Onuachu zet Genk onder zware druk

Foto: Onuachu zet Genk onder zware druk

20 miljoen, 23 miljoen of toch de absolute jackpot van 25 miljoen? In de voorbije maanden werd er veel gegoocheld met de verwachte verkoopprijs van Paul Onuachu, maar voorlopig heeft de Gouden Stier nog geen gewenste droomtransfer gerealiseerd. En dat zorgt voor een moeilijke situatie bij KRC Genk.

VEEL DOELKANSEN, AMPER 1 PUNT 

Dit seizoen wordt enkel KRC Genk beschouwd als de grootste titeluitdager van Club Brugge. Dat heeft onder meer te maken met het feit dat de bepalende sterkhouders zoals Theo Bongonda, Junya Ito en Paul Onuachu nog niet vertrokken zijn uit Limburg. Bovendien werd de Genkse équipe flink versterkt door de komst van Simen Juklerod (Antwerp FC) Carel Eiting (Ajax), Mike Trésor (Willem II) en Mujaid Sadick (Deportivo La Coruna). “Als club zijn we ervan overtuigd dat we de selectie hebben om mee te strijden voor het hoogste”, verklaarde van den Brom medio juli aan Sporza. “Ik zeg niet dat we kampioen gaan worden, maar je moet wel die ambitie hebben.”

Deze gedurfde woorden van John van den Brom verraden een enorme ambitie en groot enthousiasme met het oog op het nieuwe voetbalseizoen. En gelijk heeft hij ook. In de Supercup tegen Club Brugge bewees KRC Genk alvast een erg kwalitatieve ploeg te bezitten. Eentje die weleens sterker kan zijn dan in de vorige editie van de Jupiler Pro League. Maar in de competitieopener tegen Standard raakten de Limburgers alvast niet verder dan een 1-1 gelijkspel. En dat ondanks meerdere grotere doelkansen dan de Luikenaars. Genk (2,11) telde vrijdagavond namelijk bijna dubbel zoveel expected goals dan Standard (1,19).Het is uiteraard nog te vroeg om te spreken van een gemiste start, maar om de titel te ambiëren moet het puntenverlies wel tot een minimum beperkt worden. “Ik sta hier met een dubbel gevoel”, verklaarde John van den Brom na het 1-1 gelijkspel tegen Standard. “Omdat ik vind dat we deze wedstrijd hadden kunnen, misschien wel moeten winnen. Aan de andere kant mag je op het einde nog blij zijn met een punt. Ik heb echt genoten van hoe we in de eerste helft speelden, met mooie aanvallen en loopacties, en een aantal kansen om met meer dan 0-0 de rust in te gaan. Maar dat lieten we na. Dat kun je alleen jezelf verwijten.”

ONUACHU – DESSERS 

Dat KRC Genk met 0-0 de rust inging, heeft grotendeels te maken met de inefficiëntie van hun aanvalsleider Paul Onuachu. In de openingsfase miste de Nigeriaan twee gelijkaardige kopkansen, die beiden aangereikt werden door Junya Ito. Net na het openingskwartier besloot Onuachu ook nog eens weinig overtuigend op Standard-doelman Arnaud Bodart vanop de rand van de zestien meter. En na 23 minuten slaagde de Gouden Stier van vorig seizoen er ook niet in om een center van Angelo Preciado tussen de palen te mikken. Vorig seizoen was minstens één van deze vier doelpogingen raak geweest, maar in de openingswedstrijd van het nieuwe voetbalseizoen staat het vizier van Onuachu duidelijk nog niet op scherp.En ook na de rust blonk Paul Onuachu uit door zijn gebrek aan slagkracht, want kort na de pauze miste het Nigeriaanse goudklompje een dot van een kans voor het Luikse doel. John van den Brom zag zich genoodzaakt om in te grijpen en daarom haalde hij Onauchu al in minuut 62 naar de kant, ten voordele van supersub Cyriel Dessers. En dat bleek uiteindelijk een gouden zet te zijn van de Nederlandse coach. Waar Onuachu totaal niet in de wedstrijd zat, was invaller Dessers een beslissende factor in de 1-1 gelijkmaker van Theo Bongonda. Onuachu de schlemiel van de avond en Dessers de grote held: vorig seizoen was het doorgaans nochtans net andersom …

