste aantal geslaagde defensieve acties. Bovendien was Al Dakhil ook onverslaanbaar in de lucht. De jonge Rouche was vorig weekend dus één van de defensieve steunpilaren in het elftal van Mbaye Leye.Na de wedstrijd was de Senegalees dan ook vol lof over Ameen Al Dakhil. “Hij voldeed aan wat ik van hem verwachtte”, verklaarde Mbaye Leye namelijk. “Hij was niet per se één van de jongeren die we in de A-kern moesten integreren, maar ik had meteen een goed gevoel bij hem. Talent kent geen leeftijd. Ook zijn kompaan Kostas Laifis sprak zich lovend uit over Al Dakhil. “Net zoals Ngoy is Ameen een goeie gast die ervoor wil werken. We hebben een jonge ploeg en moeten elkaar helpen. Alleen zo kunnen we groeien.”

OMGEVORMDE CENTRALE VERDEDIGER

Ameen Al Dakhil genoot een deel van zijn jeugdopleiding bij Anderlecht, onder meer bij het eliteproject van Sporting, waar hij als aanvallende middenvelder of zelfs als spits werd beschouwd. Op Neerpede zag men voor hem echter geen toekomst weggelegd op die positie, waarna Al Dakhil zich vervoegde bij de jeugdopleiding van Standard. Daar vormde Thierry Verjans hem uiteindelijk om tot een centrale verdediger. En die modificatie bezorgde Al Dakhil tenslotte zijn debuut op het hoogste Belgische voetbalniveau.

Het profiel van Ameen Al Dakhil sluit alvast goed aan bij de vereisten van een centrale verdediger. De 19-jarige heeft een goede vista en bezit een uitstekende positionering. Daarnaast meet hij 1 meter 87 waardoor hij goed presteert in het luchtruim, zoals Al Dakhil met geen enkel verloren kopduel alvast bewees tegen KRC Genk. Hij moet zich wel nog flink bijschaven op het uitvoetballend gebied, want dat is vandaag voornamelijk zijn grootste werkpunt. Maar indien Ameen Al Dakhil deze positieve lijn kan aanhouden, dan heeft Standard alvast een nieuw goudhaantje in zijn bezit. En dan kan hij misschien wel in de voetsporen treden van Axel Witsel, Marouane Fellaini, Mehdi Carcela, Hugo Siquet of Michel-Ange Balikwisha, stuk voor stuk Luikse jeugdspelers die werden voortgebracht op Sclessin en grote naam maakten in België.

Krijg 50X je inzet als België wint!

POLL: Zal Al Dakhil doorbreken dit seizoen?

Meer sportnieuws

Laatste voetbalnieuws

Duivelse uitblinker: "Had WK-selectie verwacht"
Duivelse uitblinker: "Had WK-selectie verwacht"

België won na een goede prestatie met 0-3 van Zweden. Bondscoach Domenico Tedesco krijgt meteen ...

0
0
'Xavi klopt op tafel voor zomeraanwinst Barcelona'
'Xavi klopt op tafel voor zomeraanwinst Barcelona'

Na de overwinning in El Clasico ligt de Spaanse titel binnen handbereik voor FC Barcelona. Maar de ...

0
0
Verbruggen laat Anderlecht opgelucht ademhalen
Verbruggen laat Anderlecht opgelucht ademhalen

Nederland heeft zijn EK-kwalificatiecampagne aangevat met een pijnlijke nederlaag op het veld van ...

55
55
Nieuwe sterkhouder staat op bij Duivels: "Verbazend goed"
Nieuwe sterkhouder staat op bij Duivels: "Verbazend goed"

In tegenstelling tot voorganger Roberto Martinez, heeft Domenico Tedesco zijn eerste wedstrijd als ...

59
59
'Tuchel bepaalt eerste transferbom bij Bayern'
'Tuchel bepaalt eerste transferbom bij Bayern'

Bayern München heeft tijdens de interland-break een kleine aardverschuiving doorgevoerd binnen ...

95
95
Hoefkens genomineerd voor 'Trofee Raymond Goethals'
Hoefkens genomineerd voor 'Trofee Raymond Goethals'

Carl Hoefkens werd vorige zomer aangesteld als hoofdtrainer bij Club Brugge, maar ondanks goede ...

139
139
De Bruyne licht tipje van strijdplan Tedesco op
De Bruyne licht tipje van strijdplan Tedesco op

De vernieuwde Rode Duivels hebben vrijdagavond meteen een goede beurt gemaakt. Zweden toonde zich ...

76
76
Ibrahimovic reageert nors na complimenten Lukaku
Ibrahimovic reageert nors na complimenten Lukaku

De Rode Duivels hebben vrijdagavond zonder grote problemen gewonnen op het veld van Zweden: 0-3. ...

777
777
Nederland maakt Oranje zondebok met grond gelijk
Nederland maakt Oranje zondebok met grond gelijk

Waar de Rode Duivels hun EK-kwalificatiecampagne hebben aangevat met een overtuigende zege in ...

99
99
Zulte Waregem doet fans dromen met Vormer-nieuws
Zulte Waregem doet fans dromen met Vormer-nieuws

Terwijl het interland-voetbal op volle toeren draait, bereiden de clubs uit de Jupiler Pro League ...

117
117
Coucke na triomf Duivels: "Made in Neerpede"
Coucke na triomf Duivels: "Made in Neerpede"

De Rode Duivels zijn sterk begonnen aan hun nieuwe cyclus onder het bewind van nieuwe bondscoach ...

341
341
'Inter broedt op dubbeldeal bij Club Brugge'
'Inter broedt op dubbeldeal bij Club Brugge'

Club Brugge gaat momenteel door een erg moeizaam seizoen in eigen land en dreigt voor het eerst in ...

412
412
Tweetal scoort punten bij Duivels: "Hij deed het heel knap"
Tweetal scoort punten bij Duivels: "Hij deed het heel knap"

Met een droge 0-3-zege in Zweden hebben de Rode Duivels vrijdagavond hun kwalificatiecampagne voor ...

66
66
TRANSFERUURTJE: 'Miljoenendeal Anderlecht, buitenkans Antwerp'
TRANSFERUURTJE: 'Miljoenendeal Anderlecht, buitenkans Antwerp'

De ontknoping van het seizoen in het clubvoetbal komt steeds dichterbij. Maar heel wat ploegen zijn ...

349
349
'Joao Felix op weg naar knaltransfer in Premier League'
'Joao Felix op weg naar knaltransfer in Premier League'

Joao Felix maakte in de wintermercato een huurtransfer van Atlético Madrid naar Chelsea, en de ...

121
121