MAGER RAPPORT 

Het individueel rapport van Paul Onauchu tegen Standard was dan ook erg tegenvallend. De Nigeriaan ondernam vrijdagavond 5 doelpogingen waarvan er uiteindelijk geen enkele resulteerde in een gescoord doelpunt. Dat is een groot contrast in vergelijking met vorig seizoen, toen de boomlange spits gemiddeld 3 doelpogingen per wedstrijd ondernam met gemiddeld 0,94 gescoord doelpunt per wedstrijd. Bovendien lag zijn expected goals-waarde tegen Standard (0,85) op exact hetzelfde niveau als zijn vorig seizoensgemiddelde. Qua efficiëntie en doelgerichtheid zit Onuachu dus duidelijk nog niet op zijn gebruikelijke niveau van vorig jaar.Hoewel Paul Onuachu een rasechte doelpuntenmachine is, levert de Nigeriaan ook steeds een grote bijdrage in andere spelonderdelen. Ook al meet de Nigeriaan 2 meter 01, hij beschikt immers over érg goeie voetjes. Technisch is Onuachu meer dan onderlegd waardoor hij een grote inbreng heeft in het samenspel bij KRC Genk. Bovendien is hij door zijn imposante verschijning erg sterk in de luchtduels en weet hij in andere duels ook meer dan z'n mannetje te staan. Maar tegen Standard was ook van die kwaliteiten bitter weinig terug te zien. Onuachu verloor vrijdagavond namelijk 15 duels – het meeste van alle Genk-spelers – en hij telde slechts 7 geslaagde offensieve acties, terwijl Dessers in de helft minder speeltijd dan Onuachu al 6 geslaagde acties realiseerde.

OPVALLEND KALM IN HET GERUCHTENCIRCUIT

Het aantrekken van Paul Onuachu is wellicht één van de knapste transferdossiers van Dimitri de Condé. De technisch directeur van KRC Genk betaalde in augustus 2019 zes miljoen euro voor een onbekende Nigeriaanse spits, die bovendien enkel adelbrieven had in een kleinere competitie zoals de Deense Superligaen. Vandaag hopen de Limburgers om hun topschutter voor een veelvoud van die investering te verpatsen. “We zitten in ons hoofd met de grootste uitgaande transfer in de geschiedenis van de club”, verklaarde Dimitri de Condé enkele maanden geleden aan RTBF. Voorlopig staat het Genkse uitgaande transferrecord op naam van Sander Berge (23 miljoen, Sheffield United).

Als technisch directeur zou Dimitri de Condé zijn topspits het liefst zien blijven bij KRC Genk, maar in die hoedanigheid moet hij ook het ijzer smeden wanneer die het heetst is. Genk bezit tot op vandaag – als enige club in België – nog steeds een vzw-structuur, waardoor de Limburgers geen toegang hebben op externe financiering. Zonder eigen kapitaal – lees: transferinkomsten – wordt het bijgevolg onmogelijk om te groeien. Genk moet zelf sparen om hun projecten te financieren, zoals het vernieuwen van de trainingsaccommodatie en het stadion. En dan klinkt een transfersom van minimaal 23 miljoen euro als muziek in de oren van de Genkenaren.Paul Onuachu droomt zelf hardop van de Premier League, waar Arsenal FC zijn favoriete team is, en met zijn profiel zou hij over Het Kanaal ook wel kunnen slagen. Maar voorlopig werd enkel Olympique Lyon met naam genoemd als mogelijke geïnteresseerde partij in Onuachu. Da's toch wel opvallend voor een spits die vorig seizoen 35 goals scoorde in 41 officiële wedstrijden. “Over Onuachu hoor je niks in het geruchtencircuit”, verklaarde Johan Boskamp vorig weekend in Het Belang van Limburg. En na zijn tegenvallende start van het nieuwe voetbalseizoen zullen er wellicht weinig andere clubs zich melden in Limburg. 

POLL: Zal Genk Onuachu kunnen verkopen voor 23 miljoen euro?

Bestuurslid Barça spreekt zich uit over positie Koeman

'Eindelijk goed nieuws op komst voor Mertens'

Blessin schat kansen van Club Brugge tegen RB Leipzig in

Vandaag 24 September 2021

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Anderlecht verheugt zich op nieuwe knaltransfer

Albert Sambi Lokonga, Jérémy Doku, Sebastiaan Bornauw: in de voorbije drie seizoenen realiseerde ...

790
{insert image alt}

FC Barcelona bezorgt Martinez groot drama

Roberto Martinez wordt niét de opvolger van Ronald Koeman. Althans, dat denken wij toch. Op basis ...

755
{insert image alt}

Eupen blijft verrassen: "Denk dat het sommigen stoort"

De absolute revelatie van het seizoensbegin in de Jupiler Pro League is promovendus Union, maar ook ...

2
{insert image alt}

'Eindelijk goed nieuws op komst voor Mertens'

Napoli is uitstekend aan het seizoen begonnen, want na vijf speeldagen pronkt het nog steeds met het ...

19
{insert image alt}

Bestuurslid Barça spreekt zich uit over positie Koeman

De voorbije dagen zat Ronald Koeman al op de wip bij FC Barcelona en de positie van de Nederlandse ...

31
{insert image alt}

"Ik zie kansen om tegen Anderlecht te winnen"

Anderlecht speelde donderdagavond nog 1-1 gelijk tegen AA Gent, maar veel tijd hebben ze bij ...

47
{insert image alt}

Blessin schat kansen van Club Brugge tegen RB Leipzig in

Club Brugge gaat vrijdagavond nog op zoek naar een nieuwe zege tegen OH Leuven, maar daarna kan de ...

280
{insert image alt}

Verschaeren reageert na vroege wissel

Anderlecht is er donderdagavond niet in geslaagd om een vervolg te breien aan de zes op zes tegen KV ...

141
{insert image alt}

Ervaren Belg aan de kant geschoven bij Cercle: "Leuk is anders"

De negende speeldag van de Jupiler Pro League wordt vrijdagavond alweer op gang getrapt, ondanks dat ...

89
{insert image alt}

Koeman reageert op ontslaggeruchten na nieuw debacle

Het lijkt stilaan code rood te worden in Barcelona, want de Catalanen zijn er donderdag alweer niet ...

120
{insert image alt}

Kompany ziet nog groot werkpunt voor Anderlecht

Anderlecht is er donderdagavond niet in geslaagd om in het spoor van Club Brugge te sluipen. Het ...

148
{insert image alt}

'Op deze slinkse manier troggelde Anderlecht Coucke miljoenen af'

Donderdagochtend raakte bekend dat er een gerechtelijk onderzoek loopt naar de verkoop van ...

411

Gisteren 23 September 2021

{insert image alt}

Ontslag Koeman nabij na nieuwe Barça-wanprestatie

Is de positie van oefenmeester Ronald Koeman bij FC Barcelona nog wel houdbaar? Dát is de vraag na ...

201
{insert image alt}

Vanhaezebrouck velt oordeel over strafschop Anderlecht

Anderlecht en AA Gent moesten zich vanavond tevreden stellen met een puntendeling na een toch wel ...

615
{insert image alt}

1/16 finale Croky Cup telt twee duels tussen JPL-ploegen

Binnen enkele weken is het ook alweer tijd voor de eerste bekerronde voor de ploegen uit de Jupiler ...

300
{insert image alt}

Hoedt hekelt spel AA Gent: "Niets met voetbal te maken"

AA Gent wist op bezoek bij Anderlecht een punt mee te graaien na een slappe partij voetbal. Bij de ...

261
{insert image alt}

Fans willen Anderlecht-pion uit de ploeg: "Krijg er compassie mee"

Anderlecht kwam zopas in zijn inhaalduel tegen AA Gent niet verder dan een 1-1 gelijkspel. Daar ...

261
{insert image alt}

Zowel Anderlecht als AA Gent vloeken na puntendeling

Deze week kregen we in de Jupiler Pro League twee fraaie inhaalduels voorgeschoteld. Omwille van de ...

261
{insert image alt}

'Liverpool biedt sterspeler in ruil voor Asensio'

Marco Asensio was lange tijd geen belangrijke kracht bij Real Madrid. Zinedine Zidane deed bijna ...

172
{insert image alt}

Hevige discussie na strafschop Anderlecht: "Belachelijk!"

Donderdag stond er met Anderlecht-AA Gent een tweede erg fraai inhaalduel op het programma. ...

547
{insert image alt}

Vlap laat zich opmerken met fraaie actie en assist (🎥)

RSC Anderlecht stalde ook afgelopen zomer weer een pak spelers op huurbasis bij andere ploegen. ...

57
{insert image alt}

Gal Refaelov steelt de show bij huldiging Gouden Schoen

RSC Anderlecht werkte donderdagavond een inhaalwedstrijd af tegen AA Gent. Vlak voor de aftrap in ...

671
{insert image alt}

Defensie Anderlecht maakt slechte beurt: "Op niveau van de U12"

RSC Anderlecht was goed uit de interland-break gekomen en kon donderdagavond zelfs tot op één ...

113
{insert image alt}

'Barça scout transfertarget in ... vierde klasse'

FC Barcelona wordt nog altijd gelinkt aan grote namen op de mercato. Maar gezien de financiële ...

80
{insert image alt}

Brys vol lof voor zomeraanwinst Club Brugge

OH Leuven blijft voorlopig in de kelder van het klassement bengelen en heeft dus dringend nood aan ...

203
{insert image alt}

Bizar: Anderlecht moet vlak voor aftrap van truitje wisselen

Ook donderdagavond stond in de Jupiler Pro League een inhaalwedstrijd op het programma. RSC ...

312
{insert image alt}

'Chelsea broedt op nieuwe megatransfer van 120 miljoen'

Chelsea FC legde afgelopen zomer een pak geld neer om Romelu Lukaku terug naar Stamford Bridge te ...

157